Get Adobe Flash player

Optimistična živahnost kolora temeljna je karakteristika ovoga ciklusa slikarice

 
 
Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Iva Di Giusto Gamulin rođena je 1971. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Samostalno je izlagala u domovini i inozemstvu. Autorica je nadasve lijepog ali i pomalo tajanstvenog čudesno nečudesnog svijeta, koji se prostire i živi tu negdje pored nas, samo je svakodnevnima teško vidljiv i opaziv, nedoseziv i nedohvatljiv, skriven u oblacima nostalgije i očekivanja sretnih trenutaka, izveden u ciklusu ulja i grafičkih listova.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35114/iva_di_giusto_gamulin.jpg
Motivika i na slikama i grafikama vrlo je slična, potječe iz istog izvora, izvora sjećanja na arkadijska vremena, kada je svijet u cjelosti bio prekriven zlatastim sjajem sunca, s ponešto uznemirenih valova, koji su uistinu samo razbijali monotoniju idile nakupina kuća na vrhu brda, odmah iznad mora koje se neuspješno propinje,s mnoštvom svjetionika koji hrabro svojim svjetlima paraju pučinu, lebdeći iznad cesta, ispod oblaka, s ponekim zvonikom, crkvom, križevima, ogradama, sve skupljeno na visu da ih prijeteće more ne dotakne ili proguta. Je li to Atlantida iz naših generacijskih sjećanja, je li to nezaborav na ona vremena o kojima se sanjalo ali se niklada nisu dočekala, možda tek nešto, fragment, dva?
 
Mjesto na stijeni iznad zapjenjenog mora, na kome se nesiguran brod valja, proklinjući zlu sudbinu, nepoznati otok s velikom cestom, koja spaja i razdvaja ,ispod svjetionika i oblaka u kolopletu izrazitih, snažnih boja, stvarno je stvarno nestvaran jer teško ga je poreći a još teže dokazati. Optimistična živahnost kolora temeljna je karakteristika ovoga ciklusa slikarice, vjernih zapisa, duboko pohranjenih, skrivenih u drevnim vremenima i tek povremeno, rijetko vidljivih, opazivih, čujnih.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/34395/iva_di_giusto_gamulin_5.jpg
Slikarstvo Ive Di Giusto Gamulin počiva na čvrstoj i odlučnoj gesti, preciznom i osjećajnom odabiru boja i tonova uz izvrsno probrane motive. Slikarica vješto i nadahnuto koristi paletu u stvaranju pomalo neobičnog figurativnog izraza, kreirajući, preoblikujući forme, slažući ih kao slojeve u dosizanju oblaka, barem. Izrazita simbolika valova, ograde, svjetionika, visova, neba, simbola svakog  za sebe ali i u zajedničkom eksponiranju, daje ovom opusu dodatnu zagonetnu nijansu, skrivenost autorske poruke. Iva Di Giusto Gamulin autorica je lijepog, profinjenog  opusa koji ostavlja neposredno na gledatelja snažan i uvjerljiv dojam svojom iskrenom idejom o boljem svijetu i boljoj budućnosti o skrivenim mjestima koja valja pronaći.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Ponedjeljak, 21/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1027 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević