Get Adobe Flash player

Današnje doba raznih postmodernizama fascinirano je kičem i takozvanom komercijalnom kulturom

 
 
Ana Guberina, istaknuta je suvremena hrvatska likovna umjetnica, prepoznatljiva po svojem osebujnom autorskom rukopisu u nekoliko ciklusa, od otočnih motiva do duhovnosti, koje je izlagala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/32638/ana_g..fw.png
• Gospođo Guberina, nedavno ste izlagali u zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“. Što ste izabrali za ovu prigodu?
- Izložba je inspirirana promišljanjem i uranjanjem u  tematiku kršćanske duhovnosti.
 
• Što je ključni aspekt Vaše najnovije samostalne izložbe?
- Djela za ovu izložbu nastajala su u duljem vremenskom periodu i pokazuju moj trajni interes za ove teme. Iz njih se naslućuje moje poimanje života kao jedincatog i jednokratnog hodočašća u kojem sudjeluju sva ljudska bića, ali i sve stvoreno, ono nije samo zemaljsko nego također i kozmičko. Cijeli svemir, sve je u kretanju prema jednom cilju, kozmičko gibanje prema “Točki Omega“, koja je točka duhovnog savršenstva, u kojoj će i čovjek uroniti u trajnu Božju prisutnost.
 
• Koji su motivi?
- Nazivi slika govore o motivskoj usmjerenosti i pokušaj su likovnog govora o gibanju u svemiru koji je za mene Kristocentričan, pa otuda i Usredištenje kao naziv izložbe. Adam i Eva ovdje predstavljaju ljudski rod, koji je spašen Kristovim umiranjem, što je i tema više slika ove izložbe. Zatim Otajstvo Euharistije, tajna našeg sjedinjenja s Bogom već u zemaljskom životu i znak budućeg vječnog usredištenja  u Njemu.
 
• Koji bi rad izdvojili zbog specifičnosti nastanka?
- Izdvojila bih slike „Tišina i Meditacija“. Sva ova djela spadaju u akcijsko slikarstvo, jer su nastala kontroliranom gestualnom akcijom, a postignut je efekt Op arta.
• Vi ste poznati po odmjerenom, pažljivo odabranom, koloru. Kakav je ovdje odnos prema koloru?
- Ja sam poznata po koloru ali ne kao umjereni kolorist, više sam sklona izrazito snažnom koloru ili pak slikam akromatske slike kao što je i na ovoj izložbi vidljivo.
https://www.zagrebonline.hr/wp-content/uploads/2017/10/MG_5926.jpg
• Radite istodobno na nekoliko ciklusa, meditativnom, otočkom. Kako se Vaši ciklusi odnose jedan prema drugom, što ih povezuje a što razdvaja?
- Uvijek radim na onome što me trenutno zaokuplja najviše, ali u pravilu nikad istodobno ne radim na više ciklusa. Ponekad je to otok kao moje utočište sa svjetlošću Mediterana koja me osnažuje. Ciklus „Gibanja i strukture, promišljanje sveukupnost gibanja u svemiru“, čiji smo djelić. Zatim uranjanjem u središte vlastitog bića, u kršćanskoj kontemplaciji i meditaciji. Sve te teme se međusobno prožimlju i svi su ciklusi dio mog viđenja i doživljavanja stvarnosti. A bit svakog umjetničkog djela je  pokušaj autentičnog govora vlastitog bića, o vremenu u kojem živimo, pa makar i na neočekivan način.
 
• Kako vidite trenutnu situaciju u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti?
- Današnje doba raznih postmodernizama zapravo je fascinirano kičem i takozvanom komercijalnom kulturom. To je vrijeme kulturnih industrija i različitih vrsta kulturnih impulsa.
 
• Veći dio godine provodite na otoku.
- Nažalost ne, iako često razmisljam o životu na otoku.
 
• Planovi, izložbe, monografija...?
- Fokus ću usmjeriti na osnovanu udrugu SA-RA, samorazvoj kroz umjetničke prakse. Cilj mi je probuditi svijest o važnosti kreativnog stvaranja, od najmlađe dobi pa do najzrelije, za razvoj zdrave osobnosti i očuvanje mentalnog zdravlja. Želim organizirati kreativne radionice prvenstveno za marginalizirane skupine i pojedince, koji nisu imali priliku otkriti svoje sklonosti i nadarenosti, te im pomoći da pronađu radost u bilo kojoj kreativnoj aktivnosti te da podignu svjesnost o svojim duhovnim potencijalima.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Petak, 19/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1018 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević