Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ova Vlada vratila je vojsku u Vukovar.
Damir Krstičević, ministar obrane na pitanje novinara što misli o »postupcima Ivana Penave«,  https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/krsticevic-o-postupcima-ivana-penave-ova-vlada-vratila-je-vojsku-u-vukovar---530621.html
 
- U intervjuu Kleine Zetungu Predsjednica je sustavno preuzela zloglasnu Orbanovu politiku, koja koristi antimuslimansku i antiimigracijsku histeriju za političku preobrazbu Europe u autoritarnu, iliberalnu i nacionalističku tvrđavu. A kada se tome pridoda prekjučerašnje svrstavanje HDZ-ovih zastupnika u Europskom parlamentu na Orbanovu stranu, slika je potpuna. Premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović guraju Hrvatsku u društvo diktatora i fašista.  
Denis Romac, ratoborni novinar riječkoga jugo-Novoga lista brani SDP-Plenkovića, a napada CRO-Predsjednicu
 
- Braniteljske udruge su pod patronatom mračnih političkih sila, koje koriste svaku priliku da u ime hrvatskih branitelja nastoje utjecati na politička i ina zbivanja u zemlji.
Ladislav Tomičić, pobjegulja iz Zenice u Hrvatsku vrijeđa hrvatske branitelje u jugokomunističkom riječkom Novom listu brani jugo-Plenkovića
 
- HDZ vode građanski, umjereni i progresivni političari, što Andrej Plenković u odnosu na ovu plejadu likova definitivno jest.
Tihana Tomičić, jugo-novinarka Novoga lista piše hvalospjeve o sinu lekarke i ideologa SKJ
 
- Želimo vjerovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvijetliti bez obzira na nacionalnost, a počinitelji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odgovarajuće sankcionirati.
Poruka vukovarskoga SDSS-a o najavi Ivana Penave o mirnom prosvjedu u Vukovaru
 
- Prosvjed 13. listopada u Vukovaru nije prosvjed protiv premijera Andreja Plenkovića, jer je to moja Vlada, moj premijer i, na kraju krajeva, premijer svih nas. A i jer sam sâm došao na razgovor s njime u vezi prosvjeda protiv šutnje institucija o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, N1 TV
 
- Naravno da se moraju kazniti strašni zločini u Vukovaru, ali ne treba davati povoda onima koji žele srušiti našu Vladu!
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade o najavi vukovarskoga gradonačelnika I. Penave da prosvjedom potakne državne institucije da napokon krenu loviti srpske ratne zločince po Hrvatskoj
 
- Mate Granić je čovjek, koji je visoko kvalificirani stručnjak za kompromise. Uglavnom trule. 'Pola meni, pola tebi, pola Bagi…' Čovjek, koji je još u nikad prežaljenom komunizmu osvojio ondašnju partijsku misicu Milku Planinc, sad je glavni savjetnik predsjednici KGK. Osoba koja je nakon smrti prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana dao opširni intervju Pukanićevom Nacionalu te se 'biranim' riječima obrušio na pokojnika. Riječima koje bi bile malo preteške da se radilo i o Slobodanu Miloševiću. Tipičan poltron koji se nikome 'ne bi štel zameriti'.
Zvonimir Hodak, hrvatski odvjetnik o "savjetniku" Mati Graniću, Dnevno
 
- Austrijske tvrtke stvorile su u Hrvatskoj oko pedesetak tisuća radnih mjesta, a austrijski ulagači ostaju u Hrvatskoj, kako bi s vama postigli uspjeh.
Alexander Van der Bellen, austrijski predsjednik za posjeta Zagrebu, Hina
 
- Apsolutno je nedopustivo da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću ulicama Vukovara, a neki od njih i izvrgavaju ruglu svoje žrtve, ali se time mora pozabaviti pravosuđe.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska redsjednica o inicijativi Ivana Penave, HRT
 
- Zakon o referendumu ne predviđa mogućnost promatranja procesa provjere potpisa.
Lovro Kuščević, ministar uprave protivi se promatračima kod Vladine provjere potpisa, HDZ
 
- Mi ne možemo dopusti da gledate u nešto što je pod zaštitom osobnih podataka. Jamčite li vi da su svi potpisi legalno pokupljeni? Naime, postoje naznake da su se i bebe od 9 mjeseci potpisivale, a i mrtvi.
Mladen Nakić, pomoćnik ministra uprave protivi se nadzoru prebrojavanja glasova od strane njegova Ministarstva, Glas Istre
 
- Nemojte da slušate kuknjavu o razbijanju srpskog jedinstva, jer je ono razbijeno prije više od šest stoljeća. Nemojte vi u Beogradu da plašite ljude ratovima, jer nitko ne će ratovati. Vi svakako ne ćete.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 
- Nitko se ne usudi reći: HOS-ovci su bili agresori. Oni su se borili po svom programu za Hrvatsku do Zemuna. Po međunarodnom pravu to je agresija na tuđi teritorij.
Žarko Puhovski, svjedok na Haaškom sudu protiv Hrvata u dokaznom predmetu po br. P2402, Dnevno
 
- Nije više ni predsjednik Sabora, ni član vodstva HDZ-a, niti ima svoje ime i prezime nego je glasnogovornik Plenkovićeve nepogrešivosti i nedodirljivosti. Premda je dolazak ličkih hadezeovaca autobusima u Zagreb ucjenjivački, Jandrokovićevo prvotno odbijanje sastanka i svrstavanje u ličko-senjskim izborima je besramno. Milinović je mnogo više povijest HDZ-a nego i Plenković i Jandroković.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista o G. Jandrokoviću
 
- Po pitanju Komšića, to je tipični veleizdajnik. Prvenstveno, ne znam što je po rodnom listu, ali riječ je o duhovno neuravnoteženoj osobi. To zovem Kajfa sindrom, po velikom svećeniku koji je Krista predao Rimljanima.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik o Željku Komšiću, Direktno
 
- Kakvu god odluku danas donesete, Mađarska ne će popustiti pred ucjenama. Mi ćemo zaustaviti nezakonite migracije i obranit ćemo svoja prava, ako treba i naspram vas. Vidjet ćemo kakav će biti ishod izbora u svibnju. Ja mislim da će vratiti demokraciju u europsku politiku.
Viktor Orban, predsjednik mađarske vlade u EU-u u završnom obraćanju, Hina
 
- Ne možete uspoređivati vrhunskog diplomata s umirovljenim zastavnicima JNA, 'to ne hoda'. Ne radi se jednostavno o istom formatu ljudi. Vi nemate čovjeka s ovakvim tipom backgrounda, koji je razumio diplomaciju i vanjske poslove i nacionalnu obranu uopće među njegovim prethodnicima u sektoru unutarnjih poslova.
Davor Gjenero, politički analitičar i kolumnist o usporedbi D. Božinovića i R. Ostojića, Direktno
 

TVRDNJE

 
- Mirko Galić je hrvatsku narodnu glazbu na HRT-u proglasio seljačijom i ukinuo je.
Stanko Šarić, slavni pjevač Zlatnih dukata, Kamenjar
 
- Da pravna drzava funkcionira, ne bi ti, Milakoviću, bio dogradonačelnik! A SDSS odavno zabranjen! Ratni zločinac i kriminalac, Pupavac, bio bi iza rešetaka!!! Ovako možeš siktati i pljuvati po Hrvatskoj, jer stvarno pravna država ne funkcionira!!!
Vesna Jovičić, komentira - https://direktno.hr/domovina/milakovic-o-penavinoj-inicijativi-zasto-nije-spomenuo-i-likvidacije-srpskih-civilag-133111/
 
- Posebno zamjeramo Pupovcu što je na Dan Domovinske zahvalnosti bio na skupu u Bačkoj Palanki, na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom. Tim činom Pupovac je pokazao da ne poštuje Dan Domovinske zahvalnosti i Oluju, a odlaskom na takav skup je pokazao kakvu politiku vodi.
Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije, Direktno
 
- Ekonomski uspjeh Jugoslavije bio je lažan, a njegova prava slika prikrivena, pa i danas o Jugoslaviji zbog te lažne slike pričaju s nostalgijom. Imali smo sliku o dobrom standardu, a u stvari smo imali nestašicu energenata, hrane i lijekova te drugih životnih potrepština.
Andrija Hebrang, sveučilišni profesor i političar, Direktno
 
- Titov režim ubio je 664 pripadnika svećenstva, a režim albanskog satrapa Envera Hoxe, za usporedbu – 67. Pa bi bilo pristojno od Anke Mrak-Taritaš i njezina političkog partnera Ivana Jakovčića da javnost poštede svojih glazbenih i političkih uzora.
Hloverka Novak-Srzić, hrvatska novinarka, Dnevno
 
Godine 1921. 70 posto stanovnika Zemuna bili su Hrvati.
Zvonimir Hodak, hrvatski odvjetnik, https://kamenjar.com/hodak-profesionalni-svjedok-puhovski-i-hos-ova-agresija-na-zemun/
 
- Većina koja počiva na Miloradu Pupovcu nema izborni legitimitet!
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik u Bujici
 
- Dobrodošlo je to da se Europska unija, umjesto migrantskih kvota, konačno posvetila zaštiti granica. Međutim, nije ispravno da se nama oduzme naše pravo da štitimo granice i da umjesto toga odgovornost preuzme Bruxelles.
Viktor Orbán, predsjednik mađarske vlade, Hina
 
- Poljska pripada u Europsku uniju, ali mora paziti da se ne zarazi društvenim bolestima koje dominiraju EU-om.
Jarosław Kaczynski, čelnik vladajuće poljske domoljubne stranke Pravo i pravda (PiS), Hina
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Predsjednica ovaj put i doslovno preuzima rasistički diskurs mađarskog premijera Viktora Orbana o izbjeglicama kao prijetnji Europi.
Denis Romac, ratoborni novinar riječkoga jugo-Novoga lista brani SDP-Plenkovića, a napada CRO-Predsjednicu
 
- I Srbi u Vukovaru i cijeloj Hrvatskoj žele funkcioniranje pravne države. Gradonačelnik Penava optužio je državne institucije za nedovršeni posao kažnjavanja Srba te najavio prosvjed kako bi se na njih izveo pritisak da po kratkom postupku obave taj posao, inače im se ne piše dobro.
Srđan Milaković, zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine protiv Ivana Penave, Direktno
 
- U ovih 30 godina bilježimo situacije od nekulture do minimalno kulturnoga ponašanja. Politička klasa zapravo postaje sve manje moćna klasa i postupno gubi moć kao i što politika kao djelatnost gubi u Hrvatskoj relevantnost. Koncentrirale su se neke druge klase koje imaju moć – klerici, tajkuni i branitelji. Klasa klerika postala jedna od najmoćnijih u društvu, medijima, obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji.
Milorad Pupovac, čelnik velikosrpskog SDSS-a, Glas Istre
 
- Svih pet zastupnica i jedan zastupnik koji su ušli u parlament Europe s liste HDZ-a digli su ruke protiv rezolucije i tako se svrstali uz ekstremno desne i populističke stranke koje iz raznih zemalja pokušavaju mijenjati europsku agendu.
Sanja Modrić, neuništiva jugoslavenska novinarka u SDP-ovu Novom listu
 
- Ministri Andreja Plenkovića rade svinjariju kad javnosti kao ideal branitelja daju Mirka Norca ili kad nam objašnjavaju da zločinac Merčep kaznu za ratne zločine služi u toplicama zbog braniteljskih zasluga. Takvi kao Norac i Merčep nemaju zasluga.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- Mirko Norac, Tomislav Merčep i svi drugi koji su s hrvatskim grbom na odori radili ono što su radila njih dvojica bacili su ljagu i na Hrvatsku vojsku i na hrvatske branitelje. Takvima ne pripadaju nikakve počasti, takvi se ne mogu pozvati na ratne zasluge.
Ladislav Tomičić, pobjegulja iz Zenice u Hrvatsku vrijeđa hrvatske branitelje u jugokomunističkom riječkom Novom listu
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Nazvati Mirka Norca hrvatskim braniteljem uvreda je za sve one koji su, slabo naoružani i odlučni da će se boriti do kraja, u rat krenuli da bi zaštitili kućni prag i svoju zemlju. Nazvati hrvatskim braniteljem Tomislava Merčepa ili bilo kojeg čovjeka osuđenog za ratni zločin uvreda je za sve koji su ratovali časno, dajući sve od sebe i ne tražeći ništa zauzvrat. Mirko Norac, Tomislav Merčep i svi drugi koji su s hrvatskim grbom na odori radili ono što su radila njih dvojica bacili su ljagu i na Hrvatsku vojsku i na hrvatske branitelje. Takvima ne pripadaju nikakve počasti, takvi se ne mogu pozvati na ratne zasluge.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- Nabrajajući zločine Penava nije nigdje spomenuo likvidacije više desetaka srpskih civila odvedenih s radnih mjesta i iz njihovih domova, likvidiranih od hrvatskih snaga prije nego što su u Vukovaru počeli ozbiljniji sukobi, a koji do danas nisu sankcionirani.
Srđan Milaković, zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine protiv Ivana Penave, Direktno
 
- Radikalna desnica opet udara na Vladu, a Penava im se stavio na raspolaganje. Braniteljske skupine ispostavile su zahtjev premijeru da Pupovca i SDSS izbaci iz koalicije, podrška Penavi stigla je i od Željke Markić, a na prosvjed su se već najavili i autobusi iz Milinovićeve Like.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista
 
- Orbanova je vizija transformacija današnje liberalne, prestrašene i blokirane Europe u zajednicu nacija, nadahnutih kršćanskim vrijednostima i »svakodnevnim« nacionalizmom, koji se u Hrvatskoj naziva domoljubljem. Takva nova Europa ne bi se trebala obazirati na ljudska prava, pogotovo prava izbjeglica i muslimana, jer bi se trebala pobrinuti isključivo za vlastite građane.
Denis Romac, novinar riječkoga Novoga lista
 

BIZANTIZAM

 
- Zato, kada vam pričaju kako ja hoću da mijenjam granice, lažu.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 

CINIZAM

 
- Premijer Plenković je za mene dosad najbolji premijer i ima najbolju Vladu. Koincidencija je da se prosvjed događa isti dan kad i Sportske igre Hvidre.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, N1 TV
 

DEMAGOGIJA

 
- Oluja je u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije hrvatskih krajeva, započete još u kolovozu 1990. godine u kolovozu i vojnički je porazila velikosrpsku politiku Miloševićeva režima.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Hrvatske vlade u Kninu 5. VIII. 2018.
 
- Mi u okviru Ministarstva pravosuđa niti procesuiramo niti odlučujemo, mi stvaramo uvjete za bolji rad pravosuđa.
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa o tvrdnji vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da se ne rješavaju ratni zločini i ne traže nestali, Direktno
 

DEMOKRATSKI CENTRALIZAM

 
- Gradonačelnik Penava kao član HDZ-a ima odgovornost i spram tajminga i načina kako je tu temu stavio u eter. Ne treba davati povoda onima koji žele srušiti Vladu. A takvih ima koliko god hoćete!
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade u Istri o najavi vukovarskoga gradonačelnika I. Penave da prosvjedom potakne državne institucije da napokon krenu loviti srpske ratne zločince po Hrvatskoj, Novi list
 

DIKTATURA

 
- Referendum je jedan od načina izražavanja volje građana i može biti koristan kao korektiv. Namjera nam je da se cijeli postupak provede u skladu sa zakonom. Razmišljamo o poboljšanjima kako bi referendum bio ono što u naravi i jest, a to je način na koji naši sugrađani mogu jasno izreći stav o nekom važnom društvenom pitanju. Prijedlog da se potpisi prikupljaju u uredima državne uprave sigurno bi podigao razinu transparentnosti, što je u interesu i predlagačima referenduma i Vladi.
Lovro Kuščević, ministar uprave, HDZ
 

GLUPOST

 
- Izjavom, kako je kazala Kolinda Grabar-Kitarović, Europa »ne može na plećima nositi teret bijede cijelog svijeta«. Time je hrvatska predsjednica u cijelosti prihvatila Orbánov nacional-egoizam.
Denis Romac, ratoborni novinar riječkoga jugo-Novoga lista
 
- Hrvatski državni vrh treba pogledati u svoju kuću. Pogledajte ljude koji su fotografirani u crkvi u Glini, prije nego što su, svi zajedno, pobijeni. U Glini je postojala srpska pravoslavna crkva. U Glini su pobijene, od ustaškog režima, 1764 osobe.
Ana Brnabić, predsjednica srbijanske vlade koja je svoje hrvatsko podrijetlo promijenila u srpsko o napadu A. Vučića u B. Palanci na Hrvate i Hrvatsku, Slobodna Dalmacija
 

HUMOR

 
- Prošli tjedan smo svjedočili novim projektima MORH-a, Najavili ste da ste HV vraća u Pulu, pitam iz razloga jer sam stanovnica Dubrovačke-neretvanske županije. Što ti projekti konkretno znače za građane tih mjesta i za građane Republike Hrvatske te kako će oni djelovati na lokalnu zajednicu?.
Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a iz Dubrovnika pita ministra obrane Damira Krstičevića iz HDZ-a na Aktualnom satu
 

LAŽ

 
- Nedaleko od Sanskog Mosta je i gradić Bihać, gdje je u Garavicama od ustaške ruke u ljeto 1941. nastradalo 12.000 osoba, mahom Srba. Pamti se da je na Garavicama u ljeto 1941. ubijeno više civila nego što je Bihać imao stanovnika.
Mladen Kremenović, dopisnik beogradske Politike iz Banja Luke 2. VIII 2018.
 
- HDZ nije promijenio smjer još od Tuđmana, koji je stranku vodio kao europsku, civiliziranu, demokršćansku opciju koja se brine za interese naroda.
Lovro Kuščević, ministar uprave, HDZ
 
- Hrvatska predsjednica u Kleine Zeitungu podržala je protuimigrantsku politiku Orbána i Mattea Salvinija, talijanskog ministra unutarnjih poslova, iako Salvini predstavlja puno više od jednog ministra.
Denis Romac, ratoborni novinar riječkoga jugo-Novoga lista
 

LIBERALIZAM

 
- Još nemamo građanski odgoj u školama i tu nema razlika između HDZ-a i SDP-a.
Berto Šalaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti, Glas Istre
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Ovo je godina reformi i premijer Plenković nam je svima dao jasne reformske ciljeve i rokove.
Lovro Kuščević, ministar uprave, HDZ
 

PODSJEĆANJE

 
- Sedamnaestogodišnji Frane Tente popeo se 1947. g. na splitski Marjan, skinuo jugo zastavu i na njeno mjesto razvio hrvatski barjak. Kao maloljetnik bio je osuđen na 5 godina robije. U Lepoglavi su mu u samicu s prozorom bez stakla puštali po zimi hladnu vodu te je Frane umro od upale pluća. Frane je istinski hrvatski junak. Neopravdano zaboravljen. Torcida ga pamti. Ulicu nema, ali je ima Udbin konfident Miljenko Smoje. Sjetih se srpske himne, Bože pravde…
Zvonimir Hodak, hrvatski odvjetnik, Dnevno
 
- SDP je nekad bio poznat po tomu što je bio nasljednik Saveza komunista Hrvatske, po predaji oružja Jugoslavenskoj armiji, po izlasku njegovih zastupnika iz Sabora prije glasovanja o hrvatskoj samostalnosti, rasporodaji hrvatskog nacionalnog bogatstva zemljama Europske unije, po čistkama u medijima, detuđmanizaciji i kriminalizaciji Domovinskog rata.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

PRIJETNJA

 
- Prije nekoliko dana kao opcija u Plenkovićevu krugu spominjala se mogućnost raspisivanja novih parlamentarnih izbora, i to nakon 4. listopada. Možda bi bilo mudro da se o tome doista ozbiljno razmisli, jer u idućim mjesecima očito ćemo svjedočiti rušenju aktualnog vodstva HDZ-a iznutra, iz same stranke, gdje zadrta desnica planira povratak Hrvatske u rikverc. Ovakve udare (naoružanih) veterana treba osujetiti, a novi izbori su način za to.
Tihana Tomičić, jugo-novinarka Novoga lista piše hvalospjeve sinu lekarke i ideologa SKJ

IZJAVE TJEDNA

 
- Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Direktno
 
- Penava i Milinović su izolirani slučajevi u HDZ-u.
Darko Horvat, ministar gospodarstva o najavi prosvjeda Ivana Penave u Vukovaru, HRT
 
- U dugom razgovoru ni u jednom trenutku nije bilo spomena o prosvjedu već su isključivo razgovarali o onome zbog čega je Penava izrazio zabrinutost.
Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova veli da nije bilo razgovora o prosvjedu, N1 TV
 
- Tražimo rješenja za održivost hrvatske brodogradnje, vodeći računa o fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju javnoga duga.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade najavaljuje spas hrvatske brodogradnje
 
- Uvijek sam zagovarao izgradnju mostova i želim tako i nastaviti.
Manfred Weber, njemački političar i čelnik Europske pučke stranke dn uoči glasovanja protiv Mađarske, AP
 
- Uz Plenkovićev HDZ, ovakav SDP postaje apsolutno nepotreban.
Ivan Hrstić, komentator Večernjega lista
 
- Pozivam Miletića da si pred sjednicu pulskog gradskog vijeća i županijske skupštine ispravi svoju imovinsku karticu težu od 33 milijuna kuna. Ovima iz Zagreba treba 3-4 dana da razriješe "enigmu" Uljanik, samo ako krenu preko povezanih društava istarskih dužnosnika.
Damir Kajin, prosvjećeni bivši čelnik IDS-a, HRSvijet
 
- Najoštrije odbacujemo zlonamjerne manipulacije i politikantska podmetanja da je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković tijekom svog govora na Dubrovnik Forumu, događaje iz Domovinskog rata nazvao nekim sukobima.
Priopćenje HDZ-a nakon Plenkovićeve izjave o „nekim sukobima koji su ovdje postojali prije 15-ak, 20 ili 25 godina...“
 
- Danas sigurniji nego ikad na reformi obrazovanja se lomi budućnost. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici.
Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a na plakatu 1. VII. 2017.
 
- I Bernardić i Plenković uklanjaju one koji bi mogli ugroziti njihovu skupinu i priklanjanju se onima koje vodi ista nagonska vlastohlepnost. Političke ideje, koncepcije, program, pamet, moral, birači, građani, interes stranke i države – zbog tog su vlastohleplja u SDP-u i HDZ-u iščezli. Rugali su se Jadranki Kosor zbog odanosti Sanaderu (kud Ivo, tud ja), ali Jandroković ju je u servilnosti šefu nadmašio.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Hoću i moram razgovarati s kososvkim predsjednikom Hashimom Thaçijem. Da, da, Albanac je. I ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina sa omčom oko vrata, goloruk, zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Thaçija, i pred svakog drugog na ovom svijetu.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 

TVRDNJE

 
- Odgovornost za slom Uljanika je i na pisanim medijima u Istri koji su se pretvorili u plaćenike krupnog kapitala koji preko politike rastaču Istru. Ništa manja krivnja nije ni na DORH-u Županije Istarske koji funkcionira, kao što reče Langer, poput zaštitarske tvrtke istarskih političara.
Damir Kajin, prosvjećeni bivši čelnik IDS-a, HRSvijet
 
- Krajnji je cilj Plenkovića da odvede HDZ u krilo SDP-a.
Darko Milinović, osnivač HDZ-a nakon što je ga je A. Plenković nedemokratski izbacio iz njegove stranke
 
- Jugoslavija je rođena na smrti političkih lidera bez obzira na kojoj se političkoj strani nalazili, a prilikom podjele granica među republikama od svih republika najviše je oštećena upravo Hrvatska. Time su komunisti pokazali kakav će biti položaj Hrvatske u toj Jugoslaviji.
Andrija Hebrang, sveučilišni profesor i političar, Direktno
 
- Olujom je spašena bihaćka enklava kojoj je prijetio genocid koji je mogao nadmašiti onaj u Srebrenici. U vrijeme Oluje pripadnici Armije BiH u Bihaću imali su svega 1500 metaka i 300-injak ručnih bombi. Bošnjačke vlasti nisu bile spremne za rat i obranu vlastite zemlje.
Željko Glasnović, general HVO-a, Večernji list
 
- Nadležni potpredsjednik vlade Mislav Tolušić od poslovnog iskustva ima samo staž službenika za odnose s javnošću u virovitičkoj županiji.
Denis Kuljiš, hrvatski novinar, Dnevno
 
- Od svih zemalja komunističkog režima Crkva u Hrvata na prvom mjestu po brojnosti njezinih mučenika.
Hloverka Novak-Srzić, hrvatska novinarka, Dnevno
 
- Najvažnije pak nam je neprestano raditi na našoj savjesti, na odnosu prema istini, pravednosti, na odnosu prema našim bližnjima… na tim područjima Gospodin od nas očekuje da postanemo slobodni, da neprestano napredujemo u dobru, da se borimo i nikad ne odustanemo u toj borbi. Najprije se moramo nastaviti boriti za dobro u našim dušama, da ga ne nadvlada ni zasjeni zlo. To je često napast koju vidimo u našim medijima koji uglavnom iznose više zla negoli dobra. A da bismo se mogli boriti za dobro, potrebno je da vjerujemo da je ono jače, da će dobro pobijediti.
Vlado Košić, sisački biskup na misi u Kravarskom na Dan Oluje
 
- SDP nije partija radničke klase, već djece bivših revolucionara koji su se od boraca za socijalnu pravdu odavno transformirali u povlaštene crvene buržuje.
Ivan Hrstić, komentator Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Zemlje poput Kanade i Njemačke trebale bi se ujediniti u alternativni svjetski poredak jer se vrijednostima i interesima prijeti zanemarivanje Washingtona.
Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova i socijaldemokrat, Hina
 
- Švedska je popustila pred naletom populističke, nacionalističke i radikalne desnice. Koji se zovu jednostavno: Švedski demokrati.
Željko Trkanjec, sadašnji novinar Jutarnjega lista, a bivši HDZ-ov glasnogovornik MVP-a
 
- Uspostava konzulata u Livnu zapravo je financirana novcem građana Bosne i Hercegovine.
Željko Komšić, bošnjački kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH u priopćenju
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Mi Srbi imamo i jezik i pismo, i Teslu i Pupina, i Andrića, i Selimovića, i Pekića i Ćosića.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 

GLUPOST

 
- Reći ću istinu. 20 godina čekamo da reforme dođu u škole. Nije to lako, da je lako ne bi nas dočekalo. Ne bih to u potpunosti privatizirao, ali smo napravili inovaciju u hrvatskoj politici.
Ivan Vrdoljak, predsjednik Plenkovićeva koalicijskoga HNS-a hvali se Duginim bojama u školi, HRT
 

LAŽ

 
- Obrazovna reforma je jedan od temeljnih ciljeva Vlade, naše politike koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja da naši mladi u budućnosti budu konkurentni, kvalitetno obrazovani, da dobiju široka znanja o Hrvatskoj, našem identitetu, jeziku, povijesti, kulturi, a isto tako da budu pripravni suočiti se s konkurencijom u svim disciplinama.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade najavaljuje spas hrvatske brodogradnje na sjednici Vlade 6. IX. 2018.
 
- Utvrđeno je kako je u Jasenovcu ubijeno 35.000 Židova, ostale žrtve uglavnom su bili Srbi i Romi.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Bosanskoj Gradiški 1. IX. 2018., Direktno
 
- U rat nismo išli da se borimo za vlast ili ideale, već protiv okupatora i kvislinga. Šesta lička je prešla težak i krvav put od 15.000 kilometara i postala je elitna borbena jedinica. Danas doživljavamo da pojedinci i neke grupice pokušavaju da zabrane ovo okupljanje.
Jovo Korica, čelnik velikosrpskog "Udruženja boraca, potomaka i poštovalaca 6. proleterske divizije ‘Nikola Tesla’" u Srbu, Novosti
 
- Glina je za Srbe mjesto pijeteta prema žrtvama koje su smaknute u glinskoj crkvi za vrijeme NDH.
Veljko Ivica Maštruko, jugoslavenski diplomat, Slobodna Dalmacija
 
- Nespremnost da se osudi nacistički režim poglavnika Pavelića i stalno relativiziranje i umanjivanje broja žrtava srpskog naroda koji je živio u tzv. NDH, potvrđuju da hrvatsko rukovodstvo mora prijeći još dug put kako bi istinski prihvatilo europske i civilizacijske vrijednosti i umjelo pognuti glave pred ubijenima u Jasenovcu, Sisku, Gradiški i još mnogim drugim mjestima.
Nebojša Stefanović, član Predsjedništva Srpske napredne stranke, Tanjug
 

LIBERALIZAM

 
- Mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava.
Manfred Weber, šef pučana u govoru u Europskom Parlamentu
 
- U obrazovanju većinom rade žene pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu.
Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja iz redova HNS-a pokušava obraniti svoju tezu o tomu da u prosvjeti rade samo žene, Jutarnji list
 
- Zagovornik sam vrijednosti liberalizma, ideja slobode i jednakosti, gradnje i jačanja demokratskih standarda i ostvarenja vladavine prava.
Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Večernji list
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto i Plenković i njegovi ministri skupa s Končarom ne odstupe nego će sustavno nastaviti upropaštavati ovu zemlju i njezino gospodarstvo?
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Jesmo li mi ili neko drugi isporučili bivšeg predsjednika Srbije, između ostalog, i zbog naše, tobože zločinačke politike na KiM-u? Jesmo li mi isporučili i naše vojne i policijske generale Haaškom Tribunalu, i Ojdanića i Vladimira Lazarevića i Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića?
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 

PRIZNANJE

 
- Mi Srbi kada pobjeđujemo činimo to, nekada, ponosito i poštujući pobijeđene, ali kada gubimo i kada smo poraženi, mi i naša politika, to ne umijemo ni da priznamo, niti da razumijemo šta se promijenilo.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u govoru u Kosovskoj Mitrovici, RTS
 

SRBIZMI

 
- Visoki časni sud HDZ-a jednoglasno je doneo odluku da je Darko Milinović s ovim danom isključen iz stranke.
Davor Miličević, predsjednik Suda časti HDZ-a, koji je »doneo« odluku o isključenju Darka Milinovića, Hrvatski radio
 
- Zaboravite fudbalere i timove...
Siniša Pavić, novinar Novoga lista

UNITARNA BiH

 
- Mostar mora i treba ostati jedinstven grad za koji se mora pronaći rješenje koje podrazumijeva potpunu ravnopravnost svih naroda i građana i isključuje dominacija bilo koga nad bilo kime.
Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH na općim izborima u listopadu u Mostaru, Saff.ba
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Samo na prvi pogled stručnije djeluje stav da ćirilica nije tako funkcionalna kao latinica, ali nisam pročitao uvjerljivo objašnjenje tako shvaćene funkcionalnosti. 
Predrag Piper, srpski akademik plače za ćirilicom, Politika
 
- Od Srbije su se u Bačkoj Palanci čule samo riječi ozbiljnosti, dostojanstva i istine.
Aleksandar Vulin, izaslanik A. Vučića u Novome Sadu 6. VIII. 2018. na obilježavanju Dana Riječne flote
 
- Žalosno je što se na proslavi Oluje u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava. Oni prisustvo pravdaju komercijalnim sudjelovanjem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u Holokaustu Hrvati relativiziraju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Židova i Roma.
Ivica Dačić, šef srbijanske diplomacije, TV Pink
 

ZAMJENA TEZA

 
- Iz područja Federacije BiH također je proterano više od pola milijuna Srba od strane tzv. Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane i raznih bošnjačkih i hrvatskih paravojnih i policijskih formacija. Sa područja Kosova i Metohije je protjerano više od 250.000 Srba i drugih nealbanaca.
Miodrag Linta, izbjegli Srbin iz Hrvatske 1995. laže o Hrvatskoj i pokušava uvjeriti svijet da Srbija nije bila agresor, Politika

IZJAVE TJEDNA

 
- Neki sukobi koji su ovdje postojali prije 15-ak, 20 ili 25 godina...
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na zapadnobalkanskom Dubrovačkom forumu 
 
- Plenković nije tip vlastodršca u politici, nego moderan političar koji staloženo upravlja i strankom i državom. On ide težim, ali i ispravnim putem, nekorumpiran je i održava onoliko konzultacija koliko je potrebno da bi stvorio realnu sliku problema i mogućih rješenja. Uživa apsolutnu podršku stranke, što je došlo do izražaja kod svih važnijih odluka koje smo donosili.
Davor Božinović, prvi pobočnik Andreja Plenkovića u Globusu
 
- Iz materijala dostavljenog uz odluku o pokretanju stegovnog postupka bilo jasno da se radi o teškim povredama stranačkih obveza koje su se kontinuirano ponavljale, stoga je ocijenio da nema potrebe za tim.
Marija Vučković, članica Visokog časnog suda o tomu zašto D. Milinović nije smio nazočiti svojoj smjeni, HR
 
- Konačno su sve maske pale! Plenković je znao za sve sastanke i od početka bio uključen u formiranje i upravljanje kriminalnom grupom Borg, odgovornom za pljačku Agrokora. Dalić i Ramljak to jasno iskazuju istražiteljima.
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora na svom twitteru iz Londona, Hina
 
- Imovina (Danka Končara) procjenjuje se na preko dvije milijarde eura, zarađene uglavnom prilično solidnim poslovima.
V. M., novinar Indexa, https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-je-covjek-koji-bi-trebao-spasiti-uljanik-u-zatvoru-je-bio-jos-u-jugoslaviji/2020774.aspx
 
- SVA HRVATSKA BRODOGRADILIŠTA NE MOGU POD ISTU KAPU: Od 1992. do danas Uljanik je dobio daleko najmanje pomoći države
Naslov članka Milana Pavlovića u Glasu Istre 30. VIII. 2018., medija IDS-a, https://www.glasistre.hr/pula/-sva-hrvatska-brodogradilista-ne-mogu-pod-istu-kapu-od-1992-do-danas-uljanik-je-dobio-daleko-najamanje-pomoci-drzave-568980
 
- Statut HDZ-a omogućuje isključenje Milinovića iz stranke. Visoki časni sud će na korektan način protumačiti Statut HDZ-a a on, po svemu što znam, omogućava isključenje iz stranke. Riječ je o Propisniku iz 2016. godine, ali je HDZ na zadnjem stranačkom saboru donio novi Statut koji je drugačiji od onoga što tumači Milinović.
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, N1 TV
 
- Bernardić sve dublje tone u unutarstranačke sukobe, a Plenković u aferu Agrokor koja ga čini sve slabijim i u vlasti i u stranci, u kojoj je ionako doživio debakl s Istanbulskom konvencijom. Svakodnevni medijski napisi o HDZ-u i SDP-u sve su manje politička kronika, a sve više crna politička kronika. I to u vrijeme u kojem Hrvatska sve više siromaši i sve više iseljava i u kojem bi joj trebala neka nada i netko tko bi ulijevao pouzdanje.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Treba favorizirati javni prijevoz, a ne vožnju limenim ljubimcima u centar grada. Onaj tko želi ići u centar grada neka plati, to je svugdje tako u svijetu.
Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, Hrvatski radio
 

TVRDNJE

 
- SDP nema više odgovora ni na jedno pitanje o budućnosti Hrvatske te se sveo na usku skupinu koja se bori za fotelje.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Kod nas vlada jedan genetski anarhizam, nametnuti pesimizam koji nam govori kako kod nas ništa ne valja. Te određene skupine ljudi, ti zomboidi i poletovci, njima je taj pesimizam jedini as u rukavu na kojeg se mogu pozivati u svojim javnim nastupima kako bi pokušali opravdati bivši komunistički sustav i s takvom retorikom non stop nastupaju.
Željko Glasnović, nezavisni saborski zastupnik Direktno
 
- Plenkovićeva vlada ne planira, nego reagira.
Denis Kuljiš, hrvatski novinar, Dnevno
 
- Ovoga su tjedna u slavu Velike Gospe narod i Torcida pjevali jednu od najpoznatijih hrvatskih pjesama, Rajska Djevo, kraljice Hrvata. Njezina autora, Makaranina Petra Pericu ubili su 1944. na Daksi uz brojne ugledne Dubrovčane, na pravdi Boga, maršalovi “osloboditelji”.
Hloverka Novak-Srzić, hrvatska novinarka, Dnevno
 
- Podsjećam vas na Isusove riječi iz Ivanova evanđelja upućene Židovima u kojima on jasno govori kako je za slobodu najvažnije ne biti rob grijeha, dakle činiti dobro. Za tu slobodu nas oslobađa Gospodin Isus. Za tu slobodu se moramo i mi neprestano boriti i osvajati ju s Kristom. On nas oslobađa iznutra, u našoj duši, da bismo onda donosili i u životu djela slobode. Mogli bismo reći da je ta borba neprestana i upravo s toga gledišta moramo ustvrditi da naš osloboditeljski rat nije završio, da se moramo i dalje neprestano boriti da bismo bili slobodni.
Vlado Košić, sisački biskup na misi u Kravarskom na Dan Oluje
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Katastrofa. I Trump, i klerofašizam u Hrvatskoj, i katolici koji šire mržnju, i netrpeljivi susjedi, nepismeni ministri, otkazi kulturnjacima i rasizam i homofobija. Sve je gore i gore...
Bruno Pogačnik Wukodrakula Puma 34 Filjio, predstavnik „hrvatske street art scene“ za portal Vizikultura.hr, kojega financira hrvatska država, „Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija“ Agencije za elektroničke medije, https://vizkultura.hr/sve-je-cista-magija/
 
- Živimo u vrlo patrijarhalnim sredinama, govorim sada i o Srbiji i o Hrvatskoj. U Hrvatskoj  je možda malo i patrijarhalnije zbog utjecaja Katoličke crkve koji je izuzetno snažan
Jelena Veljača, glumica pristigla iz Sarajeva u Beogradu za Blic
 
- Kanada i Njemačka trebale bi se ujediniti kao dio multilateralnog saveza protiv remetilačkih sila poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, Rusije i Saudijske Arabije,
Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova i socijaldemokrat, Hina
 
- Nas autoritarni režimi nastoje potkopati... činjenica jest da je autoritarnost u uzletu, i vrijeme je da liberalna demokracija uzvrati udarac.
Chrystia Freeland, kanadska ministrica vanjskih poslova u govoru protiv SAD-a, Hina
 
- To je bio logor smrti. Jasenovac je najstrašnije mjesto stradanja srpskog naroda.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Bosanskoj Gradiški 1. IX. 2018., Direktno
 

JUGONOSTALGIJA

 
- "Ne ćemo Končara", pisalo je na jednom od transparenata za vrijeme prosvjeda radnika Uljanika i 3. maja u Zagrebu. Tko je taj Končar, kojeg radnici ne žele? Nije riječ o Radi Končaru, naravno, ni o njegovom sinu, kako su pisali poslovično neupućeni minorni portali. Riječ je o Danku Končaru, jednom od najbogatijih hrvatskih državljana.
V. M., novinar Indexa, https://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-je-covjek-koji-bi-trebao-spasiti-uljanik-u-zatvoru-je-bio-jos-u-jugoslaviji/2020774.aspx
 
-Od 1918. godine nije bilo ovakvih prosvjeda u Puli ali ni ovakve bijede, rekao je Rajko Kutlača i dodao: "Oni koji su na našim grbačama stekli bogatstvo, moraju otići. Sjećanje političara traje od izbora do izbora, a zato mi ne smijemo zaboraviti kada dođe vrijeme. Ljudi su gladni, od podrške političara se ne živi.
Rajko Kutlača, predstavnik "Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije", Novi list
 
- Stavimo Tita na stol i istresimo sve dobro i loše što se događalo u tom periodu; imamo razvijenu socijalnu, obrazovnu, stambenu, vanjsku politiku i iz toga bi se vjerojatno moglo puno toga iskoristiti i unaprijediti. S druge strane, imamo nedemokratičnost, rigidnost sustav, neslobode..., ajmo to ne ponoviti. Neka mi netko kaže što bismo mogli izvući iz NDH i na temelju toga graditi nešto pozitivno u 21. stoljeću.
Hrvoje Klasić, jugoslavenski političko-povijesni aktivist, Novi list
 
- Možda bi bilo vrijeme da se u Hrvatskoj organizira referendum za povratak u socijalizam. Pa da vidimo što se točno želi i da se to onda provede od »a« do »z«. Jer, po mnogim situacijama koje vidimo oko sebe, moglo bi se zaključiti da je dobrom dijelu naše poduzetničke kaste, a prvo i pogotovo onima neuspješnima, sada krivo što su početkom devedesetih tako jedva čekali kapitalističko društveno uređenje.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista
 
- Stranka koja je nekada baštinila ideje univerzalnih ljudskih prava i artikulirala stavove velikog broja slobodnomislećih pojedinaca pokleknula je ne ispunivši svoju misiju u modernoj Hrvatskoj.
Bojan Glavašević, donedavni ratoborni saborski zastupnik SDP-a, N1 TV
 

DEMAGOGIJA

 
- Predsjednik SDP-a je oštro osudio odnos Vlade prema problemu Uljanika, rekavši kako od Vlade očekuje da prema brodogradnji pokaže bar onoliko brige koliko je pokazala prema Agrokoru, a pohvalio je i potez istarskog SDP-a i gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, koji su dali jednokratnu pomoći djeci radnika Uljanika.
Demagoški napis u IDS-ovom Glasu Istre 25. VIII. 2018., https://www.glasistre.hr/hrvatska/-bernardic-optuzio-vladu-da-se-neodgovorno-ponasa-prema-strateskim-granama-hrvatske-industrije-568722
 
- Žao mi je što je Milinović odbio ponudu da održi sastanak s članovima Središnjega izbornog povjerenstva HDZ-a i s povjerenikom Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije Darkom Nekićem.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a pokušava obraniti svoje diktatorsko ponašanje u stranci, HDZ
 

DIKTATURA

 
- Milinovićevo ponašanje je neozbiljno, neodgovorno i nepotrebno.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a pokušava obraniti svoje diktatorsko ponašanje u stranci, HDZ
 
- Očekujem najstrožu sankciju za Milinovića, što je moguće prije! Slobodno najavite kako bih dignuo ruku za njegovo izbacivanje iz stranke.
Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, HRT
 
- Statut HDZ-a omogućuje isključenje Milinovića iz stranke.
Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, Tportal
 

GLUPOST

 
- Čim SDP preuzme odgovornost za Hrvatsku, omogućit ćemo da hrvatski poljoprivrednik ima isti status kao i onaj europski.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a u Vrbovcu, Glas Istre
 
– Kao prvo ne znam zašto se govori o eventualnom povratku u domovinu kada ovo nikada nije bila njihova domovina, Luburić je ovdje živio četiri godine, Pavelić je dvije trećine života proveo vani, a ni jedan ni drugi nisu ni rođeni u Hrvatskoj no to je u konačnici i nebitno.
Hrvoje Klasić, jugoslavenski političko-povijesni aktivist o najavi povratka posmrtnih ostataka A. Pavelića i V. Luburića iz Španjolske, Novi list
 
- Vratili smo obrazovanje struci, uzbuđeni smo što imamo školstvo bez ideologije, a sve je počelo porukama i prosvjedima 1. lipnja prošle godine i porukama nakon toga - da se budućnost Hrvatske lomi na obrazovanju. Kako smo rekli, to smo i učinili. Podnijeli smo teške batine, posebno ja osobno. Nije bilo jednostavno, ali smo se vratili iskonskom bavljenju politikom.
Ivan Vrdoljak, predsjednik Plenkovićeva koalicijskoga HNS-a hvali se Duginim bojama u školi, HRT
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Neki bosanskohercegovački političari poput čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prokockali su povjerenje birača i na listopadskim izborima ne bi trebali dobiti priliku nastaviti dosadašnji rad.
Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH od 1999. – 2002., Klix.ba
 
- Vučić je uspoređivao Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, Medved pozdravljao zločinca Norca, Plenković tvrdio da je ‘Oluja’ bila bez ikakve mrlje, Opara se ograđivao od koncerta Hladnog piva, Krstičević govorio da je rat nešto najbolje, Thompson urlikao ‘Za dom - spremni’…
Goran Borković, novinar Pupovčevih Novosti
 
- Na sve to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer mi imamo živo sjećanje na strašne posljedice rata i teške godine izgradnje mira. Osim toga imamo jednako živo sjećanje u kojem je zapisano stradanje naših sugrađana Hrvata i naših sunarodnjaka Srba. Zato u nama živi dijaloško sjećanje. A to dijaloško sjećanje počiva na pitanju: koliko je našeg stradanja u stradanju drugih, i obrnuto – koliko je stradanja drugih u našem stradanju.
Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i koalicijski partner A. Plenkovića u sramnoj izjavi 7. VIII. 2018.
 
- Fašisti u Srbiji sad traže povratak svojeg 'Pavelića', nacističkog poslušnika koji je poginuo bježeći pred partizanima
Naslov članka Davora Krile u Slobodnoj Dalmaciji 6. VIII. 2018.

LAŽ

 
- Ustaše su u Jasenovcu ubile pola milijuna ljudi.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Bosanskoj Gradiški 1. IX. 2018., Direktno
 
- Žalosno, ali istinito, da se u Europi danas etničko čišćenje slavi jedino u Hrvatskoj i na Kosovu.
Ivica Dačić, srbijanski ministar vanjskih poslova, Tanjug
 
- Ovdje se okupljamo da bi branili vrijednosti antifašističke republike. Mnogi kada danas govore o antifašizmu ne će spomenuti ni Srbe, ni Srb, ni partizane, niti Tita za kojeg ima mjesta u Europi, ali ne i u Hrvatskoj.
Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a u Srbu, Novosti
 
- Prije nekoliko godina je Pavelićeva kćer Višnja govorila da ona ne bi nikada dozvolila da se kosti njenog oca prebace u »tu Tuđmanovu Hrvatsku«.
Hrvoje Klasić, jugoslavenski političko-povijesni aktivist o najavi povratka posmrtnih ostataka A. Pavelića iz Španjolske, Novi list
 

LIBERALIZAM

 
- Ja ne odustajem da neki zakon ipak napišemo u ženskom rodu. Te dvije priče ćemo vjerojatno razdvojiti jer nas pritišću rokovi oko zakona o udžbenicima. Kolege i posebice kolegice u HNS-u kao liberalnoj stranci spremni su utvrditi gdje su sporne odredbe i što treba promijeniti – pokrenut će inicijativu. Sklona sam misliti da je sazrjelo vrijeme da to riješimo. I to je način razbijanja stereotipa. A i zašto se ne bi u zakonu obraćali učiteljicama koje čine većinu u obrazovanju?
Blaženka Divjak, HNS-ova ministrica obrazovanja za Novi list
 
- Budućnost je svijetla (ne u Hrvatskoj). Izgleda da je potrebno otići što dalje iz Lijepe Naše kako bi se moglo svojom glavom misliti, stvarati i živjeti. Amerika je daleko od idealne zemlje po političkom sustavu, birokracija im je katastrofa i pravni sustav jedva čeka pogrešku da te unište. Unatoč svemu tome, postoji mogućnost stvaranja vlastite sudbine. Idealno bi bilo jednog dana otvoriti veliki studio gdje bi mogli dovesti cijelu obitelj i skupa raditi. Sigurno bi voljeli nastaviti raditi projekte koji uključuju druge umjetnike i njihov rad stavljaju u prvi plan, pogotovo u kontekst dovoditi umjetnike iz Hrvatske s onima u Americi, kroz različite generacije i medije. I taj residency program u Joshua Treeu bi bila sjajna stvar.
Bruno Pogačnik Wukodrakula Puma 34 Filjio, predstavnik „hrvatske street art scene“ za portal Vizikultura.hr, kojega financira hrvatska država, „Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija“ Agencije za elektroničke medije
 
- Moramo ojačati povjerenje u europski projekt i osigurati politike koje će dobiti široku potporu. Jednostavno trebamo razjasniti koji su ulozi u igri u smislu europskog projekta.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade za njemački Die Welt o EU-u
 
- Kao lingvistica, s jezične strane ne vidim zašto muški i ženski rod u zakonima ne bi bili izjednačeni. Ministrici svaka čast na pokušaju da se nešto promijeni. Sustav obrazovanja jedan je od rijetkih u javnom sektoru u kojem prednjače žene. Znamo da su i manje plaćene od zaposlenika u ostalim sustavima. Ako je ministrica Divjak na taj način željela skrenuti pozornost na činjenicu da je vrijeme da se neke stvari mijenjaju, mislim da je to u redu.
Sanja Putica, saborska zastupnica HDZ-a iz Dubrovnika podržava ministricu HNS-a B. Divjak, Jutarnji list
 

OTROVNO PITANJE

 
- Kako s odmakom vidite ovaj filoustaški smjer u koji je skrenula naša kultura i društvo? Kako, s druge strane – vidite pojavu Trumpa, posljedično i odnos prema vama – ipak imigrantima? A još i umjetnicima?
Srđan Sandić, novinar portala Vizikultura.hr, kojega financira hrvatska država,Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija“ Agencije za elektroničke medije, pita Ivanu Vukšić o Brunu Pogačnika Wukodrakulu

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Podržavate li braniteljski prosvjed u Vukovaru 13. listopada 2018.

Subota, 22/09/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1180 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević