Get Adobe Flash player

Svaka slika ima svoju jedinstvenu šifru, koju uspješno ili neuspješno otvara svatko od nas

 
 
Mladen Žunjić, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, stvaratelj iznimnog potencijala, kreator je već sada se može reći složenog i bogatog višeznačnog opusa, koga čini niz ciklusa izrazitog i eksplozivnog kolorizma, većinom u velikom i srednjem formatu u tehnici ulja i akrila na platnu i kartonu, s raznolikim nefigurativnim motivima, od ovala, linija, ploha, koji obitavaju u vrlo vibrantnoj atmosferi, kretnji i promjena, silne tektonske aktivnosti.
http://metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/01/medium/mladen_zunjic.jpg
U najnovijem ciklusu, sa svim poznatim elementima, Žunjić je krenuo u ponešto drugom smjeru. Uz snažnu, vrlo aktivnu prisutnost pojedinih boja koje daju temeljni karakter slici, slikar je započeo oblikovati uz pomoć ploha i crta, neobične konstrukcije, koje podsjećaju na zagonetne šamanske maske ili su to crnom linijom obrubljena lica drevnih ratnika ili su to pak neznane i neobjašnjive pojave koje lebde iznad uskomešanih boja i njihovih raznovrsno kreiranih tijela, tvoreći skladno neskladni odnos života, suživota.
 
U prvom su planu agresivne crne linije koje uobličuju svojim pozicioniranjem i kretanjem stvarnost gustog i jakog kolora, koji u podređenoj poziciji može jedino mijenjati svoj intenzitet, ali koji će u konačnici, nakon stalnih i uznemirujućih promjena, doći u dominantnu poziciju, u situaciju u kojoj je on, rasplamsali i gotovo neobuzdani kolor jedina prava i moguća mjera, za sve, pa i za sliku samu. Pred nama su Žunjićeve slike koje dočaravaju situaciju, kompleksnu i običnu, duboku i bezazlenu, složenu i naivnu, kompliciranu i rješivo nerješivu antagonističku poziciju sučeljenih nespojivo spojivih elemenata, stisnutih u volumenu prizora slike.
 
Pred nama su slike koje dočaravaju svakodnevnost dana i tajanstvo noći, simboliku znakova i zvukova (koje najčešće ne prepoznajemo i ne reagiramo). Svaka slika ima svoju jedinstvenu šifru, koju uspješno (ili neuspješno) otvara svatko od nas i dešifrira simboliku, nalazeći u na platnu, u boji, ona značenja koja su samo njemu važna. Žunjić je uspješno realizirao početak novoga ciklusa s dominantnimm kolorom, izveden u njegovom karakterističnom velikom formatu (uglavnom metar puta metar i veće), otvarajući brojna pitanja od motiva do boje.
http://www.in-portal.hr/fileN/images/Kultura/Mladen-%C5%BDunji%C4%871.jpg
Brojnost Žunjićevih slika velikog formata danomice raste, ciklusi se množe i reklo bi se da slikar samo još više ubrzava svoj ritam kreiranja, nastojeći se približiti onim slikama koje umjetniku život znače. Mladen Žunjić i u najnovijem ciklus bez ustezanja istražuje zagonetne i skrivene mogućnosti velikih formata, koristeći vješto i odgovorno boje u razotkrivanju bjeline sve se snažnije i hrabrije upuštajući u žestok boj s praznim prostranstvima platna. Žunjićeve slike obilježene su i vrlo jakim emocionalnim nabojem stvaratelja, što se lako očituje u u njegovim potezima, linija kista vjerno prati uzbuđenenost duha.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Jesu li hrvatske vlasti dobro postupile što su dozvolile da se u Muzeju Mimara slavio Dan agresorske "Vojske Srbije"?

Nedjelja, 24/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 913 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević