Get Adobe Flash player

U zadnje dvije godine izlagao sam u Poljskoj, Austriji, Njemačkoj i sada u Italiji

 
 
Akademski slikar Igor Taritaš (1987.) diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Istaknuti je pripadnik mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. S nekoliko izložbi u inozemstvu izazvao je znatan interes javnosti.
http://metro-portal.rtl.hr/img/repository/2017/12/medium/igor_taritas.jpg
• Gospodine Taritaš, istaknuti ste predstavnik najmlađe generacije, trenutno izlažete u Italiji.
- Slike se trenutno nalaze galeriji „Tales of art“ u Imoli. To je grad pokraj Bologne. U galeriji je izloženo 13 slika. Većina radova bila je izložena u ožujku ove godine u Meštrovićevom paviljonu (HDLU) u Zagrebu.
 
• Autor ste zanimljivog, obimnog opusa, reklo bi se i intrigantnog.
- U posljednjih pet godina vrlo sam produktivan. Nakon završetka  ALU-a u Zagrebu bio sam suočen sa istim problemima kao i većina mojih kolega. Većina je  odustala od stvaralaštva a neki su se nastavili boriti. Ja sam odlučio ići težim putem i trud se isplatio. U zadnje dvije godine radove sam izlagao u Poljskoj, Austriji, Njemačkoj i sada Italiji. Kada vam se događaju tako lijepe stvari motivacije i želje za stvaranjem nikada ne nedostaje.
 
• Zanimljiv je motiv pojedinca u utrobi zgrade.
- Motive figura u radovima koristim minimalno. Figure u prostorima tek su metafora određenih stanja i poruka. Figure koje sam slikao nalaze su u ruralnim, monokromnim i derutnim prostorima. Jedan od meni najdražih primjera je figura moje majke kako hrani janje u derutnom pomalo izumirućem prostoru. Propadljivom teksturom želio sam naglasiti izumiranje sela i borba majki da prehrane svoju djecu. Ova tematika bliska mi je jer sam odrastao u manjem mjestu Hercegovcu pokraj Garešnice gdje nas život nije mazio.
 
• Serija izvanredno lijepih građevina nosi posebnu poruku?
- Kada govorimo o prostorima koje slikam, možemo govoriti o dvije vrste prostora. Postojeći prostori koje gradim dekonstrukcijom te nanovo konstrukcijom, te konkretnim primjerima derutnih prostora koji zadržavaju svoj izvorni oblik sa minimalnim intervencijama i izmjenama. Prostori suvremene arhitekture, kako ste ih vi nazvali „izvanredno lijepe građevine“ prikazuju bogate, pomalo kičaste eksterijere. Suprotnost derutnim ruralnim prostorima. U ovom ciklusu radova veliku ulogu u gradnji kompozicije ima i boja. Na slikama prevladavaju uglavnom zagasiti sivi, crni i bijeli tonovi u kombinaciji sa jarkim bojama. To mi se učinilo kao dobar sklad. Uz sivu jarke boje dolaze do izražaja.
 
• Slikate u ulju i akrilu na platnu.
- Većina mojih slika slikana su akrilom na drvenoj (MDF) ploči. U studentskim danima većina nas je slikala na medijapanu jer  nismo mogli priuštiti financije za platna. Ja sam nastavio slikati na medijapanu sve do danas. Drvena podloga je puno čvršća od platna i dopušta mi jednu vrstu agresivnog slikanja, trganja i struganja površine boje sa slike. Također, na neke dijelove ne nanosim boju te kombiniram teksturu drveta sa pastoznim nanosima boje što se pokazalo kao dobar eksperiment. Slikanje na medijapanu navelo me na drugačije promišljanje o slikarstvu. Na nekoliko detalja u slikama zabijao sam i čavle.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35191/igor_taritas_pharmacy_2017._acrylic_on_wood_88x106_5cm.jpg
• Osobito volite velike formate.
- Istina. Preferiram slikati na većim formatima jer mi dopuštaju slobodniji i aktivniji pristup. Najmanji formati koje radim su otprilike oko 1x1 metar. U velikim, prostranim galerijama slike malog formata izgledaju neprimjećeno. Kao da ih proguta prostor galerije.
 
• Kako doživljavate i vidite gibanja u suvremenoj umjetnosti?
- Na žalost gibanja u umjetnosti određuju galerije i razni umjetnički sajmovi i aukcijske kuće. Nema pravila i kriterija. Ako imate sreće i poznanstva i sa manje kvalitetnim radovima možete izgraditi ime na svjetskoj likovnoj sceni.Žalosno je što danas nema kriterija vrijednosti. Sve se trpa u ladice i traže poveznice sa već viđenim. U skoroj budućnosti  mislim da ne će biti novog Picassa.
 
• Uvijek pitam, ima li umjetnost budućnosti?
- Kada nestane ljudi nestati će i umjetnosti. Sa filozofske strane govorilo se o smrti slikarstva ali to su govorili oni koji nisu slikali. Kreativnost pokreće i stvara.
 
• Što je novo u atelijeru?
- Trenutno radim na skicama za nadolazeće izložbe sljedeće godine.
 
• Planovi, izložbe, monografije...?
- Sredinom siječnja 2018. izlažem na Grand Salonu u Njemačkoj,  grupna izložba na kojoj će sudjelovati oko 50 umjetnika iz 15 zemalja. U travnju samostalno izlažem u Galeriji Škola u Splitu te u lipnju pripremam veliku samostalnu izložbu u Düsseldorfu u Njemačkoj.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Petak, 22/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 913 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević