Get Adobe Flash player

Iris Bondora Dvornik izlaže u Galeriji Zrinski u zagrebačkom hotelu Palace

 
 
Suvremena hrvatska umjetnica, akademskla slikarica Iris Bondora Dvornik rođena je 1952. godine u Zagrebu. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Nikole Reisera. Od 1980. godine kontinuirano izlaže u domovini i inozemstvu. Početkom prosinca ove godine predstavila se na zajedničkoj izložbi u Galeriji Zrinski, u hotelu Palace pod nazivom Triptih za božićne dane.
• Početkom prosinca izlažete zajedno s Dubravkom Mokrovićem i Leilom Michieli Vojvoda u Galeriji Zrinski. Što ste Vi izabrali iz svoga bogatog opusa za ovu prigodu?
- Upravo tako Leila Michieli Vojvoda vrsna crtačica likovno, duhovne sugestije, Dubravko Mokrović virtuoz boje i prostora i ja, posljednjih opusa slikar apstrakcije, te, pripadajućih objekata, tj. skuptura manjih dimenzija, odlučili smo se u ovom blagdanskom razdoblju, na zajedničku izložbu, koja bi upravo i zbog naših različitosti mogla publici biti zanimljiva. Osobno izlažem, djelomično, assemblage, skupine eksponata manjeg formata, diptihe, triptihe, te instalacije koje će igrom izranjati iz same bjeline zidova.Nekoliko njih bilo je već izloženo u Dubrovniku, pod nazivom Mali relikvijari. Vjerujem da sam naziv pojašnjava srž.
 
• Vaše radove krasi snažni kolorizam.
- U Galeriji Zrinski u hotelu Palace, kolorizma svakako ne će nedostajati.
 
• Simbolika izložaka upućuje na nešto skriveno, prikriveno a istodobno snažno, rastuće.
- Na neki ste način uspješno uočili. Uz samo veselje stvaranja, proživljene su to situacije. Svaki je motiv dostupan i u datom trenutku zanimljiv.
 
• Koliko je teško i danas u realizaciji religijskih tema i motiva, posve izraziti sebe u predviđenim okvirima?
- Sakralne mi teme nikako nisu strane, neke od njih posebice. Tijek svima nama poznat rođenje, smrt, između toga trajanje.
 
Što je novo u atelijeru?
- Ne bistevjerovali - jedna oslikana stara škura. Neke kultivirane drvene forme, izroni koja slika, no u trenutku se bavim objektima prigodnim ovom razdoblju, ipak delikatnog karaktera, jer taj odnos likovnog i mogučeg kiča nije baš sasvim bezazlen, a opet određeni izazov.
 
• Planovi?
- Uvijek. Neki možda još nisu zreli za javnost, no ono što jest definirano i izuzetno me veseli je izložba u Muzeju grada Varaždina tijekom 2017. godine koji, usput, također ima moje četiri slike u stalnom postavu.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Utorak, 14/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1723 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević