Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
 - Ustaše nisu položile oružje kada su to trebale.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Jakov Sedlar nije me kontaktirao u eventualnoj pomoći oko dokumentarnog filma "Od Mossada do Eichmanna".
Ognjen Kraus, zloglasni čelnik jedne židovske udruge u Zagrebu, Hina, Jutarnji list
 
- Poštovanje Sarajevu, gradu koji je još jednom pokazao svoju veličinu oduprrijevši se povijesnom revizionizmu i suvremenom veličanju fašizma u svim njegovim izdanjima.
Vesna Pusić, bivša političarka na twitteru
 
- Partizani su se borili za multinacionalnu državu i protiv nacionalizma.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 
- Partizani su proveli osvetu. Bila je to krvava osveta, priznaju partizani koji su još živi. Ipak oni odbijaju hrvatski povijesni revizionizam koji događaje na Bleiburgu proglašava jednom vrstom genocida nad Hrvatima. Bila je to osveta prema kolaboracionistima nacista, osveta prema neprijateljima, ali ta osveta nije bila nacionalistički definirana.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Deutsche Welle, https://www.dw.com/hr/komemoracija-s-desni%C4%8Darima-i-blagoslovom-crkve/a-53453959
 
- Osnovna razlika između Drugoga svjetskog rata i ovog što upravo živimo jest što neprijatelj danas ne postoji. Virus ne može biti neprijatelj, jer je virus ni živ ni mrtav.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Komemoracija na Bleiburgu nije tek komemoracija za nečije rođake, već se to godinama pretvara u „ustaški dernek“ kojemu je cilj relativizirati ideologiju za koju smo se nadali da je zakopana prije 70 godina.
Krešimir Sučević Međeral, ljevičarski 'kvizaš' na HRT-u
 
- Kina i Europa trebaju odbaciti nesuglasice i ujediniti se
Naslov članka kineskoga državnog medija za inozemstvo, CRI.CN
 
- Smatram da za nacionalnu svijest nije dobra situacija koja se događa već neko vrijeme, a ta je da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju tko čini parlamentarnu većinu. Moramo završiti praksu u kojoj su jednakopravni zastupnici koji su izabrani sa 190 glasova i oni s par tisuća glasova. Ukoliko zastupnik manjina bude izabran u izbornoj jedinici, onda on ne zastupa manjine, nego izbornu jedinicu. Imat ćemo izborne jedinice u kojima će srpskih glasača biti više i moći će izabrati koga žele.
Ivan Račan, sin zloglasnog jugokomunističkog političara, Lupiga.Com, https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiNlL6DrbDpAhVqpYsKHcm6C_8QFjAAegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Flupiga.com%2Fintervjui%2Fintervju-ivan-racan-bernardic-je-najbolje-sto-sdp-ima&usg=AOvVaw2rMymiJoj7uL22okqokrDo
 

TVRDNJE

 
- U Titinoj Jugoslaviji u mjesecima nakon kraja Drugog svjetskog rata dogodili su se brojni masakri nad političkim i ideološkim protivnicima, koje su komunisti označavali "klasnim neprijateljima". Pogubljeno je 70.000 osoba nakon brzopoteznih sudskih procesa i teško je rekonstruirati stvarni broj ubojstava. Ubojstva su se dogodila s Titinim znanjem i odobravanjem. I nisu na meti bili samo ustaše, četnici, slovenski domobrani i članovi njihovih obitelji, već i pripadnici građanske klase i neslavenskih etničkih skupina, Nijemci, Albanci, Talijani.
Oliver Jens Schmitt, švicarski povjesničar na bečkome Sveučilištu, Der Standard
 
- Tek nakon neovisnosti Slovenije i uspostave liberalne demokratske pravne države moglo se otvoreno pričati o zločinima i istražiti stotine masovnih grobnica u Sloveniji. Suđenja nije bilo, partizani i novi režim pod Titom s jedne strane se htio osvetiti zbog ranije počinjenih zločina, prvenstveno ustaških, a s druge strane su htjeli etablirati moć.
Mitja Ferenc, slovenski povjesničar, Der Standard
 
- Među ljudima s kojima se politički povezao znakovito je veliki broj vegetarijanaca. Nikada neću moći do kraja shvatiti kako mogu pokazivati tako veliku sućut prema psima lutalicama, kokošima, amazonskoj prašumi ili zagrebačkoj magnoliji, ali ne i prema desetinama tisuća ljudi koji su bez suda pobijeni i pobacani u rudarska okna, jame i tenkovske rovove.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista o "mladoj nadi" Radničke fronte, "kvizašu" Krešimiru Sučeviću Međeralu
 
- Zbog nedefiniranosti mjere i zbog postojanja testa na bolest mjera samoizolacije nije niti proporcionalna prema čl. 16., niti primjerena prema čl. 17. Ustava. Njome je dana prednost štednji na testovima tj. ekonomskim interesima države nad temeljnim ljudskim pravima. To je nedopustivo, to čak nisu vrijednosti istog ranga.
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020.
 
- Obdukcijom umrlih od korone u Hamburgu otkrili smo kako je koronavirus bio samo zadnja kap već postojeće bolesti. Svi koje smo do sada pregledali imali su rak, kroničnu bolest pluća, bili su pušači ili pretili, imali su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. U tim svim slučajevima koronavirus je bio posljednja kap koja je prelila čašu. Strah od koronavirusa je pretjeran.
Dr. Klaus Püschel, njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu, Hamburger Morgenpost
 
- Već tri desetljeća nisu ni veliki kapital, ni države ulagale u dijagnostiku i vakcinaciju, jer tu nema velikih financijskih dobiti kao s terapijom. Ne čudim se etici i motivaciji kapitala, ali čudim se europskim vladama koje su abdicirale pred bankama i kapitalom koji su im za sve dužni.
Miroslav Radman, hrvatski znanstvenik, Slobodna Dalmacija
 
- Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Članak 9. "Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti" i Članak 10. o "Slobodi izražavanja". Ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima.
Priopćenje Glavnog vijeća HNS-a BiH
 
- Antifašizam ima istu koncepciju neprijatelja kao i fašizam.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 
- Već je dodijalo slušati tupe i ogavne izjave onih političara koji su sljedbenici zločinačke komunističke ideologije. Sve im smeta osim zlodjela njihovih očeva, djedova ili idejnih otaca. Dosta je njihove logike osuđivanja samo drugih zlodjela kako bi se odvratila pozornost od njihovih učitelja i odgojitelja. Vrijeme je da ta dresirana i hipnotizirana djeca partijskih funkcionara shvate da su u ime komunizma učinjeni grozni zločini. Među mnogim koje su ubili Titovi komunisti, čiji broj premašuje zasigurno žrtve Jasenovca, bilo je jako puno nedužnih. 
Fra Luka Marković, Katolički tjednik, Sarajevo
 
- Izvan ratnih događanja od 1939. do 1945., djelovanje komunizma u mirnodopsko vrijeme je čak bilo patogenije i brutalnije od djelovanja nacionalsocijalizma.
Petar Horvatić, komentator Naroda
 
- U ime nove svjetske religije, antikristovskog surogata ujedinjenih konfesija, Bergoglio još mora naći modus kako da lukavo do kraja skuha katoličke žabe, a da ne skuže da su skuhane nego da još veselo brčkaju po loncu i pjevaju pjesmice i love leptiriće. Mora posve uništiti sakramente jer ako mnogi vjernici ne znaju, đavao zna da je u njima prisutan živi Krist.
Zoran Vukman, hrvatski novinar i publicist, filozof, esejist, prozaik, prevoditelj i društveno-političko-religijski analitičar na facebooku
 
- Na Ivana Fumića već sam pomalo zaboravio. I on je dočekao kraj II. svjetskoga rata s 14 godina. U njegovom službenom životopisu stoji sudjelovanje u tzv. Narodno-oslobodilačkoj borbi, u kojoj je sudjelovao kao desetogodišnjak ili jedanaestogodišnjak! I on se u svojoj biografiji kvalificirao za položaj na kojem je bio prije Habulina. Fumić je bivši vojni sudac JNA, a sudio je brojnim političkim zatvorenicima i Albancima i Hrvatima Bio je poznat po svom "humanitarnom pristupu".
Zlatko Hasanbegović, hrvatski povjesničar i političar u TV Bujici
 
- Pandemija virusa Corona je božanska intervencija da kazni i pročisti grješni svijet kao i Crkvu. Sadašnja situacija, gdje su u mnogim zemljama zabranjene mise i ne dijeli se više euharistija, to treba slobodno shvatiti kao Božji poziv za autentičnim euharistijskim obraćenjem cijele Katoličke Crkve.
Athanasius Schneider, kazahstanski biskup župe Najsvetije Marije u Astani, The Remnant, Minnesota, SAD, http://hrvatskikrsnizavjet.com/pastiri-ustali-protiv-zabrane-misa-i-sakramenata/
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Kako sam kao predsjednik Hrvatske rekao još davno u Jeruzalemu, a i puno puta u Hrvatskoj, ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće i jača.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik 17. V. 2020., Nedjelja.ba, Sarajevo
 
- Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Obje "akcije" su bile reakcija na prethodne ustaške (iz 41.) i četničke (iz 91.) zločine. Nemojmo imati dvostruke kriterije. Stara je poslovica ona "vea victis".
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a twitteru
 
- Isti nacionalistički krugovi negiraju nedjela ustaša, ometaju podsjećanja na žrtve u Jasenovcu i difamiraju preživjele žrtve.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga negira hrvatske bleiburške žrtve, a i dalje pronosi srpske i wiesentalsko-zuroffske laži
 
- Krajnji cilj njima je takozvana Nezavisna Država Hrvatska, to je nepopravljivo u tim ljudima. Očito oni ne žive u ovom svijetu, niti Bozanić niti ta grupa oko njega niti vaš Puljić. Oni pripadaju jednom drugom vremenu. Ti koji sada drže mise i za Pavelića i za ove ljude, da kažem, ubijene na Bleiburgu – a u Bleiburgu nitko nije ubijen.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, Federalna televizija BiH
 
- Katolička crkva mora shvatiti da ne ide tako. Puno godina su oni to radili, godinama je to prolazilo i nikako ne shvaćam kakao im je svijet toliko godina dozvoljavao da odlaze na Bleiburg i tamo održavaju misu.
Eli Tauber, pripadnik židovske zajednice u Sarajevu, Fokus.ba
 
- Hosovci su bili, blago rečeno, sumnjivog duševnog zdravlja. Bili su nacionalistički fanatici, lude i spadala, brijali na ustaše, vikali 'za dom spremni' i maštali o Hrvatskoj do Drine, Zemuna i Novog Pazara u Sandžaku.
Ante Tomić, komentator Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Katolička crkva od proglašenja neovisnosti Hrvatske sve je više skretala u desno, i u Bosni.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 
- Moderna Hrvatska je nastala na temeljima ZAVNOH-a, antifašističkog pokreta u kojem su uz komuniste bili i HSS-ovci. To što su poslije komunisti izgurali HSS-ovce ne mijenja na stvari.
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Hrvatski radio
 
- Kao Sarajlija, ponosan sam na antifašističku tradiciju moga rodnog grada i na antifašističku tradiciju moje porodice, koju nastavljam svojom borbom protiv fašizma devedesetih u ratu protiv Bosne.
Zlatko Topčić, bošnjački književnik i ravnatelj "Biblioteke grada Sarajeva", Oslobođenje
 
- Zabrinuti smo za mukom uspostavljeni mir na ovim prostorima. Žalimo što se iz naše zemlje na službenoj razini ne šalju poruke izgradnje povjerenja nego se, nakon stišanog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, iz Hrvatske kao članice Europske unije, u Bosnu izvozi nemir politike koja nema snage raskrstiti s ustaškim pozdravom. 
Pismo potpore Vesne Teršelič iz Documente bošnjačkim vlastima u Sarajevu da nastave s progonom Hrvata i katolika
 
- Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Titu ne moramo voljeti, ali ga moramo poštovati.
Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec 4. V. 2020.
 
- Tito je bio čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine demokratizirao zemlju na način da je uveo samoupravni socijalizam, novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu. Čovjek koji je uveo delegatski, komunalni sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine i dao republikama status država. Na međunarodnom planu zalagao se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju iz čega je proizašao i Pokret nesvrstanih.
Franjo Habulin, predsjednik "Saveza boraca" u Kumrovcu 4. svibnja 2020., Beta, Beograd
 

BIZARNO

 
- Novorođenčad ima seksualne osjećaje, a djecu treba podučavati masturbaciji i rodnom identitetu. Znanstveno je dokazano da su djeca od najranije dobi sklona seksualnim užicima.
Zapis iz Vodiča europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije i njemačkog Saveznog centra za zdravstveno obrazovanje
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Kardinal Vinko Puljić je ozbiljno pogriješio držeći misu i za ustaše u centru grada i države koji su toliko propatili od njih. I ne treba se skrivati katoličkim pravom, štoviše, potrebom da se moli za duše svih pokojnika. Da je tako, u sve ove godine svoje službe barem bi se, kao pravi bosansko-hercegovački domoljub i Hrvat sjetio održati misu, recimo, za cvijet hrvatske mladosti, Dalmatince, većinom katolike, izginule na Sutjesci? Eto, ta je bitka, u kojoj su na strani fašista sudjelovale i ustaše, započela baš 15. svibnja 1943.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Nedjelja.ba, Sarajevo
 
- Crkva je adut s kojim HDZ uvijek računa i za to je spreman platiti bilo koju cijenu, a zahvaljujući tom odnosu, Crkva kao institucija postala je najmoćnijim hrvatskim kapitalistom koji je, da paradoks bude veći, čak i oslobođen plaćanja poreza. Upravo u vrijeme svih mogućih restrikcija i zabrana koje bi trebale vrijediti za sve, dio klera (suprotno preporukama HBK-a) »tjera po svom« ne obazirući se na stavove pretpostavljenih, a Nacionalni stožer Civilne zaštite na sve to blago reagira; štoviše dopušta im ono što drugima izričito zabranjuje.
Jaroslav Pecnik, bivši jugoslavenski kadar, Novi list
 

DAIDŽE

 
- Imamo li vjerničke hrabrosti postaviti pitanje o držanju hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupa tijekom II. svjetskog rata i njihove suodgovornosti za patnje svojih vjernika, ali i patnje drugih, nacionalno, religijski i rasno drukčijih zbog neiskazivanja sasvim jednoznačnoga NE uništavajućem ratu? Ili su odgovor na to pitanje naši biskupi prepustili možda papi Franji čiji bismo odgovor trebali i mogli prepozna(va)ti u njegovu zaustavljanju procesa kanonizacije bl. Alojzija Stepinca?
Da su naši biskupi pravovremeno postavili to pitanje, zasigurno bi kardinal Vinko Puljić bio politički mudriji i ne bi dopustio da mu misno slavlje u Sarajevu u povodu obilježavanja stradanja na Bleiburgu i Križnome putu organiziraju nevladine organizacije. U tome slučaju bili bi izbjegnuti mnogi nepotrebni unutardruštveni sukobi i napetosti.
Ivan Markešić, sociolog religije, Slobodna Bosna, 13. V. 2020.,  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/154808/perfektna_analiza_profesora_markesica_
trebamo_li_u_iskazu_sukrivnje_u_r atu_slijediti_njemachke_biskupe.html
 
- Nije mudro održavati misu za bleiburške žrtve ako nisi zaštitio vjernike socijalnom i fizičkom distancom od virusa fašizma.
Fra Marko Oršolić, bošnjački franjevac, Deutsche Welle
 

GLUPOST

 
- U okolnostima aktualne krize došlo je do velikih političkih promjena u Mađarskoj, ali i u Sloveniji i Srbiji, i to u pravcu centralizacije vlasti i implementacije autoritarnih, a u mađarskom slučaju i diktatorskih metoda vladavine, koje su u potpunom nesuglasju s demokratskim načelima, poštovanjem pluralizma i vladavinom prava.
Denis Romac, dojučerašnji jugo-novinar riječkoga Novog lista za 24sata
 
- Zapitamo li se ko  je u postratnom periodu predvodio kroatofašizam, odgovor je: hrvatski  Judeohazar Mladen Schwartz, predvodnik Nove hrvatske desnice, koji je u pogledu veličanja ustaštva bio nekoliko kopalja iznad svih u Hrvatskoj. Tko je obnovio  judovstvujušću instituciju masonstva kod Hrvata ako ne Nenad Porges, bivši ministar, dok je Silvije Degen obnovio veliku masonsku ložu Jugoslavije. U  odrednici “Judeohazar” sadržana je tajna historija ustaštva kao ekspoziture hazarske mafije koja bi da putem čipova i potpuno kontroliranog čovječanstva vlada svijetom zavodeći svoj anglocionistički poredak.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

IZMIŠLJENA BOŠNJAČKA POVIJEST

 
- ​Bio je presudan utjecaj Bošnjaka na razvoj antifašističkog, partizanskog pokreta. Jak ilegalni pokret u velikim gradovima, u kojima tradicionalno većinski žive Bošnjaci, dao je značajan doprinos tadašnjoj pobjedi nad fašizmom, ali fašistička ideologija se pokazala žilavom i opstala je u našem okruženju do danas, među nama, oko nas.
Zlatko Topčić, bošnjački književnik i ravnatelj "Biblioteke grada Sarajeva", Oslobođenje
 

LAŽ

 
- Od 1941. do 1945. godine ubijeno više od 10.000 ljudi u Sarajevu.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Uzalud je svađanje u Saboru i folklor političkog prepucavanja - zdrav razum pomiruje zahtjeve oporbe i obaveze vlasti.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista svim snagama brani Andreja Plenkovića
 

OPASNO PITANJE

 
- Nije li zadaća vlasti da ne dopusti rehabilitaciju ustaštva, koja je vidljiva i kroz neodlučan stav prema ustaškom pozdravu?
Saša Kosanović u razgovoru s Ivanom Račanom, sinom Ivice R., Lupiga.Com
 

PODSJEĆANJE

 
- Sarajevski antifašisti su veoma glasni, i veliki su, i danas, borci protiv krvoločnog neprijatelja. Na čelu SABNOR-a su: Ibrahim Čomić, Abdulah Nakaš, Sead Đulić, Šerif Biser, Ibrahim Durmo, Esad Čelik, Munevera Borovina, Mirsad Hajder, Refik Softić, Abdulah Koldžo, Selver Herić… Malo je čudno da antifašističke vrijednosti u glavnom gradu BiH promoviraju i baštine mahom navedeni, a nigdje nijednog Srbina i Hrvata.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 

PRIMITIVIZAM


- Ja vam nisam nepoznata. Puno sam imala koncerata u vašoj crkvi, prilazili ste i čestitali, dolazili ste u kazalište na moje predstave. Vama je vjerojatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti Kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH. Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Namjeravate to uraditi u nedjelju služeći misu zvijerima koji su mu ubili baku, djeda i tetku.
Margit Tomik-Levy, operna pjevačica u sarajevskom kazalištu u bezobraznom pismu kardinalu V. Puljiću i primitivnom rječniku
 

UNITARNA BiH

 
- Potpuna je obmana da su ljudi u Bosni različite kulture, jezici, povijesti, mentaliteti ili tradicije. Takvu konstrukciju podmeću religijske institucije i glasnici etnonacijskih političkih ideologija, neznalice i manipulatori!
Senadin Lavić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Slobodna Bosna
 
- Ukoliko se misa održi, to je "dokaz" da Hrvati i Bošnjaci ne mogu živjeti jedni s drugima već samo jedni pored drugih, u zasebnim entitetima ili izbornim jedinicama.
Urednički članak na bošnjačkim portalima Faktor.ba i Saff.ba protiv održavanja mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Ponedjeljak, 10/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1163 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević