Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Plenković će lakše provoditi naš program bez mene.
Vesna Pusić, bivša čelnica HNS-a o koaliciji s HDZ-om, Slobodna Dalmacija
 
- Rat nije bio naš izbor.
Vojko Obersnel, dugogodišnji SDP-ov gradonačelnik Rijeke o srpskoj agresiji na Hrvatsku, Novi list
 
- Šteta je da HNS-ovci masovno nestaju s horizonta, jer HNS je znao biti dobar korektiv SDP-ovcima, i mogao je biti dobar korektiv HDZ-ovcima u jednoj novoj eri.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista plače za odnarođenom strankom S. Dabčević-Kučar i M. Tripala
 
- Nitko ne će žaliti za odlaskom Davora Ive Stiera.
Branko Mijić, komentator Novoga lista

- U našoj domovini Hrvatskoj u okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim sluganima ustašama, četnicima i drugima. Od devet korpusa u NOV-u Hrvatska je dala pet. Hvala im!
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 
- Negdje sam nedavno napisao: HDZ i ni jedna druga stranka koja drži do sebe i svojih korijena, ne može biti ispražnjena od ideologije. Ako je ta praznina put kojim se kreće današnji HDZ, onda nije dobro.
Hrvoje Hitrec, književnik i jedan od osnivača HDZ-a, Direktno
 
- Premijer je dogovorio koaliciju s HNS-om i istrgovao ministarstvo obrazovanja prije lokalnih izbora, ali je to skrivao od birača HDZ-a, jer je znao da se oni tome protive i da će, ako to objavi ranije, HDZ lošije proći na lokalnim izborima.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno je odredila budućnost suvremene Europe. Na tim temeljima izgrađena je današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o 22. lipnju 1941.
 
- Problem s Golim otokom je u tome što njegovi zatvorenici nisu dominantno bili Hrvati, a oni koji su bili u velikoj su mjeri bili veći komunisti od onih koji su ih zatvarali. U normalnim okolnostima to bi se pitanje postavilo i za Bleiburg, jer gdje su u toj priči četnici, gdje su Nijemci, a gdje Slovenci ili Rusi koji su također tamo stradali?
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- HHO je osobito zabrinut zbog izražene nespremnosti toga pjevača, ali i organizatora (njegovih koncerata) da na koncertima ne dođe do uzvikivanja političke parole 'za dom spremni' (u sklopu pjesme Čavoglave). Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenoga dominantnoga profašističkoga i zločinačkoga značenja.
Izjava br. 6 Hrvatskoga helsinškoga odbora, koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak
 
- Najgore je od svega da s ovim i sličnim tezama koje su miljama daleko od dosadašnjeg HDZ-a (zato je fantastična šutnja HDZ-ove vrhuške!), Plenković zaokružuje misao time što nam obećava transformaciju hrvatskog društva. Takva transformacija u kojoj primjerice ured za istraživanje žrtava komunizma uopće ne radi, takva transformacija u kojoj se cijelu godinu dana nije promijenio niti jedan veleposlanik od mora onih koje su namjestili Milanović i Josipović, takva transformacija u kojoj najveći dio direktora javnih poduzeća nije taknut, a čelnica Vijeća za elektroničke medije do jučer je bila Mirjana Rakić, transformacija u kojoj je HDZ ostao bez Hasanbegovića i Brune Esih, u kojoj je Plenkovića napustio Davor Ivo Stier, stranački teren je, premda namiren funkcijama, ideološki posramljen što mora braniti nebranjivo, i to sve skupa nije i ne može biti transformacija koju stranka i država treba, nego stranački ideološki udar koji ne može završiti drugačije negoli ideološkim krahom.
Tihomir Dujmović, novinar, o politici Andreja Plenkovića i koaliciji s HNS-om, Direktno
 
- Oni kojima danas smetaju, ulice i trgovi s imenom Josipa Broza, krivotvore i zanemaruju njegovu povijesnu ulogu u antifašističkom pokretu za koju mu je priznanje odao cijeli civilizirani svijet.
Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan iz SDP-a još uvijek živi u pedesetima XX. stoljeća, Novi list
 
- Andrej Plenković stremi istovremeno biti lažac i najveći zaštitnik istine. Netko će reći da je to logično nemoguće, jer se istina i laž međusobno isključuju, ali nije tako. Plenković može biti veliki europejac izvan Hrvatske, jer je spreman raditi sve u korist moderne i ujedinjene Europe izrasle na tekovinama antifašizma, a opet blagonaklon spram ploče »Za dom spremni« u Jasenovcu.
Darko Pajić, novinar Novoga lista

-Izbor Ane Brnabić je kapitulacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred Washingtonom. To je očekivana odluka koja ne dolazi iz Vučićeve glave nego je odluka koja je sugerirana sa strane.
Sandra Rašković Ivić, kćerka zloglasnoga Jovana Raškovića i čelnica zastupničke skupine "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije", Beta
 
- Janica Kostelić nije brutalno javno izvrijeđana zato što je žena, a još manje zato što je slavna skijašica, nego isključivo zato što je HDZ-ova državna tajnica za sport. 
Denis Romac, komentator Novoga lista

- Stier je navažan, kao mušica na zidu. Više ne postoji... Bye, bye, dragi Davore.
Sanja Modrić, jugoslavenska novinarka Novoga lista
 
- Nema nego priznati da je kod nas govor mržnje utjelovljen, pa se potom na temeljima ružnih osjećaja mogu događati razni ispadi, čak i teža kaznena djela. Kako ne bi bilo dileme, kod dežurnih analitičara tekstova, odmah ću se opredijeliti s ocjenom da je i reakcija pravosudnih organa, u ovom slučaju odluka sutkinje prekršajnog suda Snježane Radovniković, to da se sedmorica mladića, koji su vrijeđali Kostelićku, zadrže u pritvoru nakaradna i neprimjerena.
Zdravko Reić, športski novinar iz Splita o brutalnom napadu velike skupine navijača Hajduka, Športske novosti
 
- Zbunjuje me što u Njemačkoj ima toliko reakcija i što su mnogi uvjereni da Katar financira terorizam. Pritom uopće nema dokaza za takve optužbe. EU bi se trebao založiti da Saudijska Arabija u tomu bude preciznija.
Omid Nouripour, njemački političar stranke Zelenih podrijetlom iz Irana, DPA
 
- Neprihvatljivo je da Njemačka primi milijun izbjeglica, a da neke države EU-a jednostavno odbijaju primiti ikoga. U takvom slučaju nužne su sankcije.
Massimo D Alema, talijanski premijer na konferenciji u Pragu, Večernji list
 
- Da je predsjedniku HSS-a Kreši Beljaku egzistencija ovisila o zaposlenju u nekoj državnoj službi ili tvrtki (a i drugdje), ostao bi gladan, jer ne bi mogao dobiti potvrdu o nekažnjavanju. Sada su presudu iz koje se vidi da su poslije provala u automobile on i njegov prijatelj krali mnogo širi asortiman nego što se dosad pisalo, neki mediji objavili kako bi se od isključenja iz stranke zaštitila europarlamentarka Marijana Petir. Ali s još nekim članovima je isključena, a Beljak je izjavio da oni “nikad nisu ni pripadali HSS-u”. I u pravu je. Jer, dok je on (kao 30-godišnjak!!!) provaljivao u automobile, Marijana Petir studirala je biologiju i teologiju, molila se Bogu i širila nauk Crkve, pa su oni danas dva suprotna pola hrvatske politike koja je pala u moralni mrak.
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- Bleiburško prenemaganje s „nedužnim žrtvama“ je povijesno-revizionističko pretjerivanje – što je s HDZ-ovim povratkom na vlast dobilo službeni blagoslov.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net
 
- Od početka ove inicijative riječ je o američkoj ideji. U temelju ove inicijative je Obamina ideja izgradnje još jednog zida prema Rusiji, u cilju obuzdavanja Moskve.
Tomislav Jakić, neumorni jugonostalgičar o o njemu mrskoj Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Macron želi zakonom uvesti moral u politiku. Među novim zastupnicima najjače stranke u francuskom parlamentu "Republika naprijed" malo je profesionalnih političara, a puno više političkih amatera. Oni će Nacionalnu skupštinu ne samo izrazito pomladiti, nego bi trebali i u politiku unijeti svježi vjetar. Ali, novom predsjedniku Emmanuelu Macronu to nije dovoljno. On želi parlamentarcima zakonom odrediti puno uže granice i time unijeti više poštenja u politiku. U predizbornoj kampanji najavio je zakon o moralizaciji javnog života.
Andreas Noll, komentator Deutsche Wellea
 

TVRDNJE

 
- Svršetkom 1988. odlučio sam učiniti sve što mogu da Hrvatska bude slobodna i da slistimo komunističke silnike, koji su tada već osjećali svršetak. Da nije bilo istočne opasnosti koja bi i njih pomela, držali bi se oni u Hrvatskoj  još neko vrijeme noktima.
Hrvoje Hitrec, književnik i jedan od osnivača HDZ-a, Direktno
 
- Razloga za ostavku na članstvo u Radnoj skupini je više. Prvi je što smatram da se izborom nove osobe cijeli proces ponovno odgađa na neodređeno vrijeme. Drugi je razlog ministričina izjava kojom je jasno rekla da želi 'svoje' ljude u provođenju kurikularne reforme. Osobno ne pripadam nikakvim interesnim i političkim skupinama pa se stoga u budućem radu ne vidim kao 'ičiji' čovjek. Na kraju, smatram da ne može dobro završiti priča u kojoj netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto.
Loretana Farkaš, donedavna članica Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikulne reforme i dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, Hina
 
- Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost Bosne i Hercegovine. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti ma koliko to nekom smetalo. To su uostalom i postavke Daytona. BiH je država i hrvatskog naroda, Hrvati ne mogu niti smiju biti svedeni na razinu manjine, kao što ni prava Hrvata ne smiju biti minorizirana.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Direktno
 
- Nebulozna je i nevjerojatna teza Mosta da HDZ štiti kriminal u Agrokoru. Ne mogu kaznenu odgovornost utvrđivati političke stranke, već institucije sustava. Tu je došlo do izražaja političko neiskustvo Mosta, naročito u vidu djelovanja na čelu ministarstava. Oni si uzimaju za pravo kao stranka tvrditi što bi trebale raditi pojedine institucije. Tu je HDZ puno zreliji od Mosta.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, Nacional
 
- Ako je HDZ stranka desnog centra i to demokršćanskog usmjerenja onda je kurikularna reforma kakvu je složio Jokić, a koju misli nastaviti nova ministrica znanosti, izravno protivna politici stranke desnog centra i demokršćanskog uvjerenja i tu činjenicu biskup stavlja pod nos premijeru. Nametanje takvog kurikul(ar)nog odgoja nije rušenje tabua, nego ideološki prevrat koji ne će imati potpore niti vjernika niti Crkve i biskup koristi najteže moguće kvalifikacije ne bi li dozvao pameti premijera.
Tihomir Dujmović, novinar u poruci Andreju Plenkoviću, Direktno
 
- Zajedništvo Hrvata u BiH i Hrvata u Hrvatskoj, odnosno zajedništvo HV-a i HVO-a, bili su temelj obrane od velikosrpske agresije.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora, HRsvijet
 
- Narod koji referendumom mora micati trg jednog od 10 najvećih svjetskih zločinaca pokazuje da još nije zreo.
Andrija Hebrang, bivši dugogodišnji dužnosnik HDZ-a u vrhu hrvatske politike
 
- Osobe koje organiziraju skup Trg je NAŠ, kojom će tražiti ostanak imena Trga maršala Tita u Zagrebu, zapravo štite zločine koji su počinjeni, a pogotovo kult-osobu Josipa Broza Tita. Ta izreka 'Zagreb je naš' potpuno je točna, budući da su oni zaista naselili Zagreb '45. ubijajući sve što je vrijedilo u Zagrebu. Cijelu društveno-hrvatsku elitu doslovno su likvidirali u fizičkom smislu, uselili su se kao primitivci u njihove stanove i danas oni viču 'Zagreb je naš'.
Josip Jurčević, povjesničar, o zlokobnoj najavi srpske aktivistice Rade Borić da će prosvjedovati protiv nepotrebnoga Bandićeva referenduma, Direktno
 
- Europski sustav izbjegličkih kvota je disfunkcionalan. S obzirom na to da se sigurnosna situacija u Europi pogoršava te da sustav kvota ne funkcionira, češka vlada ne će u tome sudjelovati. Spremni smo braniti svoju poziciju u Europskoj uniji i pred nadležnim pravosudnim institucijama.
Bohuslav Sobotka, predsjednik češke vlade, Večernji list
 
- Osnova drame u BiH mnogo je više uporna, sistematska islamizacija domaćeg društva koje je ovdje uvijek bilo važnija supstancija nego što je država. To zajedničko, višekomponentno društvo Bosne i Hercegovine razara se ciljanom politikom izvana, s konačnim motivom profiterske otimačine. Najbrojnijoj naciji, Bošnjacima, sugerira se već uspostavljena logika prava na temelju broja, tradicije i pripadništva 'obitelji', u ovom slučaju – islamu. Ali kada je riječ o terorizmu, tako se barem zna i protiv čega bi trebalo djelovati već u korijenu.
Zlatko Dizdarević, novinar i bivši bosansko-hercegovački diplomat na Bliskom istoku, Deutsche Welle
 
- Ti birači, profesionalni multietničari, podržavaju jugoslavensku državotvornost, a ustvari samo prikrivaju srpsku umreženost. Naime svi oni još žive u riječkoj Jugoslaviji i nadaju ostvarenju neke treće sreće: tisuće njih što udobno od 1945. žive na i u opljačkanom, na gradskim i županijskim proračunskim jaslama.
Davor Velnić o crvenoj Rijeci i biračima koji biraju SDP od 1990., Novi list
 
- HNS je postao anacionalan, okupljalište ultraljevičara, ultraliberala, jugonostalgičara, titoista... “slavnih” po izjednačavanju krivnji za rat, po protivljenju komemoraciji u Bleiburgu, po optuživanju Hrvatske za agresiju na BiH, po blaćenju političkih protivnika (Vice Vukojevića i drugih). Tim ideološkim obilježjima pridružuje se i činjenica da nijedna stranka nema toliko dužnosnika s pravomoćnim i nepravomoćnim presudama zbog kriminala niti je toliko na zlu glasu po korupciji, nepotizmu, klijentelizmu...
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- Premijer je lagao kad je opetovano, u kampanji prije parlamentarnih izbora, obećavao da će koalirati “samo sa svjetonazorski bliskim strankama.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Odbor smatra da je ovaj napad iznad svega rezultat društvene klime koju stvaraju pojedini političari podilazeći navijačima-biračima. No, još više zajedničkom  beskrupuloznom pokušaju kriminalizacije nogometnog vrha predvođenog predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom i donedavnim potpredsjednikom Zdravkom Mamićem, od strane medija i političara zajedno. Zamjenom teza nogometni vrh prokazuje se glavnim uzročnicima divljaštva, huliganizma, rasizma, šovinizma, seksizma, piromanije i drugih „nepodopština“ na našim nogometnim stadionima.
Izjava br. 7 HHO-a o napadu na Zdravka Mamića na Braču koju potpisuje Ivan Zvonimir Čičak
 
- HNS je stranka koja je iznosila neistine o Katoličkoj Crkvi, čiji su zastupnici u parlamentu šikanirali i vrijeđali vjernike u civilnom društvu i politici, čija je bivša predsjednica tvrdila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu i koja se ustrajno zalaže za izbacivanje vjeronauka iz škola.
Vlado Košić, biskup sisački, Narod
 
- Prava vlast je u rukama skrivenih centara moći koji se brinu isključivo za svoje interese.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ta antikomunistička histerija koja se pokriva demokracijom i u odsutnosti bilo kakvog sadržaja izjednačava s njom u suštini služi da bi se sakrio temelj onoga što se ovdje u ime HDZ-a naziva ”demokracijom”, a predstavlja manje ili više ogoljeni nacionalizam.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine na tragu je Ivice Račana koji je također za HDZ rekao da je „stranka opasnih namjera“, Autograf
 
- Severina je polupismena ali lukava cajka, balkanska alfa-polovnjača. U konačnici, Seve je samo jedna velika manipulatorica. Na tome i pokazivanju sisa i guzica i počiva njena popularnost: pjevati ionako nikad nije znala.
Marcel Holjevac, novinar Dnevna.hr
 
- Smjena Domagoja Novokmeta je skandalozno kao i davanje tolikog medijskog prostora ljudima koji su povezani sa Zdravkom Mamićem, što je još jedan dokaz da stara ljubav HDZ-a i Mamića i dalje traje. To je ujedno i dokaz totalnog srozavanja etičkih i profesionalnih kriterija u nacionalnoj medijskoj kući o čijem radu u informativnom programu najbolje govori konstantan pad gledanosti.
Priopćenje Mosta, Večernji list

- Biskup Košić ljubi ruke za ratne zločine u Ahmićima osuđenom Dariju Kordiću i uzvisuje ga u hrvatsku »moralnu veličinu«.
Branko Mijić, jugoslavenski novinar i urednik Novoga lista

- Zgražate se nad onime što je napravio Luka Modrić. Zašto se zgražate? Ajmo na jednostavnije pitanje. Tko bi od vas svjedočio protiv osobe koja ti je pomogla zaraditi desetke milijuna eura? Biste li svjedočili protiv osobe koja ti je pomgla postati milijunaš? Devedeset posto vas ne bi nikad svjedočilo protiv, a osuđujete Luku Modrića. To ne znači da je taj Modrićev potez plemenit ni moralan, to samo znači da je to realitet - nastavio je poznati voditelj.
Aleksandar Stanković, urednik protuhrvatske emisije Nedjeljom u dva, HRT
 
- Noćas Hrvatska - Trula naša - smrdi do neba.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista

- Trump u Poljsku dolazi ponajprije zato da bi izrazio potporu Poljskoj, dok je uloga Hrvatske u tome marginalna.
Tomislav Jakić, bivši urednik na „Televiziji Zagreb“ o Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Ja sam već više puta pisao i govorio, a ponavljam to i sada, da je vodstvo Katoličke Crkve uvelike preuzelo ulogu koju je u komunističkoj Jugoslaviji imao Centralni komitet Partije. Kao što je vodstvo Komunističke partije u čitavoj Jugoslaviji i u pojedinim njenim republikama imalo cilj kroz intenzivnu indoktrinaciju od dječjeg vrtića do staračkog doma kreirati novog jugoslavenskog socijalističkog čovjeka i oteti ga svakom utjecaju 'ostataka neprijateljskih, buržoaskih i reakcionarnih, klerofašističkih snaga', tako hrvatska Crkva danas glavnom svojom misijom smatra re-kreiranje 'hrvatskog katoličkog čovjeka' i brigu za njegovu zaštitu od svih 'jugo-komunističkih, nenarodnih i liberalnih snaga i utjecaja'. Takvim pozicioniranjem u društvu mjesna Katolička Crkva u Hrvatskoj, koja igra ulogu nacionalne i političke dušobrižnice, u totalnom je sukobu s naukom Drugog Vatikanskog koncila i sveopćom, po svojoj definiciji anacionalnom Katoličkom Crkvom, a osobito s onim što zastupa papa Franjo.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- Vjekoslav Maks Luburić je zapovjednik najzloglasnije ustaške klaonice u tzv. NDH, konc-logora u Jasenovcu.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Marko Perković Thompson je kontroverzni glazbenik koji je poznat kao neplatiša poreza, što dijeli s Crkvom pa ga valjda zato rado pozivate u “svoj” grad. Redovito na njegovim koncertima u Sisku odjekuje fašistički pozdrav “Za dom spremni”, svaki puta uz Vaše prisutsvo i ponosno pljeskanje mladom umjetniku i rulji koja u prvim redovima maše ustaškim zastavama i ostalim neprimjerenim znakovljem. Takav fašistički dernek se već godinama održava u Sisku, pod Vašim direktnim pokroviteljstvom. Valja napomenuti da ste potpisali i peticiju da se u HV kao službeni pozdrav uvede upravo sporni pozdrav “Za dom spremni”.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku
 
- U Hrvatskoj, za razliku od drugih postkomunističkih zemalja, koje bilježe revizionističke trendove, uglavnom nema revitalizacije fašizma. U Poljskoj i Mađarskoj ima revizije, ali nema revitalizacije fašizma. I u Srbiji se događa revizija četništva, ali s namjerom da se cijeli pokret prevede na antifašističku stranu.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- Naravno, pitat ćete se, a što je s onom Lukinom izjavom da mu je hrvatska reprezentacija svetinja? Pa, tko vam je kriv što vjerujete u to. Tko vam je kriv što vjerujete u frazu da su hrvatski nogometaši naši najbolji ambasadori? Oni su, kao i svi mi, najbolji ambasadori sami sebi. Nogomet je zabava, a to što vi imate dojam da na travnjaku netko gine za vas... E, pa moguće je da je to vaš problem.
Aleksandar Stanković, urednik protuhrvatske emisije Nedjeljom u dva, HRT
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Pozivam sve svoje prijateljice i prijatelje na sutrašnje okupljanje na Trgu maršala Tita. Josip Broz Tito simbol je antifašističke narodnooslobodilačke borbe; uklanjanjem njegova imena šačica neoustaša želi dovršiti radikalnu reviziju povijesti, sedam desetljeća nakon rata promijeniti ishod Drugoga svjetskog rata.
Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf orjunaške provenijencije na svome facebooku
 
- Branit ćemo ime trga, sviđalo se to ili ne onima koji Hrvatskoj oduzimaju pravo da se ponosno nazove pobjednicom Drugog svjetskog rata. Trg je prozvan po Josipu Brozu Titu, organizatoru oslobodilačkog pokreta, jednom od najvažnijih ljudi 20. stoljeća na ovim prostorima. Očuvanjem imena ovog trga želimo sačuvati, ovoga puta barem na simboličnoj razini, i sjećanje na sve one koji su, najčešće nasilno, skončali svoje živote u borbi protiv fašizma, kao što su im nasilno oduzeta imena ulica, tvornica i trgova.
Rada Borić, srpska aktivistica za Pupovčeve Novosti
 
- O tome je očito još uvijek potrebno glasno govoriti, jer šutnja i suzdržanost demokratskih snaga dali bi dodatnog prostora destruktivnom djelovanju onih koji uporno žele negirati ili prekrajati povijest.
Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan iz SDP-a i dalje brani Jugoslaviju i jugopartizanske zločine nad Hrvatima od 1941., Novi list
 
- Vi ste osoba ideološke izopačenosti, tipične bahatosti. Jedan visokopozicionirani crkvenjak.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku
 
- Bivša je tvorevina bila jamac stabilnosti na Balkanu, ili Sredozemlju i to je to. Bilo je tu vanjskih i unutarnjih neprijatelja kojih se navodno da naći i dan danas, bilo je miroljubive koegzistencije koja je danas, primjerice, osnova svehrvatskim brakovima, bilo je naroda i narodnosti, suvereniteta, ovoga i onoga ma stabilnost na unutarnjem planu nikad nitko nije spominjao.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista veliča Jugoslaviju

- Do godine 1990. razum bi na kraju ipak pobjeđivao.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

- Prije 72 godine udareni su temelji na kojima počiva i današnja Hrvatska, a antifašizam je 1990. upisan u hrvatski Ustav kao naše trajno opredjeljenje. Čast Hrvatske obranili su antifašisti.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 
- Kad sam prije dva tjedna bio u Osijeku, vidio sam jednu tablu na kojoj se nudi usluga prevođenja s hrvatskog na srpski jezik. To je zaista smiješno i dovoljno govori o tome kamo vodi ekstremno politiziranje jezika i jezikoslovlja - ljudi koji se međusobno potpuno razumiju, odjednom trebaju prevoditelja, a mnogi su preko noći postali poligloti.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Samoupravljanje nije “jugoslavenska izmišljotina” nego je, kao ideja, nastala u putanji radničkoga pokreta na temelju europskog građanskog mišljenja.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- S toliko fašizma se i ove godine u Bleiburgu komemoriralo „stotine hiljada pobijenih nevinih Hrvata“, kako je to u svom govoru, okružen ustaškim kapama i obilježjima NDH, naglasio predsjednik parlamenta. Dok se iz pozadine derao i ton čitavoj toj ustaškoj priči davao, a tko drugi, nego Marko Perković Thompson.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Iako radikalna desnica kod nas uzima Bleiburg kao krunski dokaz zločinačke naravi bivšeg režima, činjenica je da su se izvansudske likvidacije nakon Drugog svjetskog rata događale i u brojnim drugim europskim zemljama, pa i formalno demokratskim zemljama, poput Francuske i Italije. Nije se, dakle, radilo o specifičnom obilježju jugoslavenskog komunizma.
Denis Romac, novinar Novoga lista ovako objašnjava klanje Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu

- Tako dugo dok u vrhu te politike budemo imali ljude koji čak zaziru od izraza regija ne možemo očekivati racionalnu politiku. Radije ćemo ići na suradnju sa zemljama s kojima nemamo izgleda tu suradnju značajnije povećati, umjesto da se okrenemo zemljama iz neposrednog susjedstva, koje su iz niza razloga naše prirodno tržište i s kojima možemo korisno surađivati.
Tomislav Jakić, bivši urednik na „Televiziji Zagreb“ protivi se Inicijativi triju mora, Deutsche Welle
 
- Rijeka i Hrvatska ima jedinstvenu priliku napraviti muzej koji će biti specifičan u svjetskim okvirima. Brodovi kao muzeji razmjerno su rijetki, a uvijek su silno atraktivni. U odnosu na postojeće brodove-muzeje u svijetu, koji su često ratni brodovi, Galeb ima ogroman potencijal, jer ima specifičnu priču, koja je toliko jedinstvena u europskim i svjetskim okvirima.
Tvrtko Jakovina, povjesničar o Titinom brodu Galeb u riječkoj luci i jugo-nakani da u njemu bude jugo-muzej, Novi list
 

GLUPOST

 
- Pozdrav »za dom spremni« udar je na Hrvatsku vojsku, koja je time stavljena u podređenu poziciju u odnosu na one snage koje su bile usisane u HV i kojima je tada time izmaknut i takav pozdrav. Zato je riječ o udaru na zdrav razum, jer danas vrlo dobro znamo kakvi su bili motivi tih ljudi, a dobro se sjećamo i zemljopisnih karata NDH iz početka devedesetih, uvećanih za Sandžak i Istru. To je uvreda za sve koji se žele sjećati.
Tvrtko Jakovina, povjesničar, Novi list
 
- SDP-ovcima je danas triput teže dobiti povjerenje građana jer moramo biti triput bolji, entuzijastičniji, sposobniji i pametniji.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a na crvenoj seansi u Tuhlju
 
- Svjetonazor nije bitan jer HNS ima stručnjake koji će ući u koaliciju.
Božidar Kalmeta, dugogodišnji čelnik HDZ-a, Jutarnji list
 
- Kao što smo unaprijed upozoravali da se Hrvatskoj sprema klijentelistička koalicija Plenkovićevog HDZ-a i HNS-a i očajničko izbjegavanje izbora, sada unaprijed upozoravamo da su određeni potezi koje vidimo posljednjih dana izuzetno zabrinjavajući i mogući nagovještaj nametanja nekog oblika autoritarne vladavine Andreja Plenkovića.
Priopćenje Mosta, Večernji list

- Stier nema ni gard ni potencijal lidera... On je, uostalom, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova postao isključivo Plenkovićevom milošću. Bila je to nagrada za jedino po čemu ćemo Stiera još neko kratko vrijeme pamtiti.
Branko Mijić, komentator Novoga lista
 
- Stepinac je kao crkveni visokodostojanstvenik u Kraljevini, kojom u ime boga na zemlji vlada srpski kralj, uživao sve privilegije povlaštene buržoarske klase, kraljevske kamarile i crkvene pravoslavno-katoličke  elite.
Vedran Sršen, suradnik jugoslavenskoga portala Tacno.net iz Mostara, rođen u Blacu kod Slivna
 
- Koja pljuska za one koji relativiziraju antifašizam, pa čak iz crkvenih redova! Recimo za ekipu iz ”Glasa Koncila“, za biskupa Vladu Košića (i neke druge) i brojne svećenike koji tamburaju o ”izmišljenom“ antifašizmu.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 
- Teško bi se zaista moglo reći da je Tito bio netolerantan čovjek.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije, Pupovčeve Novosti
 
- Bosanski Hrvati nisu previše zainteresirani za budućnost zemlje u kojoj žive jer imaju hrvatske putovnice.
Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU-a za Kosovo, Radio Slobodna Europa
 
- Thompsonove fašističke sklepotine nisu „glazba koja spaja ljude“, nego su – ekstremni nacionalizam koji razdvaja, vrijeđa, isključuje.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Glazba uistinu spaja ljude, ali ne kada pjeva Thompson. Ni na jednom njegovom koncertu nije se pojavio netko sa zastvom duginih boja.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar Slobodne Dalmacije, Jutarnjega lista...
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Premijer se nedavno iskreno zgranuo i gnušao na huligane koji su vrijeđali Janicu Kostelić, a opet tako olako prešao preko činjenice da sam baš ništa nije napravio kako bi naredio vojsci HDZ-ovaca u Hrvatskom nogometnom savezu da krenu u čišćenje hrvatskog nogometa, a Zakon o sportu konačno bude u primjeni.
Darko Pajić, novinar Novoga lista

- Dok se antifašisti okupljaju kod šume Brezovica (a toga istoga dana i na Trgu Maršala Tita u Zagrebu), oni koji su mrzitelji antifašizma, pa iz čisto provokacijskih razloga istoga dana komemoriraju žrtve kod jame Jazovka na Žumberku (476 identificiranih žrtava), će, kako to biva i na Bleiburškom polju, zloupotrijebiti nužan pijetet prema stradalnicima od komunističke ruke kako bi negirali ustaške zločine ili ih relativizirali spominjanjem žrtava poraća.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 

LAŽ

 
- U Jasenovcu je u nepune četiri godine pobijeno ili kroz njega u smrt poslano oko devedeset tisuća ljudi.
Drago Pilsel, sin emigranata iz Argentine, Autograf
 
- Veći dio svećenstva tako je oštro osudio Košićev javni istup, naglašavajući da Crkva sebi ne smije dopustiti izravno opredjeljivanje za neku političku opciju.
Urednički komentar portala Net.hr
 

OTROVNO PITANJE

 
- Možemo li zamisliti da se na mjesto predsjednika Hrvatske vlade uspne muškarac koji ima muža ili žena koja je u istospolnoj zajednici sa ženom? Ili da u Banske dvore, sa svojim timom, sjeda političar muslimanske vjere koji  navečer klanja u džamiji, ne jede svinjetinu i ne pije gemišt? Ili Srbin, pravoslavac, doseljenik iz Požarevca, koji je u Zagrebu završio studije i zaposlio se u Gradskom poglavarstvu?
Sanja Modrić, jugoslavenska novinara u Novome listu
 

PODSJEĆANJE

 
- Premijer je u trenutku kad je izbacivao Most iz koalicije zato što “su najavili da će glasati za smjenu ministra Marića” jako dobro znao da će trebati koalirati s nekim drugim. Odlučio je koalirati s HNS-om – strankom koja je pokrenula smjenu ministra Marića.
Željka Markić, aktivistica i čelnica udruge U ime obitelji, Narod
 
- Podsjećam vas na brzo prešućeni transkript razgovora između Ive Pukanića i Nine Pavića, koji u javnost izašao nakon Pukanićevog ubojstva Iz tih transkripata doznajemo kako dvije medijski važne figure usklađuju cijene svojih tjednika, te kako Ivo Pukanić pita Ninoslava Pavića ‘Koliko si novaca zadnjih godinu dana dao za Feral’, na što Pavić odgovara ‘5,4 milijuna’. Pukanić zatim pita ‘Je li te molio Ivo [Sanader]?’, a Pavić odgovara ‘Nije nego Stipe [Mesić]’.
Nino Raspudić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu na tribini na Fakultetu političkih znanosti o stanju u medijima
 
- Nešto možda što ne pripada zajedno ne može da raste zajedno i to je važna činjenica, da ono što ne pripada zajedno treba da bude samostalno
Andreas Wiedenhoff, socijalistički austrijski veleposlanik u Zagrebu zagovara odvajanje Republike srpske iz BiH, Nezavisne novine, Banja Luka, 21. rujna 2015.
 

PRAVO PITANJE

 
- Ali što je s kritikom onog sistema koji ti, eto, možda baš slučajno, ponekad daje kruh? Što je s pokušajima da se njega popravi? Ili njega ne treba popravljati zato što je ideološki ispravan? Gdje je predstava o Vojku Obersnelu?
Davor Mandić, novinar Novoga lista pita Olivera Frljića kada će na „scenu“ postaviti i ova, a ne samo ideološka pitanja
 

PRIMITIVIZAM

 
- Ova koalicija je septička jama koja će smrdjeti godinama. Ovo je gnjusna prevara svih hrvatskih glasača koji su na listama zaokružili lijevu opciju, liberalni lijevi centar. Dobili su šamarčinu smradnom rukom koja se uvukla u HDZ-ova prkna.
Siniša Pavić, novinar Novoga lista na ovakav način je protiv ulaska HNS-a u vlast

SKOJEVSKI

 
- Bez jake stranačke infrastrukture nitko ne može gurati velike projekte, a kamoli depolitizirati i deklerikalizirati obrazovnu reformu.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Ne mogu više trpjeti Vaše upetljavanje u obrazovanje. Ne mogu Vam prešutjeti podržavanje Željke Markić, a ne mogu Vam prešutjeti ni otvoreno koketiranje s radikalnom desnicom i naslikavanje s ratnim zločincima. Ne mogu i ne želim Vam više šutjeti, baš kao što Vam i nitko drugi ne bi trebao šutjeti.
Izvjesni mladi Siščanin Marko Jerleković vrijeđa biskupa Vladu Košića na facebooku

IZJAVE TJEDNA

 
- Pokaže li se točnom najava daje to Marija Pejčinović-Burić, ugledna diplomatkinja koja se u počecima karijere bavila ljudskim pravima (Plenković je sinoć za HRT potvrdio njezino imenovanje), bit će to pokazatelj značajnog odmaka HDZ-a s desnice prema političkom centru. Ovo je novi HDZ, nećemo prenagliti i zaključiti daje bolji, ali je posve drukčiji od stranke kakva je bila kad ju je preuzeo Plenković.
Robert Bajruši, bivši novinarski kadar Milana Bandića i Ive Pukanića, danas novinar Jutarnjega lista
 
- HNS-ov ulazak u Vladu je odgovoran čin koji treba spriječiti nazadnjački val populizma i zaostajanje Hrvatske. U svjetonazorskom i vrijednosnom smislu ultrakonzervativci, populisti i ekstremisti preplavljuju sve društvene institucije, što Hrvatsku vodi u smjeru današnje Mađarske i Poljske u kojima se u pitanje dovode neupitna ljudska prava.
Predrag Štromar, propali kandidat za ostanak na dužnosti varaždinskoga gradonačelnika i privremeni upravitelj HNS-a, Radio Slobodna Europa
 
- To nije veliki udarac za premijera Plenkovića i njegovu vladu. Mislim da je to manje-više planiran potez obje strane, i premijera i ministra. Premijer se odlučio za zaokret i htio bi da u Vladi nema ministara koji imaju ekstremno desne stavove, da se u novu politiku Vlade ne upleću u različite inicijative koje ti ministri zagovaraju. Kako je ministar Stier imao za savjetnika Hrastova Ladislava Ilčića, to je na tragu tog razilaženja. Plenković je s odlukom da koalira s lijevim liberalnim krilom HNS-a htio postaviti centrističku vladu koja bi bila manje opterećena desnim radikalizmom. Zato se i riješio Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a sada i Stiera.
Ivan Rimac, politički analitičar, Glas Slavonije
 
- Kolega Stier nije trebao ponuditi ostavku. Ona nije bila potrebna zbog toga što smo kao stranka i kao Vlada konsolidirani. Nikad nismo bili jači.
Davor Božinović, novi ministar policije, Nova TV
 
- Hrvatska narodna stranka nije imala nikakvog izlaza. Sve svoje moralne i političke kredite HNS je potrošio. Osoba koja je bila spremna sve prodati za malo osobne ambicije sada će biti izbačena iz stranke. Svakom prema zaslugama, gospođa Pusić završava tamo gdje treba završiti. A stranka ovog trenutka mora pokušati opstati.
Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke reformista o svojoj bivšoj stranci i svojoj bivšoj suradnici, HRT
 
- Licemjerno je i rigidno zatvarati ljude, navodno zbog verbalnog delikta, a istovremeno tolerirati sustavno kršenje zakona onih koji sjede u ložama.
Priopćenje Hajduka o napadu navijača Hajduka na Janicu Kostelić
 
- Naš stav je da je zabrinjavajuće da smo kao društvo došli u fazu da se zbog verbalnog delikta ljudi šalju na robiju! Ako je ovo možda naznaka budućeg ponašanja prema navijačima koji javno iskazuju stavove, možemo samo reći da će se Torcida u budućnosti još i jače boriti za poštenje, ravnopravnost, pridržavanje zakona i transparentnost u hrvatskom nogometu.
Glasnogovornik Torcide Damir Gruić u priopćenju Torcide o napadu navijača Hajduka na Janicu Kostelić
 
- Trump na vlasti je totalno rasulo, ne znam odakle početi u vezi njega.
Goran Višnjić, hrvatski glumac u Hollywoodu, Večernji list
 
- Stankovića nikad kod njegovih gostiju nije zanimala bit onoga što rade, sadržaj, doprinos općem dobru, nego, figurativno i stvarno govoreći, jesu li politički ispravni, jesu li psovali Tita, podrivali bratstvo i jedinsto, rušili Jugoslaviju, nisu li za Goli otok i Staru Gradišku. Samo je sotonski mozak mogao smisliti takvu emisiju u svetu nedjelju nakon mise i obiteljskog ručka, kao ljevičarsku pljuvačku na katoličku Hrvatsku.
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- Koalicija HDZ-a i HNS-a značajno će pridonijeti smanjenju desnog radikalizma u Hrvatskoj.
Dejan Jović, velikoSrbin na Fakultetu političkih znanosti o koaliciji HDZ-HNS, Autograf
 
- EU bi trebao izvršiti pritisak na Hrvatsku da prizna buduću arbitražnu presudu o granici sa Slovenijom jer bi hrvatsko odbijanje odluke arbitara moglo dovesti do konflikata u regiji.
Borut Šuklje, slovenski publicist, analitičar i bivši diplomat, Delo
 
- Stepinac nije moralna vertikala jednog cijelog naroda.
Vedran Sršen, suradnik jugoslavenskoga portala Tacno.net iz Mostara, rođen u Blacu kod Slivna
 
- Nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, trebala bi pripremiti kurikulnu reformu. Tim bi se pothvatom trebao ograničiti utjecaj Katoličke Crkve.
Urednički komentar ljevičarskoga bečkog Der Standarda
 
- Velika Britanija će se vratiti u Europsku uniju. Velika Britanija je parlamentarna demokracija i za pet godina može se dogoditi da novi parlament glasa za ujedinjenje s Europom.
George Soros, poznati investitor i  uništavatelj zdravih nacija, AP
 
- Zašto su morali završiti pet dana u zatvoru jer su psovali državnu tajnicu u HDZ-ovoj vladi.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata brani napadače na Janicu Kostelić
 
- Činjenica je da postoji odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića o HDZ-ovu prijedlogu izmjena Izbornog zakona. Činjenica da Bošnjaci žele više centraliziranu državu, što znači da svi imaju ambicije.
Pjotr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Oslobođenje
 
- Njegova popularnost, za koju sam mislio da je u međuvremenu splasnula, ali čini se da ipak nije, svjedoči o tome da u Hrvatskoj nacionalna mitologija još uvijek pada na plodno tlo i da je kritički način razmišljanja mnogima, čak i obrazovanim mladim ljudima, potpuno stran.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Cijela balkanska regija, ali i šire - dobro znaju kakva je politika Beograda. Ona je često vrlo agresivna, dok se s druge strane prikazuju kao žrtve. Svima je poznato da su sve ratove u bivšoj Jugoslaviji upravo oni započeli i da su počinili mnoge zločine - od onih protiv čovječnosti do onih veličine genocida. Svi počinjeni zločini dirigirani su upravo iz Beograda bilo da su počinjeni u Bosni, Hrvatskoj ili na Kosovu.
Hashim Thaçi, albanski predsjednik, TV Bujica
 
- U Kninu se „slavi“ tzv. dan VRA Oluje.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

TVRDNJE

 
- Neshvatljivo je da bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ima obraza žaliti se na postupanje policije prema huliganima koji su na Braču vrijeđali Janicu Kostelić. Zar je zaboravio na svoje policajce poput Sabadoša, koji su nasrnuli na vukovarskog branitelja Darka Pajičića? Ostojiću bi bilo bolje da komentira stvarne represalije kojima je sam bio glavni protagonist.
Stevo Culej, saborski zastupnik HDZ-a
 
- O Bulju uopće ne treba posebno razgovarati. Gospođa Pejčinović Burić je ‘top of the top’ hrvatske javne uprave. Ona spada u najuži vrh po kvaliteti hrvatskih javnih službenika, koja se pritom odlučila da javno-službeničku karijeru zamijeni s političkom. Marija Pejčinović Burić izrazito je kvalificirana osoba za posao koji će dobiti. Politički je potpuno jasno kamo spada i vrlo je čvrsto europski profilirana osoba. Nema puno ljudi tog kalibra i zločin je kada si, poluobrazovani i poluinteligentni, ljudi uzimaju za pravo ocjenjivati poziciju takvih ljudi. To je strašno. Ona predstavlja društvenu elitu u najboljem smislu riječi i ne može o njoj govoriti netko tko nije sposoban suvislo izgovoriti tri rečenice.
Davor Gjenero, politički analitičar, Direktno
 
- Gdje god su manjine težile separatizmu su bile izbačene iz zemlje. Zato nikada nitko iz Hrvatske nije protjerivao Čehe ili Slovake, jer nisu težili separatizmu. A Talijani ili Srbi, nažalost jesu.
Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida u Saboru obraća se M. Pupovcu i F. Radinu
 
- Porazno je da HNS koji je osnovala liderica Hrvatskog proljeća Savka Dabčević Kučar u svakoj prilici ide u zagrljaj SDP-u koji je osnovao likvidator njezine politike Račan.
Milan Ivkošić, komentator Večernjega lista
 
- HNS je fantomska tvorevina i anacionalna sljedba.
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik u Dnevniku Nove TV o Hrvatskoj narodnoj stranci
 
- Pariški sporazum o klimatskim promjenama posljednji je primjer za to da Washington sklapa sporazume koji štete SAD-u, a pogoduju svim drugim zemljama.
Donald Trump, američki predsjednik, Die Welt
 
- Mizerna nacionalna osvještenost, orjunaštvo Sušaka i mnogoljudna »Jugoslavija u malom« pod budnim partijskom kontrolom. SDP i njegovo glasačko tijelo u Rijeci djeluju zavjerenički.
Davor Velnić o crvenoj Rijeci i pobjedama SDP-a od 1990., Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Za razliku od novopečenih profašista i profesionalnih Hrvata, HNS se od samostalnosti do danas borio, a borit će se i dalje za jednakost svih, za zaštitu manjina, za ljudska prava i građanske slobode, za gospodarski razvoj države, moderno obrazovanje te povećanje standarda svih građana.
Priopćenje HNS-ovaca protiv Zlatka Hasanbegovića
 
- Što se nas tiče u hrvatskom nogometu nema mjesta za ljude koji se sada tamo nalaze, za Šukera, Mamića, Vrbanovića, Kulušića... HNS se uskladio sa Zakonom o sportu dvije godine nakon što je isti izglasan. Nakon što su se toliko čelni ljudi Saveza ponašali kao da se Zakon na njih uopće ne odnosi, na koncu su to napravili na način da je to samo dok čekaju da se izglasa novi Zakon kojim će se te stavke promijeniti. Ne ćemo odustati sve dok ne očistimo hrvatski nogomet
Glasnogovornik Torcide Damir Gruić u priopćenju Torcide o napadu navijača Hajduka na Janicu Kostelić
 
- Sve što je proteklih godina stvaralo zazor prema Hrvatskoj – od neoustaškog divljanja, pogoršanja položaja manjina, klerikalizacije javnog života, pa do raširene sistemske korupcije – svoje izvorište ima u HDZ-u, ili u dobrom dijelu te stranke. Andrej Plenković na tom planu nije učinio mnogo. Skandal s ustaškim Za dom spremni u Jasenovcu Plenković nije proizveo, ali ga je relativizacijom i nečinjenjem produbio.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe
 
- Selektivni zakoni Janica Kostelić mora znati jednu stvar: ona nikada ne bi doživjela ono što joj se dogodilo na Braču da nije ušla u politiku i primila se (neuspješno) zadatka provođenja Zakona o Športu. Nisu je napali zato što je žena, ni Zagrepčanka, ni skijašica. Napali su se zato što je državna dužnosnica u Vladi koja selektivno provodi zakone.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Premijer Plenković vjerojatno će uz pomoć liberala postići da se ukloni fašistički ustaški slogan 'Za dom spremni' koji se nalazi na ploči koju su prošle zime u blizini logora Jasenovca montirali desni radikalni veterani.
Urednički komentar ljevičarskoga bečkog Der Standarda
 
- Plenkovićev i Štromarov pokušaj da ”saniraju“ hrvatsku močvaru ostat će mrtvo slovo na papiru ako se i dalje bude prakticirao fašizam. Ukoliko HDZ ne povuče jasno crtu između fašizma i antifašizma.
Drago Pilsel, Josipovićev kameleon moralizira, Autograf
 
- U Hrvatskoj nacionalistička desnica rijetko artikulira ekonomsku politiku koja ide dalje od ‘ne ćemo prodavati obiteljsko srebro’.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- ‘Hrvatska kakvu trebamo’ za Tuđmana nije bila usporediva sa Španjolskom ‘nakon pada Francisca Franca’, već sa Španjolskom iz doba dok je ovaj bio u punoj profašističkoj snazi.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Državna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, teško je ovisna o rasipanju ono malo novca poreznih obveznika na beskorisna putovanja u inozemstvo, što se vežu jedno na drugo bez reda i smisla, povela je svitu državnih dužnosnika s oko 800 pripadnika HV-a, policije, branitelja i obitelji na vojno hodočašće u Lourdes, gdje su se – neukusno zagrljeni i razvaljenih vilica dali snimiti kako prkosno pjevaju poznatu Thompsonovu pjesmu po čijim su stihovima Hercegovina (BiH), Dalmacija, Istra i Slavonija u istoj državi. Velikoj Hrvatskoj, koja je i dalje nedosanjani san svih desnih rigida u hrvatskom društvu, uključujući Katoličku crkvu.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Thompson je pjevač koji svoje koncerte započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni!“, a potom uveseljava svoje fanove pjesmuljcima što slave ustaško klanje i poglavnika nekadašnje naci-države, sve uokvireno odvratnim simbolima krvi i tla.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Reforma obrazovanja, jedina je tema koja, čini se, može na ulice izvući veliki broj građana i ujediniti sve one koji se protive rastućoj neokonzervativnoj fronti.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Država nikada nije stala u zaštitu Mirjane Rakić, žrtve brutalnog napada od strane nekoliko tisuća ljudi. Zakoni se nikada nisu primijenili na sve one šatoraše koji su godinu dana terorizirali državu, rušili vlast, proglašavali ministre, premijere, predsjednika države izdajicama, komunjarama, jugofilima, lošim Hrvatima.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- U povijesti svjetske politike od Hrvata ima mjesta samo za jednoga koji je u svijetu općeprihvaćen kao svjetska veličina, a to je Josip Broz. Odreći se onoga po kojem nas u svijetu mogu prepoznavati protivno je logici. Pametni narodi i pametni predstavnici tih naroda uzimaju i koriste iz svoje povijesti sve što im može biti od koristi. Tako bi trebalo biti i sa našim hrvatskim narodom.
Vedran Sršen, suradnik jugoslavenskoga portala Tacno.net iz Mostara, rođen u Blacu kod Slivna
 
- Prije 72 godine udareni su temelji na kojima počiva i današnja Hrvatska, a antifašizam je 1990. upisan u hrvatski Ustav kao naše trajno opredjeljenje. Čast Hrvatske obranili su antifašisti.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 
- Zemlje-sljednice jugoslavenske federacije redom su zaboravile kako se vodi samostalna politika, oslonjena na vlastite interese i na dobrobit svojih građana. Gotovo bez iznimke rehabilitiraju (sudski ili svakodnevnom praksom) kolaboracionističke, zločinačke režime iz vremena Drugog svjetskog rata.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net
 
- Krug 99 je današnjom sesijom želio dati doprinos protestu pred činjenicom, kako su naveli, falcificiranja uloge Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u toku opsade Sarajeva, odnosno pokušaja da se autentična sarajevska HVO historijski falsificira i redefinira u HVO Herceg Bosne. Kako su naveli, tome podršku daje i aktualna vlast u Sarajevu. 
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 
- Tuđmanova 'svenacionalna pomirba' predstavljala je snažan frankistički iskorak hrvatske državotvorne ideologije.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Teško mi je izdvojiti 'pozitivne strane' Titovog, a još manje posttitoističkog 'socijalizma'. Ja sam između 1977. i 1980. godine prelazio s austrijskog na jugoslavenski teritorij sa zebnjom i bojazni da bi Tito mogao umrijeti i ja morao ostati zauvijek u Jugoslaviji.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Nedavno je u Beču objavljena historiografska knjiga Geschichtsbuch Mitteleuropa - Vom Fin de Siecle bis zur Gegenwart, koja Hrvatsku pozicionira u srednjoeuropski kulturno-povijesni krug. No Hrvatska je i mediteranska i balkanska.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- Antikomunistička kampanja devedesetih godina dovela je do shizofrene situacije. Isti diskreditiraju Narodnooslobodilački pokret i tvrde da su Hrvati bili među prvim antifašistima u Europi. Koji je pokret u Hrvatskoj bio protiv fašizma?
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- „Slavuj“ iz Čavoglava izlaskom na javnu scenu izbildao si je status zvijezde proustaške desnice.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net
 
- Thompson je lik koji je zajednički nazivnik one mladosti koja svastikama muči labradora i ovoga ološa u Bleiburgu, a u čije su se ime, obranu dostojanstva i njegove neupitne glazbene vrijednosti na noge digle hrvatske institucije, jer mu je, eto, u Sloveniji zabranjen koncert.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Tito kao povijesna ličnost će kad-tad dočekati ono što i zaslužuje.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije, Pupovčeve Novosti
 
- Trebalo se ozbiljno uspostave temelji za implementaciju jezične policentričnosti, da se jednom i zauvijek kaže da jezik nije jamac identiteta već jedan od njegovih temeljnih ingredijenata.
Nikola Petković, književni kritičar iz Rijeke i komentator Novoga lista žali što se nije i to reklo u Sarajevskoj deklaraciji, Autograf
 

DEMAGOGIJA

 
- Za HNS je interes Hrvatske na prvom mjestu.
Priopćenje HNS-ovaca protiv Zlatka Hasanbegovića
 
- Radna mjesta stvaraju solarna industrija i industrija energije vjetra. Osobito je solarna industrija prošle godine brzo rasla, skoro 17 puta brže od ukupnog gospodarstva. Napuštanje sporazuma o klimi u svakom slučaju ne će popraviti stanje s radnim mjestima u industriji fosilnih goriva i drugim industrijama.
Urednički komentar newyorškoga Bloomberga protiv Donalda Trumpa
 
- Primjena Pariškog sporazuma nudi znatne gospodarske mogućnosti za rast u našim zemljama i u gloablnim razmjerima.
Zajednička izjava Njemačke, Francuske i Italije nakon što je D. Trump napustio Pariškom sporazumu o „klimatskim promjenama“
 

DIKTATURA

 
- Pitanje reforme obrazovnog sustava i simbolične zabrane ustaškog usklika ZDS, ne nužno tim redoslijedom, mogli bi biti pokazatelji da se odustaje od relativizacije fašizma i da će u HDZ-u, kada su u toj stranci već navalili na demokršćanstvo, zaista zastupati kršćanske vrijednosti a da ih se na to ne mora podsjećati.
Drago Pilsel, kameleon-povratnik iz Argentine, Autograf
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Samo, Janica Kostelić, državna tajnica u HDZ-ovoj vladi i državna dužnosnica nadležna za pitanje provedbe Zakona o športu, imala je tu privilegiju da su u njezinu zaštitu stali policija i sudovi, uhitili prosvjednike (napadače?) i izrekli im pet dana zatvora. Nitko nikada nije sankcionirao napadače na Mirjanu Rakić.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Budući da su Srbi i Hrvati vrlo slični u jeziku, kulturi i mentalitetu, ali ne i u vjeroispovijesti, religija se kultivira kao ono što ih dijeli. Od toga profitiraju crkve. Iako one samo marginalno utječu na način života svojih ovčica, društveno značenje Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve i dalje je veliko. Da bi to tako i ostalo, crkveni poglavari ne investiraju u pomirenje, nego brižljivo njeguju narcizam malih razlika svojih pristaša.
Andreas Ernst, novinar Neue Zürcher Zeitunga
 

LIBERALIZAM

 
- Pitanje je koliko će Blaženka Divjak imati slobodne ruke u kreiranju obrazovne politike, s obzirom na to da je operativno kurikularna reforma povjerena ljudima bliskim konzervativnim organizacijama.
Siniša Bogdanić, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Ujedinjena Europa – nažalost bez Britanaca – uistinu može biti snažan branitelj liberalnog svjetskog poretka.
Matthias Naß, komentator njemačkoga Die Zeita
 
- U SAD-u treba podupirati one snage koje će zajedno s liberalima u Europi i drugdje braniti taj poredak od autoritarnih iskušenja.
Ralf Dahrendorf, njemačko-britanski sociolog, filozof, ekonomist, političar i autor razvoja konfliktnih teorija društva
 

NEUKUSNO

 
- Grabar-Kitarović, kojoj je više od ikog u državi stalo biti na vlasti, neukusno glumatati „državnicu“ koja tri četvrtine radnog vremena provodi na beskorisnim, skupim inozemnim putovanjima o trošku poreznih obveznika.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

NIJE NEGO

 
- Hajduk se više puta javno ogradio i izrazio protivljenje djelovanju koje podrazumijeva bilo kakav oblik nasilja. Strpljenje nogometne javnosti, zahvaljujući negativnom utjecaju politike na nogomet kroz protekle godine, došlo je svome kraju. Upozoravali smo da će nasilje nad nogometom, nepoštivanje zakona i demokratskih oblika djelovanja stvoriti prostor za eskalaciju različitih oblika nasilja koje su, naglašavamo, protiv interesa Hajduka.
Priopćenje Hajduka o napadu navijača Hajduka na Janicu Kostelić
 

OPRAVDAVANJE ISILA

 
- Sve češći napadi atentatora-samoubojica se odvijaju pod vjerskom “kapom”, ali koje ne bi bilo moguće privući i motivirati nikakvom vjerom da nema toga iskonskog osjećaja marginaliziranja i lišavanja osnovnih prava, kao onoga na školovanje, na zdravstvenu zaštitu, na rad, ukratko – na život dostojan bića koje se zove čovjek.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net
 

OTROVNO PITANJE

 
- Zašto eksponirani sportski katolici nisu praktično „imali Isusa“ i prije no što su si postoljima i medaljama zaslužili globalnu slavu.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, a sada komentator jugonostalgičarskoga i protuhrvatskog portala Tacno iz Mostara
 

RUSOFIL

 
- Neprijatelj je nađen u Rusiji, mada je – koje li ironije – upravo demokratski Zapad taj koji danas provodi onu i onakvu politiku hegemonije kakvu je u vrijeme prethodnoga hladnoga rata pokušavao nametnuti nekadašnji Sovjetski Savez.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

ZAMJENA TEZA

 
- Hrvatska je pak izmislila formula o “osudi svih totalitarnih režima”, čime izjednačava antifašizam (što ga za tu priliku proglašava komunizmom) s fašizmom i uporno radi na tome, pa i formiranjem Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima (u što, naravno, nije uključen onaj ustaški) da pobjednike antifašističkog rata pretvori u poražene krvnike i ubojice, a poražene fašiste, dokazane ubojice, u “tek ponekad” zabludjele domoljube.
Tomislav Jakić, bivši partizan, komunist i savjetnik S. Mesića, tacno.net

IZJAVE TJEDNA

 
- Sporazum o arbitraži oko granice između Hrvatske i Slovenije formalno i dalje na snazi, što je stav i službene Ljubljane, i to zato što Oreškovićeva i Plenkovićeva vlada nisu provele zaključak Sabora iz srpnja 2015. godine, kojim se obvezalo Vladu da pokrene postupak temeljem kojeg bi taj Sporazum prestao važiti. Stoga će se Hrvatska naći u vrlo teškoj situaciji kad Arbitražni sud, kao što su najavili, uskoro objavi svoju odluku.
Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, Novi list
 
- Bilo bi bolje da je izašlo još puno više ljudi. Moramo naći način kako da motiviramo ljude. Nakon dugo vremena imamo odličnu kandidatkinju. Očito to nije motiviralo ljude da izađu na izbore. Iako u Zagrebu ni ranije nije izlazilo bitno više ljudi.
Vesna Pusić, bivša predsjednica HNS-a u stožeru Anke Mrak-Taritaš, Direktno
 
- Klijentelisti i korupcija u Hrvatskoj uvijek na kraju pobijede, nisam vjerovala da će tako biti u HNS-u.
Nada Turina Đurić, saborska zastupnica HNS-a, Jutarnji list
 
- Ne osjećamo se gubitnicima. Dobili su Metković tako što su iskorišteni građani iz BiH. Nije pobijedio Metković, pobijedili su ljudi iz druge države. Ako je to način da pobjede, ja im čestitam.
Božo Petrov, razočarani predsjednik Mosta nakon poraza na izborima, Dnevni list
 
- MKSJ je utvrdio kako je Republika Hrvatska imala ukupnu kontrolu nad snagama HVO-a i pomagala u vođenju i koordinaciji ovih jedinica te je jasno utvrdio kako je između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine postojao međunarodni sukob te se ne može govoriti o obrambenom karakteru rata. S obzirom na to da se sukob vodio na teritoriju BiH, djelovanje jedinica HVO-a ne predstavlja obranu Republike Hrvatske već osvajačke tendencije tadašnjeg političkog vodstva RH i ugrozu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koje su u tom razdoblju bile u sukobu s Armijom BiH.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 
- Pobjeda SDP-a u Sisku na dan sv. Kvirina je poraz Crkve.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Hrvatski radio, U mreži prvoga
 
- Nije mi jasno zašto HDZ stoji iza njega. Imam petero djece, široku obitelj i time se ponosim. To što su govorili ti Oparini članovi, ti jadnici i jebivjetri da sam propalica. Nisam, ja imam petero djece. Borit ću se za svoju djecu i za djecu svih onih koji su glasali za mene. Sram ih bilo na što su spali.
Željko Kerum, poraženi kandidat u drugom krugu na izborima za splitskoga gradonačelnika, RTL
 
- Mi razumijemo logiku i zahtjeve Hrvata u BiH. Prije svega, to se odnosi na to kako se biraju predstavnici naroda u tijela vlasti.
Pjotr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Oslobođenje
 
- Svoje podrijetlo dakako ne mogu niti želim nijekati, ali ga na drugoj strani nemam potrebu uvijek iznova isticati, tim više što sam austrijski državljanin. Hrvatski nisam nikada ni bio, ako se izuzme moje 'dvojno' – hrvatsko i jugoslavensko državljanstvo - iz vremena SFRJ-a, kojeg sam se vrlo rado odrekao.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Cilj arbitražnog sporazuma bio je plemenit, a arbitri su ocijenili da se on može nastaviti i zaključiti unatoč prekršaju koji su međusobnoj komunikaciji imali prijašnji slovenski arbitar na sudu i tadašnja službenica u slovenskom ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik.
Borut Pahor, slovenski predsjednik pokušava obraniti slovensku kontaminaciju propalog Arbitražnog sporazuma, Delo
 
- Slovenija smatra da je arbitražni sporazum važeći međunarodni ugovor i da takve ugovore članice Europske unije moraju poštovati.
Karl Erjavec, šef slovenske diplomacije, STA
 
- Europa je okružena neprijateljskim snagama, Putinovom Rusijom, Erdoganovom Turskom, Egiptom, ali i Ameriku kakvu Trump pokušava stvoriti, ali u tome ne uspijeva.
George Soros, jedan od najopasnijih investitora na svijetu, AP
 
- Žalostan dan za globalnu zajednicu. Ključan partner okrenuo je leđa borbi protiv klimatskih promjena. EU duboko žali zbog unilateralne odluke Trumpove administracije.
Miguel Arias Cañete, Španjolac, europski povjerenik za klimatsku akciju i energiju nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Hina
 
- Američko odustajanje znači da se američki proizvođači ne moraju pridržavati klimatskih ciljeva, što bi stvorilo poremećaj u konkrentnosti. Protiv toga se možemo boriti samo tako što ćemo reći: tko god želi imati pristup našem tržištu, a europsko je najveće tržište na svijetu, mora poštovati europske standarde.
Martin Schulz, kandidat njemačkog SPD-a za novog kancelara, nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Hina
 
- Povlačenje iz Pariškog sporazuma je zločin protiv čovječnosti.
Michael Moore, američki filmaš i aktivist, AP
 
- Ona će nanijeti pravu financijsku štetu milijunima američkih radnika koji svakog dana svoju plaću zarađuju u sektorima proizvodnje čiste energije i prijevoza.
Bob Keefe, izvršni direktor skupine Environmental Entrepreneurs E2 nakon napuštanja SAD-a Pariškog sporazuma o „klimatskim promjenama“,,UP
 
- Pariški sporazum je iznimno važan.
Angela Merkel, njemačka kancelarka nakon što je SAD napustio Pariški sporazum o „klimatskim promjenama“, DPA
 
- Kada sam u kazalištu u Visu čuo Vjekoslava Afrića (poznatog glumca HNK iz Zagreba, op.a.) kako recitira Zogovićevu poemu o Titu, ponovo sam bio u iskušenju da ga doživim gotovo kao mitsko biće. Kao čovjeka, pristupačnog, neposrednog...
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije prisjeća se svojih partizanskih dana, Pupovčeve Novosti
 
- Ta mrzilačka svijest, kultura separacije i netrpeljivosti prema drugima i drukčijim snažna je i prepoznatljiva eksplicitna i neizravna poruka Thompsonove glazbe koja je više od ijedne druge na lakonotnoj pozornici Bijedne Naše komercijalizirala „domoljublje“.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Došao je Kordić iz Haaga, dočekuju ga ti veliki crkveni dostojanstvenici. Priprema se podrška za uznike. To je opomena budućim generacijama da nas još čeka iskušenje i borba za opstanak.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 
- Sjedinjene Države ne će prihvatiti kinesku militarizaciju umjetnih otoka u Južnokineskom moru.
James Mattis, šef Pentagona na summitu o regionalnoj obrani u Singapuru, Jutarnji list
 
- Novi predsjednik nije drugo no idealno konstruirani politički mehanizam programiran za davanje ispravnih odgovora na sva pitanja i za očaranje većine birača. 
Fjodor Lukjanov, moskovski vanjskopolitički analitičar o Emmanuelu Macronu, Magyar Nemzet
 

TVRDNJE

 
 
- To što hrvatska država radi športu ne mogu raditi najveći neprijatelji hrvatske države. Hrvatska država izravno radi protiv športa! Ne svojom pasivnošću, nego baš izravno. Izdvajanje športa iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa je - ruganje sa športom! Time se upravo pokazuje da im šport ne znači ništa. Kad si šport koji je bio dio Ministarstva gurnuo u upravu, pokazao si kakav je tvoj odnos prema njemu.
Zdravko Mamić, čelnik Dinama, Jutarnji list
 
- Šokiran sam razvojem događaja na hrvatskoj političkoj sceni i činjenicom da je moja stranka odlučila koalirati s HNS-om. Suradnja HDZ-a i HNS-a je nakaradna. Zbog toga će HDZ izgubiti birače desnog centra. To se spremalo još otkako su mene maknuli sa čela stranke.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, Index, N1 TV
 
- Ako jednom bude donesena neka arbitražna odluka, Hrvatska je ne će prihvatiti i ne će je smatrati obvezujućom i to je ono što su sve hrvatske vlade od odluke Sabora iz 2015. pa sve do sada uvijek jasno i glasno navodile. Hrvatska je učinila sve što je bilo potrebno za izlazak iz arbitražnog postupka sa Slovenijom a mehanizam mirenja pod okriljem UN-a može se, ali i ne mora pokrenuti.
Andreja Metelko-Zgombić, glavna pravna savjetnica ministarstva vanjskih poslova, HRT
 
- Davor Bernardić je loš izbor za SDP. Jednostavno, on nije dobar za stranku. Mi ne ostavljamo dobar dojam prema biračima. Mi smo se pogubili dobrim dijelom zbog predsjednika stranka i moramo naći zamjenu za gospodina Bernardića.
Milanka Opačić, dugogodišnja čelnica SKH i SDP-a, Večernji list
 
- Postoji racionalni izlaz za očuvanje partnerstva Donalda Trumpa i Angele Merkel u upravljanju Europom. A to je: NATO pod američkim vodstvom kao obrambeno-sigurnosni kišobran i politički savez, Velika Britanija kao glavni međunarodno-politički operativac i EU pod njemačkim vodstvom kao snažna gospodarska asocijacija.
Ljubica Gatarić, novinarka Večernjega lista
 
- HNS je stranka bez glasača. S druge strane HNS u mnogim mjestima ima više članova nego SDP i lokalno je dobro organiziran. Glasače uzimaju od SDP-a, koji nema organizaciju jer ju je Zoran Milanović uništio.
Denis Kuljiš, novinar, TV Bujica
 
- Njemačka uz pomoć potcijenjenog eura eksploatira ne samo SAD, nego i članice EU-a.
Peter Navarro, američki predstavnik za trgovinu, Novi list
 
- Nacionalno biće počiva na pogrješnom razumijevanju vlastite povijesti.
Ernest Renan, francuski filozof XIX. stoljeća, Peščanik
 
- Trump ostvari predizborno obećanje i svi su u šoku. To se zove demokracija.
Nigel Farage, britanski domoljub nakon Trumpova povlačenje iz Pariškoga sporazuma o klimatskim promjenama, Reuters
 
- Svatko tko pročita i razumije sporazum shvatit će da on zapravo nije o klimi nego o prelijevanju američkog novca u druge zemlje i da ne riješava probleme klime.
Wilbur Ross, američki ministar o napuštanju SAD-a Pariškog sporazuma o „klimatskim promjenama“, Fox News
 
- Kada su nastale promjene pod utjecajem visokih predstavnika, bilo je na štetu manjeg naroda. Međunarodni moćnici igrali su igru pragmatičnosti, samo da se ne puca, a pravedni mir nije bio u interesu, pogotovo da se ne diraju njihovi interesi. Danas, kada se ukazuje na tu nepravdu, onda se stvara klima koja nije zdrava. Razlog je što se oni koji imaju privilegije zahvaljujući moćnicima svjetskim, ne žele odreći privilegija, jer to smatraju svojom ugroženošću, te se, jednostavno, ne može stvarati stabilni mir.
Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, Dnevni avaz
 
- Riječka multietičnost austro-ugarske odnosila se na prosperitetni suživot građana Hrvata, Talijana, Mađara, Engleza, Nizozemaca, Francuza i Grka, danas je to jugoslavenski nacionalizam i predstave folklora »naroda i narodnosti«.
Davor Velnić, hrvatski književni i urednik Književne Rijeke, Novi list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru protiv hercegbosanskih Hrvata
 
- U Hrvatskoj bujaju retrogradni procesi (pokušaji zabrane pobačaja, protivljenje obveznom cijepljenju djece, zaustavljanje kurikularne reforme), te osobito pokušaji revizije povijesti u smislu negiranja zločina NDH s jedne strane i negiranja vrijednosti hrvatskog antifašizma s druge strane.
Drago Hedl, novinar Telegrama
 
- U osnovi politika Herceg-Bosne je velikosrpski projekt koji je prihvatio Franjo Tuđman. Svatko iole pametan u Hrvatskoj i na ovim prostorima imaju jedan konsenzus da je to najveći promašaj hrvatske politike novouspostavljene hrvatske države i ta politika kontinuirano traje. Ta politika sustavno razara bh. društvo, priječi integraciju BiH u Europu. Ta politika izravno surađuje s velikosrpskim projektom u Republici srpskoj i ona se nigdje, u pravo smislu, ne zauzima za bosanske Hrvate.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Anadolija 
 
- Opara ne može voditi Split jer je on loš čovjek. Nekvalitetan, nepouzdan, spletkaroš, kokošar, sve najgore o njemu. On nije HDZ. On je zapravo nula. Pokušali su pljačkati na jeftin način i sad moraju sebe oprati. HDZ može vladati Splitom, ali Opara ne može. On je nebitan lik, jedna obična nula, dno dna. Ne postoji tako loša osoba u hrvatskoj politici kao što je on. On je manipulator, špekulant, bavio sitnim kokošarenjem u Italiji. Čovjek je nula bodova. On je zlotvor.
Željko Kerum, poraženi kandidat u drugom krugu na izborima za splitskoga gradonačelnika, RTL
 
- Tuđmanova ‘pomirba’ je tek krinka za zatiranje partizanskog atifašizma i reafirmaciju ustaštva.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Neki elementi NDH su namjerno oživljeni u današnjoj Hrvatskoj, poput pozdrava ‘za dom spremni’, koji se u dijelu društva iz ustaškog transformirao u ‘stari hrvatski pozdrav’. Ljudi koji se smatraju najvećim domoljubima istovremenu nanose veliku štetu RH. To je fenomen pretvaranja patriotizma u nacionalizam.
Gordan Duhaček, novinar Tportala
 
- Roman Leljak je osuđeni slovenski kriminalac i samozvani „istraživač komunističkih zločina“.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Čovjekova sklonost opravdavanju vlastitoga zločina, vječna je i zavodljiva kušnja. Nije li to, u svojoj biti, i novo "groblje" ponad Mostara – samo još jedno veliko groblje šutnje o vlastitim zločinima i grijesima daljnje i nedavne prošlosti?
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba
 
- Najluđom se, kao i uvijek, pokazala predsjednica države koja je oštro protestirala kod slovenskog predsjednika, kazavši kako se Thompsonov koncert ne smije zabranjivati zato jer „glazba spaja ljude“!
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net

- Borio sam se protiv agresora na svoju zemlju i budem li trebao sutra, neka znaju da ću se opet boriti! Postavlja se pitanje hoće li postojati kritična masa patriota da obrane Bosnu? Ima je, i ta snaga se vidi. Ja sam došao ovdje među vas da vam otvoreno kažem da ću raditi na našem umrežavanju. Svaki Bošnjak stariji od 17 godina trebao bi kupiti vojnu uniformu.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 

JUGONOSTALGIJA

 
 
- Cilj nam je maknuti apsolutno politiku iz obrazovanja, vratiti struku, to je ključno i jedan od naših preduvjeta. Nema više desnice da bude dio koalicije, ni gospođa Esih ni gospodin Hasanbegović ne mogu biti njezin dio. Moramo izaći iz rovova partizana i ustaša, nema više Za dom spremni, trebaju se micati nazivi na pločama u spomen hrvatskim braniteljima.
Srđan Gjurković, čelnik HNS-a, N1 TV
 
- Hvala vam još jednom i svima na angažmanu i naravno medijima koji su nas pratili kroz ovo razdoblje i što da kažem uz prigodnu pjesmu Bandiera Rossa poseban pozdrav za HRT iz Lenjingrada s krstarice Aurora.
Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik u noći pobjede na izborima, Novi list
 
- Paradoks da oni koji se smatraju najvećim domoljubima, ugledu Hrvatske u svijetu najviše štete oživljavanjem elemenata NDH, uz istovremeno nijekanje njihove povezanosti s istom, može se po mom mišljenju barem djelomično objasniti intenzivnom indoktrinacijom već spomenute tzv. državotvorne ideologije u školi, politici i medijima od samih početaka hrvatske samostalnosti, prema kojoj je sve što je hrvatsko dobro i plemenito. Tako je to u svakom slučaju shvatio i još uvijek dobrim dijelom shvaća – kako bi rekao Franjo Tuđman – 'hrvatski puk'. A sve što je indoktrinirano, gotovo je nemoguće 'izbiti' nekome iz glave razumnim argumentima.
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Koliko bi hrvatsko društvo imalo koristi od svoje verzije slavnog Historikerstreita, odnosno kakva je uloga i, još važnije, odgovornost historiografije i povjesničara u tome da se Hrvatska izvuče iz shizofrene močvare u kojoj se trenutno nalazi?
Gordan Duhaček, novinar Tportala pokušava svim sredstvima ocrniti hrvatsku samostalnost, pa i „povijesnom svađom“ oko holokausta
 
- Hrvati, zajedno sa drugim narodima i ljudima u Bosni i Hercegovini, nositelj su bosanskohercegovačkih vrijednosti kao pretpostavke pripadnosti europskoj porodici ljudi i naroda i nitko posebno ne može BiH uvoditi u Europu niti izvoditi bilo koga iz pripadnosti BiH,
Poruka sa sarajevske sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99
 
- Povod današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99
je raskrinkati najnovije poteze hrvatske vlasti, hrvatskih predstavnika u BiH u vezi sa borbom za hrvatski entitet i hrvatsku televiziju. U osnovi, to je kontinuirana politika Herceg-Bosne i to je ono što želimo raskrinkati.
Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, Anadolija 
 
- Na samitu NATO-a u Bruxellesu Kilonda Granar-Kitarović nastupila je u svojstvu prpošne koker španijelke.
Viktor Ivančić, jugoslavenski novinar, tacno.net
 
- S „Bojnom Čavoglave“ na početku Domovinskog rata munjevito se prometnuo u pravu zvijezdu pretežno (ultra)desničarski, šovinistički i nacionalistički  nabrijane publike. Ne samo u Hrvatskoj nego i među dijasporom u Kanadi, SAD-u, Latinskoj Americi, Australiji… te europskim zemalja sa znatnijim brojem hrvatskih gastarbajtera i političkih emigranata. Svađalačkim tekstovima svojih pjesama protiv „četnika“ i „komunista“, što na čudan način poistovjećuje s ljubavlju prema hrvatstvu, domovini i Bogu koje će samopozvao braniti, nije mu ravan ni jedan drugi pjevač u RH, kao ni brojem obožavatelja.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Tacno.net

- Zoran primjer žrtve a ne mučenika jest i fra Radoslav Glavaš, jedan među 66-toricom hercegovačkih franjevaca koje su partizani – u nehumanoj i sistematski, s vrha isplaniranoj odmazdi – mučki ubili na završetku rata. Ovaj franjevac jest žrtva komunističke osvete, ali teško da može biti mučenik za vjeru, jer je od početka sjedio u Budakovu ministarstvu za kulturu i bogoštovlje, u zločinačkom režimu NDH, usprkos i zabrani vrhovne uprave Franjevačkoga reda (srpanj 1941.) da se franjevci ne smiju uključivati u ustaški režim, niti na bilo koji način sudjelovati u pljačkanju i progonu Srba, Židova, Roma i "neprijatelja" ustaškoga režima, usprkos i "bratskim" opomenama koje mu je slao fra Dominik Mandić, hercegovački franjevac, tada član vrhovne franjevačke uprave u Rimu.
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba
 
- Pojmovi ilirstvo i jugoslavenstvo bili su neophodni u nacionalnom osvješćivanju (ne samo) hrvatskog naroda, naime, da se u odnosu spram drugih otkrije posebnost (identičnost sa samim sobom) hrvatstva i da se pritom utvrde načela primjerene komunikacije s drugima.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- Tito je bio uvjeren u to da narodi Jugoslavije moraju biti ravnopravni i da nacionalizam nužno vodi prema težnji za hegemonijom jedne nacije nad drugom.
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije, Pupovčeve Novosti
 
- A upravo onako kako je samolegitimirao dominantnu predodžbu Pravog Hrvata, Thompson je muzikom i tekstom i isključivao. Isključivao je Druge, a ti su drugi bili – just name it: Srbi, nehrvati, komunjare, ateisti, Jugoslaveni, urbani rasisti, orjunaši… (…) I zato Marko Perković Thompson – za razliku od Goge ili Rozge – nije nikad bio ‘glazbenik koji spaja ljude’. Cijeli atrakcijski potencijal njegovog parapolitičkog rocka sastoji se u tome da ljude razdvaja: razdvaja na Nas i Njih.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar Slobodne Dalmacije, Jutarnjega lista...
 
- Nastanak Sarajevske deklaracije je otvorilo prostor vampirima jezika i čuvarima pečata nacije da u Deklaraciji prepoznaju jednog jedinog demona: Belzebuba Obnavljanja Jugoslavije...
Nikola Petković, književni kritičar iz Rijeke i komentator Novoga lista, Autograf
 

DEMAGOGIJA

 
- Zemlji prijete mora koja rastu, ekstremno vrijeme i strašno visoke temperature. Umjesto da ostane dio zajedničkog svjetskog plana protiv te opasnosti, Trump radi na njegovu potkopavanju.
Urednički komentar newyorškoga Bloomberga protiv Donalda Trumpa
 
- Glavni cilj Pariškog sporazuma je smanjenje emisija stakleničkih plinova i ograničenja rasta globalne temperature na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsku razinu.
Željko Trkanjec, novinar Jutarnjega lista
 
- Pariški sporazum ostaje temelj suradnje među našim državama za učinkovito i pravovremeno sprečavanje klimatskih promjena i provedbu ciljeva Agende 2030. za održivi razvoj.
Zajednička izjava Njemačke, Francuske i Italije nakon što je D. Trump napustio Pariškom sporazumu o „klimatskim promjenama“
 
- Euro je jedno od najvažnijih europskih postignuća, on je mnogo više od valute. Zamišljen je kao obećanje blagostanja.
Valdis Dombrovskis, Letonac i potpredsjednik Europske komisije, Večernji list
 

GLUPOST

 
- Da su osnivači HNS-a živi, okrenuli bi se u grobu.
Ivan Pernar, saborski zastupnik Živoga zida na facebooku
 
- Jedinice HVO-a pod efektivnom kontrolom RH su provodile ubijanja, mučenja i zlostavljanja civila ili ratnih zarobljenika (za što je između ostalog osuđen niz političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne i HVO-a) čime su bili instrumentalizirani u sukobu koji se nikako ne može okarakterizirati kao obrambeni rat.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 
- Tuđman, sam Poglavarko, uostalom, nije volio da ga nazivaju frankistom dok se deklarirao kao Francov sljedbenik.
Viktor Ivančić, jugonostalgičarski feralovac u beogradskom Peščaniku
 
- Radije govorim o kontinuitetu između SFRJ i Hrvatske za vrijeme Franje Tuđmana pa sve do danas, koji međutim po mom mišljenju nije bio utjelovljen samo u 'Vrhovniku' kao bivšem generalu JNA i drugim 'nereformiranim komunistima' u HDZ-u (kako ih je nekad Ivica Račan znao nazivati), nego se u prvom redu manifestirao kao nova indoktrinacija u smislu 'hrvatske državotvornosti' na stari, već isprobani komunističko-titoistički način.   
Alojz Ivanišević, profesor povijesti na Bečkom sveučilištu, Tportal
 
- Trump je pogriješio glede interesa svoje zemlje, svog naroda i budućnosti našeg planeta. Odlučno vam kažem: Mi ne ćemo pregovarati o manje ambicioznom dogovoru. Nikako. Francuska vjeruje u vas (SAD), svijet vjeruje u vas, ali nemojte biti u zabludi glede klime; nema plana B jer nema planeta B.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je SAD napustio Pariški sporazum o „klimatskim promjenama“, Hina
 
- Zašto bi se primjerice Rusija osjećala dužnom poštivati Budimpeštanski memorandum o nepovredivosti granica u Europi ako Trump napusti Sporazum o klimatskim promjenama?
Stefan Kornelius, komentator Süddeutsche Zeitunga
 
- Logička konstrukcija broj jedan: ako je Tito, koji je, po nacionalnosti, bez sumnje, Hrvat, kriv za smrt, u amplitudi od pola milijuna do više od milijuna, gotovo samih Hrvata, kojih sveukupno nije ni za četvrt nekog kineskog megalopolisa, onda od Hrvata nitko ne može ni ostati živ, pa ni oni sami. Pobogu, sam pojedinac ne može ni tehnički dokrajčivati, ni vlastiti narod, bez podrške u njemu.
Vinko Grgurev, srednjoškolski profesor u Bjelovaru iz Vodica i član Šuvareva Srpa u Pupovčevim Novostima
 
- Najzagriženije tisuće fanova dolaze mu na koncerte ustaški kostimirani, s ustaškim simbolima, parolama i pripadajućim ponašanjem. Pokazujući desnicom visinu kukuruza, npr.
Marijan Vugrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika o Marku Perkoviću Thompsonu, Tacno.net

IZDAJA

 
- Takozvani promotori hrvatskih nacionalnih interesa u BiH i hercegovački intelektualci sa sjedištem u Zagrebu ovih dana ne štede sarajevske i bosanske Hrvate koji su ostali živjeti u Sarajevu, odnosno na teritoriju izvan zacrtanih i zamišljenih granica Herceg Bosne. Sve se to događa nakon prijedloga HDZ-a za izmjene i dopune Izbornog zakona. Naravno i prošlost se stavlja u funkciju HDZ-ove za raspodjelu društvene moći. Konkretno ćemo navesti primjer sarajevskog HVO-a. Neke su udruge u čije rukovodstvo su se infiltrirali oni koji uopće nisu bili pripadnici sarajevskog HVO-a, pokušavaju prekrojiti prošlost, konstruiranjem i zanemarivanjem povijesnih činjenica. Pa su tako 29. svibnja upriličili proslavu HVO brigade Kralj Tvrtko, koja je osnovana 29. prosinca 1992. Sama logika kaže da ne možete proslavljati 29. svibnja formiranje brigade koja je formirana 29. prosinca. To je svjesno falsificiranje i navođenje znanstveno-neverificiranih datuma.
Marijo Pejić, član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Ante Pavelić i srpski političari još pedesetih godina 20. stoljeća u Argentini dogovarali su podjelu Bosne.
Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i osumnjičenik za brojne ratne zločine na bošnjačkoj tribini u Konjicu, Blic
 
- Srpski žuti tisak svakim povodom Hrvate paušalno napada kao fašiste. A Zagreb daje povoda: upravo je odlikovao jednog sumnjivog režisera koji u jednom filmu hrvatski koncentracijski logor Jasenovac, u kojemu su u Drugome svjetskom ratu ubijani Srbi, Židovi i Romi, uljepšano naziva radnim logorom.
Andreas Ernst, novinar Neue Zürcher Zeitunga
 

LAŽ

 
- Prema klimatskim modelima i scenarijima stručnjaci procjenjuju da će do 2100. godine temperature na području Hrvatske porasti od 2,4 do 4,9 Celzijevih stupnjeva. Prisutan je i opći trend izmjenjivanja ekstremnih suša i poplava koje pogubno djeluju na sve ljudske aktivnosti. Globalne promjene klime djeluju i na promjene temperature i saliniteta mora te uz promjenu cirkulacije mijenjaju strukturu i funkcioniranje ekosustava.
Željko Trkanjec, novinar Jutarnjega lista
 
- Sarajevski HVO, koji je osnovan 29. prosinca 1992., osnovan je na inicijativu Hrvatskog gospodarskog društva BiH koje je djelovalo u Sarajevu od 1991, a ne na inicijativu HDZ-a BiH i glavnog stožera HVO-a Herceg Bosne. To nekome smeta i pokušava tu činjenicu negirati. 
Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 
- Grupa hrvatskih oficira iz Mostara osuđena je u Haagu na 111 godina zatvora zbog strašnih ratnih zločina nad bošnjačkim stanovništvom.
Heni Erceg, jugoslavenska novinarka, Tačno.net
 
- Fotomonografija autora Đorđa Mihovilovića na jednom mjestu objedinjuje 796 fotografija snimljenih na lokaciji logora Jasenovac u razdoblju od 1945. do 1947. godine koje pokazuju kako na tom prostoru nakon pada NDH nije postojao, niti je mogao postojati, bilo kakav logor
Drago Pilsel, useljenik iz Argentine u Josipovićevom jugo-portalu Autografu
 
- Čelnik HDZ-a traži formiranje trećeg entiteta što je zvono za uzbunu u Bruxellesu.
Wolfgang Petritsch, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU-a za Kosovo, Radio Slobodna Europa
 
- Uvijek bio vrlo osjetljiv u odnosu  na srpski nacionalizam, a poslije njega – na hrvatski. 
Tomislav Jakić, jugokomunistički urednik na Radiju Zagreba nekoliko desetljeća umiruće Jugoslavije veliča zločinca Josipa Broza, Pupovčeve Novosti
 
- Za vrijeme Hrvatsko-bosanskog sukoba koji je započeo 1993. pripadnici HVO-a počinili veći broj zločina za koje je pred međunarodnim i nacionalnim sudovima osuđen niz dužnosnika HVO-a. Jedan od njih je i zločin u Ahmićima 16. 4. 1993. u kojem je ubijeno preko stotinu ljudi, uključujući 11 djece i maloljetnika.
Priopćenje Inicijative mladih SDP-a za ljudska prava, N1 TV
 

POLTRONSTVO

 
- Ostvarenje ciljeva Pariškog sporazuma samo je po sebi velik izazov, a izlaskom SAD-a iz Sporazuma on bi bio još i veći. Hrvatska svojim teritorijalnim i demografskim značajkama ne utječe presudno na klimatske promjene i baš zbog toga je zainteresirana da se na globalnoj razini postigne i poštuje dogovor kojim će se spriječiti daljnji rast globalnog zatopljenja. Kao punopravna članica, po pitanju Pariškog sporazuma stojimo uz naše partnere iz Europske unije.
Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u povodu najave mogućeg izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma, Jutarnji list
 

UNITARNA BiH

 
- HNV i danas slijedi ono što su zacrtali na prvom saboru. Zalaže se za cjelovitu BiH, suradnju među narodima, zagovara zajedništvo, a to je jedina perspektiva, jedini preduvjet za sretniju budućnost BiH.
Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i član Kruga 99  na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 
 
- U jeku povećanih tenzija u BiH, nakon prijedloga HDZ-a oko izmjene izbornog zakona BiH pozivanje na kolektivna prava, kao prava višeg reda, može dovesti do pozivanja i na kolektivnu odgovornost. U ovoj našoj zemlji u kojoj postoje presude za genocid, zločina protiv čovječnosti ja nisam siguran da je bilo kome politički mudro pokušati kroz kolektivna prava dosegnuti kolektivnu odgovornost, jer svi oni govore da su to zapravo individualne odgovornosti.
Slaven Kovačević, bivši pripadnik Armije RBiH na sarajevskoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, Anadolija 

- Pod maskom pijeteta za žrtve, danas vlada podivljala istina, samo naša, o našim žrtvama – šuti se o onome o čemu se previše govorilo, samo o jednim žrtvama i zločinima jednih. A mrtvi – oni i dalje šute.
Fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji i gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, Vijesti.ba

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Tko će koga prije smijeniti?

Petak, 23/06/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1445 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević