Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Skandalozna odluka! Hrvatski sudovi ne žele provoditi hrvatske zakone! Ovo je državni udar s pištoljem na vodu!
"Visoki izvor iz Hrvatske vlade" 9. I. 2014., Jutarnji list
 
- Doznajemo da vladajuća većina već sprema novi potez: Sabor će donijeti autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji. Riječ je o institutu koji se rijetko koristi, a u ovom slučaju vladajuća većina će posegnuti za njim kako bi pokazala da sudovi nisu provodili zakon donesen u Saboru.
Boris Vlašić, Nikola Jelić i Marin Dešković, novinari Jutarnjega lista izravno vrše pritisak na sudstvo
 
- Riješili smo sve probleme i uklonili sve prepreke i uveli Hrvatsku u Europsku uniju... Plan je u mnogim aspektima već realiziran, u drugima ostvarene su pretpostavke za njegovo ispunjenje.
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a i šefica diplomacije, Globus
 
 - Iskustvo iz prošlosti nas uči da je područje koje naseljavamo veoma trusno, i da može eksplodirati kao bure baruta u svakom momentu, ukoliko svi ne uložimo izuzetne napore za očuvanje zajedničkog životnog prostora.
Slavka Drašković, direktorica srbijanskoga "Ureda za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji", Vesti, Beograd
 
- Današnja Hrvatska nalazi se pred izazovom savladavanja unutarnjih otpora normalizaciji međunacionalnih i međudržavnih odnosa.
Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije za vanjsku politiku, Novosti, Beograd
 
- Srbija više nema što ponuditi Hrvatima.
Savo Štrbac, izbjegli čelnik pobunjenih Srba, Vesti, Beograd
 
- Da bude jasna jedna stvar, za Hrvatsku je bilo bolje da uopće nije podnosila tu tužbu i bolje je za obje zemlje da tužbe budu povučene. Iako Srbija nije inicijator tog procesa, spremna je na taj korak.
Ivan Mrkić, srbijanski šef diplomacije, Vesti, Beograd
 
- Uvjet Hrvatske je licemjerna ucjena koja ne doprinosi stvaranju dobrosusjedskih odnosa susjeda
Svetozar Livada, ratoborni srpski intelektualac iz Zagreba, Vesti, Beograd
 
- Ne znam što to Hrvatska još potražuje od Srbije po pitanju nestalih, ali znam da je Srba u toj zemlji nakon posljednjeg rata manje za 200.000 a da ni sada, 18 godina od kraja rata nisu pošteđeni „sekundarnog etničkog čišćenja“ u što ubrajam oduzimanje stanarskih prava, mirovina, ali obnovu kuća. Ovo su teme bez čijeg rješavanja ne može doći do pomirenja.
Vladimir Cucić, predsjednik Ureda za izbjeglice Srbije, Vesti, Beograd
 
- Na svim dosadašnjim sastancima međudržavnih komisija na kojima su sudjelovala i udruženja obitelji nestalih, Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije bio je odlučan da je Srbija dostavila Hrvatskoj apsolutno sve svoje dokumente.
Čedo Marić, predsjednik Udruženja nestalih u Hrvatskoj, Vesti, Beograd
 
- U Hrvatskoj, poslije šest mjeseci članstva u Europskoj uniji, sve je više otvorenog divljanja ekstremne desnice, a manjinska prava, prije svega Srba, ozbiljno su ugrožena. Projekt dvojezičnosti u Vukovaru je poražen.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Novosti iz Zagreba
 
- Vlada nije ostvarila gotovo ništa od onoga što je oko povratka srpskih  izbjeglica pred dvije godine planirano, a predviđeni novac za povratak i elektrifikaciju usmjeren je u druge svrhe.
Milorad Pupovac, čelnik srpske etničke manjine, Osječka TV
 
- Na skupu Udruženja književnika Srbije 14. rujna 1989. Vuk Drašković založio se da se oformi “srpska Krajina” u Hrvatskoj, kada Tuđmana i njegova HDZ još nije bilo u Hrvatskoj. Na vlasti su bili komunisti, Jugoslavija je postojala. Kroz školu u Francuskoj 7 (u Beogradu) već su bili prošli svi srpski nacionalistički lideri – Jovan Rašković, Jovan Opačić, Vuk Drašković, Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić i drugi. Dobrica Ćosić bio je vrlo aktivan, davao je pismene lekcije i upute budućim vođama. Pripreme su bile toliko odmakle da su vodeći intelektualci SANU i Udruženja književnika Srbije nametali tempo Miloševiću.
Branka Mamula, admiral JNA i srpski kadar iz Hrvatske u Beogradu u svojim memoarima, Večernji list
 
- Posebno ističemo činjenicu da je Srbija pravi primjer države na zapadnom Balkanu koja je, u zakonodavstvu i praksi, dostigla visoke standarde u poštovanju prava nacionalnih manjina.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, Novosti, Beograd
 
- Zdravstveni odgoj je civilizacijska potreba u hrvatskim školama, kao što je i u školama u svim drugim naprednim zemljama.
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku,Novi list
 
- Javno pitamo tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste, inače mahom ateiste, zašto u duhu vlastite verzije demokratskog i sekularnog društva nemaju kuraži da javno zatraže i takvu reorganizaciju Rimokatoličke Crkve i da joj sjedište bude u Crnoj Gori, a ne u Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu Crkvu.
Božićna poslanica Irineja, patrijarha SPC-a
 
- BiH je bilo najtolerantnije društvo u Europi.
Stipe Mesić kao uvodničar na panel diskusiji "Mladi i izgradnja mira na području Jugoistočne Europe" u Sarajevu, Dnevni avaz
 
- Moja žena je liječnica i zarađuje malo manje od mene. Ja nemam ništa, imam stan na koji plaćam kredit. Ja sam predsjednik Vlade. Bit će vam bolje nego meni.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade s tviterašima, www.dnevnik.hr
 
- Ja ne znam tko su ti, ali ja želim njihovo mišljenje kako upravljati dugovima u autocestama. Nisu imali muda izjasniti se. Jer to je upravljanje javnim dugom. Isto, 10 godina imamo nerestrukturirane željeznice, što o tome nisu pisali? Prema tome, mi plaćamo dugove. To su dugovi koje plaćamo. Što se tiče kratkoročnog to će ipak ministar financija odlučivati.
Slavko Linić, ministar financija kolegi Gordanu Marasu o opravdanoj kritici akonomskih eksperata Ante Baje (Institut za financije) i Marka Primorca (Ekonomski fakultet u Zagrebu), Nova TV
 
- Komemoracije neumorno svaljuju krivnju za sukob na Trostruku alijansu (Njemačka, Austro-Ugarska i Italija).
Mar Hasting, britanski novinar o stogodišnici od početka Prvoga svjetskog rata, Euractiv, Bruxelles
 
- Bojim da bi komemoracije rata mogle opet dovesti do toga da srbijanski narod bude optužen za izazivanje najvećeg oružanog sukoba u povijesti čovječanstva.
Ivica Dačić, predsjednik vlade Srbije o stogodišnjici od početka Prvoga svjetskog rata, Euractiv, Bruxelles
 
- Mlada Bosna je bila bosanski, a nikako srpski pokret. Bilo je stoga normalno da Srbi BiH smatraju svojom zemljom, jer su u njoj živjeli vjekovima i nikada nije bilo postavljano pitanje njihovog izdvajanja. Upravo se u takvom ambijentu izrodio Princip koji je, iako maloljetan, bio veoma ogorčen zbog vladavine Austrougarske, ne samo zbog toga što je to bila strana sila, već i zbog načina na koji je ona vladala. Zato je postojala velika solidarnost među ljudima protiv Austrije.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u Beogradu, Blic
 
- Uvijek ću se zauzimati za prava manjina, bez obzira koja ona bila, srpska, talijanska ili spolna manjina. Vidimo da su neki u tome imali krajnje licemjernu poziciju, čak bih rekao neljudsku, ali mi ne ćemo odstupiti, štogod dio Zagreba, HDZ, vlast u Beogradu govorili o tome, mi imamo svoj put i svoje vjerovanje.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade o srbijanskom olajavanju Hrvatske u 14 točaka, www.tportal.hr
 

TVRDNJE

 
- Ukoliko Milanović ne promijeni svoju rušilačku politiku prema obrazovanju, smjena ministra ništa ne znači. Jovanović ionako ne može ništa bez Milanovićeve podrške, a znamo kako je Milanoviću cilj da se uništi obrazovni sustav, sindikati i sve u ovoj zemlji što se tiče školstva.
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Hrvatske, Index
 
- Ratko Čačić nikad više ne će biti ni na kojoj vodećoj funkciji u HNS-u, a pogotovo ne u vodstvu stranke. Definitivno!
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a i šefica diplomacije, Globus
 
- Vlada se nije ni stigla baviti gospodarskim temama, i sve im je otišlo dovraga. Sami su si krivi.
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku, Novi list
 
- Politička funkcija znači povjerenje a ono se bivšim komunistima po definiciji nesmije dati. Ako su se upisali u Partiju jer su vjerovali u komunizam onda nisu pametni a ako su pametni pa su se upisali u Partiju da se načeg domognu, onda nisu pošteni.
Djemi, komentator u Novome listu
 
- U zemlji u kojoj se svakodnevno traže i pronalaze ustaški elementi, a s razine političke vlasti na komunističke se zločine gleda kao na nešto s čime se ne treba posebno zamarati, logično je da mira među suprotstavljenim stranama nema.
Mladenka Šarić, kolumnistica Glasa Slavonije
 
- Želi (se) zaštititi nakaznu zločinačku narav jugoslavenskoga komunističkog režima koji je politiku jugoslavenskoga državnog terorizma provodio na način da je političke protivnike toga režima ubijao po cijelome svijetu.
Vladimir Šeks, saborski zastupnik HDZ-a o nakani vladajućih da promjenama Ustava zaštite jugokomunističke zločince od 1945. do 1990., a otvore lov na hrvatske branitelje u Domovinskome ratu, Hrvatski list
 
- Kao ideja i društvo „Europa“ je oslabljena. Komplicirana uprava Europske unije čini je nepouzdanom.
Andrea Mamone, novinarka The International New York Timesa
 
- Ova Vlada niti u narednom periodu ne će učiniti mnogo za poboljšanje situacije u zemlji. Hrvatskoj treba vlast koja će organizirati narod. Mi imamo pretpostavke, ali nedostaje nam proizvodnja. Hrvatska ima potencijala, ali vlast ne razumije koji su problemi. Nemamo konstrukta niti imamo jači gospodarski plan na duži rok. Oni sve planiraju od danas do sutra, a s time nemamo nikakve šanse za privlačenje investitora. Živimo dnevno, a ne dugoročno. Priče o investicijama samo su ludom radovanje.
Slavko Kulić, ekonomski analitičar svjetskoga glasa, www.dnevno.hr
 
- I poput drugih ljevičarskih vlasti u Europi, kao što je bila Zapaterova u Španjolskoj i Gyurcsányjeva u Mađarskoj, vodi zemlju i u moralnu i u gospodarsku katastrofu.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista o vladi Zorana Milanovića

 

GOVOR MRŽNJE

 
- Glas Koncila, hrastovi, grozdovi, militantna svojta Željke Markić u ovim i onim udrugama…, ratoborna (ultra)desna duhovnička struja nameće krizom smućenoj javnosti sasvim neprirodan osjećaj. Kao, Crkva u Hrvata su samo kardinal Josip Bozanić, biskupi Vlado Košić, Valentin Pozaić, Mile Bogović, Ante Ivas, Juraj Jezerinac, Marin Barišić, imenjak mu Srakić, Đuro Hranić i niži kler iste ili još radikalnije ideološke vokacije.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- Tragično je samo to da se u Hrvatsku vraća ustašluk pa se sudi SKOJ-evcima koji su protiv fašizma dizali ustanak 1941. Ja bih radije da griješim, da više nema ustašluka, ali ne griješim. Kome treba sada suđenje protiv onih koji su prvi dizali ustanak i izvršavali zadatke, propješačili ove krajeve kad se klalo i ubijalo, kao i ovdje u bivšoj općini Skakavac? Nekome valjda treba. Ali to je opomena. Opomena!
Josip Boljkovac, oficir Ozne 1945., optužene za smrt nevinih civila kod Duge Rese, Hina, www.index.hr
 
- Činjenice nedvosmisleno pokazuju da su protjerani Srbi i Srbi povratnici, u velikoj mjeri, kao građani Europske unije oštećeni u svojim pravima. Osnovni problem projeranih Srba i Srba povratnika je diskriminacija u dijlu hrvatskog zakonodavstva, s jedne strane, i u postupanju dijela hrvatskih institucija i dužnosnika koji krše Ustav i zakone, s druge strane.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba iz Hrvatske, Novosti, Beograd
 
- Hrvatska desnica dobila je u njemu svoga službenog ideologa i najistaknutijeg odvjetnika, lukavog filozofa koji svojim sofizmima vješto izokreće činjenice i zaobilazi argumente. U sljedećoj godini želimo da konačno objavi dugoočekivani popis „nekolicine bosanskih daidža“ kako bismo konačno doznali ono što samo on „zna“: da u BiH postoji skupina svećenika-franjevaca koji se zalažu za svođenje Hrvata na građane nižeg reda.
Portal www.prometej.ba proglasio je Ninu Raspudića „najgorim“ čovjekom u BiH i Hrvatskoj u 2103. godini na području „društva i obrazovanja“
 
- Da sam imao prilike, još jednom bih postavio pitanje kako je moguće da je Hrvatska jedina zemlja u regiji u kojoj se ne vrši ekshumacija masovnih grobnica poslije akcija Bljesak i Oluje. Prema našim podacima, najmanje je 260 takvih lokacija za koje se čak i ne zna hoće li uopće biti ekshumirane.
Čedo Marić, predsjednik Udruženja nestalih u Hrvatskoj nakon predbožićnog derneka u HND-u, Vesti, Beograd
 
- U Hrvatskoj, poslije šest mjeseci članstva u Europskoj uniji, sve je više otvorenog divljanja ekstremne desnice, a manjinska prava, prije svega Srba, ozbiljno su ugrožena. Prvo su neposredno poslije proslave Nove godine skinute gotovo sve preostale ćirilične table u Vukovaru, zatim je nepoznati vandal tri dana orgijao na pravoslavnom groblju u Čepinu, a na Badnju večer u Splitu je oštećen automobil beogradskih registracija, na čijoj je haubi napisano veliko slovo "U".
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Novosti iz Zagreba
 
- Vrijednosti koje propovijeda Željka Markić, od onih da nečija homoseksualnost ugrožava prava heteroseksualne većine, pa do one da je riječ o bolesti, zatucane su i pretpotopne “istine” koje se grčevito brane od svakog logičkog propitivanja.
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Kristina Ćurković - desničarska cirkusantica koja čini sve da bude u centru pažnje.
R.I., naslov na portalu www.index.hr
 
- Ona je postala toliko poduzetna da joj se pripisuju nove moći, primjerice, rušenja ustavnih promjena, pa je tako i Glavaš pao u njezinu sjenu. Doktorica Jojboli rješava sve (svoje) probleme! Koji mogu biti i općedruštveni ili bar imati posljedice za dio društva.
Danko Plevnik, kolumnist Slobodne Dalmacije o dr. Željki Markić
 
- Oni su opijeni idejom nacionalne supremacije (“mi” smo bolji od “njih”), poduprte Crkvenim blagoslovom, oni se ne žele otvorenih očiju suočiti s istinom o prošlosti vlastite nacije, kako onom iz Drugog svjetskog rata, tako i onom iz Domovinskog rata.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Sretan i blagoslovljen Božić želimo i svoj našoj braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i u Baniji koji ponovo doživljavaju, kao i prije dvadeset godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika. Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje istih od povratka na njihova ognjišta.
Božićna poslanica Irineja, patrijarha SPC-a
 
- Etničke i nacionalne tenzije u Hrvatskoj mogu i 2014. godine biti smetnja povratku izbjeglih, prognanih i raseljenih osoba. Jačanje regionalne suradnje i edukacija stanovništva je jedino pravo rješenje.
Slavka Drašković, direktorica srbijanskoga Ureda za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, Vesti, Beograd
 
- Naša poruka je bila i ostala: povucimo bezuvjetno tužbe i okrenimo se budućnosti.
Marko Đurić, savjetnik predsjednika Srbije za vanjsku politiku, Novosti, Beograd
 
- Vlada nije ostvarila gotovo ništa od onoga što je oko povratka srpskih  izbjeglica pred dvije godine planirano, a predviđeni novac za povratak i elektrifikaciju usmjeren je u druge svrhe.
Milorad Pupovac, čelnik srpske etničke manjine, Osječka TV
 
- Sve države Balkana mogu dobiti svoja dioplomatska prestavništa i u onim državama gdje ih sada nemaju. Stoga sam ponudio svim državama "u regionu", uspostavljanje zajedničkih predstavništava u inozemstvu po ugledu na "skandinavski model". Do kraja godine mogao bi da se postigne dogovor s Makedoncima i Crnogorcima. Već su uspostavljeni kontakti sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.
Ivan Mrkić, srbijanski šef diplomacije, Novosti, Beograd
 
- Skoplje već dulje vrijeme razgovara s kolegama iz Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske oko realizacije ideje o podjeli prostora diplomatskih objekata koji nisu u potpunosti iskorišteni.
Nikola Poposki, šef makedonske diplomacije o „dobronamjernoj“ incijativi Beograda, Radio Televizija Srbije
 
- Crkva je bila kuš svih 17 godina vladavine HDZ-a s desničarskim partnerima i nije prozivala krivce za gospodarsko, društveno, moralno i političko srozavanje Hrvatske, za njezino sramoćenje u Europi i ostatku svijeta.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- Ova ideja znači da država čije veleposlanstvo ima višak prostora ustupi taj prostor državi koja nema ili ima male prostorije koje nisu dovoljne za normalno funkcioniranje diplomatske misije. Ideja nije zajednička diplomacija. Tu nema političke pozadine, već čista financijska ušteda i nista više od toga.
Nikola Gruevski, makedonski premijer, Radio Televizija Srbije
 
- Mladi moraju postati politički faktor i baviti se Bosnom i Hercegovinom, a ne samo da se politika bavi s njima. Za to postoji dovoljno snaga u svim društvima bivše Jugoslavije.
Stipe Mesić kao uvodničar na panel diskusiji "Mladi i izgradnja mira na području Jugoistočne Europe" u Sarajevu, Dnevni avaz
 
 - Ja sam bio nekad predsjednik omladine.
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku, Novi list
 
- Uklanjanje, točnije: razbijanje, tabli s dvojezičnim natpisima nije bio kraj aktivnosti ovoga famoznog stožera. Vođeni svojim iracionalnim (ili karijeristički motiviranim) antisrpstvom, skupili su i potpise za referendum o ograničavanju prava nacionalnih manjina (čitaj: Srba), čime bi neka manjinska zajednica (čitaj: srpska) imala pravo na svoj jezik i pismo samo tamo gdje je većina. Pri tome, kojeg li licemjerja, oni kažu da ne žele ništa drugo do li samo uskladiti hrvatsko zakonodavstvo sa zakonodavstvom većine zemalja Europske unije. Dobro, ako je tako, predložimo im jedan test principijelnosti: neka traže da Hrvati u BiH prestanu biti konstitutivan narod jer to nije u skladu sa zakonodavstvom većine zemalja Europske unije.
Portal www.prometej.ba proglasio je Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara „najgorim“ „kolektivom“ u BiH i Hrvatskoj u 2013.
 
- Budući da je u današnjoj Hrvatskoj izvan humorističnog konteksta nemoguće čuti čak i riječ “čimbenik” - a kamoli dalekovidnica, zrakomlat ili zbiljnost – moglo bi se reći da smo u javnoj sferi verbalno izliječeni od fašizma, usprkos lingvističkim naporima akademika Stjepana Babića.
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije

- Mislim da je hrvatsko društvo danas u gorem stanju nego u subotu, petoga travnja 1941. Srećom, prilike u Europi su mnogo bolje. Hitler je temeljito mrtav, a poguba korporativnog kapitalizma i neoliberalne ekonomije, ipak, nije usporediva s pogubom nacionalsocijalizma.
Miljenko Jergović, novinar i pisac, Slobodna Dalmacija
 
- Nedavni referendum o ustavnoj definiciji braka dobar je pokazatelj onoga što je propušteno, ali i onoga što još predstoji. Država nije znala, nije htjela, ili nije imala hrabrosti obraniti svoj sekularni karakter, nikoga na razini vlasti nema tko bi jasno i glasno rekao da vjerske slobode koje su neupitne ne znače i ne podrazumijevaju pravo Crkve, odnosno bilo koje vjerske zajednice da se miješa u politiku. Umjesto toga svjedoci smo neskrivenog izravnog miješanja Crkve u politiku, doslovno s oltara, kroz podupiranje i inicijative za ustavno definiranje braka i tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nelegalnog i nelegitimnog tijela kojega se opet nitko ne usuđuje zabraniti. Time se Crkva svrstava na stranu desnih radikala koji otvoreno žele smanjiti prava manjina, do sada zajamčena našim Ustavom.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net

- Prvi svjetski rat dugo godina unazad pripreman je u politikama tadašnjih sila. To je bila želja Nemačke i Austrije da i oni dobiju svoje kolonije, koje su do tada bile u rukama Engleske, Francuske, Španjolske, Porugala, Nizozemske i Belgije. A činjenica da je i Austrija željela rat prozilazi iz načina na koji je postavila ultimatum Srbiji, tako da na njega nije bilo moguće odgovoriti. Ultimatum je sadržavao takve zahtjeve koji bi značili negaciju srpske suverenosti. Nijedna ozbiljna država koja drži do sebe ne može pristati da preda aspekte suverenosti, koji pripadaju isključivo toj državi u ruke druge države, pa prema tome ni Srbija nije mogla dati pravo Austriji da na njezinu teritoriju vrši istrage, jer bi to bila penetracija nacionalnog prostora.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u Beogradu, Blic

- Mnogo je primjera pogoršavanja međunacionalnih odnosa, jačanja tenzija i netrpeljivosti. Održani i neodržani referendumi ostavili su javnog traga. To im je i bio cilj.
Ines Šaškor, do demokratskih promjena članica CK SKH, te vedrila i oblačila na RTV Zagreb, a sada dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Ono, što je Predsjednik Mesić pokušao i za što se činilo da će mu uspjeti, na žalost nije uspjelo. Antifašizam je danas ponovo na udaru, ustaško znakovlje i pozdravi toleriraju se na dnevnoj osnovi, uvjeravaju nas da je to navijački „folklor“, čak i policija – ako je vjerovati jednoj komercijalnoj televiziji – tvrdi kako se pozdrav „Za dom – spremni“ upotrebljavao još u vrijeme hrvatskih plemića Zrinskih i Frankopana, što je notorna laž i glupost. Ne bih išao tako daleko da kažem kako je današnja Hrvatska ustašizirana, ali ne bih bježao ni od predviđanja da bi ona to sutra doista mogla postati, ne povuče li netko kočnicu. A tu opet dolazimo do onoga „ali“.
Tomislav Jakić urednik na Prisavlju do 1990. u Sarajevu uoči predstavljanja svoje knjige Nisam zavijao s vukovima, www.radiosarajevo.ba, www.tacno.net

 

DEMAGOGIJA

 
- Sabor se ne će žuriti s donošenjem autentičnog tumačenja zakona, to ne će spriječiti izručenje Perkovića, ali će spašavati hrvatsku pravnu državu.
"Visoki izvor iz Hrvatske vlade" o isporuci J. Perkovića Njemačkoj, Jutarnji list
 

GLUPOST

 
- Dalmatinski Hrvati koji su se pod crvenom petokrakom borili protiv ustaških kvislinga i njemačkog okupatora nisu dobrodošli odati počast ubijenim sunarodnjacima koje su branili.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- Nino Raspudić, Ivo Banac, Ivica Šola, Željka Markić, Neven Sesardić, Davor Pavuna... živi su dokaz da hrvatski neokonzervativizam ne bježi od intelektualaca, nego da se njima veoma rado kiti. Koliko je, pak, intelektualno sve ono što oni zagovaraju sasvim je druga priča.
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije
 
- Mi smo već više od dva desetljeća suočeni s odljevom mozgova, taj se trend nastavlja, ali – je li išta poduzeto da bude zaustavljen? Pitanje se odnosi kako na dugogodišnji režima HDZ-a, tako i na sadašnju vladu.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 
- Izlaskom iz CEFTA-e nismo izgubili ništa, a tradicionalne grane trgovine funkcionirat će i dalje. Valjda nećemo kukati za CEFTA-om kao neki za Jugoslavijom. Kao, bilo je dobro! Vraga je bilo dobro, nije bilo dobro.
Zoran Milanović na HRT-u uoči Božića

 

LAŽ

 
- Nogometaš Josip Šimunić javno je pozvao tisuće na skandiranje 'Za dom spremni', ustašku inačicu 'Zieg Heila'. Neprimjereno, ali nije utuživo, kažu hrvatska tijela.
Ines Šaškor, do demokratskih promjena članica CK SKH, te vedrila i oblačila na RTV Zagreb, a sada dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Dvojezičnost i višejezičnost raširena je i normalna praksa u Europi i interkulturalnost je osnovna odrednica europskog identiteta.
Komentar beogradskoga Danasa s okruglog stola „Europsko bogatstvo višejezičnosti: Quo vadis Croatia?“ održanog u Zagrebu
 
- U Zagrebu je po prvi puta 2012. održana Gay Parada. Tada je nekoliko desetaka homoseksualaca bilo pretučeno.
Casper van der Veen, novinar amsterdamskoga De Volkskranta
 
- Takva odluka Sabora ne može promijeniti odluku Županijskog suda, ali će otvoriti pitanje vjerodostojnosti sudaca koji su donijeli takvu odluku. Zapravo će Sabor svojim postupkom srušiti ugled suca Turudića koji se smatra kreatorom sporne odluke. Sudac Turudić ušao je tako u pravno-politički sukob na dva fronta: s vlašću i Državnim odvjetništvom.
Boris Vlašić, Nikola Jelić i Marin Dešković poručuju da je ovo izjavio "visoki izvor iz Hrvatske vlade", Jutarnji list
 

PRIJETNJA

 
- Svima onima koji su spremni bučno i glasno, ponekad i na vrlo ružan način, iskazivati nepovjerenje prema institucijama ove države i ne priznavati je, mogu samo reći da prema njima ne će biti tolerancije.
Ranko Ostojić, trenutačno prvi pandur u Hrvata na predbožićnom domjenku prijetnji kod etnobiznismena Milorada Pupovca, Deutsche Welle
 
- I trenutni intelektualni kumir nove desnice, rodom Mostarac, nedavno je pozvao sve kritičare hrvatskih fašistoidnosti da se isele iz zemlje ako im se ovdje ne sviđa. Treba li podsjećati da je i njemački Führer motivacijski sklop vukao iz dotepenečkih kompleksa jer je bio rodom iz Austrije?
Davor Krile, novinar Slobodne Dalmacije o Nini Raspudiću
 
- A prije svih to bi trebali reći obnašatelji najviših funkcija u državi, ali i čelnici oporbe; sve to pod pretpostavkom da im je, jednima i drugima, doista stalo do napretka Republike Hrvatske i do boljeg života svih njezinih građana. Godina u koju ulazimo bit će prijelomna. Ja, kao biši predsjednik Republike, to mogu samo konstatirati. Ali i moram, jer pravo na šutnju nemam.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
Nedjelja, 29/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1697 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević