Get Adobe Flash player

Stolac sugerira položaj figure koja sjedi svu uzaludnost borbe i otpora

 
 
Fobije ili strahovi oduvijek prate čovjeka (čovječanstvo) prisno i odano, bezrezervno na povijesnom putu, slijedeći ga bez prestanka kao znani ili neznani pratitelji, nerastumačivi ili prepoznatljivi, ali uvijek nekako opako tajnoviti, neraspoloženi prema tijelu i umu, u raznolikim paletama raznovrsnih situacija i događanja, čekajući svoju prigodu da se poput krpelja prilijepe za čovjeka i utisnu mu se u dušu. Suvremeni, mlađi ali vrlo dojmljivi hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Tomislav Šilipetar iz Zagreba ovih se dana (djelomično) predstavio s novim ciklusom SJENOSTRAH, s vrlo zanimljivom kompozicijom, sa sjedećom figurom muškarca okruženog tamom, poput osobe na optuženičkoj klupi dok iz tame koja ga okružuje dopiru uzvici, glasovi prijetnje što naviru iz optužnice.
http://www.urbancult.hr/Images/im.ashx?Id=57718
Međutim, ovdje je ipak ponešto drugačija priča, zgrčeno, presavijeno, pognuto tijelo muškarca na stolcu usred tamnine s nepoznatim, skrivenim lice, u samom je središtu zbivanja, u smirenoj nutrini uragana, proizvodeći, rađajući, emanirajući strah od sjenovitih, sjenolikih oblika koji ispunjaju volumen, djelujući snažno na um i tijelo osobe koja sjedi, tvoreći zatvoreni krug. Sugerira li taj stolac, položaj figure koja sjedi svu uzaludnost borbe i otpora, koja , čini se tako, samo uvećava broj razgoropađenih sjena koje nas kontinuirano pritiskaju i guše a srca samo što se nije raspuklo od siline krvi što ključa kroz tijelo.
 
O strahovima drugih ne moramo govoriti jer se itekako dobro razumijemo u vlastite i znamo dobro koliko smo se uspješno ili neuspješno borili protiv njih, danonoćno, niti ne prepostavljajući kada će ta muka prestati, završiti. Intrigantne , prevladavajuće tamne slike, pesimistične i obeshrabrujuće, bez imalo nade i očekivanja bilo kakve sutrašnjice, dominatni je dojam koji se nespatan stvara u kontaktu snovim ciklusom Tomislava Šilipetra, snažno djelujući na gledatelja porukom kako se nitko nije i neće spasiti i nikada neće izmaknuti bijesu i upornosti straha, slijedeći od nas od rođenja do smrti.
Šilipetar je realizirao izniman ciklus koje rado nazivam Tamne slike, posvećen svim ljudima, posvećen samome sebi, ciklus koji svjedoči o najstarijijoj borbi čovjeka, o borbi sa samim sobom, koji bilježi i sve uzaludnosti i lažna neispunjiva očekivanja.
Tamnina boja s ponekim istaknutim kolorističkim bljeskom detalja odrednica je također ovoga snažnoga ciklusa o samoći čovjeka okruženog lelujavim, nepoznatim i opasnim zatamnjenim svijetom.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 863 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević