Get Adobe Flash player

Velika zdjela prepuna voća neodoljivo podsjeća i doista jest ROG OBILJA

 
 
Jedan od osobito dragih motiva slikara Mladena Žunjića jesu i kompozicije stolova (u različitim varijacijama) na velikim formatima, većinom okruglih, ovalnih s centralnom pozicijom zdjele prepune voća, okruženog kolačima i drugim jelima, na bijelom stolnjaku, otmjenom i vrlo sličnom zastoru u teatru. Osobitost ove serije jest u slijedećem, lijepa, velika zdjela prepuna voća neodoljivo podsjeća i doista jest ROG OBILJA, nastao u davnini, očuvao se sve do renesanse i bio posebno popularan kao motiv upravo u tome razdoblju, simbol obilja, plodnosti i sreće.
Žunjić je svoj Rog obilja instalirao, postavio na stol, koji će poslužiti uzvanicima, gostima, no oni se ne vide, nema znaka ljudske prisutnosti,prostor oko stola i Roga je prazan, to je nedosegnuti, nedohvatni prostor, to je volumen u koji tek treba ući. Žunjić i na ovaj način iskazuje svoju umjetničku i ljudsku angažiranost u životu suvremenog čovjeka i njegova odnosa prema drugima ali i prema svijetu općenito, upozoravajućin kako su uistinu mnoga bogatstva i dostignuća svijeta zapravo daleka i nedodirljiva jer zato i slika fantastični Rog obilja tako blizu i tako daleko istodobno. Koloristički snažno i gotovo neukrotive geste Žunjić je naslikao seriju velikih formata u ulju i akrilu s ovim svakako jedinstvenim motivom (koji nije rijedak u suvremenoj umjetnosti, valjda i stoga jer svatko na svoj način doživljava i vidi Rog obilja), niz sličnih i istodobno vrlo različitih slika, s varirajućim motivom.
 
Zanimljiva je i pozadina ista stola s Rogom, ona je uvijek, horizontalno podijeljen, na dva dijela, u različitim,dominantnim bojama s masivnom figurom stola s voćem. Žunjić u svom svakodnevnom radu iskušava brojne mogućnosti pojedinih motiva, kontinuirano ih kombinirajući uz male pomake, od boje i svjetla, ostavljajući u središtu slike nepromjenljive konture. Serija Stolova vrlo je zanimljivi i reklo bi se ponajprije intrigantni dio opusa slikara Mladena Žunjića, istaknutog hrvatskog umjetnika, u kojima je autor bilježi svoja razmišljanja o vremenu koje dolazi nakon sutrašnjeg dana, stalno si propitujući, nije li cijeli svijet, najobičniji privid.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Srijeda, 18/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 916 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević