Get Adobe Flash player

Serija dobro promišljenih i izvrsno izvedenih slika s biciklom u glavnoj ulozi

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Varaždina, slikar, dakle ali i novinar, Nedjeljko Krčar, dugi je niz godina zaokupljen tretiranjem, reklo bi se, gotovo svakodnevnog, upotrebnog predmeta u životu svakoga od nas, koji se u njegovom zaokružrnom opusu pokazao kao vrlo zahvalni i neiscrpni motiv. I na najnovijoj izložbi (ružno mi je reći posljednjoj) Krčar se predstavio s novim kompozicijama biciklista, utrka, solo vozača, motiva iz prirode s diskretno umetnutim biciklom, naslonjen na drvo, drijema u hladovini, uz ili bez nazočnosti ljudi, čovjeka, bicikl ili bicikli, sami i odvažni u dosta slobodnoj interpretaciji, ne odviše preciznoj i tehnički prikladnoj. No, zato bicikli Nedjeljka Krčara imaju nad ostalima, jednu drugu, jako izraženu prednost.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/33984/nedjeljko_krcar__4.jpg
Oni svoje jahače, bicikliste, odvode beskrajnim cestamau novi svijet, poput ptica, nose svoje ljude na krilima biciklističkih kotača, da bi samo za trenutak zastali u arkadijski intoniranom krajobrazu i ubrzo nastavili dalje. Bicikli na ovim slikama nose život, oni su zapravo život sam, kretanje, pomak, gibanje, djelovanje, ne pristajanje na zaustavljenost i nepomak. Kolor na ovim slikama odmjeren, pomalo i suzdržan, nenametlji, ali ipak dovoljno izražajan da uočimo sve raznolikosti i složenu simboliku pojedine boje. Novi „biciklistički“ ciklus Nedjeljka Krčara,, mogli bi i nazvati svakodnevnim skicama obično i brzo zaboravljenih trenutaka, kada smo izmijenili poneku riječ s drugim,naslonjeni na bicikl ili slušajući trećeg, dok se bicikl nekako ugurao između nas, osluškujući prošaptane ili glasno izgovorene riječi. Krčar ne pamti u svojim potezima, bjesomučnu vožnju bicikista kroz gradsku vrevu, između ljudi i automobila, ne osvrćući se i ne gledajući mnogo ispred jer njegov mu bicikl krči put.
 
Biciklisti Nedjeljka Krčara pripadaju uljuđenom, pristojnom i nenametljivom svijetu, koji se nalaze ili su pozicionirani  često ( opravdano ili neopravdano) na margini društvenih zbivanja ( namjerno ili nenamjerno, slučajno ili neslučajno). To je svijet koji pamti svoje pretke po dobrom a i sam nastoji ostaviti sličan trag svojim životom i životnim navikama, u koje se posve lijepo i prirodno uklopio i jedan stari, lijepi i pouzdani prijatelj, moj bicikl. Serija dobro promišljenih i izvrsno izvedenih slika s biciklom u glavnoj ulozi, Nedjeljka Krčara, stvaran je i ozbiljan doprinos aktualnoj hrvatskoj umjetničkoj produkciji. Krčar koristi i ulje i akril i pastel i raznolike podloge u realizaciji ovoga ciklusa posvećena „tihom suputniku biciklu“, kontinuirano promišljajući i tretirajući, stvarno, neiscrpni motiv.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 16/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 906 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević