Get Adobe Flash player

Izložba Metalno kolo Jadranka Runjića i Animo Ele Gašperov

 
 
U Galeriji umjetnina Split u utorak, 14. studenoga 2017. otvorena je izložba Jadranka Runjića „Metalno kolo“ i Ele Gašperov „Animo“. „U civilizaciji obilježenoj diskursom o vlastitom kraju, kraju povesti, smrti slikarstva, distopiji, da ekološke, socijalne i političke probleme ne spominjemo, posvetiti se vlastitim krugovima postaje jedini dohvatljivi cilj”, navela je Galerija umjetnina u najavi izložbe Jadranka Runjića, čiji su kustosi Branko Franceschi i Marija Stipišić Vuković.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/27623/jadranko_runjic_-_metalno_kolo.jpg
Izložba Metalno kolo predstavlja ciklus asimteričnih diptiha izvedenih grafitnom olovkom i akrilikom na kvadratnim pločama medijapana 2017., popraćen serijom skica koje su mu prethodile. Iluziju prelijevanja sjaja na metalnoj površini, koja je po dojmu više slikarske nego crtačke prirode, Runjić je postigao saturacijom površine kruga dugotrajno ponavljanim potezima olovke sve do osjećaja taktilnosti nanesenog materijala. Formalna obilježja ciklusa ukazuju na geneza Runjićevog izraza iz tradicije slikarstva monokroma, a uporno ponavljanje srebrnih krugova ukazuje na potku koja slijedeći uzuse konceptualne umjetnosti snažnom misaonom linijom objedinjuje radove u sublimnoj interpretaciji nadređenog područja aktualnih društveno-kulturoloških fenomena. Prikaz kruga zauzima gornji, dominantni i veći dio kompozicije, a njegov donji, manji dio su natpisi 'Metalno kolo' preuzeti iz različitih jezika. Za njihovo idealno oblikovanje Runjić je izabrao pismo rimske kapitale i time sugerirao značenje njihove savršene oblikovne hladnoće. Riječ je o pismu koje se nakon natpisa sačuvanih iz epohe Rimskog carstva, uvriježilo kao pismo za službene, ceremonijalne potrebe kao što su primjerice natpisi na spomenicima od javnog značaja. U civilizaciji obilježenoj diskursom o vlastitom kraju, kraju povijesti, smrti slikarstva, distopiji, da ekološke, socijalne i političke probleme ne spominjemo, posvetiti se vlastitim krugovima postaje jedini dohvatljivi cilj.
 
Jadranko Runjić (Gospić, 1956.) splitski je slikar i osobita pojava splitske umjetničke scene. Diplomirao jer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1980. godine. Predavač je na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije u Splitu. Ne izlaže često, ali za svaki se nastup priprema dugo i studiozno. U pravilu je riječ o zaokruženim ciklusima utemeljenim na tradiciji minimalističkog slikarstva, koji plijene pažnju već na kvantitativnoj razini. Jadranko Runjić je predavač na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
 
„Animo“Ele Gašperov pojavno je reduciran umjetnički rad konceptualnog predznaka čija recepcija predstavlja njegovo temeljno ontološko svojstvo. Naime, središnja uloga na ovoj izložbi pripada njenim posjetiteljima u smislu da zavisi o njihovim pokušajima tumačenja ove situacije i njenih komplementarnih sastavnica – a to su zvuk i objekt. Nastao kao umjetnički projekt, koji je kao izlagački model obilježen specifičnim narativom i koji se sve češće nameće kao paradigma suvremene umjetničke produkcije iznad čvrsto određenih medijskih okvira, „Animo“ ishodište ima u svojevrsnom 'imaginarnom' laboratoriju odnosno crtežima, skicama i promišljanjima njegove autorice. Ipak, oni su redukcijskim zahvatom isključeni iz izložbenog diskursa kako bi se fokus potpuno preusmjerio na perceptivno i intelektualno sudjelovanje publike u ovom iskustvu lišenom pojašnjenja i dokumentacije prethodnih procesa koji su do nj doveli.
 
Ela Gašperov rođena je 1992. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu. 2016. godine završila je diplomski studij Slikarstva u klasi profesora Deana Jokanovića Toumina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi i filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je ostvarila tri samostalne multimedijalne izložbe.
Izložba je otvorena do 3. 12. 2017.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Petak, 19/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1040 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević