Get Adobe Flash player

On je semitski jezik, kao i arapski, armenski, hebrejski, feničanski, kartaški i etiopski

 
 
S poviješću različitih vladara, od Feničana, Kartažana, Rimljana, Bizantinaca, Arapa do Viteškog reda svetog Ivana, Francuza i Britanaca, Malta je neizbježno bila i domaćin različitih jezika i kultura. Bazično, malteški jezik je semitski jezik, kao i arapski, armenski, hebrejski, feničanski, kartaški i etiopski. Međutim, za razliku od ostalih semitskih jezika, Malteški se piše latinicom, s dodatkom posebnih znakova, kako bi se naznačili određeni semitski glasovi.
https://vassallohistory.files.wordpress.com/2013/10/maltese-alphabet.gif
Danas mnogo toga u malteškom jeziku više nije semitsko, zbog ogromnog romanskog utjecaja naših južnoeuropskih vladara kroz stoljeća. Malta je uvijek bila na križanju - zemljopisno, kulturno i lingvistički. Stvaranje interkulturalnog dijaloga je jasna komponenta naših kulturnih politika, kako bismo osigurali razvoj instrumenata i mjera koje promoviraju dijalog i poštovanje kulturnih različitosti unutar društava. U tom kontekstu, Malta je usvojila različite strategije i inicijative za promociju kulturne različitosti u mediteranskoj regiji. Malta radi na inicijativi da Valetta postane interkulturalni grad, koji nastoji istražiti potencijale interkulturalnog pristupa integraciji u zajednicama s kulturno različitom populacijom. Gradovi koji sudjeluju u Programu interkulturalnih gradova Vijeća Europe razmatraju upravljanje, politike, kao i različite oblike dijaloga i prakse i razvijaju strategije kako bi poboljšale svoj status interkulturalnih gradova. Valetta će s gradom Leuwardenom biti europska prijestolnica kulture 2018.
 

Alfred Zarb, malteški veleposlanik u Hrvatskoj, čije je sjedište u Ministarstvu vanjskih poslova Malte u glavnom gradu Valetti, Nacional

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će biti novi hrvatski nogometni prvak?

Srijeda, 21/08/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1239 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević