Get Adobe Flash player

Za sve zlo oko izbjeglica i tzv. islamske države kriv je Rijad

 
 
Satelitske slike su pokazale da je kultni,  2000 godina stari hram Bel u drevnom sirijskom gradu Palmyri uništila tzv. Islamska država, samo pet dana prije nego što će američki predsjednik  Barack Obama primiti saudijskog kralja Salmana, stvaratelja Islamske države i sličnih pokreta koji destabiliziraju zemlje diljem svijeta. Puritanska vehabijska doktrina Saudijske Arabije  je izvor uvjerenja Islamske države. 
Saudijski vjerski estabilišment, koji je partner monarhiji, propovijeda strogo pridržavanje vehabijske ideologije, koja se pojavila u XVIII. stoljeću kada je Mohamed ibn Abd al-Wahhab (1703.-1792.) potaknuo pokret za oživljavane puritanstva u središnjem dijelu zemlje i sklopio savez s plemenskim vođom Mohamedom bin Saudom. Njegovi nasljednici nisu samo podržali taj odnos, nego su ga i ojačali, te su ove godine ne samo proglasili vehabizam saudijskom državnom religijom, nego i službenom verzijom islama.
 
Od 1970. Saudijska Arabija je potrošila više od 100 milijardi dolara na izvoz vehabizma muslimanskim zajednicama u svijetu, među kojima su i one na zapadu. Ovaj proces se provodi prvenstveno financiranjem džamija i medresa, te slanjem propovjednika i indoktriniranjem Arapa, Azijata i Afrikanaca koji rade u Saudijskoj Arabiji i zemljama Perzijskog zaljeva. Ova kampanja je bila vrlo uspješna. Vehabizam je procvao i doveo do porasta brojnih  pokreta  u stilu al-Kaide i podružnica na Bliskom istoku, Aziji i Africi. Nepolitički sufiji (mistici), koji su nekada propagirali vjeru u Africi, gurnuti su u stranu i zamijenjeni salafitima (ultra-ortodoksnim) vehabijama. Islamska država također oponaša postupanje Saudijaca prema građanima koji ne podržavaju njenu ideološku liniju ili su počinili zločine.
 
Prema izvješću koje je 25. kolovoza objavio Amnesty International, Saudijska Arabija je odrubila glavu 175 osoba u razdoblju između kolovoza 2014. i lipnja ove godine - "prosječno jednoj osobi svaka dva dana". Do sada su u 2015. godini  Saudijci  obezglavili najmanje 110 ljudi, dok je Islamska država odrubila glavu 65 osoba - te ustrijelila, razapela, žive sahranila i žrtvovala još mnoge. I Saudijska Arabija i Islamska država su nametnuli bičevanje disidenata i ljudi koji se ne pridržavaju vehabijskih običaja. Religiozna policija suvereno vlada u Saudijskoj Arabiji i zajednicama koje kontrolira tzv. Islamska država.
 
Saudijska Arabija nije samo uništila predislamska mjesta, nego i ona povezana s ranim danima islama, a tu je praksu slijedila tzv. Islamska država u Siriji i Iraku, uništavajući drevne hramove, džamije, crkve, grobnice i mauzoleje, od kojih su neki povezani s pratiteljima Poslanika Muhameda. Salman će doći u Bijelu kuću s dnevnim redom. On želi ojačati  odlučnost Amerike da zauzme čvrsto stajalište prema Iranu  glede provedbe sporazuma o ograničavanju  nuklearnog programa Teherana. On također želi američku pomoć u borbi protiv interveniranja Irana u sukobima u regiji. Salman poziva na povećanu američku vojnu potporu zemljama Vijeća  za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva te isporuke vrhunske vojne opreme  kako bi se te zemlje osigurale protiv Irana nakon što sankcije budu ukinute. Salman također traži pojačanu američku potporu za saudijsko ratovanje u Jemenu i poticaj za svrgavanje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
 
Međutim, ako želi da prestane uništavanje kulturne baštine regije i protok izbjeglica uspori, Obama će morati oštro razgovarati sa Salmanom te zahtijevati da njegova zemlja i građani prestanu financijski podržavati Islamsku državu i da njegova vlada izvrši pritisak na Katar i Tursku da je u tome slijede. Obama također mora jasno staviti na znanje da koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama -  koju očito sputavaju Saudijci - namjerava pojačati zračne napade u Siriji i Iraku protiv Islamske države, te napasti snage Islamske države  kad se budu suočile sa sirijskom i iračkom vojskom. Tijekom prošle godine, zračni udari su bili uglavnom besmisleni, jer je tzv. Islamska država i dalje ostala učvršćena u gradovima Raqqa, Deir al-Zor i Palmyra u Siriji, te Mosulu, Ramadi i Falluji u Iraku. 
 

Michael Jansen, The Irish Times

Subota, 28/11/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3899 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević