Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ne će biti otpuštanja ljudi u sudstvu.
Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, Slobodna Dalmacija
 
- Udruženje Srba iz Hrvatske 25. prosinca prošle godine organiziralo je tribinu u Beogradu pod nazivom „Spor Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu“, na kojoj su sudjelovali eminentni znanstveni radnici i pravnici Slobodan Komazec, Nikola Žutić, Momčilo Subotić, Miroslav Svirčević, Momčilo Diklić i Sanda Rašković-Ivić. Svi su oni izrazili nadu da Hrvatska neće odustati od tužbe i da će se voditi rasprava pred Međunarodnim sudom pravde. Ocijenjeno je da je ovo bolja opcija nego da se spor riješi povlačenjem tužbe Hrvatske i protutužbe Srbije, jer je genocid počinila Hrvatska, a ne Srbija. Ovu konstataciju potvrđuje argumentacija koja je priložena u protutužbi Srbije.
Milojko Budimir, predsjednik Saveza izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Vesti, Beograd
 
- Nastupila je totalna zbrka. Povjerenje u institucije dodatno je oslabljeno. Jasno je da aktualna vlast u Hrvatskoj nastoji spriječiti izručenje, ali nema petlje to i kazati. Oporba na najprizemniji mogući način navija za izručenje, pretvarajući to u obračun s ‘’Udbom’’, komunizmom i sl. Sada bi desnica tim ''udbašima'' sudila za djelovanje do 1990-e godine, a ono poslije toga, vjerojatno slično, za nju je neupitno. Kao i za većinski dio javnosti.
Ines Šaškor, članica zloglasnoga CK SKH, a sada dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Situacija je danas takva da je Hrvatska spremna i tužbama se boriti protiv povijesne istine da su Srbi u NDH bili tretirani kao Židovi od nacista, dok Srbi (u Srbiji i izvan nje) nisu spremni s druge strane tu i takvu istinu podržati i na blaži i manje radikalan način. Sramotno je za srbijanske medije da je čak i u zagrebačkom ,,Jutarnjem listu” objavljen komentar Jurice Pavičića koji govori da je Dylan govorio istinu kad je riječ o patološki mrziteljskom odnosu prema Srbima.
Branko Radun, srbijanski povjesničar, politički analitičar i urednik mrežnog magazina Vidovdan.org., Politika, Beograd
 
- Ni na jednoj sjednici na kojoj sam ja bio nije se govorilo o likvidaciji političkih protivnika režima.
Milan Kučan, bivši komunistički i demokratski slovenski čelnik, Novosti, Beograd
 
- Nije točna izjava Vesne Pusić da je Hrvatska bila žrtva agresije, jer je u Hrvatskoj vođen građanski rat za koji glavnu odgovornost snosi režim Franje Tuđmana.
Koalicija udruženja izbjeglica iz Hrvatske, Blic, Beograd
 
- Uostalom, do rata na ovim prostorima nije došlo spontano, mržnja u građanima bivše Jugoslavije nije se gajila desetljećima, naprotiv. Zato će o tužbama i genocidu danas odlučiti oni koji su i pokrenuli projekt razaranja Jugoslavije. Srbi i Hrvati u toj su priči bili samo logistika. Više ili manje maštovita.
Vedrana Rudan, spisateljica, Danas, Beograd
 
- U odnosu na prije više od dvadeset godina, ovdje nedostaje više od 200 tisuća Hrvata. Da su, što bi se reklo, “iscurili”. Zašto? Najjednostavnije je, dakako, reći – morali su kako bi spasili vlastite živote. Točno. Je li, međutim, to i dovoljno? Definitivno – ne. Potrebno je, dakle, tome ponešto i dodati. Tko ih je, primjerice, u takvu poziciju doveo? A odgovor ni na to nije jednoznačan. Odgovorna je, dakako, politika Franje Tuđmana i stranke koja je, s njim na čelu, političke procese u ovom dijelu svijeta u značajnoj mjeri kontrolirala. Ali, ruku na srce, odgovornosti se osloboditi ne može ni čovjek ovog prostora – jer je i sam bio opijen Tuđmanom, ali i jer je slijepo vjerovao svojoj, u Zagreb eksportiranoj “pameti”, šuškovima, vukojevićima, njima sličnima.
Slavo Kukić, sveučilišni profesor i član SDP-a u BiH, Dnevni list, Mostar
 
- Možda je širenje straha kroz priču o ogromnom javnom dugu taktička potreba da se opravda lakša prodaja državne imovine“, posumnjao je ovaj naš stručnjak. Naravno, hrvatski javni dug bio bi znatno manji problem kad bi se resuverenizirao hrvatski monetarni sustav, kad bi se Hrvatska narodna banka aktivnije uključila u njegovo financiranje i rješavanje. Tad bi se i vanjski dio javnog duga lakše restrukturirao i stavio u funkciju financiranja tržišno opravdanih ulaganja.
Ivan Lovrinović s Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, Deutsche Welle
 
- To je dio jedne vrste ratne politike koja je u to vrijeme vođena na relaciji Beograda i Zagreba i to dogodilo ne sasvim bez dogovora tada službenog Beograda i Zagreba. To je politika koja je na kraju rezultirala mnogim posljedicama s kojima se nosimo i danas... Ne mislim da je bilo etničkog čišćenja, bilo je zločina za koje se odgovaralo i odgovara se.
Vesna Pusić, šefica diplomacije na izjavu M. Pupavca da je u Hrvatskoj bilo etničkog čišćenja, Novosti, Beograd, Tanjug
 
- Hrvatska vlada ne će podržati Kataloniju, ali ne će ni osuditi ideju o referendumu.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista
 
- Hrvatsko društvo, osim časnih izuzetaka, nije spremno javno osuditi antićiriličnu i antisprsku kampanju u Hrvatskoj. Tu, prije svega, mislimo da Katoličku crkvu, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatsko društvo književnika, Maticu hrvatsku", a šutnja EU-a dodatno ohrabruje antisrpsko djelovanje.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglih Srba, Vesti, Beograd
 
- Prijetnje i nasilje prema Srbima toliko su učestali, simbolički snažni i faktički nekažnjivi da su postali dio društvenog sustava današnje Hrvatske.
Saša Milošević, predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća u Hrvatskoj, Blic, Beograd
 
- Ministar Linić dobro je obavio posao.
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a i šefica diplomacije, Globus
 
- SDP je došao na vlast s velikom podrškom i simpatijom javnosti. Što su oni učinili? Potrošili su je na spolni odgoj.
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku, Novi list
 
- Ni Srbija niti Hrvatska nisu imale dovoljno činjenične osnove za tu vrstu tužbi, s obzirom da su u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. počinjeni teški ratni zločini i zločini etničkog čišćenja, ali ne i zločini genocida.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u RH na prijmu uoči pravoslavnog Božića, www.politikaplus.com
 

TVRDNJE

 
- Bilateralni odnosi s državom kojoj je na čelu četnički vojvoda, i koja rehabilitira četnički pokret, odbija priznati svoju ulogu u prošlom ratu i ne priznaje postojanje logora na svome teritoriju, krije karte minskih polja, odbija dati podatke o nestalima i nije do kraja vratila opljačkano kulturno blago, ne mogu biti označeni kao dobri na temelju simboličnih gesta visokih državnih dužnosnika iza kojih ne stoji nikakav sadržaj. Srbija mora riješiti četnika, jer oni žele „veliku Srbiju”.
Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević u Bruxellesu, HRT
 
- Ne samo da sadašnjoj i budućim generacijama nad glavom visi prijetnja fatalne kreditne naplate, nego se sve češće pokazuje da toj državi nedostaje već i sama valjana strategija upravljanja javnim dugom. Štoviše, ta vladina politika – o bilo kojoj hrvatskoj vladi da je riječ – nedovoljno je transparentna. Struktura pojedinih zaduženja često je nepoznata, a javna rasprava o značajkama pojedinih kredita gotovo u potpunosti izostaje.
Igor Lasić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Postojeća Strategija upravljanja javnim dugom od 2011. do 2013. nema nikakve atribute da se tako zove. Treba jačati sadašnji maleni i neutjecajni Ured za upravljanje javnim dugom, a o novim zaduženjima u inozemstvu ne bi smjelo odlučivati samo Ministarstvo financija na čelu sa Slavkom Lininćem, pa čak niti samo Vlada. Tako važne odluke u ovako kritičnim vremenima iziskuju potvrdu Sabora, naime, uz prethodno formiran stav tima nezavisnih stručnjaka.
Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Deutsche Welle
 
- Mislim da se kod nas nikad nije vodilo računa o upravljanju javnim dugom. Iako se radila strategija, implementacija nikad nije zaživjela u praksi.
Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Deutsche Welle
 
- Ovih dana svjetlost dana ugledaše i prvi neslužbeni rezultati popisa. I nema dvojbi da su objavljene brojke napuhane. U BiH, navodno, živi 3,8 milijuna stanovnika. Kojom srećom da je tako. Bojim se, međutim, da je stvarno stanje poprilično sumornije – i da je ova zemlja pala i ispod 3,5 milijuna.
Slavo Kukić, sveučilišni profesor i član SDP-a u BiH, Dnevni list, Mostar
 
- Naš problem su politička podobnost i uhljebljenja. Nema stručnjaka. Milanović je oformio političku vladu umjesto vlade stručnjaka. Tko su njegovi ministri? Branko Grčić, pošten, divan, zgodan, pametan – nikad radio u realnom sektoru. Milanka Opačić, divna, vrijedna – nikad radila u realnom sektoru. Maras, Bauk – nikad radili u realnom sektoru. Jovanović, pametan, ali ne razumije da njegova reforma s njim na čelu ne može dobiti konsenzus nikada...
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku, Novi list
 
- Priželjkivanje da se slučaj Perković razmontira u Njemačkoj, jer u Hrvatskoj za to nikad nije bilo političke volje, dokaz je da se Hrvatska u političkom i pravosudnom smislu nije razvila i da je u očima dobrog dijela vlastitog naroda periferna i nevažna država.
Mladenka Šarić, kolumnistica Glasa Slavonije
 
- Sada se uvođenjem regije kao nove teritorijalne političke jedinice regionalne samouprave, bez ikakvih oznaka djelokruga i sadržaja ovlasti, otvara mogućnost da ponovno ožive suprotstavljanja i sukobi između pojedinih dijelova Hrvatske i mogući prijepori o tomu da je neka od regija dobila više, da ima više novca, a druga da je zakinuta.Podsjetio bih samo da je na suđenju skupini Labrador u Zagrebu Radenko Radojčić, jedan od glavnih pripadnika te skupine koja je imala za cilj terorističkim i subverzivno-promidžbenim djelovanjem rastakati hrvatsku državu, iznio kako je u okviru toga psihološko-subverzivnog rata protiv Hrvatske jedan od načina bio poticati regionalne podjele. Dakle i KOS je procijenio što je opasno po integritet Hrvatske.
Vladimir Šeks, saborski zastupnik HDZ-a o nakani vladajućih za promjene regija, Hrvatski tjednik
 
- Još davno sam napisao kako će se Milanović i Josipović služiti svim sredstvima, i demokratskim i nedemokratskim, da se što dulje (najbolje - zauvijek) održe na vlasti, a sad su to potvrdili nijekanjem volje većine. Baš u vrijeme kad se najviše protive većini namećući ćirilicu u Vukovaru i demonizirajući referendum i njegove rezultate, i kada je zemlja u najgorem gospodarskom stanju od osamostaljenja, Milanović izjavljuje da Kukuriku koalicija nema alternative. A po njihovim medijskim prišipetljama i nije riječ o većini. Slavili su rezultate referenduma o ulasku u EU, hvaleći volju i zrelost građana, od kojih je manje od trećine glasovalo za EU. Sad im je “za” otprilike istog broja glasača argument protiv referenduma!
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista

 

GOVOR MRŽNJE

 
- Tuđman je bio najavio lustraciju. I tko se tome prvi suprotstavio – dio klera i liberali (HSLS), koji su bili najviše 'izbušeni' udbašima.
Vice Vukojević, političar od 1990. i sudac, Večernji list
 
- Nikom, doduše, nije jasno odakle toliko mržnje prema malom broju Srba koji su ostali u Hrvatskoj i ne predstavljaju više nikakvu političku ili bilo kakvu drugu „opasnost“, ali je činjenica da bi nekima odgovaralo da više Srba uopće nema. Nizanje vijesti u kojima se vidi koliko su ugrožena manjinska prava, ali i nemoć države da se tome suprotstavi, postalo je hrvatska svakodnevica. I Šimunićevo urlanje "Za dom spremni" i nekoliko sličnih recidiva na lokalnom planu, u domaćem dvorištu nije izazvalo očekivane reakcije osude, već relativiziranje i obranu nogometaševa lika i djela.
Jurica Körbler, dopisnik beogradskih Novosti iz Zagreba
 
- U Hrvatskoj su se dešavali strašni zločini. Može se govoriti o etničkom čišćenju, 1991. sa srpske strane, 1995. s hrvatske, ali ne i o genocidu. To nisu iste stvari, i ne vidim da bilo tko tu može biti osuđen za genocid.
Teofil Pančić, beogradski Hrvat i novinar te kolumnist tjednika „Vreme“, Danas, Beograd
 
- Jer, da, države su (i) ubijale. I prije i sada. Da, Jugoslavija je to mogla nekažnjeno raditi. Bila je svjetski faktor. Kao što su neke zemlje to i danas.
Ines Šaškor, članica zloglasnoga CK SKH, a sada dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Može li Dylan u ovoj borbi s hrvatskom nacionalističkom kampanjom ostati usamljen? Ne, nipošto. Dužnost je svakoga tko se bavi povijesnom istinom o genocidu nad Srbima u NDH u Drugom svjetskom ratu i o progonu krajiških Srba 1995. pomoći američkoj rock legendi da ustraje na onome što je izjavio. Naročito je dužnost Srba i srbijanske vlade da podrže Dylana na svaki način u borbi i za istinu o Srbima o kojoj se danas tako malo govori. Svaka organizirana i samosvjesna zajednica koja je preživjela takvo stravično mučeništvo i patnje kao nebeski bi dar doživjela izjavu globalno poznatog pjevača i kompozitora. Svakako bi maksimalno iskoristila šansu i da marginaliziranu i potisnutu istinu o zločinima i nepravdama preko nekog ovako poznatog promovira u svijetu.
Branko Radun, srbijanski povjesničar, politički analitičar i urednik mrežnog magazina Vidovdan.org., Politika, Beograd
 
- Pouzdano mogu reći da Hrvatska ne će uspjeti sa svojim tužbenim zahtjevom. Ali cilj je našeg pravnog tima da zločini koji su izvršeni prema srpskom narodu tijekom oružanog sukoba u Hrvatskoj, prije svega u operaciji "Oluja" još jednom budu izneseni pred međunarodnu stručnu javnost. Mi vjerujemo da su zločini u operaciji "Oluja" najteži koji su se dogodili u tom ratu, a sud će već odrediti kakva je njegova pravna kvalifikacija.
Saša Obradović, vođa srbijanskog pravnog tima u sudskom procesu po tužbama Srbije i Hrvatske za genocid u Haagu, Akter, Beograd, Tanjug
 
- Crkva u Hrvata nije se od državnog osamostaljenja proslavila jasnim zagovorom pravih interesa i potreba svih građana Lijepe naše. Osim iznimno, u celofanu bez adrese, nije ustala protiv pretvorbenog kriminala i masovne pljačke nekadašnje “društvene imovine“, protiv ratnog profiterstva i hrvatskih zločina u Domovinskom ratu, šuti na oduzimanja radničkih prava i bacanje ljudi na cestu zbog ukidanja radnih mjesta, ovrha i bankarskog ropstva…
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/

- Za razliku od njih (Stožera), (ona) ima vojsku koja joj vjeruje kao svojoj Željki Orleanki! Orleanki prosječnosti koja je pronašla mjeru demokratske nekulture pa uživa u svom idejnom odjeku u probuđenom mediokritetstvu, a ono se pokazalo politički relevantno. Direktnu demokraciju, čime se uglavnom doktrinarno i akademski bavilo lijevo civilno društvo, dovela je do masovnosti koja ju je izbacila u političku orbitu. Nekadašnji su oporbenjaci kritizirali Hrvatsku u inozemstvu, ona je opanjkava pred inozemnim veleposlanicima u Hrvatskoj.
Danko Plevnik, kolumnist Slobodne Dalmacije o dr. Željki Markić
 
- Režim koji nije sudio ustašama i neoustašama prije ili kasnije morao je početi suditi partizanima. Režim koji nije procesuirao sumnje i optužbe na račun bivših pripadnika ustaškog režima, Milivoja Ašnera, Ive Rojnice, Vinka Nikolića, Nade Šakić i drugih, otpočeo je suđenja partizanima.
Đorđe Latinović, novinar banjolučkih Nezavisnih novina
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Naša je budućnost samo i jedino u zajedničkom životu u kojemu se nikoga ne će pitati ni za rasu, ni za naciju i vjeru, ni za to kome će dati glas na izborima, ni to s kime spava, odnosno živi, nego će se pitati i procjenjivati samo i isključivo kakav je čovjek. To vrijedi za Hrvatsku, to vrijedi za regiju, to vrijedi za Europu i svijet.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 
- Ako se mogu povući tužbe, mislim da bi to bilo najbolje, jer bi se to pitanje time skinulo s dnevnog reda, a onaj tko je kriv za neke ratne zločine treba odgovarati, pa da se time spriječi neko ponovno širenje antisrpskog, odnosno antihrvatskog raspoloženja.
Ivica Dačić, predsjednik srbijanske vlade o „potrebi povlačenja tužbe od strane Hrvatske“, Novosti, Beograd
 
- No i pored svih poraza i svih povjerenika globalizma koji su instalirani u naše medije, kulturu i znanost, vjerujemo da se nešto ipak može učiniti. Barem neka tužba za progon ćirilice od grupe građana ili barem orden za Dylana. Toliko dugujemo njemu, ali i sebi kako bismo sačuvali ostatke nacionalnog dostojanstva i samopoštovanja.
Branko Radun, srbijanski povjesničar, politički analitičar i urednik mrežnog magazina Vidovdan.org., Politika, Beograd
 
- Moderni demokratski konsenzus o prošlosti i budućnosti daleko je od karikaturalnog tuđmanovskog poimanja pomirenja partizana i ustaša, koje je i glavni uzrok sadašnje neviđene zbrke. S tendencijom da sve završi u rehabilitaciji hrvatskog fašizma, jer drugačije takvo ''pomirenje'' ne može ni završiti. To što Tuđmanov pogled na pomirenje Hrvata sada rehabilitiraju i nekadašnji ljuti oponenti s ljevice, nemoćni da se suoče s njegovim stvarnim posljedicama, ponajbolje ilustrira ideološku, ali i praktično-političku zbrku koja je nastupila.
Ines Šaškor, članica zloglasnoga CK SKH, a sada dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Krajnje je vrijeme da se učini sve kako bi ovaj rat između Srbije i Hrvatske prestao. To što se ratuje tužbama ne umanjuje traumu kroz koju prolaze građani dviju zemalja. Za genocid nikad ne će odgovarati Amerika ni njezini sateliti, o tome se čak i ne raspravlja, zato zakopajmo ratnu sjekiru i krenimo u mir.
Vedrana Rudan, spisateljica, Danas, Beograd
 
- Tužbe je trebalo povući znatno ranije. Pretpostavljam da je sada kasno za to, mada bih volio da sutra budem demantiran... I Srbija i Hrvatska svjesne su toga da je čitav proces prilično apsurdan i da ne može donijeti ništa dobro nijednoj strani.
Teofil Pančić, beogradski Hrvat i novinar te kolumnist tjednika „Vreme“, Danas, Beograd
 
- Štošta mudrog/mirotvornog valja prepoznati u propovijedima i medijskim istupima riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i zadarskog Želimira Puljića, dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, požeškog Antuna Škvorčevića… Njima nisu na pameti križarske zamisli o uspostavi “države katoličkih muževa“.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- S posebnom očinskom i pastirskom ljubavlju danas se molitveno sjećamo naše braće i sestara prognanih s Kosova i Metohije, iz Dalmacije i čitave Krajine, iz Bosne i Hercegovine, koji, evo, godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i na svoju imovinu.
Božićna poslanica Irineja, patrijarha SPC-a
 
- U Kanadi ne bih mogao biti pisac, ali ne zbog jezične barijere – i tamo se može pisati na ovome jeziku.
Miljenko Jergović, novinar i pisac, Slobodna Dalmacija
 
- Najobičnija je spekulacija da postoji veza između atentata u Sarajevu i Prvoga svjetskog rata. Ona je davno odbačena u historijskoj literaturi. Nakon Prvog svjetskog rata nastala je ogromna literatura o uzrocima njegovog nastanka i u svim relevantnim historiografskim analizama odbačena svaka suštinska povezanost između atentata i uzroka njegova početka.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u Beogradu, Blic
 
- Dakle, europska orijentacija bila je dio vanjske politike Jugoslavije, ma što da se danas o tome govorilo.
Tomislav Jakić urednik na Prisavlju do 1990. u Sarajevu uoči predstavljanja svoje knjige Nisam zavijao s vukovima, www. radiosarajevo.ba; www.tacno.net
 

PRAVO PITANJE

 
- Nije mi jasno zašto vladajući žele utvrditi tko nije procesuirao ubojstvo Stjepana Đurekovića, a ne žele utvrditi tko je bio nalogodavac i počinitelj ubojstva. Optužuje se Hrvatska zato što nije kažnjavala, a ne propituje režim koji je to radio.
Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a u Saboru, HR
 
- Upadljivo česta prisutnost turskog premijera i ministra vanjskih poslova u BiH pokazuje snažan geopolitički interes Turske i oslanjanje bošnjačke političke elite na nju. Je li za Bošnjake EU koja potencijalno ima namjeru uključiti i Tursku jednako privlačna kao i Unija koja bi dugoročno odbijala takvo što i sve se više profilirala kako klub zemalja kršćanskog civilizacijskog kruga?
Nino Raspudić, kolumnist mostarskoga Dnevnog lista
 
- Dokle idu zloporabe vlasti, moći i ideologije u Hrvatskoj?
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Pitam se: zašto je ministar Jovanović inzistirao na brzom uvođenju zdravstvenog odgoja? Zašto nije kroz, recimo, tri godine proveo probno taj program, da djeca mogu birati hoće li pohađati 4. modul, pa ako kroz tri godine većina to podrži, OK, neka postane i obavezan za sve. Stalno se nešto forsira, i na kraju su time toliko iziritirali javnost da im se otvorila Pandorina kutija svjetonazorskih ratova, sve drugo je palo u drugi plan,
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku, Novi list
 
- Ivu Josipovića, čiji je najubojitiji argument moguća zapovijed HDSSB-u od Glavaša iz BiH, trebalo bi upitati ponosi li se što je na čelu države u kojoj je Glavašu suđeno samo zato što je to htio dugobabski despot Ivo Sanader, koji je optužen i nepravomoćno osuđen kao kriminalac? Ponosi li se što je na čelu države u kojoj je policijski moćnik Faber ucjenjivao sestru jedne svjedokinje na tom suđenju ne bi li pod prisilom lažno svjedočila?
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

RUSOFIL, A NE EUROPEJAC

 
- Propustili smo plinovod Južni tok, i to magistralni pravac koji bi ne samo opskrbljivao Hrvatsku, nego donosio i čisti prihod na račun transporta plina prema drugim korisnicima. Umjesto toga, potpisujemo uz veliku pompu dokument koji bi nas, uz Albaniju, BiH i Crnu Goru trebao učiniti korisnicima plinovoda iz Azerbajdžana koji je još u fazi ideje, za kojega se ne zna tko će ga i kako financirati i sa čijom realizacijom treba računati za nekih desetak godina. A dotle?
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 

TEORIJA UROTE

 
- Istina je puno jednostavnija. Ili misle da mogu još što utržiti da bi činili potrebnu većinu, ili im je došla zapovijed iz druge države da ne izdaju ljutu desnicu. Ali, njihova odluka, njihova stvar. Što se sudbine ustavnih promjena tiče, želim da se na dobroj platformi postigne puni konsenzus ili barem potrebna većina. Svoje prijedloge za poboljšanje sadašnjeg, ne osobito uspjelog teksta izmjena, dao sam. Na Saboru je da odluči...
Ivo Josipović, predsjednik RH bijesan nakon što se, unatoč neviđenim pritiscima, HDSSB ipak svrstao na pravu stranu, HRT
 
- Puno je poluistina ali preciznog brojenja krvnih zrnaca, tračeva, kurioziteta i prešućivanja u mnogim dijelovima “enciklopedije” kada revizionistički i s pozicija hrvatskog nacional-šovinizma i doprinosa hrvatskih Židova Tuđmanovoj politici. Nijednom riječju, koliko sam uspio pregledati, ne spominje se povrat imovine hrvatskih Židova, niti kritički glasovi koji su dolazili iz židovske zajednice Hrvatske.
Ljubo Ruben Weiss, kolumnist portala www.tacno.net
 

UNITARIZAM

 
- Nema drugog izlaza nego u okvirima BiH stvarati ono što je svojevremeno govorio Kemal Atatürk kada je došao na čelo Turske. On je rekao da sreću i zadovoljstvo niko ne traži izvan granica Turske, nego unutar njenih granica. Svi koji su izvan BIH mislili zadovoljiti svoje imperijalne ciljeve, moraju shvatiti da mir na ovim prostorima može biti samo ako BiH ostane cjelovita.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH na panel diskusiji “Mladi i izgradnja mira na području Jugoistočne Europe“ u Sarajevu, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Bosni i Hercegovini ne treba "reforma daytonskog ustava.
Dr. Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskoga glasnika
 
- Mostar "grad slučaj". Kako to komentirate?
Bakir Izetbegović, prvi bošnjački član Predsjedništva BiH, www.hdz.bih
 

VELIKOSRPSTVO


- Jedinstvo našeg roda, jedinstvo naše Svetosavske Crkve, nema nitko pravo ugroziti i dovesti u pitanje. Svi oni koji iz vlastitih pobuda i interesa, zbog svoje gordosti i sujete cijepaju plašt naše svete Crkve trebaju znati da će ih kad-tad stići pravda Božja. Pozivamo sve na duhovnu budnost i mudrost. To nam je danas najpotrebnije jer svuda oko nas i među nama kruže oni koji nas žele vidjeti pocijepane i razjedinjene. Crkva naša Svetosavska jest i ostaje trajna garancija i temelj našega duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva. Samo u Crkvi i kroz Crkvu mi smo s Kristom Gospodonom i u Kristu Gospodinu. Onaj tko je sebe izdvojio iz Crkve odvojio je sebe i od Krista Gospodina. Zato mi svi ostanimo vjerni Gospodinu, radi nas Rođenome, u jedinstvu svete Crkve Njegove!
Božićna poslanica Irineja, patrijarha SPC-a

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Nedjelja, 27/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1636 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević