Get Adobe Flash player

Radim polako, više razmišljam i promatram

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar i slikar Josip Konta, istaknuto je ime aktualne likovne produkcije, autor je obimnog i složenog kiparsko slikarskog opusa.
• Gospodine Konta, što je novo u atelijeru? Poznato je da Vi svaki dan boravite u radnom prostor i radite.Vidimo ovdje, u atelijeru nekoliko serija novih slika, niz ulja posvećenih moru, zatim nastavak istraživanja omiljenog motiva, a to je grupa, uz nešto aktova.
- Moj radni prostor je ujedno i moj životni prostor. Pokušavam riješiti primjereni radni prostor, pravi atelijer u kojem bih mogao ponovo početi sa kiparenjem. Također, pripremam retrospektivnu izložbu svog kiparskog opusa te je preda mnom još puno posla. Što se tiče trenutnog slikarskog stvaralašta, sve je to skromno, koliko sam prije radio. Radim polako, više razmišljam i promatram. Moram biti u pravom raspoloženju da bih radio.
 
• Što Vaše iskustvo kaže, što je ključno u pristupu?
- Najprije moram naći sadržaj, riječ je o motivu. Ako nema sadržaja, onda je moja ideja oskudna. Mora postojati izrazito htijenje. Nakon toga,  najvažniji mi je odnos boja, zatim odnos svjetla i sjene.
 
• Slikate uznemireno, burom prekriveno more.
- Da, sfumato. Na ovim slikama nisu jaki kontrasti. No svejedno, more je uznemireno, kao pred neveru koja i nema veze sa vremenom, nego sa unutrašnjim stanjem iza kulisa, koje se projicira prema van i opominje nas.
 
• Ne zanima Vas motiv mirnog mora?
- Volio bih slikati mirno more, ali ja ga ne osjećam, osjećam ono što slikam i more je medij. Namjera mi je da gledatelja slika natjera na razmišljanje.
 
• I dalje slikate motiv grupe, grupe ljudi.
- Taj me motiv i danas jako privlači, radim evo, kompozicije s nekoliko figura, tri žene i jedan muškarac, ili grupa ljudi s konjanikom. Figure su uglavnom smještene u prirodi, izvan su svog obitavališta, izložene okolišu, u raznim dobima dana i u raznim situacijama, u razgovoru ili u šutnji. Najviše me interesira kompozicija jer ona proizvodi određeni događaj u kojem želim da se promatrač prepozna, ili ga pretpostavi.
 
• Kontinuirano slikate akt.
- Ne radim ga intenzivno, već povremeno mu se vratim. Aktove krasi pritajena erotičnost, uvijek sam se čuvao vulgarnosti.
 
• Što je novo sa skulpturom?
- Imam ideja, ali treba smoći snage i prostor za skulpturu. Pripremam se. Trenutno sam u fazi lijevanja mojih skulptura u bronci za predstojeću kiparsku retrospektivnu izložbu.
 
• Planovi vezano na slikanje?
- Volio bih završiti seriju ulja na platnu formata 70 x 50 ili 80 x 60 cm, barem dvadesetak, pa ćemo vidjeti što dalje.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

Tko je "zaslužan" što je 2018. mason Dražen Jelenić došao na čelo DORH-a?

Utorak, 25/02/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 933 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević