Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- U Hrvatskoj se nadzornik radova na zdravstvenoj diktaturi, predsjednik Vlade Plenković, skupa s vršiteljem dužnosti diktatora, ministrom unutarnjih poslova Božinovićem, prije uvođenja izvanrednih mjera sastao s urednicima svih medija koje drže pod nadzorom, kojima je tada rečeno kako se za vrijeme epidemije treba pisati. Sa sastanka su, koliko znam, izostala samo uredništva dva nezavisna informativna portala. I zaista, mediji o pandemiji pišu onako kako nadzornik radova i njegov diktator to očekuju. Disonantnih tonova gotovo da i nema.
Miljenko Jergović, hrvatski književnik, Portal Analitika, Podgorica, https://www.pobjeda.me/clanak/jergovic-ako-vam-je-zdravlje-vaznije-od-slobode-onda-najbolje-da-vise-nikad-ne-izadete-iz-kuce
 
- Doradit ćemo preporuke za održavanje misa.
Krunoslav Capak, član Nacionalnog stožera i ravnatelj HZJZ-a, Nova  TV
 
- Da su me pitali u Povjerenstvu o odlučivanju o sukobu interesa sigurno bih dozvolila objavu moje imovinske kartice.
Dubravka Šuica, hrvatska diplomatkinja u Europskoj uniji, N1 TV

- Kao zemlja možemo biti izrazito zadovoljni načinom na koji smo spriječili širenje koronavirusa u kontekstu globalne pandemije i epidemije u Hrvatskoj. Gospodarske i socijalne mjere izrazito si dobro primljene.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u Osijeku 27. IV. 2020., HRT
 
- Vjerujem da će čovječanstvo pobijediti ovu pandemiju, ali samo kad većina stanovništva bude cijepljena.
Bill Gates, američki bogataš, The Economist
 
- U mojem svjetonazoru patriotizam koji se manifestira primarno kao plaćanje poreza i poštivanje pozitivnih propisa, a u kontekstu poslovanja i kao vraćanje zajednici dijela profita koji u njoj ostvarujemo, uvijek je imao prednost pred ispraznim busanjem u domoljubna prsa i religioznim ljubljenjem zastave…
Emil Tedeschi, hrvatski bogatun, Kamenjar
 
- Ova epidemija je Treći svjetski rat, a trajat će puno dulje od epidemije.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom, kao i ona koja je prethodila ovoj odluci donesena je na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve odluke donosimo na preporuku struke.
Davor Božinović Zemljotres, "sekretar kriznog štaba Socijalističke republike Hrvatske", Hina
 
- Francuski nobelovac nije u pravu, koronavirus ne sadrži genomske sekvence HIV-a
Ana Benačić, zaposlenica zloglasnog stranog cenzorskog Faktografa napada Luca Montagniera
 
- Životni uzor mi je otac, a politički Winston Churchill.
Vili Beroš, ministar zdravstva, Večernji list

- Prvi veliki udar je izvršen 7. 10. 2019., na blagdan Gospe od Ružarija, kad je u bazilici sv. Petra na mjesto Majke Božje Marije, Bergoglio pokušao ustoličiti Pachamamu. Svake godine pokušava lukavo rehabilitirati Judu, demona koji je u njemu. Antikrist je svoj rat Katoličkoj Crkvi do istrjebljenja objavio na Gospu od Ružarija prošle godine kad je uvrijedio Gospodinovu Majku na najsvetijem mjestu u Rimu. Drugi veliki udar je izvršen u korizmi i za ovaj Uskrs. Blagdan Duhova je 31. svibnja. Treći udar nas ne smije zateći nebudne. Molimo s Marijom bez straha.
Zoran Vukman, hrvatski novinar i publicist, filozof, esejist, prozaik, prevoditelj i društveno-političko-religijski analitičar na facebooku o preopasnom razaranju Crkve od strane aktualnog Pape
 
- Apsolutno odbijam i osporavam bilo kakve naznake ili tvrdnje da smo u našem izvješću popustili pred bilo kakvim vanjskim pritiskom. EU predvodi borbu protiv trenda širenja dezinformacija. To što su postojale dvije verzije izvješća je zato jer je jedno bilo interno za dužnosnike EU-a a drugo za vanjsku objavu.
Peter Stano, EU-ov glasnogovornik za vanjsku politiku iz Slovačke, Euractiv
 

TVRDNJE

 
- Kao što je Hitler blitzkriegom pokorio Europu i Rusiju, osvojivši ogromne teritorije brzinom koja je bez presedana u povijesti ratovanja, infektivnost Covida-19 munjevitom je brzinom prekrila i premrežila svijet.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Islam smatra preljub jednim od najvećih grijeha i osuđuje homoseksualnost jer sa sobom donose bolesti.
Ali Erbas, čelnik Diyanet, turske Uprave za vjerska pitanja, Hina
 
- Zastrašujuće je sve raširenije mišljenje, koje se sve glasnije izriče, da u slučaju izvanrednog stanja Sabor više ne djeluje. Ta pogrešna pretpostavka, jer dovoljno je pročitati čl. 17. Ustava da bi se jasno znalo da Sabor ne djeluje samo ako to ne može činiti, dovodi i do pogrešnih zaključaka. Kriva perspektiva nudi krivi odgovor: ako zakonodavac više nije Sabor, onda će to morati biti netko drugi, moguće i tijelo koje u ime Vlade „upravlja krizom“. Ali to je onda državni udar.
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020., http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=41073&fbclid=IwAR137jlqaqubl12lBm4AWSh_V1snk7qz2-VhNj365ofJRxHUUK6gqBIBgsM
 
- Svjetska zdravstvena organizacija danas je glava svijeta, koja donosi odluke koje onda kapilarno u pojedinim zemljama provode druga paratijela, najčešće stožeri civilne zaštite, koji su danas nadređeni i parlamentu i Bogu.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista
 
- Izražavam zabrinutost zbog trenutačnih mjera "zaključavanja" koje je pokrenulo više vlada svijeta kao odgovor na pandemiju COVID-19. Nažalost, drugačiji stav i mišljenje sustavno je ignoriran i cenzuriran od strane svih mainstream medija, što je ugušilo mogućnost bilo koje vrste stručne javne rasprave. Ovo je test na kojem su mainstream mediji pali, a koji za rezultat ima neinformirano i prestravljeno građanstvo, svakodnevno bombardirano hrpom nevažnih informacija.
Prof. dr. Knut M. Wittkovski, njemački akademik i stručnjak neparametarske statistike i računalne znanosti, te čelnik u razvoju područja računalne biostatistike i istraživanja, https://2012-transformacijasvijesti.com/video/dr-knut-m-wittkowski-socijalno-distanciranje-ce-produziti-epidemiju-i-rezultirati-vecim-brojem-umrlih
 
- Novi koronavirus je posljedica laboratorijske nezgode.
Luc Montagnier, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 2008. kao jedan od znanstvenika koji su otkrili virus AIDS-a, Geopolitika
 
- Oni biskupi,  koji su donijeli panične i katastrofalne odluke o zabrani Misa za vjernike i zatvaranju crkava, reagirali su više kao da su civilni birokrati, a ne pastiri. U prevelikom fokusiranju na higijenske mjere izgubili su natprirodnu viziju i napustili prioritet vječnog dobra duša.
Athanasius Schneider, kazahstanski biskup župe Najsvetije Marije u Astani, The Remnant, Minnesota, SAD

- Već desetljećima mnogi članovi Crkvene hijerarhije utopljeni su u sekularnost, sebeljublje i svjetovne afere, tako da su postali slijepi za duhovne i vječne stvarnosti. Prema njihovim reakcijama mi vidimo da daju više važnosti smrtnom tijelu negoli besmrtnoj duši čovjeka! Mnogi biskupi koji su mirno dozvolili ulazak otrovnog virusa heretičkih učenja i praksa, da se širi među njihovim stadom, sada pokušavaju zaštititi vjernike od kontaminacije materijalnim virusom. Kakva ironija!
Raymond Leo Burke, američki kardinal, http://hrvatskikrsnizavjet.com/pastiri-ustali-protiv-zabrane-misa-i-sakramenata/
 
- Joseph Stiglitz, bivši glavni pa smijenjeni ekonomist Svjetske banke, tvrdi – kada se Svjetska banka i MMF okome na neku zemlju, prvo podmićuju političare koji inozemnim tvrtkama prepuštaju telekomunikacije, energetske kompanije, gospodarenje vodom i ostalu vitalnu infrastrukturu. Zemlji koja se tome opre onemogućuje se uzimanje zajmova u svijetu, a bez kredita, tj. kreditnog rejtinga, nitko ne može opstati. Dakle, u svojim prognozama o Hrvatskoj ti svjetski pljačkaši hrvatskim elitama poručuju – napravite popis preostalih nacionalnih bogatstava koje ćemo vam oteti«. Ovome se nema što dodati. Samo da ova zaraza prođe.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Ovaj virus utječe na naš život doista pretjerano. To nema nikakve veze s rizikom koji predstavlja Covid-19. Uvjeren sam da smrtnost od koronavirusa ne će biti na vrhu godišnje smrtnosti ljudi.
Dr. Klaus Püschel, njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu, Hamburger Morgenpost, Priznajem
 
- U povijesti bilo je raznih epidemija i pandemija, koji su se u ono doba, ponajviše zbog nedostatka znanja o zaraznim bolestima, doživljavale kao znakovi Božje srdžbe koju je trebalo ublažiti raznim pokorničkim procesijama i zavjetima. Naši su preci, za razliku od nas, imali snažniju vjeru u Boga koji ima zadnju riječ.
Don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, Laudato.hr; Bitno.net
 
- Njemački političari uveli su besmislene mjere. Apsurd je da se bojimo da će milijun inficiranih koronavirusom dovesti do 30 smrtnih slučajeva dnevno u narednih 100 dana. Njemačka vlada uvodi ekstremne mjere. Mjere koje poduzima Njemačka, a onda i ostale europske vlade, potpuno su nepotrebne i jako opasne. Mjere su groteskne, apsurdne i vrlo opasne. Naši stariji građani imaju pravo nastojati da ne pripadaju grupi od 2200 ljudi koji dnevno umiru u Njemačkoj. Društveni kontakti i društveni događaji, kazalište, glazba, rekreacija i šport pomažu im da dulje žive.
Sucharit Bhakdi je profesor sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu i dugogodišnji predstojnik Instituta za medicinsku mikrobiologiju i higijenu, Teleskop
 
- U Francuskoj je 2010. godine ona svinjska gripa, koju sam i sam prebolio, uzela između 17 i 20 tisuća života starica i staraca, uglavnom na toplom jugu zemlje, gdje su mnogobrojni u miru fino živjeli. Pretpostavljam da i vi i drugi o tome slabo znate, pa i u Francuskoj se diglo samo nekoliko glasova. Dakle, naš je problem starenje, a COVID-19 je njegov za sada mali detalj.
Miroslav Radman, hrvatski znanstvenik, Slobodna Dalmacija
 
- Bergoglio ima zapanjujuće sličan narativ Greti Thurnberg, Billu Gatesu i ekipi globalista koji se poigravaju s našim zdravim razumom.
Zoran Vukman, hrvatski novinar i publicist, filozof, esejist, prozaik, prevoditelj i društveno-političko-religijski analitičar na facebooku
 
- Mi ne možemo uzdržavati osam, devet tisuća ilegalnih migranata u situaciji u kojoj će naših 40 ili 50 tisuća ljudi ostati bez posla. Među migrantima koji su dospjeli do BiH sigurno se nalaze i oni povezani s terorističkim organizacijama koji samo čekaju zapovjedi za akciju, kada jednom dospiju na teritorij neke od država članica Europske unije.
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti čelnik Saveza za bolju budućnost (SBB), Dnevni avaz
 

GOVOR MRŽNJE


- Zločini koji su počinjeni pod vlašću NDH i zločini počinjeni u koncentracijskim logorima, sumrak su civilizacije i najtragičniji trenuci u našoj zajedničkoj prošlosti. Nikada ne smijemo zaboraviti niti žrtve niti one koji su svoje živote položili suprotstavljajući se zlu koje je proizvodio kvislinški režim NDH.
Željko Komšić, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH u izjavi za Tanjug

- Danas se nalazim u Srijemskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine, ni jedan srpski predsjednik nije tu došao. U našim udžbenicima ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, a kamoli o ovom mjestu. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zvjerstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo. Godine 1942. na ovom mjestu NDH istovremeno vršio je akciju hvatanja stanovništva i činio nečuvene zločine nad narodom i tako isprebijane odveli na srpsko groblje gdje su izvršili masovna strijeljanja.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Srijemskoj Mitrovici 26. IV. 2020., Večernje novosti
 
- Oni koji ne osuđuju ustaštvo, prešutno ga podržavaju i pridonose njegovoj normalizaciji. U trenutku kad brojne države zloupotrebljavaju pandemiju kako bi ograničile demokratske slobode, pravo je vrijeme da pokažemo svoju civilizacijsku snagu i kažemo NE fašizmu i ustaštvu!
Priopćenje autonomističkog IDS-a, Glas Istre
 
- HDZ je stvorio okvir vladanja koji ne želi i ne može više probiti. Pa čak ni presložiti.
Tomislav Klauški, novinar 24sata
 
- Nismo mogli prihvatiti kanonizaciju Alojzija Stepinca jer je ta kanonizacija u suštini nemoguća. Nije u pitanju osobnost samoga Stepinca, nego je u pitanju vrijeme u kojem je on živio, koje je on podržavao.
Risto Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Biram dobr, https://biramdobro.com/svjedok-bozje-ljubavi-risto-radovic-mitropolit-crnogorsko-primorski-srpske-pravoslavne-crkve-u-crnoj-gori/
 
- Stepinac je ratni zločinac odgovoran za najsvirepija ubojstva Srba za koja je znao, a nije poduzeo ništa.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 
- Tomislav Karamarko je bio generator proustaške politike u HDZ-u.
Helena Puljiz, novinarka, The Bosniatimes.ba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Drago nam je da konačno sve više stranaka i političkih aktera poziva Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva i njegovih simbola, kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. 
Boris Miletić, predsjednik autonomističkog IDS-a, Glas Istre
 
- Uvijek su postojala (barem) dva HDZ-a. Jedan s pristojnim licem, a drugi s ružnim naličjem. Jedan umiveni, a drugi ukaljani. Jedan za domaću, a drugi za međunarodnu uporabu. Jedan na vlasti, a drugi u oporbi. Jedan lijevi, a drugi desni. Jedan pitomi, a drugi divlji. Jedan na sudu, a drugi na vlasti. I tako unedogled.
Tomislav Klauški, novinar 24sata
 
- Upornost s kojom svi ex-jugoslavenski narodi odbijaju konfrontaciju s vlastitim likom u ogledalu je neviđena: stupovi društva u ex-jugoslavenskim sredinama su muškarci i ženke-nesilice, drugim riječima: popovi, vojska i političari. I da nema hrvatske predsjednice, koja se jednakim entuzijazmom cmače s popovima, vojnicima i političarima, stranac koji sve to promatra sa strane, mogao pomisliti da se radi o nekoj, oprostite na izrazu, ekskluzivnoj gay ujdurmi.
Dubravka Ugrešić, jugoslavenska spisateljica, http://www.najboljeknjige.com/content/intervjui_opsirnije.aspx?NewsID=1223
 
- Faktička legalizacija zakonski inače u Hrvatskoj zabranjenog ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” vodi u zabludu i ne doprinosi nacionalnom pomirenju. To nije put za uspostavu mira u zemlji.
Igor Lasić, novinar Deutsche Wellea 12. VIII. 2019.
 

KOMENTARI

 
- Danko Končar je konačno pravomoćno presuđen od Visokog upravnog suda u Finskoj čime je potvrđena presuda nižerangiranog suda da on osobno mora platiti iznos znatno viši od stotinu milijuna eura. Tako je sada i YUkovčkć radio i mešetario s osuđenim kriminalcem, a kako čujem on je sada postao jedan od 12 "apostola" koji bi trebali spašavati turizam u Istri. Mislim da bi, umjesto toga, on definitivno bio najkorisniji za državu kada bi mu se oduzeli deseci milijuna pokradenih eura (uz zatvor, s radom za opće dobro) iz dugogodišnjeg polit kriminalnog biznisa u Istri kojem je bio, i još uvijek jest, neosporni mafijaški capo.
Nino Mogorović, hrvatski političar iz Pule, https://www.facebook.com/nino.mogorovic?
 
- Mudrost je učiteljica bila i biće kroz cijelu povijest čovječanstva, ali paraliza države i ekonomije nije mudar potez.
Benjamin Cesar, https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/capak-dobio-sam-puno-mailova-zovu-me-hitlerom-danasnjice-politicke-ambicije-nemam-ih-ne-ocekujte-me-na-listi-hdz-a/10252465/
 

LAŽ

 
- Danas se sjećamo svirepo ubijenih žrtava, upravo ovdje u Srijemskoj Mitrovici posebno se sjećamo svih stradalih na mitrovačkom groblju, njih 7950. Bili su to ugledni i čestiti ljudi.
Jovana Umetić, "potomkinja ubijenih" u Srijemskoj Mitrovici 26. IV. 2020. na obilježavanju Dana sećanja na ustaške žrtve u Drugome svetskom ratu, Večernje novosti
 
- Tijekom Drugog svjetskog rata u Jasenovcu stradalo je između 90 i 100 tisuća ljudi.
Helena Puljiz, novinarka,  https://thebosniatimes.ba/44726/neki-novi-plenkovic-puljiz-nakon-pet-godina-politickih-lutanja-hrvatska-se-vraca-antifasizmu/ 
 

NEOOSMANIZAM

 
- Aktivna uloga Turske u Bosni i Hercegovini naročito je vidljiva posljednjih godina. Međutim, postoje i oni koji to vide kao prijetnju, kao neoosmanizam.
Amina Šećerović-Kaşli, novinarka bošnjačkog portala Stav u razgovoru s turskim predsjednikom Erdoğanom
 
- Nema nikakve razlike između onog što su činili nacisti i slika koje dolaze s grčke granice.
Reçep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, Tportal
 

OTROVNO PITANJE

 
- Kako je moguće da se i dalje zabranjuju okupljanja više od 10 ljudi, a dopuštaju se vjerska okupljanja? Jesu li crkve izolirane od virusa, a škole nisu? Zašto se uopće daje prednost crkvi, a ne školama?
Igor Skoko, vijećnik stranke Pametno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Jutarnji list
 

PRAVO PITANJE

 
- Koji je Bergoglijev njegov krajnji cilj? Katoličku Crkvu duhovno urušiti, učiniti je globalno slabom i beznačajnom, da bi na njezinoj ruševini gradio svjetsku panteističku crkvu koja će štovati neko imaginarno slobodno-zidarsko božanstvo i uključiti u veliki protu-kristovski kult štovanje poganskih idola i Majke Zemlje.
Zoran Vukman, hrvatski novinar i publicist, filozof, esejist, prozaik, prevoditelj i društveno-političko-religijski analitičar na facebooku
 

PRIZNANJE

 
- Plenković je vratio HDZ na vlast umivenom, liberalnom politikom koja se još više pomaknula prema ljevici kad je pod šinjel uguran HNS, uz razne SDP-ove otpadnike.
Tomislav Klauški, novinar 24sata, https://express.24sata.hr/top-news/i-pitomi-i-divlji-hdz-ima-samo-jednu-svetinju-vlast-24152
 
- U Europi možete vidjeti da solidarnost ne funkcionira kada situacija postaje ozbiljna.
Sebastian Kurz, austrijski kancelar o pojedinačnom zatvaranju granica članica EU-a, Deutsche Welle
 
- Plenković dolazi iz partizanske obitelji.
Helena Puljiz, novinarka, The Bosniatimes.ba
 
- Prezime Horvat jedno je od najrasprostranjenijih prezimena u Republici Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini ga pretežno nose Hrvati, a pronalazimo ga u Sarajevu, na Nišićima, te u Banovićima, Živinicama, Zenici, Velikoj Kladuši, Drinovcima, Banjoj Luci, Busovači, Novom Travniku, Mostaru i Kiseljaku, dok Hrvati prezimena Horvatinović nastanjuju Tuzlu. Prezime Horvat spominje se i u Matičnoj knjizi Katoličke crkve iz 1669. godine.
Elvir Musić, novinar sarajevskog bošnjačkog portala Stav o prezimenima Hrvat i izvođenicima od toga imena odnosno prezimena u BiH
 
- The opinion of the hard-line communist authorities and founders of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia was clear.Mišljenje tvrdokornih komunističkih vlasti i osnivača Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije bilo je jasno.They strongly condemned homosexual act as a bourgeois decadence imported from the West.Oštro su osudili homoseksualni čin kao buržoasku dekadenciju uvezenu sa Zapada.
Ilko Čimić, novinar portala Index iz BiH
 

RELATIVIZIRANJE KOMUNISTIČKIH ZLOČINA

 
- Činjenica je da je zvijezda prije svega simbol antifašizma i borbe za radnička prava tijekom povijesti i činjenica je da su je 90-ih godina zloupotrijebile JNA i Miloševićev režim.
Vojko Oberschnöll, SDP-ov gradonačelnik Rijeke, Večernji list
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Srpski narod nikada nije bio jedinstveniji i ujedinjeniji u želji da zajednički obilježava historijske događaje i da planira budućnost.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Srijemskoj Mitrovici 26. IV. 2020., Večernje novosti
 
- Prvi put sam ove godine na Mirogoju, i to putem kojim uvijek prolazim, vidjela urušene i razbijene grobnice sa srpskim imenima. Taj tip vandalizma sprovodio se na židovskim grobovima u nacističkoj Njemačkoj. Srbe, dakle, treba istjerati i iz njihovih grobova. A što je to drugo nego ljubav prema smrti, koju gaje svi fašisti, od crkvenih do vojnih?
Dubravka Ugrešić, jugoslavenska spisateljica, http://www.najboljeknjige.com/content/intervjui_opsirnije.aspx?NewsID=1223
 

ZAMJENA TEZA

 
- Jesu li vjernici sa Delaševe mise otišli obogaćeni vjerom? Nakon što su grubo napali novinarku na najveći kršćanski blagdan, a dio vjernika nijemo promatrao što se događa, pitanje je - je li im bilo žao?
Branka Sömen, bivša novinarka Vjesnika i diplomatkinja u Los Angelesu, a sadašnja novinarka 24sata

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 15/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1647 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević