Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Uzinić, dakle, nije dopustio Tomcu da u biskupskim prostorijama u Dubrovniku promovira knjigu “Crveni predsjednik”, posvećenu demonizaciji dr. Ive Josipovića, pa se promocija mora održati u neuglednom hotelu Lero, izvan Zidina. Tom je odlukom Mate Uzinić pokazao da svi u Crkvi ne podržavaju radikalni nacionalistički pokret, koji zadnjih godina, nažalost, buja u ovoj zemlji.
Davor Butković, novinar Jutarnjega lista koji izmišlja intervjue hvali dubrovačkog biskupa Matu Uzinića
 
- Dr. Kruno Kardov, je istaknuti sociolog, profesor na filozofskom fakultetu u Zagrebu, gostujući predavač na mnogim inozemnim sveučilištima. Doktorirao je na temu Vojni prostori i socioprostorni aspekti vojne prisutnosti u lokalnoj zajednici čime je objedinio dugogodišnja istraživanja i sudjelovanje u međunarodnim istraživačkim projektima iz područja rata i mir, kolektivnog sjećanja i ratnih posljedica na društvenu zajednicu i vojne kulture. Član je Hrvatskog sociološkog društva, a bio je angažiran i kao ekspert u recezentskim postupcima, programskim evaluacijama,  projektnim radovima, strateškim planiranjima u različitim organizacijama".
Očitovanje ministrice kulture Andreje Zlatar Violić o Kruni Kardovu, predsjedniku Upravnog vijeća HMDCDR-a, www.direktno.hr
 
- Čedomir Višnjić je diplomirani politolog i autor više knjiga, savjetnik ministrice kulture za pitanja nacionalnih manjina čiji su pripadnici između ostalog bili i sudionici Domovinskog rata. Tijekom dugogodišnjeg rada u Ministarstvu kulture obnašao je dužnost pomoćnika ministra kulture za knjigu i nakladništvo od 2004 – 2010.
Očitovanje ministrice kulture Zlatar Violić o Čedomiru Višnjiću, nametnutom članu Upravnog vijeća HMDCDR-a, www.direktno.hr
 
- Novi su članovi Vijeća predloženi zbog isteka mandata, a dolaze iz reda istaknutih znanstvenika, te javnih i kulturnih djelatnika. Prijedlozi Ministarstva temeljili su se na činjenici da je Centar primarno znanstveno-istraživačka institucija osnovana radi prikupljanja, sređivanja, čuvanja, zaštite te stručnog i znanstvenog istraživanja dokumentacije i svih podataka vezanih uz Domovinski rati i upoznavanja javnosti s utvrđenim činjenicama.
Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture u obrani Čede Višnjića i Krune Kardova, www.direktno,hr
 
- Prije 23 godine, jedinice Jugoslavenske narodne armije ušle su u hrvatski grad Vukovar, čime su okončane tromjesečne borbe u kojima su poginule tisuće ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.
Agencijska vijest agencije Beta 18. studenoga 2014., Blic, Beograd
 
- U proteklom mandatu aktivno sam doprinosio ulasku Hrvatske u Europsku uniju, poticao sam reformske procese i posebno na liniji svog predizbornog programa pod nazivom „Nova pravednost“ radio na učvršćivanju demokratskih procesa i prakse u državi. Mislim da svaki građanin vidi da danas živi u državi koja možda gospodarski ovaj čas ne stoji najbolje, ali gdje danas vlada nulta točka tolerancija na korupciju i u kojoj se postupno stvara okruženje stabilne vladavine prava, što je osnovna pretpostavka napretka. 
Ivo Josipović, predsjednik RH, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Nemoćni revolt one skupine navijača koja je u nedjelju pokušala planski prekinuti utakmicu između ekipa Italije i Hrvatske na milanskom stadionu San Siro ja - odmah ću reći - u potpunosti razumijem. Razumijem ga zato jer ga i sam kao ljubitelj nogometa dijelim.
Jurica Pavičić, novinar Jutarnjega lista i navijač Hajduka
 
- U svakom slučaju ono što smo mi odlučili napraviti kao Ministarstvo branitelja i ono što nam ostaje u ovoj posljednjoj godini kao najkrupniji zadatak je potpuno izmijeniti zakon o vojnim i civilnim invalidima, u suradnji sa svim partnerima koji su između ostalih tu – tu je i nevladin sektor.
Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja o svojim pogubnim namjerama izjednačavanja agresora i branitelja na tribini koju je u Vukovaru suorganizirala nevladina udruga Documenta, www.narod.hr
 
- Ne postoji „hrvatsko pitanje“! Postoji pitanje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda koja čine BiH. Na to pravo ima i hrvatski narod u BiH. Očito je, Hrvati se ne osjećaju jednakopravnima. To je bitno, ne ono što o tome misle političari izvan BiH. Puna jednakopravnost uspostavit će toliko nužnu ravnotežu, učinkovitije funkcioniranje i zdravije odnose unutar BiH. Na koji će se način to ostvariti, ponavljam, trebaju odlučiti sami građani i narodi BiH. Duboko vjerujem da samo rješenje koje proizlazi iz dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa može biti dugoročno održivo.
Ivo Josipović, predsjednik RH, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Država radi na suzbijanju diskriminacije prema Romima, ali ne dovoljno. Problem diskriminacije prema Romima je najveći problem društva. Ta diskriminacija postoji u svim segmentima, u obrazovanju, u zapošljavanju, u centrima za zdravstvenu skrb, pogotovo nakon zadnje revizije i novog zakona.
Ramiza Memedi, predsjednica udruge žena Romkinja "Bolja budućnost", Radio Slobodna Europa
 
- Jugoslaveni su fantazma onih koji u glavi vode mentalni rat sa zdravom pameću.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni djelatnik“ postavljen od crvene vlasti na čelo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Novi list
 
 Konkretno, Srbi su i dalje crvena krpa i sad smo u nekoj fazi regresije njihovih manjinskih prava u Hrvatskoj. To se pokazuje i na slučajevima dvojezičnosti i na slučajevima manjinskog obrazovanja i na slučajevima zapošljavanja u državnoj službi.
Igor Palija, glavni urednik veliksrpskog mjesečnika Identitet pod nadzorom M. Pupovca, Č. Višnjića..., Radio Slobodna Europa
 
- Imamo i mi otvorenih pitanja za Hrvatsku.
Jadranka Joksimović, srbijanska ministrica bez portfelja zadužena za europske integracije nakon predizborne izjave ministra pravosuđa Orsat Miljenića da će Hrvatska od Srbije na putu u EU tražiti rješavanje brojnih nerješenih problema, Danas, Beograd
 
- Policija je izravno koordinirana od strane DORH-a. Sve ključne odluke donosi DORH.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Mislim da je vrlo važno na prvom mjestu iskazati poštovanje svima koji su stradali.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- On je gromada, gromadetina dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća u Jugoslaviji. Istovremeno, konkretnošću svog opusa čak je i veći od našeg najvećega genija, Miroslava Krleže. Krleža je vjerojatno veći pisac, ali kao društveno-politička gromada Ćosić ga nadilazi. Ta usporedba s Krležom Dobrici je bila teška boljka, non-stop se uspoređivao...
Igor Mandić, jugoslavenski jugonostalgičar u Beogradu na Sajmu knjiga 2014. O Dobrici Ćosiću, Vreme, Beograd
 
- Masa tih ljudi su kao izbjeglice prijavljeni u policiji da bi uopće mogli boraviti u Istri, a izdržavale su ih njihove familije.
Nedžad Hodžić, saborski zastupnik iz redova “bošnjačke manjine”poriče da je 750 tisuća Muslimana iz BiH zbrinula hrvatska država 1992. godine. U vrijeme dok su Alija Izetbegović i Adil Zulfikarpašić sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu sklapali separatni plan protiv Hrvata u BiH i u vrijeme kada je general Armije BiH Arif Pašalić krenuo u napad protiv HVO-a da izbije na hrvatsku obalu, Novosti Milorada Pupavca
 
- Zločine u Hrvatskoj počinile su isključivo paravojne formacije.
Andrija Rašeta, general zločinačke JNA amnestira JNA, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Višnjićevo imenovanje je sramota hrvatske države i Ministarstva kulture. Prema materijalima koje posjeduje Odbor za ratne veterane Višnjić je bio suradnik okupatora u cijelom vremenu okupacije. Otkrivao je položaje i brojnost Hrvatske vojske. U posjedu smo njegova dnevnika pod drugim imenom u kojem opisuje kako su patila njegova srpska braća na okupiranim područjima.
Josip Đakić, predsjednik saborskoga Odbora za ratne veterane, www.direktno.hr
 
- Trilaterala nije tajna organizacija. Njeni su ciljevi i statut dostupni na internetu, a također i zapisnici sa sastanaka.
Marijan Hanžeković, odvjetnik o napadu Ive Josipovića na Trilateralu i Kolindu Grabar Kitarović, www.direktno.hr
 
- Mi smatramo da 23 godine od zločina, ubijanja Vukovara i njegovih stanovnika, ima mnogo toga da se ispostavi današnjim vlastima, kao i ovim prethodnima. Ta lista je veoma dugačka, jer od onoga što su trebali uraditi nisu uradili ništa. Prema tom mjestu je i odgovornost JNA za agresiju na Vukovar i zbog činjenice da je ta vojska pretvorena u monstruoznu mašineriju baš napadom na taj grad. Ona je, čini mi se 1. prosinca ’91, stavila pod svoju nadležnost sve paravojne formacije, čime se svrstala u red zločinačkih organizacija. I ne samo to, nego je na tisuće prisilno mobiliziranih mladića iz Srbije zapravo učinila suučesnicima u tom strašnom zločinu. O zločinu o kojem se ne priča.
Staša Zajović, čelnica srbijanske nevladine organizacija Žene u crnom, Radio Slobodna Europa
 
- Radi se o jakoj i utjecajnoj grupaciji, a to potvrđuje i sam način na koji su u Kazneni zakon uveli kaznena djela koja štite autorska prava. Poznato je da je kroz niz godina vršen reket na vlasnike ugostiteljskih objekata koji su morali plaćati ZAMP-u velike iznose, a DORH je, za razliku od teških kaznenih djela poput ubojstava, silovanja, morao sistematski svaka tri mjeseca analitički obrađivati i izvještavati Državno odvjetništvo RH o broju, vrsti počinjenja kaznenih djela povrede prava autora, ili nedozvoljene uporabe autorskih djela i to se radilo godinama.
Vladimir Terešak, bivši općinski i županijski državni odvjetnik u emisiji Bujica
 
- Šteta je da i danas postoje političari koji s nostalgijom gledaju na taj autoritativni sustav. Pozivajući se na rezolucije Europskog parlamenta o potrebi za međunarodnom osudom zločina totalitarističkih komunističkih režima apeliram na Komisiju da ustraje na osudi onih koji i danas veličaju i ističu simbole totalitarističkih sustava, uključujući komunizam, uzimajući u obzir zlo i nepravdu koju je taj sustav donio građanima diljem Europe, ali i šire.
Dubravka Šuica, hrvatska europarlamentarka u Bruxellesu na mini plenarnoj sjednici tijerkom obilježavanja 25. obljetnice pada Berlinskog zida
 
- Stavovi Ive Josipovića o Zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije još jednom potvrđuju moje stalne tvrdnje da taj čovjek koji se nalazi na čelu RH kao predsjednik, zapravo radi protiv interesa RH i hrvatskog naroda.
Željko Olujić, odvjetnik, www.narod.hr
 
- Još uoči predsjedničkih izbora 2009. godine preko Wikileaksa, državni odvjetnik Mladen Bajić političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao je kako Bandića istražuju, ali nisu našli dovoljno dokaza da se protiv njega podigne optužnica. "Moje mišljenje je bilo tada, a i sada je isto, to da su tada trebali izaći s optužnicom. Nedopustivo je da se ljudi zatvaraju, a tek onda se ide u traženje dokaza.
Miroslav Tuđman, HDZ-ov stručnjak za sigurnost, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Dr. Zdravko Tomac je bivši komunist, pa bivši socijaldemokrat, pa kasniji tuđmanofil te jedan od protagonista recentnog, neobičnog pokreta autora nepismenih političkih knjiga koji se ove godine proširio Hrvatskom.
Davor Butković, novinar Jutarnjega lista napada Zdravka Tomca, a brani Crkvu!
 
- Strateški cilj Srbije je izlaz na more.
Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova izjavljuje na dan pada Vukovara, www.balkanforum.info
 
- Revoltira me nogometni savez kojim predsjeda osuđeni kradljivac, savez koji širokogrudno tolerira korupciju i robovlasničke odnose. Revoltiraju me savez, liga i sudačka organizacija koji su u cijelosti položeni na pijedestal jednog kluba i jednog nogometnog kapa.
Jurica Pavičić, novinar Jutarnjega lista i navijač Hajduka
 
- Rasterećeni narudžbi, obaveza i rokova, branitelji imaju sve vrijeme ovoga svijeta, za memorijalne malonogometne turnire Gojka Šuška, za teferiće u Čavoglavama ili, ako baš nema ništa na televiziji, za prosvjede protiv izdajničke jugoslavenske vlasti.
Ante Tomić, pitomac JNA i „udarno pero“ Jutarnjega lista bezočno napada osloboditelje Hrvatske
 
- Srpski Vukovar bio je prvi oslobođeni srpski grad, koji je bez borbe uz pomoć režima u Beogradu predan ustaškoj hrvatskoj državi.
Poruka ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon povratka iz Den Haaga, Tanjug
 
- Vojislav Šešelj i njegova stranka nikada ne će odreći ni jednog pedlja srpske države i učinit će sve da Republika Srpska Krajina i srpski Vukovar ponovo budu u sastavu Velike Srbije.
Poruka ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegove Srpske radikalne stranke nakon njegova povratka iz Den Haaga, Tanjug
 
- U slučaju izbora manjinskih predstavnika, dolazi do manjinske regresije i ponovo pregovaramo i razgovaramo o potrebi tih prava i da li ih uopće treba i da li su ona prevelika. Takav je scenarij već viđen početkom 2000-ih, u vrijeme Vlade Ivice Račana, kada se HDZ borio da dođe na vlast. Isto smo imali eskalaciju netolerancije. Imali smo političke skupove, imali smo ulicu koja se valjala, imali smo Rivu, kao što svi skupa znamo. Kada se došlo na vlast, onda se provodila skroz drugačija politika, politika koja više u svojoj srži nije imala netoleranciju, nego razvoj, pa čak i razvoj ljudskih prava.
Igor Palija, glavni urednik velikosrpskog mjesečnika Identitet pod nadzorom M. Pupovca, Č. Višnjića..., Radio Slobodna Europa
 
- Hrvatski građani i građanke ne podržavaju diskriminaciju, podržavaju multikulturalizam, te ne iskazuju ksenofobične stavove. Međutim, visoki postotak ksenofobije iskazuju prema tražiteljima azila, ali i različitim etničkim skupinama s kojima nisu dolazili u doticaj u većoj mjeri. U praksi je rasna ili etnička diskriminacija u velikoj mjeri usmjerena na pripadnike nacionalnih manjina, osobito Rome i Srbe.
Izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović, Radio Slobodna Europa
 
- Jedino što iščitavam iz prosvjeda u Savskoj je da bi bilo najbolje da se uvede vojna diktatura i da se na taj način jednoj društvenoj kasti, koju je stvorio HDZ i koja povremeno funkcionira kao njegovo parapolitičko krilo, omogući legalno kršenje važećih zakona u zemlji u koju se oni toliko kunu.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni djelatnik“ postavljen od crvene vlasti na čelo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Novi list
 
- Politika koju vodi današnji HDZ i s kojom i Kolinda Grabar-Kitarović ide na izbore jest nacionalno-nacionalistička homogenzacija.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Naziv je ograničavajući, a zapravo je preuzet iz naziva Domovinskog rata koji je u Sovjetskom Savezu koristio Staljin, a u Hrvatskoj počeo koristiti tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Sad je u širokoj upotrebi, tako da se vrlo teško može afirmirati neki drugi naziv. Ono o čemu treba voditi računa je da je taj naziv vrlo teško prihvatljiv, primjerice za Srbe u Hrvatskoj. Možda bi trebali razmišljati, raspravljati i o nekom drugom imenu, koje bi uključilo više interpretacija rata, a ne samo ovu jednu, dominantnu, koja je upisana u Deklaraciju o Domovinskom ratu. Recimo naziv »Rat devedesetih u Hrvatskoj«.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- Ne odustajem od ideje Velike Srbije jer je to smisao SRS-a.
Vojislav Šešelj, ratni zločinac na četničkom mitingu u Beogradu, B92
 
- Hrvatska nije posao završila do kraja kada je riječ o Oluji.
Aleksandar Popov, dopredsjednik Igmanske inicijative nakon predizborne izjave ministra pravosuđa Orsat Miljenića da će Hrvatska od Srbije na putu u EU tražiti rješavanje brojnih nerješenih problema, Danas, Beograd
 
- Dođe li do kuršlusa u strujnom krugu, ništa zato! Samo potegneš žicu „miksera“ do nedalekog Gospića. U tamošnjem biskupskom dvoru mons. Mile Bogovića, prigodno ucrnjenog božjeg izumitelja „mješalice“ za hrvatsko-hrvatske žrtvene kosti („bez onih s partizanskih groblja“), električne struje puni akumulatori, jer stroj za proustašku reciklažu mučenika još nije proradio.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar Vjesnika, www.45lines.com
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Bili smo različiti u toj koloni, na različitim osnovama, ali smo išli u istom smjeru i s istim ciljem, pokloniti se ljudima čije žrtve trebamo poštivati. Trebamo se prisjetiti stradanja, i sve ostalo ostaviti na stranu. Izražavam zadovoljstvo što su svi oni koji su došli ove godine u Vukovar izrazili počast svim žrtvama, bez obzira na političku i etničku pripadnost.
Milorad Pupovac, etnobiznismen i čelnik povlaštenih hrvatskih Srba nakon provokativnog posjeta Vukovaru, Večernje novosti, Beograd
 
- Ponosan sam jer je Hrvatska ljubavi i Hrvatska koja poštuje Vukovar odala dostojanstvenu počast tom gradu i svim poginulima.
Ivo Josipović, predsjednik RH nakon bijega iz Vukovara, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Srbi u Hrvatskoj podržali su pristupanje Hrvatskoj EU-u i nismo uvjetovali da Hrvatska završi sva suđenja za ratne zločine. A nije završila najveći dio. Neke nije ni započela.
Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora i zastupnik SDS-a, Politika, Beograd
 
- Nezaposleni u Hrvatskoj imaju puno više zajedničkih interesa s nezaposlenima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, nego sa svojim političkim elitama. Znam da je to teško čuti onima kojima je država poslužila za pljačku društvene imovine i političko parazitiranje na negativnom sentimentu prema bivšoj državnoj zajednici, ali to je jednostavno tako.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni djelatnik“ postavljen od crvene vlasti na čelo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Novi list
 
- Pripadnici srpske nacionalne manjine, najčešće nam se pridružuju na diskriminaciju temeljem etničke pripadnosti, na području rada i zapošljavanja, ali i na drugim područjima. Osobito su povratnici često nedovoljno socijalno uključeni u hrvatsko društvo, a posebno im je otežano zapošljavanje.
Izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović, Radio Slobodna Europa
 
- Važno je ponovno napomenuti da Hrvatska, prije svega, želi biti dobar susjed i partner državama regije na njihovom putu prema ostvarenju euroatlantskih ambicija. Svoju spremnost i podršku već smo mnogo puta naglasili i ja to i ovom prilikom ponavljam.
Ivo Josipović, predsjednik RH, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Vrhunsko je licemjerje da to govori ministar pravde države u kojoj su naredbodavci i izvršitelji brojnih ubojstava Srba i dalje na slobodi i u kojoj se „Oluja“, kao najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata u Europi, slavi kao nacionalni praznik.
Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja pobjeglih Srba iz Hrvatske nakon predizborne izjave ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će Hrvatska od Srbije na putu u EU tražiti rješavanje brojnih nerješenih problema, Večernje novosti, Beograd
 
- Red i da o onim, neriješenim pitanjima koja su ostala, počnemo razgovarati ne kao bivši muž i žena, nego kao civilizirani prijatelji, ljudi koji dijele isti prostor i koji, jedni drugima, u tom prostoru mogu i pomoći.
Ivica Dačić, bivši tajnik Slobodana Miloševića, a današnji „prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova uoči dolaska u Hrvatsku, Jutarnji list
 
- Mislim da je sada, toliko vremena nakon početka rata, krajnje vrijeme da se stvaraju mogućnosti podrške i obeštećenja za civilne žrtve rata.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- Jugoslavija je stvorena antifašizmom, apsolutno.
Igor Mandić, jugoslavenski jugonostalgičar u Beogradu na Sajmu knjiga 2014., Vreme, Beograd
 
- Dakako, sve to vrijeme u Hrvatskoj postoji i druga braniteljska populacija - ja bih rekao, uvjerljivo većinska. To su ljudi koji su 90-ih otišli u rat jer im je to bila građanska dužnost, kao što je dužnost platiti porez ili odvajati smeće. Kad je rat završio, povukli su crtu i nastavili raditi, onako kako čovjek treba i mora ako želi imati ispunjen život. Ti ljudi danas se sjećaju rata kao udaljene prošlosti, kad ga se sjete, smrknu se, raznježe, budu ponosni ili - ne malo njih - sarkastično primijete kako su bili naivni i glupi.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista ponavlja kako nije želio hrvatsku državu
 
- Partizani su pokazali da ljudi mogu biti zajedno na strani pravde, neovisno koje su vjere ili nacije i da mogu u najtežim uvjetima biti čovjek.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Splitu na jugo-komunističkom derneku, tzv. svečanosti obilježavana 70. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma; http://predsjednik.hr/blog/2014/10/26/predsjednik-josipovic-na-obiljezavanju-70-obljetnice-oslobodenja-splita-od-fasizma-i-prvi-hrvatski-predsjednik-tudman-bio-je-partizan/#more-12659
 

CINIZAM

 
- Iako nisam navijač Dinama, također me revoltira što je taj klub - dakle, Dinamo - kao javno dobro otet svojim navijačima i što je privatiziran bez privatizacije, na način da se golemi novac budžeta Zagreba desetljećima koristio za bildanje sportske supremacije iz koje profit izvlači vlasnik igrača kluba, ujedno i vlasnik hrvatskog nogometa. Zbog svega toga, nervira me i hrvatska reprezentacija jer ona svojim (za malu zemlju) sasvim doličnim uspjesima tvori smokvin list uspješnosti i služi kao oklop protiv kritika oko te strašne baruštine.
Jurica Pavičić, novinar Jutarnjega lista i navijač Hajduka
 
- Ako je Tuđman prije gotovo dvadesetak godina time plaćao njihovu lojalnost i nadomještavao činjenicu da su nakon dolaska iz rata radna mjesta tih ljudi nestala, odgovornost je svih sljedećih vlada da ništa nisu učinile kako bi se stvari pokušale popraviti. Sada je kasno.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 

DIKTATURA

 
- To trebate pitati nositelje te vlasti. Za njih, a i za one koje predstavljaju će biti sramotno ako i ove godine pristanu na nasilno ograničavanje slobode kretanja.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni djelatnik“ postavljen od crvene vlasti na čelo HNK Ivana pl. Zajca z Rijeci odgovara na provokativno pitanje Tihane Tomičić treba iuporabiti silu protiv vukovarskih branitelja, Novi list
 

GLUPOST

 
- Izražavam sućut Srbiji što na svojim ulicama ima poludjeloga ratnog zločinca, umjesto da sjedi tamo gdje je sjedio, i gdje treba sjediti.
Vesna Pusić, šefica hrvatske diplomacije na ovaj način govori o prijetnjama Vojislava Šešelja, Jutarnji list
 
- Blizina srca Europe, dosta obrazovano stanovništvo, sjajna infrastruktura, i vlada koja zna što hoće. U ovo zadnje ja čvrsto vjerujem, neki to u Hrvatskoj ne vide, a ove prethodne atribute imaju i neke druge europske države. Dakle, konkurencija je stravična, a mi želimo dovesti u Hrvatsku najpametnije i najbogatije.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade na izletu u Seattleu, Radio Slobodna Europa
 

OPASNO PITANJE

 
- Kako bi se hrvatska vlast trebala postaviti u Vukovaru na Dan sjećanja ako im ponovno bude zapriječen prolaz?
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista pita Olivera Frljića
 

OTROVNO PITANJE

 
- Što bi ova gospodarski, financijski, politički, obrazovno, zdravstveno, prometno, moralno, kulturno i na svaki drugi način upropaštena Republika Hrvatska u svojoj poniznoj zahvalnosti za slobodu i nezavisnost još mogla učiniti za svoje junake? Kakve bi im pogodnosti više mogli priuštiti? Možda nekakva tjelesna veselja?
Ante Tomić, pitomac JNA i „udarno pero“ Jutarnjega lista
 
- Čime je to jednakopravnost Hrvata u BiH ugrožena i kakvim to uplitanjem u BiH Hrvatska može riješiti problem eventualne nejednakopravnosti?
Komentar portala www.prometej.ba
 

PILA NAOPAKO

 
- Političke i svjetonazorske stavove pripadnika crkvene hijerarhije nipošto ne treba izjednačavati: među hrvatskim biskupima, kanonicima, prebendarima, istaknutim profesorima teologije i poznatim katoličkim novinarima oduvijek su postojale iznijansirane, a katkad i drastično različite struje.
Davor Butković, novinar Jutarnjega lista koji izmišlja intervjue hvali dubrovačkog biskupa Matu Uzinića
 

PRAVO PITANJE

 
- Pitam Ministarstvo kulture čime argumentira tvrdnje da ne izjednačuje agresora i žrtvu, ako u instituciju poput Centra dovodi čovjeka koji je dokazano surađivao s agresorom, a drugi sve radove objavio s udrugom Documenta koja ima stav da je hrvatska država zločinačka, a branitelji zočinci? Nisam siguran da su ti ljudi tamo slučajno, unatrag tri godine radi se na tome da se Domovinski rat karakterizira kao 'ratno događanje'.
Ilija Vučemilović, vanjski član saborskoga Odbora za ratne veterane o Čedi Višnjiću i njegovoj kolaboraciji s pobunjenim četnicima, www.direktno.hr

- Koji je Ivo Josipović pravi, iskreni? Kao predsjednik Države, a citirao sam koje i kakve države, Ivo Josipović ne bi smio ostavljati dvojbe oko ovih pitanja, ne bi smjelo biti ni pomisli na sumnju u njegovu politiku, poštenje i državničku i ljudsku čast. Ne bi smjelo biti nikakve sumnje u njegovu političku viziju.
Marko Ljubić, novinar www.politikaplus.com
 

PRIJETNJA

 
-SDP-ova vlast bi trebala provoditi važeće zakone - što god ja o njima mislio. Ne vidim zašto bi se jedna skupina građana mogla javno okupljati bez potrebne dozvole, instalirati šatore na zelenoj površini, zaustavljati promet Savskom kada im se prohtije, dok bi mi, drugi građani, za iste stvari, bili ekspresno uhapšeni. To je osnovno pitanje koje si u ovom trenutku treba postaviti SDP, ali i svaki građanin ove zemlje. Dosljedna provedba zakona, bez obzira na to o kome se radilo, jest ono što legitimira određenu vlast.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni djelatnik“ postavljen od crvene vlasti na čelo HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, Novi list
 
- Trenutačno, međutim, osporavatelji »mita o Jasenovcu«, Josip Jurčević, Mladen Ivezić, Stjepan Razum, Tomislav Vuković i ostali, uživaju punu slobodu govora. Uredno objavljuju knjige, novinske feljtone i sudjeluju na tribinama. Nitko od njih dosad zbog toga nije bio predmet kriminalističke obrade. Zašto bi onda bilo moguće nesmetano objaviti knjigu »Ogoljela laž logora Jasenovac«, koju se može naći i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a da njezini autori Vladimir Horvat i Vladimir Mrkoci ne mogu i suosnovati udrugu za istraživanje tog logora? Znači, ili će Bauk odobriti Društvo, ili će ga stopirati, a državni represivni aparat će u tom slučaju morati početi zabranjivati javne nastupe s revizionističkih pozicija. Trećeg nema.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista prijeti članovima Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

IZJAVE TJEDNA

 
- Ljudi su mi se žalili da je problem tabli postalo nešto što je teret i njima kao građanima i kao poslovnim ljudima i ljudima općenito. Oni su svi Vukovarci i žele živjeti jedan miran život u kojem nema prepucavanja na međunacionalnoj razini. Žele živjeti život u kojem se može normalo raditi i ne prebrojavati tko je koje nacije.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Vukovaru deset dana prije 23. obljetnice njegova pada u pokušaju da na mala vrata ugura ćirilicu, HRT
 
- Nemam razloga smijeniti Zmajlovića.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Sinju o potrebnoj smjeni rastrošnog ministra Mihaela Zmajlovića, zavnog Tower, HRT
 
- Polazim od ravnopravnosti svih ljudi, poštivanja ljudskih prava, i poštovanja Ustava Republike Hrvatske, odnosno svih vrijednosti koje su u njega upisane.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, Novi list
 
- Hrvatska provodi reforme.
Branko Grčić, aktualni ministar ministar gospodarstva i „drugi“ potpredsjednik Vlade, a do 1993. negdje daleko čekajući razvoj situacije, Novi list
 
- Policija, koju se sada vrlo ružno pokušava prokazati, i to tri tjedna nakon što je ta akcija provedena, kao nekoga tko je sve to osmislio, po zakonu je izvođač radova, nije investitor ni projektant.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade na Aktualnom satu u Saboru
 
- Hrvatska i Crna Gora imaju privremeni režim koji, srećom, funkcionira jako dobro... Taj privremeni režim napravljen je jako dobro i on osigurava odnose dok se razgraničenje definitivno ne postigne.
Davor Gjenero, politički analitičar, Pobjeda, Podgorica
 
- Nitko ne poriče da je zbrinut određen broj izbjeglica iz BiH, ali iznijeti da ih je netko hranio i skrbio se o njima teška je neistina.
Nedžad Hodžić, saborski zastupnik iz redova “bošnjačke manjine”poriče da je 750 tisuća Muslimana iz BiH zbrinula hrvatska država 1992. godine. U vrijeme dok su Alija Izetbegović i Adil Zulfikarpašić sa Slobodanom Miloševićem u Beogradu sklapali separatni plan protiv Hrvata u BiH i u vrijeme kada je general Armije BiH Arif Pašalić krenuo u napad protiv HVO-a da izbije na hrvatsku obalu, Novosti Milorada Pupavca
 
- Mislim da su Novosti danas najbolje novine u Hrvatskoj. To po meni nije tjednik za nacionalnu manjinu, nego za racionalnu manjinu.
Igor Mandić, jugoslavenski jugonostalgičar u Beogradu na Sajmu knjiga 2014. Hvali Pupovčeve velikosrpske novine, Vreme, Beograd
 
- Ako netko misli da bi ozbiljna politika bila da sam uzeo motku ili udario Ramu, mislim da to nije ozbiljna politika, a ti koji mi drže predavanja da sam takvo što trebao učiniti i koji kažu da bi takvo što učinili, bili bi manji od makovog zrna.
Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanske vlade o izjavi Edija Rame da je Kosovo nezavisna država, Politika, Beograd
 
- S većim rastom gospodarstva smanjit će se deficit.
Vesna Pusić, šefica diplomacije, Politikaplus
 
- Paravojnih formacija nije bilo u okviru JNA ni u njezinoj nadležnosti.
Andrija Rašeta, general zločinačke JNA, Večernji list
 
- Uštediti se može na nepotrebnim javnim izdatcima, ukidanjem upravnih struktura županija i nekih općina i manjih gradova. To bi moglo izazvati pozitivan institucionalni šok.
Vladimir Čavrak, ekonomist, Der Standard, Beč
 

TVRDNJE

 
- Hrvatska ima neozbiljnog predsjednika vlade koji ne odmjerava svoje izjave. I ministra gospodarstva koji nije dva puta promislio i iz tendera izbacio sporno područje.
Davor Gjenero, politički analitičar o sporu s Crnom Gorom oko istraživanja nafte i plina u Jadranu, Pobjeda, Podgorica
 
- Šešelj je osoba koja je bila uključena u protjerivanja Hrvata iz Srijema i prepoznaje se kao snažan identifikacijski moment tragedije ovdašnjih Hrvata. Tim prije jer su njegovi najbliži suradnici, istina nakon razlaza s njim od prije četiri godine, danas na vlasti u Srbiji.
Tomislav Žigmanov, kulturni čelnik vojvođanskih Hrvata o puštanju Šešelja iz Den Haaga, Jutarnji list
 
- Rusija bi voljela da se Bosna i Hercegovina što prije raspadne, zato i zagovaraju princip da unutarnjim snagama, odnosno domaćim političkim snagama Bosna i Hercegovina dođe do stabilizacije, jer dobro znaju da je to nemoguće. Zašto to njima treba? Ne toliko zbog toga što smo mi neka mnogo važna sfera utjecaja. Recimo, raspad Bosne i Hercegovine otvorio bi vrata prekrajanju granica i na drugim dijelovima Europe, što bi Rusiji jako dobro došlo – u slučaju Ukrajine, Moldavije, Gruzije itd. Ono što je važno jest da su ostale velike sile ostale pri stajalištu da nam je potrebna i vojna i politička prisutnost. Oni se naizgled po stavovima ne razlikuju od Rusije. I oni kažu da BiH domaćim snagama treba postići stabilnost, no, uz nadziranu, i vojnu i političku prisutnost Zapada.
Vlastimir Mijović, novinar i nekadašnji dopisnik Oslobođenja iz Moskve, Radio Slobodna Europa
 
- Pred sudcima se držao prkosno, stalno je ponavljao da ne priznaje sud, da je spreman umrijeti u zatvoru i da je proces protiv njega farsa. Njegovi pristaše obožavali su ga kao mučenika, SRS je dugo bio najjača stranka u Srbiji, ali ipak nije uspio doći na vlast. A onda su prije otprilike sedam godina Nikolić i Vučić izvršili puč. Od nacionalista koji su pod Šešeljevim vodstvom htjeli vratiti srpski teritorij u Hrvatskoj preko noći su postali proeuropski političari, osnovali Srpsku naprednu stranku (SNS) i sada kao partneri Bruxellesa i Washingtona dvotrećinskom većinom vladaju u parlamentu. S očitom nelagodom čekaju svog političkog mentora koji važi kao vrlo inteligentan i nepredvidljiv. Poznaju se, bili su prijatelji i sada se boje da bi se Šešelj mogao osvetiti.
Andrej Ivanji, dopisnik bečkoga Der Standarda

 

GOVOR MRŽNJE

 
- Pošto je podržao i pronio političke poruke - o gaženju hrvatskog identiteta i nosivih vrijednosti države i društva (redoslijed je također znakovit), o izjednačavanju agresora i žrtve - kardinal bi, da je odgovoran, odustao od kriptiranih poruka poput one o istini, ne bi koristio invalide, nego bi hrabro, muški, rekao politički: što je za Crkvu, u kojoj je on najviše rangiran dostojnik, hrvatski identitet, odnosno nosiva vrijednost države? Ili odgovor možemo već pročitati na Pujankama?
Inoslav Bešker, jugoslavenski novinar EPH proglašava kardinala J. Bozanića najvećim ustašom u povijesti Hrvata, Jutarnji list
 
- Devedesetih je Hrvatska prošla kroz demonizaciju antifašizma, kao i demonizaciju svih mogućih drugih i drugačijih, i da je tu mjesto gdje se počelo mijenjati i udžbenike, pa se umjesto pluralizma interpretacija opet krenulo na jednoobrazno tumačenje povijesti na tragu nekadašnjeg jednoumlja.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- Braniteljska prava objektivno ne mogu biti razlog prosvjeda. Ona su zacementirana još iz Tuđmanova doba. A s njima i svima vidljivi nerealno veliki broj branitelja – više od 500.000, evidentne zloupotrebe prava, kao i stotine politiziranih veteranskih udruga koje troše proračunske milijune, više na parapolitičke akcije nego na zaštitu prava svojih članova. Sve će to i dalje ostati zacementirano.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europeiz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 
- Taj je višak vremena proizveo je jedno paralelno, maligno civilno društvo koje vrijeme i novac troši tako što ratuje protiv svega što vrijeme neumitno nosi: primjer takvog je, nažalost, vođa vukovarske antićirilične kampanje Tomislav Jozić. Dojam je da upravo takva vrsta razmažene iracionalnosti dominira na prosvjedima u Savskoj.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista
 
- Malo je građana koji će reći da ne poznaju barem jednog lažnog braniteljskog umirovljenika koji je, često i pod dijagnozom PTSP-a, isposlovao mirovinu. Prema statistikama, svaki je šesti ratnik ostao invalid.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- I dobit će ih, nastave li tako i nastavi li „Crkva u Hrvata“, zajedno s „novim HDZ-om“ i njegovim ekstremno desničarskim partnerima, puhati u isti proustaški rog. Ne može biti nikakvog pomirenja i demokracije između ne samo crvene petokrake i ušatog U na crnoj podlozi nego ni među ideologijama suživota i rasne lustracije.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar Vjesnika, www.45lines.com
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Danas je skoro opće prihvaćeno da su ustaše u tom logoru likvidirale između 70 i 90 tisuća Srba, Židova, Roma i drugih.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista prijeti članovima Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac
 
- Neke današnje ustaše se pitaju s kojim pravom i kojim legitimitetom je tadašnja narodna vlast zauzela 1945. sve pozicije. Ja na to uvijek ovako odgovaram: S pravom narodnoga referenduma u narodnooslobodilačkoj borbi! Oni koji kažu da su izbori iz četrdeset pete bili falš vjerovatno su u pravu, ali i da nisu bili falš, svejedno bi ih Narodni front dobio sa devedeset posto glasova.
Igor Mandić, jugoslavenski jugonostalgičar u Beogradu na Sajmu knjiga 2014., Vreme, Beograd
 
- Za nas kao organizaciju za ljudska prava je važno reći da žrtve pate bez obzira na to na kojoj su strani rata i ideoloških podjela stradale, i da zakonodavac, Hrvatski sabor, predlagač jednog budućeg zakona o civilnim žrtvama rata, koji je različit od zakona o braniteljima, treba imati na pameti potrebu za ravnopravnošću, a naravno i osnovna prava na obeštećenje i priznavanje patnje svake civilne žrtve.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- Liberali najviše zagovaraju proces europskog proširenja. Od nove Europske komisije, kojoj to pitanje nije na najvišoj razini prioriteta, dobili smo uvjerenja da će se politika proširenja nastaviti. Proširenje je nužno nastaviti kako bismo u našem području imali ne samo zemlje koje su u međusobno dobrom odnosu, već su i stabilne.
Jozo Radoš, čelnik Pusićeva HNS-a, www.index.hr
 
- Srbi i Hrvati, potomci slavenskih plemena koja su naselila Balkan, trebaju se konačno prestati ponašati kao plemena i iz svojih odnosa izbaciti sve ono plemensko, pogansko, što je prepreka razvoju. Pojednostavljeno, pitanja ljubavi i mržnje, s kojima, pod ruku, ide prebrojavanje silnih žrtava, prebacivanje krivnje i traženje zadovoljštine, trebaju svoje mjesto ustupiti normalnim, životnim i, da tako kažem, europskim pitanjima: što možemo razmjenjivati, kako jedni drugima olakšati život i što jedni drugima možemo ponuditi i prodati. I kad dođem u Hrvatsku, očekujem da upravo ta promjena pristupa bude glavni rezultat posjeta.
Ivica Dačić, bivši tajnik Slobodana Miloševića, a današnji „prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova uoči dolaska u Hrvatsku, Jutarnji list
 
- Ta masovna tranzicija “iz uniforme u mirovinu” čini rat 1991.-95. bitno drukčijim od onog partizanskog. Naime, nakon 1945., u društvu koje je njegovalo kult rada, podrazumijevalo se da i veterani rata moraju raditi.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista „analizira“ umirovljenja mrskih mu hrvatskih branitelja i pokušava ih usporediti i poniziti sa partizansko-srpskim koljačima 1945. s kapom partizankom ili nedavno skinuitom četničkom šubarom s glave
 
- Ova Hrvatska satkana na Domovinskom ratu, na antifašizmu, na tim najboljim vrijednostima za oba pokreta, jest europska Hrvatska, napredna Hrvatska i moderna Hrvatska.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Splitu na jugo-komunističkom derneku, tzv. svečanosti obilježavana 70. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma; http://predsjednik.hr/blog/2014/10/26/predsjednik-josipovic-na-obiljezavanju-70-obljetnice-oslobodenja-splita-od-fasizma-i-prvi-hrvatski-predsjednik-tudman-bio-je-partizan/#more-12659
 
- Izlaz je jedino u crkvenom porezu, ono što postoji u Njemačkoj. Tek onda će sve biti u najboljem redu, jer će se znati tko koga koliko i za što plaća.
Stipe Mesić, „pravnik i umirovljeni državnik“, www.lupiga.com
 

DEMAGOGIJA

 
- Želju građana da više sudjeluju u političkim procesima, posebnice u izborima, pokazuju u zadnje vrijeme učestale inicijative za referendumom. Naravno, temeljna ustavna načela, uključivši i parlamentarni ustroj naše države, daju i određene limite neposrednom odlučivanju građana. Ali, zadržavanje sadašnjeg sustava velike isključenosti građana iz procesa političkog odlučivanja čini mi se neodrživim.
Pismo predsjednika Ive Josipovića upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki
 

GLUPOST

 
- Ministra se smjenjuje, zaista, kad za to postoje ozbiljni razlozi. Jednom sam to uradio otkad sam predsjednik Vlade i to sam morao učiniti, ovi ostali ministri nisu smijenjeni, oni su zamijenjeni. Da bih smijenio ministra u mandatu moram za to imati imati, zaista, ozbiljnije razloge od medijskih spekulacija i pritisaka, pa i hajke na jednog čovjeka koji je preselio ministarstvo i, koliko ja vidim, potrošio manje, ali to je njegovo pravo i dužnost kao ministra, on za to odgovara
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Sinju o potrebnoj smjeni rastrošnog ministra Mihaela Zmajlovića, HRT
 
- Na hrvatskim građanima je da razmisle u kakvom bi svijetu živjeli kada bi se odrekli nekog poput Bojana Glavaševića.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Katalonske vlasti priznaju pravo glasa na referendumu i onima koji su se relativno nedavno doselili: građanima EVROPSKE (hrv, Europske) unije koji su u njoj nastanjeni najmanje godinu dana.
Inoslav Bešker, novinar Jutarnjega lista
 
- Neki VINOVNICI (hrv. počinitelji) tih događaja već su se našli pred sudom pravde.
Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, Novi list
 
- Profilirali smo se kao pouzdan partner na svjetskoj sceni, ne samo u regiji, ne samo u EVROPI (hrv. Europi), nego u globalnim razmjerima
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH na panelu u Saboru 29. 5. 2012. o 20. godišnjici članstva RH u UN-u
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Nikad se nisam bavio statistikom. Činjenica jest da su Srbi najveća grupa koja je kazneno gonjena. Razlog za to je što su srpski vojnici bili uključeni u sve sukobe u regiji, i u BiH i u Hrvatskoj i na Kosovu. Imali su veću količinu oružja i veću mogućnost da počine zločine.
Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj na pitanje zašto je u Den Haagu najviše Srba, Dnevni avaz
 
- Siguran sam da ova Hrvatska, u čijem Ustavu stoji antifašizam, antifašizam neće zaboraviti, kao što nikad ne će zaboraviti ni Domovinski rat.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Splitu na jugo-komunističkom derneku, tzv. svečanosti obilježavana 70. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma; http://predsjednik.hr/blog/2014/10/26/predsjednik-josipovic-na-obiljezavanju-70-obljetnice-oslobodenja-splita-od-fasizma-i-prvi-hrvatski-predsjednik-tudman-bio-je-partizan/#more-12659
 

LAŽ

 
- Mislim da je to jedan racionalan projekt o tome kako ono što je naše koristiti za razvoj. To je na korist građana ove zemlje.
Vesna Pusić, šefica diplomacije i potpredsjednica Vlade o najavljenoj rasprodaji autocesta, tzv. monetizaciji, Hina
 

PRAVO PITANJE

 
- Osjećate li barem moralnu odgovornost zbog Bandića? Kako to da ste smrad korupcije počeli osjećati tek nakon što je Bandić prestao biti član SDP-a?
Branko Vukšić, saborski zastupnik, priupitao je Zorana Milanovića na aktualnom satu u Saboru
 
- Zašto niste reagirali o incidentima u Vukovaru za vrijeme europskog košarkaškog prvenstva za juniore u Vukovaru – o incidentu kada je vođa “vukovarskih Grobara”, ali i djelatnik vukovarske policije išarao autobus GNK Dinama u kojemu je momčad došla na memorijalni nogometni turnir u spomen na generala Blagu Zadru?
Josip Šimunić, nogometaš hrvatske vrste i Dinama otvoreno pita predsjednika RH Ivu Josipovića, narod.hr/facebook
 
- Može li hrvatski narod vjerovati Ivi Josipoviću, nazočnom proglašenju svetaca Katoličke Crkve u Vatikanu, ako taj isti čovjek veliča simboliku i nositelje poretka koji je u Hrvatskoj tijekom apsolutne vlasti ubio 601 svećenika i bar jednoga od njih – učinio svetim!? Blaženoga kardinala Alojzija Stepinca! Ivi Josipoviću, koji je visokim državnim, dakle nacionalnim, odlikovanjem odlikovao novinara Dragu Hedla, koji je karijeru između ostaloga izgradio pišući nevjerojatne prljavštine o "zločincu" Alojziju Stepincu!
Marko Ljubić, novinar www.politikaplus.com
 

PRIJETNJA

 
- Sada setreba okrenuti i svim drugima, kako obiteljima ubijenih, nestalih, žrtvama granatiranja, roditeljima ubijene djece, mina, onima koji su preživjeli logore, zatvore i pritvore i bili su u njima žrtve mučenja, onima koji su stradali u terorističkim aktima... Tu su i žrtve deložacija, i mnogih drugih teških povreda ljudskih prava, zato je važno voditi raspravu tko su sve civilne žrtve rata, i postaviti pitanje što je sa civilima koji su stradali u post ratnim eksplozijama bombi koje su ostale po kućama, iz vatrenog oružja koje nije predano, jesu li i oni civilne žrtve rata? To je rasprava koju kao društvo trebamo voditi.
Vesna Teršelič, čelnica protuhrvatske udruge Documenta izjednačava hrvatsku žrtvu i srpskog agresora, koju svake godine odlikuje veleizdajnik Ivo Josipović, Novi list
 
- Društvo se ima namjeru baviti promocijom teze da je jasenovačkih žrtava bilo još bitno manje. I sada je pitanje treba li im to dopustiti. Primjerice, u Francuskoj se zakonski kažnjava negiranje turskog genocida nad Armencima 1915. David Irving, najpoznatiji poricatelj holokausta, osuđen je u Austriji na tri godine zatvora zbog govora koje je držao o tome. Kad bi se takva praksa uvela u Hrvatskoj, to, dakle, ne bi bio nikakav presedan.
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista prijeti članovima Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

IZJAVE TJEDNA

 
- Ukoliko u Vukovaru budu dvije kolone, sankcije će snositi HDZ.
Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, Hrvatski radio
 
- Nije mi uopće jasno što znači rehabilitirati generale. Oni su umirovljeni zbog političke akcije koju su poduzeli, no umirovljeni su sa svim počastima i zaslugama koje im temeljem njihovog angažmana u Domovinskom ratu pripadaju.
Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, koji je diktatorski umirovio hrvatske generale, Hina
 
- Mesić je umirovio generale zbog bavljenja politikom na načelima koja nisu bila primjerena demokratskom političkom sustavu jer vojska kolektivno ne treba sudjelovati u politici.
Ivo Josipović, hrvatski predsjednik o najavi Kolinde Grabar Kitarović o rehabiltaciji generala, www.dalmacijanews.hr
 
- Ne mogu se ispričati za nešto što nisam rekao niti sam mislio reći, nego mi je grubo inputirano. Nisam nijednom izjednačio žrtvu i agresora.
Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja(?!), Nedjeljom u dva, HRT
 
- Braniteljska prava, osobito onih najtežih invalida i članova njihovih obitelji, zagarantirana su i ostvaruju se. Pri tome, daleko nadmašuju prava ostalih osiguranika. 487 stopostotnih ratnih vojnih invalida, pored mirovine koja je u prosjeku mnogo veća od one ''obične'', ostvaruju i prava na opskrbninu, doplatak za njegu i pomoć druge osobe, za pripomoć u kući, na ortopedska i druga pomagala, na stambeno zbrinjavanje, na automobil prilagođen invalidima (svakih sedam godina novi), na liječenje, rehabilitaciju, itd. Ta prava im u pravilu udvostručuju penziju.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 
- Tender se odnosi na teritorij koji je duboko u teritorijalnim vodama Crne Gore i daleko od teritorija Prevlake, koji je donijela Vlada Crne Gore - da se to područje izostavi iz blokova za koje bi bili raspisani tenderi za istraživanje i eksploataciju - do definitivnog dogovora ili odluke Međunarodnog suda.
Vladimir Kavarić, crnogorski ministar gospodarstva o istraživanju nafte i plina u Jadranu, Vijesti, Podgorica
 
- De­mon­stri­ra­nje mo­ći Mi­la­no­vi­ća upu­ću­je nas na to da Hr­vat­ska ne že­li čak ni raz­go­va­rati o ovom proble­mu i da je ne­ke dije­lo­ve Cr­ne Go­re već ucr­ta­la kao svo­je.
Ko­ča Pa­vlo­vić, pot­pred­sjed­nik crnogorskoga Po­kre­ta za promje­ne, Dan, Crna Gora
 
- Po svom političkom i socijalnom sadržaju protest pred Matićevim ministarstvom, nažalost, je besmisleno, misteriozno prazan.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista
 
- Da je riječ o političko-ideološkoj borbi svjedoči i zahtjev iz prosvjednog šatora za preimenovanjem Ministarstva branitelja u Ministarstvo hrvatskih branitelja i donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, a sve pod parolom da vlast želi izjednačiti agresora i žrtvu.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Pristala bih samo na divlji brak. Onaj s potpisom više me ne zanima'
Ksenija Pajić, glumica, Jutarnji list
 
- Nisam vodio ratove za stvaranje Velike Srbije. Mi smo držali jugoslavensku opciju. Nacionalistička opcija nikada me nije zanimala.
Andrija Rašeta, general zločinačke JNA, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Naši su temelji bili i ostali Domovinski rat, branitelji i petnaest tisuća ljudi koji su poginuli za ovu zemlju.
Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske na skupu u Slavonskom Brodu, Večernji list
 
- Nevjerojatno mi je da netko kao notorni Stazić ljude u kolicima može nazvati teroristima. Stazić je vlast, tako je onda i mene prozvao teroristom. Stazićeva izjava je govor mržnje i ljudi iz vlasti ne shvaćaju da su osjećaji branitelja autentični.
Ivan Turudić, predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu tijekom posjeta braniteljima na prosvjedu ispred zgrade Ministarstva branitelja, Nova TV
 
- Hrvatska politička elita ne razumije gospodarstvo, niti je ono bilo njihov prioritet.
Velimir Šonje, ekonomost i vlasnik konzultantske financijske tvrtke Arhivanalitika, Reuters
 
- Trenutačni predsjednik Ivo Josipović prigovara da sam u NATO-u riješila svoju budućnost. To se usuđuje ustvrditi on, koji radi na Pravnom fakultetu, i na koji će se uskoro vratiti s Pantovčaka! Njima u biti smeta NATO jer im je još uvijek u glavama Varšavski pakt! No dok oni žele na istok, mi idemo na zapad, gdje Hrvatska i pripada, a to su i EU i NATO! Promjenom vlasti na Pantovčaku, a potom i u Banskim dvorima, brinut ću o hrvatskim nacionalnim interesima, kako u RH, tako i u BiH. Ovo je Hrvatska, a ne nekakva regija ili „region“!
Kolinda Grabar Kitarović na stranačkoj klauzuri Grada Zagreba, www.hdz.hr
 
- Moskva ne će prestati izazivati Europu i NATO. Kremlj to ne čini da bi razbjesnio Zapad. Svojim nepoštivanjem pravila – od prodiranja u zračni prostor do prijetnji Baltiku i raspirivanja sukoba u Ukrajini – ruska vlada trijezno ispituje koliko daleko može ići
Jacques Schuster, kolumnist njemačkoga Die Welta
 
- Inače, Višnjić je svojedobno kao pomoćnik ministra kulture Bože Biškupića bio i urednik knjige “Razgrtanje pepela” koja je u vrijeme mandata Ive Sanadera podigla veliku prašinu. Autor te knjige je bio Nebojša Devetak koji je tijekom rata radio u novinama „Vojska Krajine“ koje je izdavao glavni štab vojske tzv. SAO Krajine.
Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u emisiji Markov trg, www.hrsvijet.net
 
- Ured Predsjednika RH je još od Mesićeva mandata, tj. od njemačkog suđenja udbašu Pratesu izravno i praktično stranka u postupku, što je protuzakonito i krajnje skandalozno po vjerodostojnost hrvatske države. Odnosno, Ured Predsjednika kao i niz drugih državnih i pravosudnih tijela RH sustavno sudjeluju u opostrukciji suđenja bilo kome iz udbaške strukture, ne samo kad se radi o suđenjima u Njemačkoj, nego i kad se radi o suđenjima u Hrvatskoj ili drugačijim pokušajkima suočavanja sa zločinima komunističke strukture koja je svoju moć iz bivše Jugoslavije prenijela u RH.
Josip Jurčević, hrvatski povjesničar, www.hrsvijet.net
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Digli su šatore skoro pa u centru Zagreba, zapalili vatre, povremeno ometaju promet. Ministar protiv kojega protestiraju odobrio im je spoj na struju, sanitarije i dr. Svakog dana posjećuju ih desničarski lideri, aktivisti  i filoustaške 'ikone', poput nogometaša Joea Šimunića i pjevača Marka Perkovića Thompsona.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 
- Hrvatska nije imala ništa od buma koji su uživale države u klasi iz 2004.-10., uglavnom bivše komunističke države i države istočne Europe, koje su se pridružile EU-u prije deset godina kada je svjetsko gospodarstvo cvjetalo. Ona je propustila tu polaznu točku uglavnom zbog autoritarne vlasti koja je zgrabila Zagreb neposredno prije početka ratova koji su doveli do raspada Jugoslavije.
Zoran Radosavljević, dopisnik Reutersa, London, Engleska, Velika Britanija
 
- Branitelji imaju sve privilegije, njihova djeca imaju ih isto. Neka im mirovine, ali nisu oni privatizirali ovu zemlju. Što će biti s mojom djecom? Zašto bi netko imao pred njima prednost na upisima u škole i prilikom zapošljavanja samo zato što mu je otac branitelj? Ja i da hoću prosvjedovati za bilo što, ne mogu jer moram čuvati posao i raditi. Pravim invalidima zaista treba dati sve što im treba za život, ostalima ne.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba u maniri jugo-socrealizma tobože iznosi mišljenje „jedne građanke“
 
- Šatorovanje u Savskoj eksplozija je nekrontroliranog ogorčenja na cijeli svijet, na sve koji su zdravi i imaju noge, na sve koji sa svojim životima idu dalje i pokušavaju ne živjeti u prošlosti. To je ispad skupine ljudi kojima je bivša vlast dala pristojne pare zato da bi sjedili i šutjeli. Dvadeset godina nakon rata, ta bi skupina ljudi htjela ono što nakon dvadeset godina neizbježno više ne može imati: a to je biti u središtu pažnje.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista
 
- Otac Domovine (sic!) Franjo Tuđman, iako hrvatska karikatura Tite u minijaturi (vidi stav i maršalsku bijelu odoru kojom se pokojni Rikard Gumzej narugao Franji na vojnom mimohodu, svibnja 1995. na Jarunu) ili baš zato, izravno je kriv za sve zlo koje danas (do kada će?) ljudi u crnom kotrljaju hrvatskom svakodnevicom. Nema tu cile-mile, pa ovo, pa ono... „Našem Franji“, potvrdili su mnogi njemu najbliži, ni komarac nije mogao promaknuti kad prdne iza desetog brda, a da on o tomu ne kaže svoje. Ni ustašija mu nije mogla/smjela promaknuti, ali jest zato što mu je ustaška emigracija financirala dolazak na vlast. I sada u Hrvatskoj imamo to što imamo: bijedne performanse i putujuće cirkuse uvijek istih harlekina koji izazivaju nerede i prizivaju krvoprolića.
Marijan Vogrinec, jugoslavenski novinar Vjesnika, www.45lines.com
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Da nije bilo partizana, ne bi bilo ni današnje Hrvatske.
Josip Zanze, šef vodičkog SDP-a i predsjednik tamošnjeg totalitarističkog SUBNOR-a, www.dnevno.hr
 
- Traže da iz Ministarstva branitelja ode ministrov zamjenik Bojan Glavašević zato što je na nekoj tribini rekao nešto što je hladna, mjerljiva istina koju se ne može oboriti.
Jurica Pavičić, udarno jugo pero jugo Jutarnjega lista brani srboljupca Bojana Glavaševića
 
- Branitelji koji prosvjeduju trebaju neprijatelje, a to su svi koji ne dijele njihov svjetonazor. A taj je svjetonazor natražnjački, mrzilački. Izabrali su za metu Bojana Glavaševića, pomoćnika ministra i ratnog stradalnika, osobu nadasve plemenitih životnih nazora. Imputiraju mu 'izjednačavanje agresora i žrtve', zato što je na jednom skupu ustvrdio da na hrvatskoj, pobjedničkoj strani u ratu ima mnoštvo ustanovljenih bolesnika od PTSP-a, a na gubitničkoj, krajinskoj, nema.
Ines Šaškor, trenutačna dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske a bivša članica CK SKH i neuništiva jugonostalgičarka iz Splita
 
- Ja sam isto žrtva rata. Za mene je vrlo jasno tko je izvršio agresiju, i odakle dolazi moja bol u životu. Nikad ne bih mogao izjednačiti žrtvu i agresora.
Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja(?!) ne će nikako izreći tko je bio agresor. Nešto mu ne da, Nedjeljom u dva, HRT
 
- Postupanje jugoslavenskih službi prije svega je bilo usmjereno prema ljudima koji su bili klasični teroristi.
Hrvoje Klasić, jugo-historičar, www.dnevno.hr
 
- Vrijednosti koje su pokazali partizani u Drugom svjetskom ratu, hrabrost, junaštvo, domoljublje i čovjekoljublje, pokazale su i kasnije generacije u Domovinskom ratu. Te generacije činile su isto što ste i vi učinili u Drugom svjetskom ratu, pokazali ste čast i hrabrost i obranili ste svoju domovinu Hrvatsku.
Ivo Josipović, predsjednik RH u Splitu na jugo-komunističkom derneku, tzv. svečanosti obilježavana 70. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma; http://predsjednik.hr/blog/2014/10/26/predsjednik-josipovic-na-obiljezavanju-70-obljetnice-oslobodenja-splita-od-fasizma-i-prvi-hrvatski-predsjednik-tudman-bio-je-partizan/#more-12659
 
- Crkva, odnosno svećenstvo, je u vrijeme Jugoslavije bila zatvorena u crkveni krug. Živjela je od milodara i donacija i nije se mogla miješati u puno stvari. Danas se škropi svaka telefonska govornica koja se otvori. Crkva je sad otišla daleko izvan onoga što je crkvena misija.
Stipe Mesić, „pravnik i umirovljeni državnik“, www.lupiga.com
 

CINIZAM

 
- Na gotovo svim ključnim pitanjima građani iskazuju radikalno nezadovoljstvo postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima u postocima koji govore o njihovom opravdanom osjećaju isključenosti iz procesa demokratskog odlučivanja, posebice kada je riječ o izborima. Nezadovoljni su niskom razinom otvorenosti sustava i niskim stupnjem odgovornosti političkih faktora, skupom i neefikasnom organizacijom države i radom ključnih institucija.
Pismo predsjednika Ive Josipovića upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki
 

DEMAGOGIJA

 
- Svi mi jednako volimo Hrvatsku. Priče o tome da netko poput mene ne voli domovinu nisu točne i niti na njih pristajem. Ja vas molim, zajedno sa ljudima koji vas predstavljaju, budimo zajedno i učinimo sve da nam domovina radi i živi dobro.
Ivo Josipović, predsjednik RH u kampanji za drugi mandat sve će učiniti da ga i ostvari, www.direktno.hr
 

GLUPOST

 
- Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane.
Sanja Musić Milanović, žena Zorana Milanovića u stopu Marije Antoanete
 

HRVATSKI JEZIK

 
- LITAVSKI (hrv. litvanski) ministar energetike Rokas Masiulis kazao je...
Hina, Novi list
 
- U jednoj od tih OKUKA (hrv. zavoja) izbačen je iz svoje matične stranke,
Ines Šaškor, članica CK SKH i dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Zbog svega navedenog, smatram da svi politički faktori u zemlji imaju odgovornost djelovati bez ODLAGANJA (hrv. odgađanja).
Pismo predsjednika Ive Josipovića upućeno predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, koje je zbog ovakvih srpskih riječi očito pisao tobože smijenjeni „glavni analitičar“
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
Ako govorimo o hrvatskim državljanima svejedno je je li netko iz Negoslavaca, Čepina, Vukovara. Ako je neka osoba bila civil, nije sudjelovala u agresiji na RH, bez obzira koje je narodnosti. Te osobe trebaju ostvarivati prava o zakonu o civilnim žrtvama rata. Planiramo napraviti zakon po uzoru na žrtve silovanja, zakon koji nikoga ne će diskriminirati.
Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja(?!) ne će nikako izreći tko je bio agresor. Nešto mu ne da, Nedjeljom u dva, HRT, Večernji list
 
- Jasno je i u javnosti da je Jasenovac zločin velikih razmjera ali da je i Blajburg zločin, ne opet onakav kao što su ga mitologizirali.
Slavko Goldstein, savjetnik Zorana Milanovića, B 92, Beograd, www.45lines.com
 

LICEMJERJE

 
- Spreman sam biti medijator između Ministarstva branitelja i prosvjednika.
Ivo Josipović, predsjednik RH sve pokušava samo da ostane na vlasti, Slobodna Dalmacija
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto se Vi predsjedniče Republike Hrvatske konkretnije niste pozabavili izgredima poput već navedenog paljenja hrvatske zastave u Beogradu na stadionu ‘Marakana’ i vrijeđanja hrvatskih igrača i navijača uvrjedljivim transparentima i povicima?
Josip Šimunić, nogometaš hrvatske vrste i Dinama otvoreno pita predsjednika RH Ivu Josipovića, narod.hr/facebook
 
- Zašto pri Vijeću EU nismo problematizirali tu odluku, a potom o njoj pravodobno obavijestili domaću javnost? Hrvatskim se građanima moralo objasniti ukidanje sankcija, a ne ex post objašnjavati o čemu se tu radi nakon što je vijest procurila po novinskim agencijama!
Andrej Plenković, eurozastupnik HDZ-a o odluci EU-a da se nakon 14 godina ukinula sankcije protiv obitelji Slobodana Miloševića i svjesnoj šutnji hrvatske diplomacije

- O kakvoj to "pravdi" i "pravednosti" govori Ivo Josipović hrvatskome narodu, ili čak građankama i građanima, ako se može i smije govoriti o samo jednoj strani medalje, iako je posve realno da ih ima bar – dvije!?
Marko Ljubić, novinar www.politikaplus.com

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Za koga ćete glasovati na predsjedničkim izborima?

Subota, 22/11/2014

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 324 gostiju i nema članova online

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

Jooble

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević