Get Adobe Flash player

Mnogima još uvijek nije sinulo da je prekomjerni izvoz znak slabosti, a ne snage

 
 
Isprike, zbog stalnog vraćanja na Njemačku, ali u ovom trenutku ona je osovina svijeta. Njemačka je četvrto po veličini gospodarstvo na svijetu, najveće gospodarstvo u Europi, zajmodavac u krajnjoj nuždi i temelj europske stabilnosti. Ako Njemačka oslabi ili se destabilizira, Europa će se destabilizirati, i nije pretjerano reći da, destabilizacija Europe također može destabilizirati čitav svijet. Uvjeren sam da ništa ne preuveličavam.
http://www.veteranstoday.com/wp-content/uploads/2016/03/george-friedman-320x273.jpg
George Friedman
 
Na državnim izborima održanim u nedjelju u Berlinu, Socijaldemokratska stranka (SPD) je dobila 21,6 posto glasova. Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel dobila 17,6 posto. Stranka koja se zove Die Linke (ili lijevi) je dobila 15,6 posto, a stranka Zelenih je dobila 15,2 posto, dok su liberalni Slobodni demokrati „zaradili“ 6,7 posto. Protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AFD) osvojila je 14,2 posto. 
 
Razlika između stranke AfD-a i stranke koji je dobila najveći postotak glasova bila je samo 7,4 posto. Tri ostale stranke su se našle zaglavljene između ove dvije stranke. Drugim riječima, biračko tijelo u pokrajini Berlin je potpuno fragmentirano. Drugačije rečeno, mainstream stranke, SPD i CDU su zajedno dobile malo više od trećine glasova. Ostatak glasova je otišao  protu-establišmentskim strankama, dvjema lijevim strankama, Die Linke i Zelenima, koje su zajedno dobile više od 30 posto glasova, te protuimigracijskoj stranci koja je osvojila nešto manje od 15 posto.
 
Berlin ne predstavlja sve u Njemačkoj, ali je to glavni grad. Stoga je činjenica da je većina birača odbacila obje glavne stranke značajna. Bar je u Berlinu njemački politički sustav razbijen. Čak niti koalicija SPD-a i CDU-a ne će imati dovoljno zastupnika da formira vladu. Ako im se i priključe Zeleni (koji su svojevrsna estabilišmentska stranka), to im također ne bi omogućilo da imaju većinu.
 
Ako se rezultati iz Berlina ponove na nacionalnoj razini, Njemačkom se ne će moći vladati. Može se pretpostaviti da je Berlin vodeći pokazatelj potpore strankama, što znači da na nacionalnim izborima estabilišmentske stranke ne će dobili više glasova kako bi izbjegle takav ishod, te da se njemački politički i ekonomski uvjeti ne će poboljšati. Ako se sve to uzme u obzir, ovaj rezultat ukazuje na to da se zemlja koja je pokretačka os Europe, Njemačka, kreće prema velikoj političkoj krizi koja će se široko odraziti.
 
Pitanje migracije očito je glavni čimbenik, ali je na kraju, gospodarstvo još važnije. Bundesbanka jučer je najavila da bi njemačko gospodarstvo moglo usporiti u trećem tromjesečju. S obzirom na tu najavu, te da Njemačka mora povećati rast, vijest iz Bundesbanke je zabrinjavajuća. Postojeći izazovi s kojima se suočava Deutsche Bank također izazivaju zabrinutost. Ovoj banci sada prijete značajne kazne u Sjedinjenim Državama, u ukupnom iznosu od oko 14 milijardi dolara. To ne bi trebao biti zapanjujući iznos za jednu od najvećih banaka u svijetu, ali se pojavljuju pitanja o tome kako će  plaćanje takve kazne utjecati na osnovni kapital banke. To stvara osjećaj da postoje temeljne slabosti u Deutsche Bank, te stoga i u njemačkom i europskom bankarskom sustavu.
 
U međuvremenu, u priči koja je objavljena u listu The Financial Times naglašeno je da je uvoz u Sjedinjene Države smanjen. Očekivali smo to. Američko gospodarstvo također ne ostvaruje dobre rezultate, ali osim toga, mnoge proizvode koji su se uvozili, sada je jeftinije proizvoditi u SAD-u. U tijeku su strukturne promjene u globalnoj ekonomiji, a uz to, negdje vani vreba ciklička recesija. U članku u listu The Financial Times fokus je na tome kako će to utjecati na situaciju u Kini. Analitičari smatraju da će to imati najveći utjecaj na Njemačku. Njemačka ostvaruje gotovo 50 posto svog BDP-a kroz izvoz. Kako je Europa oslabila, Njemačka je preusmjerila svoj izvozni fokus na SAD i, u manjoj mjeri, na  Kinu. Ako Sjedinjene Države sada smanjuju uvoz iz Kine, kao posljedica toga će se njemački izvoz u Kinu vjerojatno smanjiti. Međutim, ono što je daleko važnije, ako Sjedinjene Države smanje svoj uvoz iz Njemačke, njemačka ekonomija će biti brzo biti ugrožena, i to vrlo dramatično. Nijemci su ovisnici o izvozu, i stoga posve prepušteni milosti i nemilosti svojih stranih kupaca. Njihov posljednji veliki kupac sa zdravim gospodarstvom su Sjedinjene Države. Ako Sjedinjene Države smanje kupovinu, njemačko gospodarstvo će biti teško pogođeno, jer Njemačka ne može dovoljno povećati domaću potrošnju da nadoknadi pad izvoza.
 
Na kraju, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) objavila je izvješće u kojem tvrdi da međunarodni financijski sustav pokazuje nestabilnost. Ova banka je jedna od pouzdanijih analitičkih izvora, jer ona zaista nije dužna nikome podilaziti. BIS je bila prva banka koja je zapazila krizu u japanskom sustavu, kao i druge značajne događaje. Dakle, kada ona govori, mi slušamo, a ona sada kaže da je međunarodni sustav nestabilan, ali ne samo zbog slabosti europskih banaka. Nestabilnost ne izgleda kataklizmička, ali s obzirom da je Njemačka u središtu potresa, čak i umjereni potres će je srušiti.
 
Obični Nijemci sve to vjerojatno bolje znaju, nego što zna financijska zajednica. Obični Nijemac vrlo će rano osjetiti podrhtavanje. Financijska zajednica ima motivaciju da živi u poricanju (jer investitori uvijek misle „idemo sklopiti taj posljednji veliki posao“), a financijska tržišta ne osjećaju podrhtavanje tla na isti način kao i obični građani. Za tržišta, usporavanje gospodarstva samo je statistika. Običnom radniku bi to moglo ugroziti njegov posao, hipoteku i tako dalje. Na mnogo načina, on je osjetljiviji na gospodarske pomake od banaka.
 
Kada se uzme u obzir činjenica da su rezultati izbora u Berlinu izgledali kao da je netko razbio tanjur o zid – što je dodatno pomoglo da se razne stranke razbiju na komadiće - jasno je da se nešto osjeća na terenu. Snaga lijevih stranaka nije u tome da su pro-imigracijske. To im ne pomaže mnogo, ako im uopće pomaže. Njihova snaga dolazi iz njihovog stava protiv štednje. Birači vjeruju da stranke koje se protive štednji znaju da se trenutačna situacija ne može nastaviti. Oni također vjeruju, u najmanju ruku, da te stranke ne mogu biti gore od  mainstream stranaka.
 
Postoji mišljenje da u Njemačkoj sve više jača osjećaj da se njemački sustav raspada. Mnogima još uvijek nije sinulo da je prekomjerni izvoz znak slabosti, a ne snage, jer to čini zemlju ovisnom o stranim kupcima. Međutim, to podrhtavanje sada osjećaju i najbolji financijskih analitičari na svijetu: obični ljudi, koji zarađuju za život i trebaju svoje plaće kako bi preživjeli. Politička baza suvremene Njemačke se raspada, te će kao i u Velikoj Britaniji nakon brexita, to biti odbačeno kao djelo neodgovornih „prolesa“, odnosno proletarijata poput onoga iz Orwellovog romana "1984.".
 

George Friedman, Geopolitical Futures, Austin, Teksas

Anketa

A. Plenković i T. Medved dodvoravaju se Srbima. Je li to izdaja?

Subota, 08/08/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1337 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević