Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Moramo imati u vidu da riječki gradonačelnik Vojko Obersnel tako reagira jer mu je nisko mjesto na listi Bernardić namijenio. SDP je izgubio autentičnost i ne mogu zastupati lijeve politike dok se temeljno ne promjene, puno SDP-ovaca nam je razočarano prilazilo, ne vjerujem ni da bi novi lideri, ako bi to bili Biljana Borzan ili Tonino Picula, mogli donijeti neku promjenu. Oni su europarlamentarci koji su glasali za rigidnu rezoluciju koju su predložili desni političari.
Katarina Peović, čelnica maoističke Radničke fronte i novopečena saborska zastupnica iz platforme "Možemo", N1 TV
 
- Sve ankete pokazuju da su srpska i romska nacionalna manjina najviše diskriminirane.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik iz redova romske manjine, N1 TV
 
- Rezultati izbora, odnosno ovakav trijumf HDZ-a i potpuni potop SDP-a iznenadili su mnoge, uključujući i mene, posebno iz razloga što su sve ankete sugerirale vrlo tijesan rezultat, što se HDZ-ova vlada gotovo raspala u mandatu i što im je glavni slogan kampanje "sigurnost" djelovao bizarno u novonastalim okolnostima povratka virusa.
Dragan Markovina, povjesničar iz Mostara i Splita, Klix.ba
 
- Najveći trijumf za ljevicu u Hrvatskoj jest poraz SDP-a. Ali i u regiji. Značajno je to što je svjetonazorski identitet SDP-a kao ljevice, konačno, narušen, što je iskoristila nova, progresivno lijeva koalicija okupljena oko stranke Možemo koja nije samo popunila ispražnjeni politički prostor SDP-a, već je ponudila i nove narative – prije svega, onu o ekonomskoj transformaciji.
Jasmin Hasanović, viši asistent na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti, Klix.ba
 
- Nije se moglo u sustav bez SKJ. Figurativno rečeno, ako si želio pobijediti Zvezdu u nogometu, morao si istrčati na Marakanu ili njih primiti k sebi. I bez obzira na suce, nadigrati ih. Ja sam tada to smatrao hrabrim, smatram i danas. Znao sam i usuđivao se igrati, a nisam se bojao za svoj moralni integritet i čast. Bilo je i poraza i pobjeda, no kako vidite danas, ipak sam pobijedio.
Marko Ljubić, bivši član SKJ, a sadašnji politički analitičar i voditelj emisije Budnica Osječke televizije, Maxportal
 
- Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 192 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 9 pozitivnih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba.
Priopćenje konferencije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije
 
- U drugoj polovici 2020. godine, ovisi kako gledamo, dogodit će se ili krvavi rasplet ili još krvaviji zaplet na Zapadu (pod tim pojmom, u ovom slučaju, u užem civilizacijskom smislu, podrazumijevam zapadnu, sjevernu, dio srednje Europe i SAD.) Najcrnji scenarij bio bi istodobni rat na Bliskom Istoku, teroristički napadi po zapadnoj Europi i krvavi nemiri u SAD-u, praktički, drugi američki građanski rat.
Zoran Vukman, hrvatski politički analitičar na facebooku
 
- Što se tiče bosanskohercegovačkih Hrvata i 11. izborne jedinice, pokazale su se još jednom dvije zanimljivosti, veliku većinu bh. Hrvata ne zanimaju ti izbori i ne žele glasati, i drugo, HDZ-ova lista u 11. izbornoj jedinici je bila uvrjedljiva i podcjenjivačka prema bh. Hrvatima.
Dalibor Milas, politički analitičar, Klix.ba
 

TVRDNJE

 
- Nova vlada morat će se suočiti s najgorim gospodarskim padom otkako je Hrvatska, koja je ovisna o turizmu, 1991. godine proglasila nezavisnost.
Urednički komentar engleskoga Financial Timesa

- Doživjeli smo na izborima rezultat ispod svih očekivanja. Izbore se može izgubiti na ovaj ili onaj način. Znali smo ih izgubiti tijesno, ali ovaj rezultat je sasvim neobranjiv. SDP-u je potreban temeljit restart i unutarstranački razgovor o tomu kako dalje.
Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka, Klix.ba

- Nitko nema moralno pravo nazivati se antifašistom tko istovremeno nije i antikomunist.
Hannah Arendt, njemačka filozofkinja (1906.-1975.) odrasla u socijaldemokratskoj asimiliranoj židovskoj obitelji u od Sovjeta 1945. okupiranom Königsbergu. Godine 1941. emigrirala u SAD
 
- U Hrvatskoj postoje javni, komercijalni i neprofitni mediji. Direktor HRT-a imenuje se politički odnosno u Hrvatskom Saboru, a to treba promijeniti.
Marija Selak Raspudić, hrvatska filozofkinja i kandidatkinja Mosta na saborskim izborima na konferenciji o medijima u HND-u
 
- Organizacija BLM (Black lives matter) je očito dobro umrežena i financirana kad na cijelom Zapadu izvozi svoje mitingovanje i animira mlade ljude da izlaze na ulice u ime njihovih ciljeva. Tu nema dijaloga. Otvorena je nova fronta kulturalnog, političkog i ideološkog rata. Pregovora nema. Primirja nema. Nametnuta je tema i etiketa cijelom svijetu.
Zoran Vukman, hrvatski filozof i katolički teolog na facebooku
 
- Sa stanovišta liberalnog kapitalizma, medicine ima onoliko koliko medicine želite i možete platiti kad se razbolite. Za sirotinju ništa, ili skoro ništa, dok bogati mogu imati sve: lijek, ukoliko je pronađen, ili jednako skup placebo, ukoliko lijeka nema. I onda nas 2020. sustigne ubitačno dosadni i gadni Covid-19, koji ne poštuje granice između država i političkih sistema, i koji se budalasto slobodno širi i među bogatim svijetom, umjesto da mori samo sirotinju.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 

GOVOR MRŽNJE


- Još se jednom pokazalo da HDZ (i jedan i drugi) na vlastiti narod gleda kao na primitivne ljude bez razuma i vlastitog 'ja' kojima mogu podvaliti najgore kandidate. Da stvar bude gora, da HDZ kao nositelja liste postavi pravog pravcatog majmuna - taj simpatični primat bi definitivno završio u Saboru. Ali to ne govori toliko o majmunu, koliko o biračima.
Dalibor Milas, politički analitičar, Klix.ba
 
- Zabrinuti smo za jačanje krajnje desnice, ali mi ćemo se boriti. Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo i ugasit ćemo ga.
Tomislav Tomašević, aktivist i novopečeni saborski zasatupnik, Klix.ba

- Ponovno je pobijedila konzervativna stranka Andreja Plenkovića.
Bild iz Berlina, urednički komentar

- Drago mi je da saborsku većinu ne će tvoriti oni koji su u kampanji koristili antimanjinsku retoriku i oni koji su deklarirane ustaše, te oni koji su organizirali antimanjinski referendum i oni koji su organizirali antiromski prosvjed u Međimurju. Dobro se zna da ih je najviše u redovima Domovinskog pokreta. Na listama su bili ti ljudi.
Veljko Kajtazi, saborski zastupnik iz redova romske manjine, N1 TV

- Nadam se da HDZ ne će morati koalirati s onom najcrnjom opcijom koja se u Hrvatskoj pojavila, odnosno s Miroslavom Škorom. Ne mogu izustiti da mi je drago da je HDZ dobio izbore, ali se nadam da se ne će desiti taj najcrnji scenarij.
Mile Kekin, pjevač, Klix.ba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Naše jedinstvo proizlazi iz naše autentičnosti, našim protivnicima se događa politika neautentičnosti, razočaranja radne većine koja živi lošije i to ljudi osjećaju na svojoj koži. HDZ nas je natjerao na prerane izbore jer su kalkulirali o svom uspjehu, znajući da će se socijalni pokazatelji radikalizirati najesen. Loše je i straši nas napad desnice i velik broj mandata koji desnica dobiva, u Saboru će biti jako teško, zato je važno da se pojavila lijeva opcija.
Katarina Peović, novopečena maoistica iz platforme "Možemo" u Saboru, N1 TV

- Pobjedom platforme Možemo sasvim je izvjesno da upravo gledamo uspostavljanje nove istinske ljevice, jednako kao što je ulazak autentičnih liberala oko Pametnog i STRIP-a u parlament jasan signal da se Hrvatska pomalo pretvara u Španjolsku u kojoj je na sličan način dokinut duopol dviju velikih stranaka.
Dragan Markovina, povjesničar iz Mostara i Splita smtra da su SDP-u glasove birači preoteli hrvatski Podemosi, Klix.ba
 
- Neka građani svojim glasom i svojim izborom Restart koalicije ne dopuste da u Vladu uđu ustaški nostalgičari i rigidni katotalibani koji bi diskriminirali građane”, istaknuo je Jovanović na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Svetvinčentu.
Željko Jovanović, ratoborni SDP-ov čelnik prije izbora, koji nije ušao u Sabor, Novi list
 
- Nije ovo bio nikakav partijski sastanak, a zastave, Titova fotka i cijela scena bila je tada zakonita u SFRJ,
Marko Ljubić, politički analitičar i voditelj emisije Budnica Osječke televizije o slici iz razdoblja Jugoslavije, Maxportal
 

AUTONOMAŠTVO

 
- Kada govorimo o Istri, mi smo postigli itekako visoke standarde koje želimo preslikati na ostatak zemlje. Inzistiramo na decentralizaciji jer je centralistički model ponašanja odavno potrošen.
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, Glas Istre
 

GLUPOST

 
- Hrvatsku, članicu Europske unije, ovi izbori vjerojatno će gurnuti još dalje udesno.
Associated Press, urednički komentar

- Jako je neodgovorna Ostojićeva poruka. Koliko sam shvatio on je testiran i negativan je. S druge strane, on pretendira preuzeti ulogu stručnjaka - epidemiologa, virologa i infektiologa, a nije niti jedno od toga.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a ovako bez argumenata napada čelnika SDP-a Rajka Ostojića koji, za razliku od njega, ide u samoizolaciju, Hina
 
- Apeliram još jednom na sve mlade i na sve da je potrebno odgovorno se ponašati i izbjegavati te rizične situacije jer virus je još uvijek oko nas i on nikad ne spava. Prema tome i noćni sati su sati njegovog širenja i moramo biti oprezni.
Vili Beroš, Plenkovićev ministar zdravstva napada mlade u noćnim klubovima, Glas Istre
 
- HDZ je danas pozicioniran tamo gdje ga je ostavio naš utemeljitelj Franjo Tuđman i vodimo državotvornu politiku.
Tomo Medved, "sluga pokorni"A. Plenkovića uoči izbora, Novi list
 

KOMENTARI

 
- Sve tu navodnu "ustašizaciju" prema vanka plasiraju udruge i pojedinci iz Hrvatske koji su jugoslavenski orijentirani. Židovi to odmah spremno prihvaćaju i optužbe padaju prema RH. Za pojedince su svi domoljubi ustaše jer oni mrze sve što je hrvatsko.
Bojovnik, https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kontroverzna-presuda-o-zds-nije-prosla-ispod-svjetskih-radara-potpredsjednik-svjetskog-zidovskog-kongresa-porucio-zaustavite-povratak-ustastva-1028995
 
- A da se skine te već jednom sa Hrvatskog naroda i odete u tri dimenzije Svog naroda!!Ova nova Hrvatska od 1990. godine nema ništa sa fašizmom i ustašama. Iznjedrila je iz Časne SFRJe i to uz nametnuti nam rat i to uz blagoslov Svih Velesila, koje su u ova moderna vremena, promatrali kako se ubija u srcu Europe, a uz to su pristali i iz glasali i Embargo na prodaju oružja Hrvatima. E čitajte, To je Fašističko, ponašanje gospodo, ako se takvima i možete zvati. Događaji od 1990. mogu se jednoglasno zvati, Aušvic metodom. A to svi izgleda razumijete, jedino Vas boli što smo mi Hrvati takove pobijedili i u 1990. godinama, ali i u povijesnim 1945. Davno prije nego su ove generacije koje su ginule u obrani Hrvatske i rođene. Toliko o Vašim pišanjima po zakonima u Hrvatskoj o kojoj pojma nemate. I prije bilo kakvog teksta o Hrvatskoj, "Prvo dobro operite Svoja Usta i Svoju Savjest"!!
Zvonimir Vučković, https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kontroverzna-presuda-o-zds-nije-prosla-ispod-svjetskih-radara-potpredsjednik-svjetskog-zidovskog-kongresa-porucio-zaustavite-povratak-ustastva-1028995
 
- Jedino idiot i zlotvor ne može dokučiti da je pod tim pozdravom (Za dom spremni) branjena i obranjena današnja Država Hrvatska, od zločinačke gamadi koja je ubijala i palila pod simbolima crvene petokrake i kokarde, što god to nekome značilo ili smetalo. koliko ono.... milijun srba u Jasenovcu? pa počni negirati čim kupiš kalkulator. I zašto se "antifašisti" grčevito protive iskopavanjima? zato jer su jednom počeli, pa zatrpali natrag... taj dio ne znaš? U kom su logoru bila djeca??
Jere Pavičić, https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kontroverzna-presuda-o-zds-nije-prosla-ispod-svjetskih-radara-potpredsjednik-svjetskog-zidovskog-kongresa-porucio-zaustavite-povratak-ustastva-1028995
 

LAŽ

 
- U mandatu Vlade Andreja Plenkovića puno je učinjeno za hrvatske branitelje, a ispravljene su i određene nepravde učinjene prema braniteljima za vrijeme mandata Vlade SDP-a, a također je jako puno učinjeno i po pitanju zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata.
Mario Banožić, ministar državne imovine na predizbornom skupu u Jarmini, Hina
 
- Vlada je povećala financiranje kulturne i kreativne industrije u svim segmentima.
Nina Obuljen Kořinek, ministrica kulture na predizbornom skupu u Splitu, Slobodna Dalmacija
 
- Partizani su postavili temelje na kojima je izgrađena današnja Hrvatska.
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade A. Plenkovića na jugopartizanskom derneku u šumi Brezovici
 

LUPETANJE

 
- Ja sam kao Predsjednik Republike po Ustavu s razlogom stavljen u rezervat i imam ograničenja. Predsjednik treba pozvati, ali sam bi se trebao suzdržati. Ljudi koji smatraju da predsjednik šalje lošu poruku svojim neizlaskom na izbore obično su ljudi koji o narodu imaju najgore moguće mišljenje – misle da je narod tijesto.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, HRT
 

NEOLIBERALIZAM

 
- 'Možemo' je nova ljevica, građanska fronta, ujedinjeni u jednom cilju - da dobijemo zelenu opciju za 21. stoljeće. Opcija će se boriti za socijalnu pravdu, ekonomsku održivost, demokratizaciju i rodnu ravnopravnost.
Tomislav Tomašević, aktivist i novopečeni saborski zasatupnik, Klix.ba

- Treba zaštititi načela svjetskoga liberalnog poretka.
Henry Kissinger, američki političar, koji je rođen u Njemačkoj 1923., CNN
 

UNITARNA BiH

 
- Izrazito desni ambijent u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji, pa i svijetu, svakako da će imati svojih reperkusija i spram Bosne i Hercegovine, ali i prostora bivše Jugoslavije, ne samo po već viđenim političkim matricama, već i činjenici da su saborska mjesta zauzele i neke persone koje su od ranije poznate po ekstremno desnim i krajnje destruktivnim stavovima spram Bosne i Hercegovine. S druge strane, smatram da nije moguće promatrati naše države izolirano jedne od drugih, ma koliko stvarali suverenističke mitove o sebi samima, te da je potrebno širiti političke horizonte djelovanja u tom pravcu. Stoga, bit će značajno vidjeti na koji će način nove, progresivno lijeve političke opcije uspjeti da odgovore na sve intenzivniju desničarsku agendu u Hrvatskoj, naročito spram Bosne i Hercegovin.
Jasmin Hasanović, viši asistent na sarajevskom Fakultetu političkih znanosti, Klix.ba

- Bošnjaci Sandžaka vjekovima su bili dio Bošnjačkog nacionalnog bića, a njihova borba i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine su dobro poznati i utkani u svijest svih Bosanaca i Hercegovaca. Kao što građani Sandžaka imaju posebnu emociju prema Sarajevu, tako i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine ne zaboravljaju Sandžak u ovim teškim trenucima.
Abdulah Skaka, sarajevski gradonačelnik o vješanju zastave sandžačkih muslimana-Bošnjaka i natpisa JEDNO SRCE JEDAN NAROD na sarajevskoj vijećnici, Klix.ba
 
- Iz iskrenih poruka, poziva prijatelja i ljudi koji nam dolaze pomoći vidimo da podjednako osjećamo bol, patnju i nepravdu, ali i spremnost da jedni za druge uvijek budemo tu, kada je najpotrebnije. Posebno me je dirnula gesta Grada Sarajeva da Vijećnicu kao svoj svjetski poznati simbol obilježi bojama zastave Sandžaka, sa porukama koje će svima nama ostati zauvijek urezane u srcima.
Enis Imamović, narodni zastupnik SDA Sandžaka u srbijanskoj skupštini o vješanju zastave sandžačkih muslimana-Bošnjaka i natpisa JEDNO SRCE JEDAN NAROD na sarajevskoj vijećnici, Klix.ba

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Nedjelja, 20/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1565 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević