Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Nije točno da smo zemlju doveli u krizu.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade i SDP-a u Saboru
 
- Aleksandar Vučić bio je srpski dobrovoljac na Jevrejskom groblju u Sarajevu.
Vojislav Šešelj, ratni zločinac na suđenju u Den Haagu, http://www.saff.ba/bih/1040-vojislav-seselj-aleksandar-vucic-bio-je-srpski-dobrovoljac-na-jevrejskom-groblju-u-sarajevu
 
- Očekujemo od prijatelja i braće u Turskoj da pomažu jedinstvo BiH. Tijekom žestokih prosvjeda građana ulicama Tuzle, Sarajeva, Bihaća, Mostara..., bio sam na telefonskoj liniji s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom. Upravo Turska treba čuvati jedinstvo ove zemlje... Ali na svoj mudar način, da ne pomažu samo jednu stranu. Turci i njihova vlada redovno pomažu BiH, cijelu bh. naciju, ne samo Bošnjake, već i svakog građanina. Ako nam je tko pomogao u ovoj situaciji, to je bila Turska. Mi smo kroz turski kredit zaposlili u prethodnoj godini 1740 osoba, provedbom kredita. To je put.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i član Predsjedništva BiH, Agencija Anadolija, Večernji list
 
- Naravno da se Zagreb ne smije uplitati u unutarnje odnose u susjednoj državi.
Slavko Goldstein, urednik o stanju u BiH, Jutarnji list
 
- Kriza u BiH test je za tu napaćenu i opustošenu zemlju, ali je istodobno i test za Hrvatsku. Stoga Hrvatska – bez obzira na Tuđmanovu hipoteku – ne smije skrštenih ruku gledati što se događa u njezinom susjedstvu.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Iskreno, ne vidim razloga za kritiku premijerove odluke da u jeku krize, kad su valovi demonstracija i nasilja mogli skrenuti i u posve neželjene vode, posjeti Mostar.
Hidajet Biščević, bivši novinar Vjesnika, pripadnik Udbe, a sadašnji hrvatski diplomat, www.tportal.hr
 
- Loše je što Milanović nije izvijestio Sarajevo o dolasku u Mostar. Premijer susjedne države trebao je doći u glavni grad druge države i njegova poruka trebala je biti upućena svim građanima.
Željko Komšić, drugi muslimanski član Predsjedništva BiH, Bošnjačka Federalna TV

 
- Bosna i Hercegovina se nalazi u izuzetno ranjivom položaju, u kojoj joj je potrebna svaka pomoć kako bi se stanje stabiliziralo. Toj situaciji nije od pomoći nenajavljena posjeta susjednog državnika koja je usmjerena prema samo jednoj zajednici, naime u Mostaru je premijer Milanović posjetio prostorije HDZ-a BiH, koju su prosvjednici zapalili, ali ne i prostorije stranke SDA koje su, također, zapalili.
Priopćenje ORAH-a esdepeovke Mirele Holy, Večernji list
 
- Svjedoci smo intenzivne medijske kampanje, u kojoj još nije pokazano je li zaista županica Marina Lovrić Merzel počinila nešto nezakonito ili nije.
Ivo Josipović, predsjednik RH, Slobodna Dalmacija
 
- Potpuno je neprimjereno da svećenik, i to gvardijan važnoga samostana, brani pozdrav "Za dom spremni!" i sam se njime koristi.
Ivo Banac, povjesničar i političar, Vijenac
 
- Prosvjedima u Tuzli BiH je krenula k Europskoj uniji.
Jelko Kacin, predstavnik EU-a u ovome dijelu Europe, Večernji list
 
- Građani o GMO-u znaju samo ono što im jedina postojeća interesna skupina plasira u medijima. Istovremeno GMO je najsigurnija hrana koja se može dobiti na tržištu. Upravo zbog toga što su GMO-i pod lupom i stalno se preispituju. Prije no što se GM proizvod stavi na tržište, treba dokazati da je potpuno isti kao onaj ishodišni i da je jedina razlika izražavanje tog novog svojstva.
Dr. Ivan-Krešimir Svetec, predsjednik Hrvatske udruge genetičkih inženjera i profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, Deutsche Welle
 
- Vladajuća koalicija će jedinstveno sudjelovati na europskim izborima. Javlja se i opasnost da kandidiraju neki koji su protiv EU.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, Finance, Ljubljana
 
- Malo nas je, nije lako naći odgovarajuće suradnike, pa nije lako ni prekidati kontakte.
Ivan Šiber, umirovljeni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu,Deutsche Welle brani Zorana Milanovića što automatski nije smijenio B. Šegona i M. Lovrić-Merzel
 
- Niti stranački šefovi nemaju dovoljno prostora za procjenu u nekim slučajevima.
Dragan Bagić, sociolog politike s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu,Deutsche Welle brani Zorana Milanovića što automatski nije smijenio B. Šegona i M. Lovrić-Merzel
 
- Aleksandar Stankovićje u emisiji o kojoj bruji cijela zemlja već tjedan dana napravio najveću profesionalnu pogrešku u svojoj karijeri... jer je svjesno zatajio javnosti činjenicu (dohvatljivo preko Googlea u roku od desetak sekundi) da je osoba koja je u njegovoj emisiji optužila sisačko-moslavačku županicu za isisivanje milijuna kuna županijskog novca falsificiranim knjigovodstvom, samo šest mjeseci prije toga, u izbornoj kampanji, vodila PR protukandidatu Marine Lovrić Merzel, Ivi Žiniću iz HDZ-a. To je, bez obzira na težinu optužbi koje je u emisiji iznijela gošća, Jasmina Jovev, nevjerojatno bitan detalj cijele priče. Iz dva razloga: prvo, jer bi gledatelji trebali imati cijelu informaciju o tome tko je osoba koja iznosi tako teške optužbe.
Jasmin Klarić, novinar Novoga lista
 
- Znali smo da će Ivan Turudić na Županijskom sudu ovaj predmet uzeti za sebe, što je nam je bio prvi problem, a drugi nam je bio izmjenjena praksa Vrhovnog suda. Ipak, nadali smo se da će naš argument da je u EU zastara razlog za odbijanje naloga, imati neku snagu. Pogotovo što je jednaku tezu zastupao i profesor Derenčinović, čiji je rad DORH priložio u spis.
Anto Nobilo, odvjetnik, Novi list
 
- Istina je da četnici nisu bili fašisti. Bili su monarhistički orijentirani koljači, ali nisu bili fašisti.
Žarko Puhovski, filozof, Blic, Beograd
 

TVRDNJE

 
- Za onu ljevicu koja nije odustala od jugoslavenskog projekta, kriminaliziranje Oluje politički je obvezatno. Jugoslavija se legitimirala na ustaškim zločinima i to s tezom da bi odustajanje od Jugoslavije značilo obnovu NDH, dakle zločinačke države. Naime, Stipe Mesić i drugovi u pravu su kad kažu da je Europa zasnovana na pobjedi nad fašizmom, ali su zaboravili dodati da je riječ o Europi iz 1945. s obnovljenom Jugoslavijom i dogovorom između saveznika da se ne dopusti obnova njemačkoga fašizma. Europa u kojoj mi živimo dograđena je 1989. pobjedom nad komunizmom, ujedinjenjem Njemačke te raspadom Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.
Ivo Banac, povjesničar i političar, Vijenac
 
- Redateljica Žbanić u ovom slučaju pokazala se kao neodgojena Balkanka.
Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra, Nova TV
 
- SDP se još jednom pokazao licemjernom družinom jer, zaboga, gospođa Lovrić Merzel i do sada nije baš bila oličenje skromnog i šparnog „civil servanta“ i moralne vertikale.
Zlatko Gall, komentator Slobodne Dalmacije
 
- Dva desetljeća nakon rata u Bosni (1992.-1995.) još nema niti govora o pomirenju i miru u Bosni i Hercegovini. To će biti moguće tek kada Srbi priznaju što se dogodilo. Sve dok Srbija ne prizna, ne bi smjelo biti moguće da Srbija pristupi EU.
Geerlof de Mooij, Reformatirisch Dagblad, Apeldoorn, Nizozemska
 
- Oni su jedinstveni u jednom: da se i dalje zadrži isti broj stranaca koji ovdje žive od raspada Jugoslavije i za koje je važno da uznemirujućim porukama opravdaju svoje poslove, visoke plaće i vikende u Dubrovniku. Visoki predstavnik EU-a Valentin Inzko prima 25.000 eura mjesečno i nikome ne plaća porez jer je BiH tobože „zemlja visokog rizika”. Oni održavaju taj stereotip koji je potpuno lažan. Otuda promašaj u procjeni.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske, Politika, Beograd
 
- Nakon raspada Jugoslavije, koja je imala vlastito tržište, međunarodna zajednica usredotočila se u Bosni i Hercegovini isključivo na sigurnost, a gospodarskim se razvojem uopće nije bavila. U zemlji u koju su dotekle milijarde izgradnja infrastrukture izostala je. Autocesta je danas duga nekoliko kilometara, vlak do Zagreba vozi devet sati. Bosansko proljeće može se dakle pretvoriti u bosansko ljeto samo bude li se ozbiljno radilo na gospodarskoj strategiji cijele regije.
Adelheid Wölfl, novinar bečkoga Der Standarda
 
- Hrvatski politički dužnosnici bezuvjetno štite svoje najbliže suradnike i onda kad je kompromitacija praktički već neizdržljiva. U spomenuta bi dva primjera taj potencijalno neodgovorni zaštitnik bio premijer i šef SDP-a Zoran Milanović.
Igor Lasić, dopisnik Deutsche Wellea o Branku Šegonu i Marini Lovrić-Merzel
 
- Nije li – što također nije nemoguće – zapravo stvarni, pravi cilj Vlade gurnuti i Hrvatsku i njezine građane u što dublje blato?
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Dayton je postao prepreka za napredak cijele zemlje.
Izvješće Američkoga instituta za nove demokracije (EDI), Politika, Beograd
 
- Nepojmljivo! Europa pruža ruku zemlji koja oživljava duh jednih od najvećih koljača u Drugom svjetskom ratu, kojima je među ostalim cilj bio istrebljenje Hrvata i Muslimana. Pregovore sa Srbijom u kojoj je rehabilitirano četništvo i kojoj je na čelu četnički vojvoda odavna u Hrvatskoj podupiru i vlast i oporba.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Nijedan Milanovićev korak ne može se tumačiti kao nastavak Tuđmanove agresivne politike prema BiH, niti hrvatski premijer gaji ikakve simpatije prema takvoj politici. Baš naprotiv!
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Gdje god su se naime Hrvati organizirali po Čovićevom modelu stada uronjenog u HDZ, uz poslovičnu odanost vođi, s tih su prostora upravo u aranžmanu te političke partije organizirano otišli s konačnim ciljem da se nasele u napuštene stanove i kuće hrvatskih Srba. Ili da stvar ogolimo do kraja, gdje god je u etnički nekompaktnim krajevima Bosne i Hercegovine HDZ organizirao ljude, organizirao ih je u smjeru napuštanja domovine i etničkog inžinjeringa u drugoj zemlji, o čemu je njihov neumrli vođa Franjo Tuđman u „Bespućima povijesne zbiljnosti“ pisao kao o poželjnim tzv. humanim preseljenjima. Otprilike na isti način na koji je svojevremeno Eugen Savojski popalio i popljačkao Bosnu, posebno Sarajevo i u svoj zločin uvukao brojne domicilne katolike koji su onda u realnom strahu od odmazde zauvijek napustili zemlju.
Dragan Markovina, kolumnist jugoslavenskoga unitarističkog portala www.tacno.net
 
- Hrvati se boje da će izgubiti svoju stolicu. Postavljaju nam nemoguće uvjete u pravilima igre koje su oni izmislili. Od njih očekujemo da naprave poseban pristup prema BiH.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i član Predsjedništva BiH, Agencija Anadolija, Večernji list
 
- Većina Hrvata podržava namjeru da se zabrane homoseksualni brakovi kao i ideje vukovarskog Stožera o pravima srpske nacionalne manjine. To je uistinu poražavajuće saznanje, ali i jasna poruka na što bi Hrvatska mogla sličiti kad bi se slušalo zagovornike takozvane izravne demokracije.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 
- Koliko ima Talijana u Hrvatskoj? Prema rezultatima popisa iz 2011, koji je - kakva li čuda! - napokon obrađen prije nekoliko mjeseci, koncem 2013. godine, ima ih 17.807 komada, većinom u Istri, od toga nekoliko tisuća u Rijeci i sto, dvjesta u Zagrebu. Njih smo, znači, lijepo etnički počistili. Prije Prvog svjetkog rata u Rijeci su sačinjavali točno polovicu stanovništva, a iz Istre, koja je 1945. "pripojena matici zemlji" (iako nikad ranije nije bila u sastavu bilo kakve hrvatske države ili u sastavu države kojoj je pripadala i Hrvatska), protjerano je i fojbizirano, skupa s Talijanima Dalmacije između 250.000 i 350.000 ljudi.
Denis Kuljiš, jugooficirski sin koji sada piše za glavne novine tzv. Republike srpske, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- HDZ-u ne želim loše, i želio bih da stvarno postane europska konzervativna stranka umjesto stranke etatističkih, filoustaških klero-socijalista.
Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Hrvatska biskupska konferencija do danas se nije ni odrekla niti ogradila od Pavelićevog odličja zagrebačkom nadbiskupu, koje znači i ustaško priznanje zasluga tadašnjoj Crkvi. Ona se, unatoč prosvjedima, već dva desetljeća javno sramoti i kompromitira misama zadušnicama za ustaškog ratnog zločinca Antu Pavelića. Pa su i dan-dva prije isteka 2013. godine tv-kamere uhvatile deklariranog velikog ustašu nehrvatske krvi Mladena Schwartza, zaraslog u bradurinu do pupka, kako mjeri visinu kukuruza na ulazu u baziliku Srca Isusovog u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici. Episkopatu na čast i slavu!
Marijan Vogrinec, bivši i već ostarjeli jugoslavenski novinar, Križ života; http://tacno.net/novosti/crkva-u-hrvata-i-bog-pod-ustaskom-kapom/
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Prosto je nevjerojatno da je taj čovjek došao iz Zagreba, a ne iz neke europske metropole, imajući u vidu njegov dolazak i cjelokupno neznanje, amaterizam i kolonijalno ponašanje koje je pri tom ispoljio.
Dragan Markovina, jugoslaven iz Mostara, koji u Splitu predaje istoriju, www.tacno.hr
 
- Ovim putem izražavamo solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države koja je do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite. Nadamo se da će se iz prosvjeda artikulirati zahtjevi za stvaranjem alternative postojećim oblicima vlasti i nacionalnim podjelama, čija je jedina funkcija bila bezočna pljačka vlastitog naroda, potpuna privatizacijska devastacija u socijalizmu industrijalizirane zemlje te uspostava nacije kao jedine djelatne političke kategorije. Solidarnost naroda Bosne i Hercegovine preduvjet je svakoj progresivnoj promjeni postojećeg modela upravljanja državom i privredom.
Javna potpora nasilnicima u BiH od strane jugoslavenskih i protuhrvatskih udruga iz Hrvatske, koje dobivaju milijune kuna za svoje protudržavno djelovanje (Documenta, CESI, Babe, Lupiga, Zagreb pride, Zelena akcija, Pravo na grad, Crvena akcija...), http://tacno.net/novosti/podrska-narodu-bosne-i-hercegovine/

- Trebalo bi provesti nove izbore. U tom slučaju trebao bi intervenirati visoki predstavnik međunarodne zajednice i izmijeniti izborni zakon te omogućiti provedbu izbora a samim tim i dolazak nove vlasti kakvu narod želi.
Bakir Izetbegović, jedan od dvojice muslimansko-bošnjačkih članova tročlanog Predsjedništva BiH unitarno javno govori o nepostojećem bosanskohercegovačkom narodu, Bošnjačka Federalna TV, www.hrsvijet.net
 
- Kada je riječ o Srbiji, surađivat ćemo kao i sa svim ostalim zemljama u regiji. To prvenstveno znači prenošenje znanja i iskustva iz pregovora, jer imamo jezik koji jedni i drugi odlično razumijemo, svi naši dokumenti su upotrebljivi, naši stručnjaci mogu jednostavno surađivati sa srpskim stručnjacima. U tom ćemo procesu rješavati sva pitanja koja su vezana za temu europskih pregovora.
Vesna Pusić, šefica diplomacije, Aktual
 
- Gdje su danas mlade novinarske zvijezde i postoje li uopće? Splitski Feral Tribune, gdje Čulić početkom devedesetih prelazi iz Danasa, iznjedrio ih je cijelu plejadu, od predraga Lucića do Borisa Dežulovića.
Branimir Zekić, novinar Novoga lista i član Uređivačkog odbora Novinara, glasila Hrvatskoga novinarskog društva
 

DIKTATURA

 
- Ne trebaju nama nikakve trupe. Ali bi nam nešto opreme za policiju dobrodošlo. Polomljeni su neki štitovi, neke kacige, izbačen je iz stroja dio policije. Treba se dopuniti oprema, ekipiraju policajci, imamo dovoljno ljudi. Ako neki ne će ili ne smiju, stat će u red oni kojih hoće i smiju. Ima dovoljno patriota u zemlji da obrane institucije. A prijatelji bi nam mogli pomoći. Ljudi nam ne trebaju dolaziti.
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Federacije BiH i medijski mogul iz Sandžaka u Sarajevu, ABC
 

LAŽ

 
- Položio sam vijenac na mjesto gdje je nekad, u vrijeme Drugog svjetskog rata, bila pravoslavna crkva u kojoj su ustaše zatvorile i spalile velik broj građana. Našli smo i ploču koja je spomen tog događaja. Ona se treba restaurirati i stavit će se na odgovarajuće mjesto.
Ivo Josipović, predsjednik RH za posjeta Glini 23. XII. 2013. i na poziv pobunjenog Srbina Veljka Džakule (SDF) ponavlja srpske laži da je u glinskoj crkvi neutvrđenog datuma i neutvrđenog broja ubijen „velik broj građana“, www.sdf.hr
 
- Hrvatski reprezentativac Josip Šimunić ponesen pobjedom protiv Islanda, fašističkim je pozdravom "Za dom spremni" dignuo tribine na noge.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Povlačimo više sredstava iz EU fondova, nego što je to radila prethodna vlada.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, www.tacno.net
 

LUKAVSTVO

 
- Ako vi povučete tužbu za genocid i mi ćemo to učiniti! Ovdje je samo pitanje kakve će tenzije u odnosima dvije države izazvati te tužbe - za sve nas je bolje da se tužbe povuku.
Ivica Dačić, predsjednik srbijanske vlade, Hina
 
- Vlada je tu potpuno suverena i ja sam uvjeren da će Vlada u najboljem hrvatskom interesu razmotriti što znači ulazak u taj spor, koji su rizici i mogući nedostatci, a koji su mogući dobitci.
Ivo Josipović, predsjednik RH o odnosima sa Srbijom, Radio Slobodna Europa
 

MESIĆIZAM

 
- Ne ću ići u BiH jer je to njihova unutarnja stvar.
Ivo Josipović, predsjednik RH, Slobodna Dalmacija
 
- Posjet Milanovića Mostaru je nedopustivo miješanje u stvari BiH.
Priopćenje ORAH-a esdepeovke Mirele Holy, Večernji list
 

PRAVO PITANJE

 
- Dok je Perković bio u tom odjelu, u inozemstvu su likvidirani hrvatski emigranti. Teško da ništa nije znao o tome.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista pita odvjetnika Antu Nobila o činjenici kako je Josip Perković vodio „Odjel za neprijateljsku emigraciju“
 
- Ponosi li se što je na čelu države u kojoj je glavni svjedok na tom suđenju, Krunoslav Fehir, četiri puta mijenjao iskaz? Ponosi li se kao pravnik što je na čelu države u kojoj je, u povodu procesa Glavašu, sudačka udruga njegova prethodnika Mesića i premijera Sanadera opomenula zbog pokušaja utjecaja na sud, dakako, usmjerenog protiv Glavaša? Ili je njegovo zanemarivanje tih sramotnih činjenica u skladu s “novom pravednošću” koju zagovara od početka mandata!?
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista pita Ivu Josipovića

Anketa

Vjerujete li da će Vas maske spasiti od zaraze?

Utorak, 22/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1589 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević