Get Adobe Flash player

Ova serija slika neodoljivo asocira na simboliku ljubavnog susreta

 
 
Zagrebački slikar Mladen Žunjić, istaknuti je pripadnik srednje generacije hrvatskih likovnih umjetnika, s nizom samostalnih i skupnih istupa, autor niza vrlo zanimljivih i intrigantnih ciklusa, u kojima je suvereno objedinio svoju ljubav prema velikom formatu i znatnoj gibljivostti motiva.
http://mojzagreb.info/images/made/images/uploads/vijesti/34514/mladen_zunjic_543_253_c1.jpg
Sve te značajke nosi i serija slika nastala u posljednje vrijeme, riječ je o IMAGINARNIM AKTOVIMA, uljima i akrilima na velikim formatima (od 100 do 130 cm x isto toliko), kreiranih uz pomoć nefigurativnih motiva (od ovala, krugova, elipsi, udubljenja, krivina do lebdećih ploha koje se turbulentno gibaju, prevrću, jure, spuštaju se ili uzdižu u igri koja doista neodoljivo asocira na simboliku ljubavnog susreta) uz iznimano snažan koloristički pristup, gdje uistinu svaka slikarska tvorevina ima svoju karakterističnu, dominantnu boju.
Imaginarni aktovi Mladena Žunjića ponajprije su označeni vibrantnim gibanjem, kontinuiranom kretnjom u kojoj prednjači istaknuta boja, poput zastave na čelu skupine koja kreće naprijed. Žunjićeve slike u ovom nizu nose u sebi neprikriveni ritam (koji također nedvojbeno podsjeća na ritam pokreta dvaju tijela) koji se sustavno šiti volumenom slika iz dubine na vrh, sa strane prema središtu, i obrnuto.
Naravno, veliki format omogućio je slikaru nesmetanu, neometanu, neograničavajuću gestu u posve slobodnom izražavanju kako u tretiranju motiva tako i u nanošenju boje.
 
Žunjićevi aktovi samo su naslućeni, ali ako začujemo ritam gledajući ovaj serijal slika, zacijelo ćemo lakše i ugledati obrise nagih tijela u tek naznačenim potezima. Vrlo se je vješto i odgovorno slikar poigrao s nizom geometrijskih likova ili njihovih za tu prigodu odabranim dijelovima, stvarajući zanimljive kompozicijske postave, tragajaći (kao i uvijek) za onim oblikom, za onim ritmom, koji će sam nositi sliku , dajući joj život, čineći je živim organizmom. Interesantno bi bilo vidjeti autorova rješenja sa sličnim ili istim motivima u vrlo malim ili samo malim formatima i u onim iznimno velikim, gdje su stranice, dva, tri ili više metara. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi ovi motivi izgledali na jednom muralu. Svakako, ovo su motivi koji obećavaju, ovo su slike koje se moraju vidjeti i osjetiti.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1083 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević