Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Novi Zakon o radu olakšava otvaranje novih radnih mjesta i prilagodbu tržištu rada, a nisu dirana prava radnika
Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, www.vlada.hr
 
- Pravosuđe je neovisno.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Moram odraditi posao predstečajne nagodbe i molim Vas da ostanem član NO Borova dok se taj posao ne završi, jer su u pitanju radnici.
Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara plačući je zamolio članove Povjerenstva za sukob interesa, HRT
 
- Sudske presude koje su suprotne pravnom poretku Republike Slovenije su bespredmetne i neizvršive. Tvrdim da je ova presuda hrvatskog suda u suprotnosti s pravnim poretkom Republike Slovenije.
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, Radio SlobodnaEuropa
 
- Politika Europske unije ne gleda blagonaklono na prijetnju mogućeg smanjenja prava nacionalnih i drugih manjina u Hrvatskoj. Sve to je rezultiralo žestokim i emocionalnim raspravama i komentarima mnogih zastupnika. Hrvatska ima mnoge manjine čije su domovine također članice EU-a.
Biljana Borzan, zastupnica SDP-a u EU-u, Southeast European Times, Bugarska
 
- Mislim da ne postoji nikakav pritisak izvršne vlasti na pravosuđe. U konkretnom slučaju u kojem je za dvije osobe dobiven europski uhidbeni nalog (Josip Perković i Zdravko Mustač), dva su suda donijela različite presude. Ako se negdje može reći da je pravosuđe autonomno odlučilo, onda se to može na ovom primjeru.
Vesna Pusić, šefica diplomacije, Politika, Beograd
 
- Hrvatska ima pravo graditi most na svom teritoriju, ali poštujući prava BiH, u prvom redu Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora, kao i, naravno, razgraničenja dviju država na moru.
Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra za promet i veze BiH, Dnevni list, Mostar
 
- Ne. Unatoč teškoj prošlosti s Hrvatskom imamo normalne odnose. Na nedavnu svađu zbog ćiriličnih ploča u Vukovaru nismo reagirali. Ne zato što smo možda slabi, nego zato što mislimo da se za to treba pobrinuti Zagreb. Mi ne lijevamo ulje na vatru. Ne vidim da bi između Hrvatske i Srbije za pet ili šest godina još moglo biti problema koji ne bi bili rješivi. Sljedećih ćemo godina pridonijeti razumnom dijalogu i riješiti postojeća pitanja u interesu obiju strana. To ne će biti lako, ali uspjet ćemo.
Aleksandar Vučić, na pitanje novinara Frankfurter Allgemaine Zeitunga Michaela Martensa hoće li Hrvatska Srbiji „podmetati klipove“
 
- Mi smo zadovoljni zbog otvaranja pregovora i drago nam je da se Srbija odlučila za taj put.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova slavi početak pregovora Srbije, Hina
 
- U slučaju ekshumacije u Tupalama na naš račun iznesene su u javnosti neistine da su prilikom ekshumacije korišteni teški građevinski strojevi radom kojih su oštećeni posmrtni ostaci, da su uništeni dokazi zločina, da nije dopušten pristup medijima, da je skrivan izgled spomen-obilježja i slične neutemeljene tvrdnje. Čak se tvrdilo da otkrivanju spomen-obilježja nije nazočila rodbina stradalih, a činjenica je da je na komemoraciji bilo najmanje 20 do 30 članova obitelji za 15 žrtava koliko je tamo pronađeno.
Ivan Grujić, predsjednik Komisije za zatočene i nestale i čovjek koji je zajedno s Fredom Predrom Matićem u prosincu 2013.  u Tupalama kod Otočca iskopao žrtve partizanskog terora nad ličkim Hrvatima i njihove kosti odnio u „zajedničku grobnicu“, Slobodna Dalmacija
 
- Dobro večer. Ostanite uz dnevnik.
Stipe Alfier, voditelj Dnevnika HTV-a na početku
 
- Obavljanjem dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Tesla štedne banke Milorad Pupovac je obavljao i još uvijek obavlja dužnost koja je nespojiva s obavljanjem dužnosti zastupnika u Saboru, čime je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, tj. nalazi se u sukobu interesa.
Prof. dr. Svetozar Livada u prijavi M. Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Večernji list
 
- U tijeku je besramni pokušaj da se na silu i uz podršku češkog birokrata Štefana Fülea, a pod plaštem rješavanja pitanja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci', u Bosni i Hercegovini instalira nekakav hrvatski teritorij. Svi znamo da to ne može proći jer bošnjački političari ne prihvaćaju daljnju dezintegraciju države i neopravdanu etničku teritorijalizaciju državnog teritorija.
Prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, Oslobođenje, Sarajevo, kliker.info
 
- Na žalost nema pomaka. Očekivao sam više od predstavnika Europske unije da budu striktniji medijatori. Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira.
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije nakon sastanka s predstavnicima EU-a o preustroju BiH, Oslobođenje, Sarajevo
 
- MOL je zainteresiran za uspjeh INA-e.
József Molnár, glavni direktor MOL-grupe, Népszabadság, Budimpešta
 
- Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Hrvatske i zalaže se za odnose međusobnog poštovanja i uvažavanja.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica, Blic, Tanjug
 
- Iz bliske povijesti, na koncu, pouke izvukao nije ni službeni Zagreb. Na vlasti tamo, naime, trenutačno nisu oni koji su za egzoduse sunarodnika s ovu stranu državne granice – u Bobanova i Šuškova sela, ali i na sve svjetske meridijane – i sami odgovorni.
Slavo Kukić, sveučilišni profesor i član SDP-a u BiH, Dnevni list, Mostar
 
– Poznajem ga osobno, kao i većinu drugih u politici. Privatno, ugodan čovjek, čiji su stavovi puno liberalniji od onih koje promovira HDZ. Problem HDZ-a je baza, koja je puno konzervativnija od vodstva stranke. Karamarko to pokušava pomiriti, ne ide mu baš najbolje. To svi vidimo.
Nikica Gabrić, posljednji predsjednik „Socijalističke omladine Hrvatske“, oftalmolog i čovjek koji je za Ivu Josipovića osnovao političku stranku o Karamarku i HDZ-u, Novi list
 

TVRDNJE

 
- Srbija je slična telefonu „Nokia” – svake godine je sve manja.
Izjava jednog bufarskog novinara na redovnoj godišnjoj konferenciji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrov za strane novinare, Politika, Beograd
 
- Referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma je u potpunosti unutrašnje pitanje. Zemlje članice imaju potpunu jurisdikciju nad odlučivanjima o politici nacionalnog jezika.
Dennis Abbott, glasnogovornik Odbora za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mladež Europske komisije, Southeast European Times, Bugarska
 
- Riječ je o institutu koji je uveden u SSSR-u 1936., pod obrazloženjem kako partijska avangarda ima pravo zaštititi interese radničke klase. Takav institut uveden je u bivšoj Jugoslaviji 1946. U modernoj pravosudnoj praksi, nešto slično smo imali u Grčkoj ali je to pod pritiskom europskih institucija ukinuto.
Ivan Turudić, predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu u emisiji Nedjeljom u 2 o najavi vladajućih u Saboru kako će donijeti „autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji
 
- Premijer Zoran Milanović iz SDP-a ne nadahnjuje, ekonomija mu je dosadna, a svojim odlukama zbunjuje i pristalice.
Ivo Josipović, predsjednik RH, The Economist, London
 
- Strategije zapravo nema, a ponašanje izvršne vlasti dodatno pridonosi dojmu o generalnoj stihiji.
Igor Lasić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Na jedan perfidan način želi (se) spriječiti vladavinu naroda, što u osnovi pokazuje strah partije od naroda. Predložene odredbe koje se odnose na potrebnu većinu na referendumu, kvotu izlaznosti, takve su da ni jedan referendum ne će proći. Tu je skrivena tempirana bomba koja onemogućuje donošenje na referendumu bilo kakve odluke.
Vladimir Šeks, saborski zastupnik HDZ-a o nakani vladajućih za promjenu Ustava, Hrvatski tjednik
 
- Ponavlja se staro pravilo: komunisti i njihovi nasljednici uvijek su u pravu, njihovi protivnici nikad. Partizanski zločini učinjeni su za ideale, ustaške su učinili fašistički krvoloci. Slavljenje jednog od najvećih zločinaca 20. stoljeća, Tita, i Josipovićevi hvalospjevi partizanskoj kapi pod kojom su napravljena nezapamćena divljaštva nisu kažnjivi, ali je zato kažnjiv poklič “Za dom spremni”, koji izaziva “opće zgražanje” i “ruši ugled Hrvatske u svijetu”. Donosi se lex Perković cijeloj Europskoj uniji unatoč, a fašistoidnim i neeuropskim se proglašava referendum kojim se traži ono što mnoge članice EU imaju! S istim brojem glasova “za” referendum je jednom trijumf, drugi je put nelegitiman! Taj ideološki rasizam, ti kriteriji po kojima je, ako ljevičarima tako odgovara, neko zlo dobro a neko dobro zlo, po kojima je demokracija demokratska samo kad pobjeđuju oni ili njihovi naumi, a kad gube, pobijedile su “nedemokratske snage” – jedini je način njihova održanja na vlasti. Održanja na samim proturječnostima.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Hrvatski narod navodno je ugrožen i ne dozvoljavaju mu da bira svoje predstavnike. Samo naivni mogu u to vjerovati! Priča o "ugroženosti" samo je prvi korak razrađene i detaljno pripremljene destrukcije Federacije BiH, odnosno u konačnici države BiH. No, to Čović i njegovi istomišljenici, to svi znamo, ne mogu ostvariti bez rata, a za rat nisu spremni. Stoga je tu Füle da malo isprepada i pritegne bošnjačke predstavnike. Čović je, dakle, uspio nametnuti svoje pitanje i uključiti predstavnike EU u njegovo rješavanje.
Prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i profesor Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, Oslobođenje, Sarajevo, kliker.info
 
- Crkvi u Hrvata su ustaše, poglavnik Ante Pavelić i tzv. NDH tradicionalno tiha patnja, a od 1990. u otvorenom suglasju s preživjelim ustašama kod kuće i vani, neoustaškim podmlatkom i komunističkim konvertitima koji se ne znaju ni pravilno prekrižiti, mucaju osnovne molitve, nisu čuli za anđela čuvara te su se krstili i ženili u pomodnoj euforiji kada i vrhovnik Franjo Tuđman i njegova partizanska obitelj.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/

 

JUGONOSTALGIJA

 
- Raspad Jugoslavije bio je uvjetovan grješkama koje su pravljene unutar zemlje ali i u velikoj mjeri pod utjecajem vanjskih faktora.
Sergej Lavrov, ruski šef diplomacije, Politika, Beograd
 
- Vrlo je važno što su pregovori krenuli, naravno, za Srbiju, ali i za regiju. Hrvatska politika je uvijek bila u poziciji da je proširenje EU na regiju jedna vrsta teritorijalne konsolidacije i taj proces treba završiti i za stabilnost Europe i za, naravno, stabilnost država u regiju,
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova na slavlju u Bruxellesu zbog početka pregovora Srbije na putu prema EU-u, Hina
 
- Ulazak Srbije u EU i pomicanje europskih granica na istok u interesu je Hrvatske... Stoga je šefica diplomacije Vesna Pusić ispravno postupila kada je jučer u Bruxellesu prisustvovala prvoj pristupnoj konferenciji Srbije i EU-a. Iako je riječ o događaju na kojem zemlje članice u pravilu predstavljaju veleposlanici, tom je lijepom gestom Hrvatska Srbiji poručila kako Hrvatska pozdravlja napredak Srbije.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Drugi ali istodobni put do istine i pomirenja jest regionalni put, kao što to čini, na primjer, REKOM. Taj put je nužan ne samo za pomirenje i budućnost regije, nego za ozdravljenje svake pojedine nacije i pripadajuće religijske zajednice. No, teške nevolje, ne samo one unutarnje koje prate ovakve inicijative nego i vanjske, ne zaobilaze ni REKOM: od ksenofobičnosti, tako raširene među tzv. običnim ljudima i vjernicima, naime, kronične alergije na druge kojom su oboljeli narodi naše regije, dakle od straha od svega što dolazi od drugih, pa sve do onog perverznog nacionalističkoga zastrašivanja da je REKOM zamaskirani sluga nekog novog jugoslavenstva, nove tamnice "našega" naroda.
Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, www.prometej.ba
 
- Inicijativa za REKOM, jedini regionalni proces tranzicijske pravde.
Nikola Knežević, www.prometej.ba
 
- Zagreb ima trg koji nosi ime čovjeka koji je vodio antifašističku borbu i nadam se da to ime nikada neće biti promijenjeno.
Ivo Josipović, predsjednik RH na na sramnoj 70. obljetnici Desetoga zagrebačkog korpusa, HRT
 
- Moderna hrvatska država nije nastala ex nihilo pa je sramotno izjednačavanje, koje se u posljednje vrijeme čuje, antifašističkog oslobodilačkog pokreta sa boljševičkom praksom i komunističkim zločinima, kojih je nedvojbeno bilo.
Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik na sramnoj 70. obljetnici Desetoga zagrebačkog korpusa, HRT
 
- Nije bilo čuti radikalizma tipa “zločinačke, nenarodne vlasti“ dok su duhovni pastiri sjedili u prvim redovima svih HDZ-ovih političkih i inih performansa, a poslije otirali masne brade na počasnim mjestima za prepunim stolovima ića i pića. Zaslužni samo zato, jer su, eto, netom odslušali nekoliko nesuvislih prigodnih rečenica mjesnog političara, izmolili s nazočnima “Oče naš“ i “Zdravu Mariju“ te poškropili svetom vodom dva metra tek asfaltiranog nogostupa u kakvom zaseoku ili s premijerom peti put predizborno posvetili isti temeljni kamen za trafostanicu koju nikad neće nitko sagraditi. Ta se smiješna tradicija održala uglavnom još samo na lokalnoj i regionalnoj razini, gdje vlast obnaša HDZ, samostalno ili u koaliciji s marginalnim strankama desnice.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- U Hrvatskoj je na kraju godine 2013. stvorena upravo idealna klima za bujanje desnog ekstremizma i za njezino pretvaranje u državu koja će po formi, doduše, biti demokracija, ali koja će sadržajno biti uz bok desno-konzervativnim, čak i profašističkim porecima kakvi – budimo otvoreni – postoje i na Starome kontinentu.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 
- Hrvatska jest bila i morala bi ostati europska. A kao članica Europske unije, s perspektivom da u to članstvo uđu i ostale zemlje regije, uključujući i BiH, ona će u neku ruku biti i jugoslavenska, ne na način da će se opet stvarati nešto što se srušilo u krvi i plamenu, nego kroz otvorene granice i bliske, normalne odnose, kakve ćemo imati sa svim članicama EU-a. Na kraju krajeva: Jugoslavija je u svojem izvornom konceptu bila neka vrsta preteče ujedinjene Europe.
Tomislav Jakić urednik na Prisavlju do 1990. u Sarajevu uoči predstavljanja svoje knjigeNisam zavijao s vukovima, www.radiosarajevo.ba, www.tacno.net

 

BOLJŠEVIZAM

 
- Najvažnije je da vrijednosti koje nosi antifašizam - sloboda, demokracija, bratstvo i ljudska prava, nikada ne budu izbrisani iz naših duša.
Ivo Josipović, predsjednik RH na na sramnoj 70. obljetnici Desetoga zagrebačkog korpusa, HRT
 
- Antifašistički borci i heroji Domovinskog rata svrstali na pravu stranu u obrani ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva te im ni u ratu niti u miru to ne mogu umanjiti aktualni politički prijepori i naknadne manipulacije brojkama i žrtvama.
Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik na sramnoj 70. obljetnici Desetoga zagrebačkog korpusa, HRT
 
- Tamjan i sveta voda više se ne daju skriti gotovo ni u jednom negativnom društveno-političkom trendu u zemlji. Nema tu sreće ni za  Hrvate od stoljeća sedmog, ako Crkvi “slavu pronose“ isključivi i netolerantni ćubelići, košići, pozaići, bogovići, lasići… Zato valjda napokon dolazi trenutak istine, novo vrijeme koje pripada iskreno zauzetima na njivi Gospodnjoj kojom suvereno kroči isusovac imena sv. Franje Asiškog. Namjeran vratiti Crkvi poljuljano dostojanstvo i ugled, njegujući vjeru mira, ljubavi i socijalne pravde.
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 
- Referendumi kao dnevnopolitički zahtjevi u zemlji bez primjerene demokratske kulture ne bi smjeli postati institut čija bi legitimnost nadvisivala dugoročnu vrijednosnu stabilnost Ustava.
Danko Plevnik, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Referendum o ustavnoj definiciji braka nije se smio dogoditi, a tzv. referendum o ćirilici treba spriječiti.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 
- Iako je izvjesno da referendum o smanjenju prava manjina na službenu upotrebu manjinskog jezika i pisma neće biti raspisan – jedino je otvoreno hoće li ga stopirati Sabor ili Ustavni sud – grupa od 73 europarlamentarca  na inicijativu hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan uputila je otvoreno pismo hrvatskim vlastima u kojem izražavaju zabrinutost zbog želje inicijatora prikupljanja potpisa da se tim referendumom smanje prava manjina. Pismo srodnog sadržaja uputila je i nevladina udruga ELEN, Europska mreža za jednakost jezika.
Enis Zebić, novinar RSE-a
 

PODJELA KRIVNJE

 
 - Ovdje je riječ o tome da se preko plota upire prstom na drugoga, a da se sve negativnosti za koje je bila odgovorna jedna odnosno druga strana guraju pod tepih. Toga ima i u Hrvatskoj i u Srbiji. Samo inzistiranje na tužbama je pogrešan korak k obračunu sa zločinačkim idejama koje su stajale iza tih genocida. A to je ono što je važno i to bi bilo zdravo i za jednu i za drugu zemlju. Najzdravije bi bilo da počnu prije svega od sebe. Onda bi to sve skupa išlo puno lakše.
Zoran Pusić, oficir JNA i predsjednik GOLJP-a žarko zagovara povlačenje tužbe protiv Srbije za genocid, RSE
 
- Tešanj se u ratu znao braniti iako su kidisali sa svih strana, i iz Doboja i Teslića, a na kraju i iz pravca Žepča
Šemsudin Mehmedović, zapovjednik obrane Tešnja i čovjek koji je – i još uvijek – žario i palio po tom dijelu BiH, Bosanski glasnik
 
- Nitko nije mogao vjerovati da će jedan dio bosanskih Srba i jedan dio bosanskih Hrvata postati barbari XX. stoljeća i da će ti barbari biti potpomognuti zločinačkim politikama iz Beograda i Zagreba.
Dr. Hasan Balić, profesor kaznenog prava i bivši sudac Vrhovnog suda BiH, Oslobođenje
 
- Hrvatska je 1991. bila u plamenovima. Crnogorske trupe iz jugoslavenske vojske bombardirale su povijesni grad Dubrovnik, a s njihovom potporom, pobunjenički hrvatski Srbi odcijepili su jednu trećinu teritorija. Jednog dana će, nadali su se pobunjenički Srbi, područja Hrvatske koja su oni kontrolirali postati dio Velike Srbije. Sljedeće godine Hrvatska je pomagala bosanskim Hrvatima da se bore protiv bosanskih Srba, a kasnije protiv muslimanskih Bošnjaka.
Tim Judah, novinar BBC Newsa iz Londona
 
- Sve što se dešavalo u ratu u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.
Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Vesti online, Srbija
Ponedjeljak, 23/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2431 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević