Get Adobe Flash player

Od 2012. iz Hrvatske odlazilo oružje pobunjenicima u Siriju

 
 
Istočnoeuropske tvornice oružja na ratu u Siriji zarađuju milijarde. Regionalne sile neprijateljski nastrojene prema Asadu oružje šalju dalje pobunjenicima, i uz pomoć SAD-a.
http://www.suedosteuropa.uni-graz.at/sites/default/files/styles/cover_image/public/field/image/Andreas%20Ernst_2BW_0.jpg?itok=8PLw-sHD
Andreas Ernst
 
Od 2012. oružje s Balkana i iz srednje i istočne Europe odlazi na Bliski istok. Istraživačke platforme Birn i OCCRP, koje su razotkrile razmjere trgovine, govore o volumenu od najmanje 1,2 milijarde eura. Budući da su podaci manjkavi, vjerojatno je brojka u stvarnosti znatno  viša. Glavni profiteri bile su industrije naoružanja u zemljama podrijetla Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj i Slovačkoj, koje su prodavale oružje Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Emiratima i Turskoj. Odatle je ono odlazilo dalje u Siriju. Ono što je planirano kao podrška „umjerenim“ pobunjeničkim skupinama protiv Asadova režima sve se više pokazuje kao nekontroliran dotok oružja. U Hrvatskoj je tisak još krajem 2012. pisao o upadljivo čestom dolasku transportnih zrakoplova jordanskoga podrijetla, koji su s nepoznatim teretom s Balkana letjeli u domovinu. Hrvatska je vlada tada poricala ono što je danas poznato: ti zrakoplovi transportirali su pješačko oružje iz zaliha iz jugoslavenskih vremena preko Jordana u Saudijsku Arabiju.
 
Otprilike od prosinca 2012. oružje iz istočne Europe pojavljuje se u Siriji.  Radi se o strojnicama Kalašnjikov, raketnim cijevima Zolja i Osa, minobacačima od 82 i 120 mm i višecijevnim bacačima raketa Rak 12 koji se mogu montirati na vozila. Osim toga, radi se o bugarskim bacačima raketa BM 21 koji su nedavno igrali važnu ulogu u probijanju obruča oko Alepa. Sve su to stari ali pouzdani i učinkoviti sustavi koje posluživati i održavati mogu i postrojbe s malo vojnoga treninga.  K tome dolazi i moderno oružje kao što je teška strojnica M02 Kojot iz Srbije.
 
Svakom je promatraču moralo biti jasno da Asadovi protivnici na Bliskom istoku to oružje nisu naručivali za vlastite potrebe. Oni za svoje vojske kupuju isključivo najmodernije zapadne sustave. Potvrde o krajnjim korisnicima koje su davali stoga su nevjerodostojne. U potrazi za oružjem Arapi su 2013. pokucali i na vrata Beograda. U to je doba sadašnji premijer Aleksandar Vučić bio ministar obrane.  Iz povjerljivih protokola vidi se da su srbijanske vlasti došle do zaključka da će oružje završiti u rukama pobunjenika. Dozvola za izvoz nije izdana. Godinu dana kasnije, Vučić je tada bio premijer,  posao je iznenada prošao. Na pitanje novinara kako je došlo do promjene mišljenja, Vučić je kratko rekao da se spontano ne može sjetiti. Moguće je da je kao ministar obrane bio obziran prema Rusima, koji su na Asadovoj strani. U svakom slučaju, u Srbiji je u godinama o kojima je riječ narastao utjecaj arapskih investitora – za 3,5 milijardi eura žele u Beogradu sagraditi novi dio grada.
 
Beograd, Sofija i Bratislava  razvili su se u najvažnija središta preko kojih ide cjevovod kojim oružje putuje u Siriju; Birn kaže da su 2015. uslijedili neki veliki poslovi, a nakon tvrdoglavog istraživanja ta je mreža od srbijanskih vlasti  zaduženih za zračni promet uspjela dobiti potvrdu da je s beogradskog aerodroma od 1. lipnja 2015. do 4. srpnja 2016. otpremljeno 49 transportnih letova s oružjem. Brojni drugi letovi manje su detaljno dokumentirani. Čini se da je važnu ulogu u otkrivanju posla igrao Robert Stephen Ford, bivši američki veleposlanik u Siriji. Ford je kontroverzna osoba, a za vrijeme opsade Bagdada bio je savjetnik američkog veleposlanika.
 
Kao šef misije u Damasku bio je žestoki zagovornik isporuke oružja pobunjenicima  Slobodne sirijske vojske, koja je važila kao umjerena, a 2014. odstupio je u znak prosvjeda protiv Obaminog „pasivnog držanja“ u sirijskom sukobu. Godinu dana kasnije promijenio je mišljenje o „umjerenim pobunjenicima“. Optužio ih je da su bez načela u borbi protiv Asada jer su se udružili s radikalnim islamistima  i saveznicima Al Kaide. Po Fordovim informacijama SAD  je  otvorio dva  centra za vojne operacije, u Jordanu i u Turskoj. U suradnji s turskim i arapskim časnicima ondje su se birali „krajnji korisnici“ oružja i ono se u Siriju  isporučivalo cestovnim ili zračnim putem.  Ford vjeruje da je CIA igrala važnu logističku ulogu u tim operacijama. Međutim, Turska i Saudijska Arabija, kaže on,  paralelno su  isporučivale oružje islamistima i protivnicima Amerikanaca. Danas sve strane, od Slobodne sirijske vojske preko IS-a do Asadovih saveznika, raspolažu oružjem iz spomenutih istočnoeuropskih zaliha. Nije jasno kako su Asadovi saveznici došli do oružja.
 
Stručnjaci koje je  pitao Birn misle da su isporuke ilegalne i po nacionalnom i po međunarodnom pravu.  Nije dovoljno da se potvrdu o krajnjem korisniku uzme zdravo za gotovo. Zabrana reeksporta mora se provjeriti barem nasumce, kažu oni. Budući da su zemlje izvoznice članice EU-a odnosno zemlje kandidati za pristup EU-u, moralo se paziti na odgovarajuće europske propise. U njih se ubraja i utvrđivanje rizika da oružje dospije u pogrešne ruke. Konačno, sve te zemlje potpisale su 2014. godine UN-ov Arms Trade Treaty, koji zabranjuje isporuku oružja vojnim snagama koje krše ratno pravo. U njih se ubrajaju svi kojima se u Siriji isporučivalo oružje.
 
Politiku to slabo zanima. „Ako ne isporučimo mi, isporučit će drugi“, kaže slovački premijer  Robert Fico. Vučić čak kaže da je ta trgovina odlična jer iz nje dolaze dobrodošle devize. Crnogorski trgovac oružjem Zoran Damjanović misli da kritičari gube iz vida proporcije.  U usporedbi s onim što u tu regiju odlazi iz Njemačke i zapadnih zemalja (o Rusiji i Iranu da i ne govorimo) prilog njegove zemlje odgovara poslovičnoj „statističkoj grješci“. Ali UN-ova agencija za izbjeglice ostaje pri svojoj kritici: isporuke oružja iz istočne Europe potaknule su  egzodus na koji neke od tih zemalja reagiraju graničnim ogradama od bodljikave žice.
 

Andreas Ernst, Neue Zürcher Zeitung

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 08/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1274 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević