Get Adobe Flash player

Prvi dobitnik je istaknuti violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 9. studenog održana je svečanost dodjele novoustanovljene Nagrade za životno djelo „Ivo Maček“ koju je utemeljilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, a prvi dobitnik je istaknuti violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj. Nagrada je utemeljena povodom 15. godišnjice smrti akademika Ive Mačeka (Sušak, 1914.–Zagreb, 2002.) koji se proslavio kao pijanist međunarodnog ugleda, pedagog, skladatelj i jedan od prvih predsjednika HDGU i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ).
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hr/4/4a/Ivo_Ma%C4%8Dek.jpg
Ivo Maček
 
Nagrada je namijenjena glazbenim umjetnicima, instrumentalistima, dirigentima i pjevačima sa zaokruženom i bogatom karijerom. Nagradu Valteru Dešpalju uručila je prof. Višnja Mažuran, predsjednica HDGU koja je pročitala i obrazloženje. Valter Dešpalj profesor je violončela na muzičkim akademijama u Zagrebu i Liechtensteinu, školovao se na Juilliard School te usavršavao kod Pabla Casalsa, Pierrea Fourniera i Andréa Navarre, a poslijediplomski studij pohađao je na Moskovskom konzervatoriju. Nastupao je širom svijeta, primjerice u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Festival Hallu, operi u Sydneyju, amsterdamskom Concertgebouwu... Kao solist muzicirao je uz Berlinsku, Dresdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Sydneya, Nizozemski radijski orkestar te dirigente kao što su Sergiu Comissiona, James Conlon i David Zinman. Kao pedagog odgojio je neke od najistaknutijih violončelista današnjice. Kao profesor gostuje na konzervatorijima u Haagu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Grazu, a djeluje i kao urednik notnih izdanja nekoliko izdavačkih kuća (International Music Company, Universal Edition, Sikorski). (MIC / Minstrel 2015.)
 
Akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU istaknuo je da je Ivo Maček bio samozatajan skladatelj i iznimna osoba među svim dosadašnjim članovima Razreda. Maček je od 1954. bio izvanredni, a od 1983. godine i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Prikaz života i rada akademika Ive Mačeka dala je dr. sc. Alma Zubović koja je istaknula da se radilo o umjetniku raznovrsne karijere temeljene za znaju i radu. Glasovir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Vjekoslava Rosenberga Ružića 1934., a kod Franje Dugana starijeg učio je kompoziciju te se usavršavao kod Svetislava Stančića.
 
Pijanističku karijeru započeo je potkraj 1930-ih godina, a intenzivirao nakon Drugog svjetskog rata. Bio je gost profesor seminara u Weimaru, član žirija međunarodnih pijanističkih natjecanja Feruccio Busoni, Johann  Sebastian Bach, te kao jedini hrvatski pijanist  Chopinova  natjecanja u Varšavi (1965). Bio je međunarodno afirmiran komorni glazbenik te član glasovirskoga trija Maček–Šulek–Janigro. Surađivao je sa Zlatkom Balokovićem, Tonkom Ninićem, Valterom Dešpaljem  i osobito s Antoniom Janigrom. Ivo Maček bio je dugogodišnji profesor glasovira na Muzičkoj akademiji, a posljednjih deset godina (do umirovljenja 1977.) i pročelnik glasovirskog odjela. Akademik Maček bio je profinjen pijanist velike kulture, osobito cijenjen interpret djela  Beethovena,  Brahmsa i  Francka. 
Skladanju se posvetio u kasnijim godinama života.
U glazbenom dijelu programa nastupio je pijanist Filip Fak koji je izveo Intermezzo Ive Mačeka, te Riječki klavirski trio koji je izveo Mačekov Trio za violinu, violončelo i klavir „Romantični“.
 

Marijan Lipovac

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Ponedjeljak, 22/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1143 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević