Get Adobe Flash player

Kod motiva, prvenstveno me zanima atmosfera - ugođaj

 
 
Suvremeni hrvatski i izraelski likovni umjetnik, slikar Peter Weisz, rođen 1943. godine, autor je iznimnog i složenog opusa. Izlagao je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama diljem svijeta. Osoba je živopisne i doista nesvakodnevne biografije.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35398/peter_weisz.jpg
• Imate vrlo zanimljivu osobnu povijest. Možete li izdvojiti, dvije, tri točke o događajima koji su na Vas najviše utjecali?
- Izdvajam - kada sam sa devetnaest godina bez sredstava i podrške otišao u Pariz i uspio položiti prijamni ispit na Akademiji. Drugi je odlazak u Izrael (nakon što sam već živio u mnogim zemljama) - te kada me tamo zatiče rat u Hrvatskoj. Kao član njihove Udruge liovnih umjetnika uspijevam skupiti donaciju za hrvatske umjetnike od 40 izraelskih umjetnika (koji nemaju veze s Hrvatskom, a neki su profesori na tamošnjim akademijama - ili vrlo poznati i priznati u zemljama iz kojih dolaze). To je 1993. bio prvi gest dobre volje prema Hrvatskoj iz te zemlje. I treći događaj je 1998., kada u Osijeku iniciram stvaranje nevladine Udruge "Olimpijada kulture" - koja kasnije mijenja ime u WAG - (World Art Games - Svjetske Umjetničke Igre) - i čiji sam sada supredsjednik. Danas je to Glavni ured od više od 60 Udruga Nacionalnih Odbora u više od 60 zemalja svijeta... i uspjeli smo do sada održati četiri takve "Olimpijade". To podrazumijeva da Nacionalni odbori odabiru svoj tim umjetnika iz raznih područja umjetinčkog izričaja.
 
• Nakon prava i umjetnosti studirate u Parizu na Akademiji likovnih umjetnosti.
- Da u klasi profesora Clarina.
 
• Živjeli ste i djelovali u više zemalja.
- Da - u Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Izraelu...
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35398/peter_weisz_1.jpg
• Ekspresionistički izičaj je ključan za Vas.
- Prvenstveno sam sklon ekspresionizmu i novoj figuraciji, ali sam zadnjih godina puno pažnje posvetio i apstraktno-ekspresvnom likarstvu
 
• Predstavljate se umjetnikom apstraktne estetike.
- Da.
 
• Kako pristupate motivu?
- Zanima me prvenstveno atmosfera - ugođaj. Neki puta to kreće spontano iz jedne linije ili boje... a neki puta svjesno želim stvoriti neki željeni ugođaj. On ne mora nužno biti i dopadljiv.
 
• Često ste samostalno izlagali. Važnost izlaganja za umjetnika?
- Izložbe su bitne da svoj rad predstavite drugima, čujete i vidite njihove reakcije...ali ipak najbitnije je da ste Vi sami zadovoljni urađenim.
 
• Kako doživljavate suvremenu umjetnost?
- Pratim je. Neke stvari mi se dopadaju, no smatram da ako je riječ o slici ona mora biti izložena u prostoru, stanu, uredu, muzeju i slično, jer tek onda ona može komunicirati sa onima koji ju promatraju i žive s njom. U umjetnosti je najvažnija upravo ta mogućnost svakodnevne komunikacije između autora i prmatrača.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35398/peter_weisz_4.jpg
• Novosti u atelijeru.
- Ja sam po prirodi kampanjac. Mogu slikati neprekidno danima - kada se napunim emocijama... ili kada mi se stvari "događaju"..., a onda nastupa duži period odmora, punjenja. Vjerujem da je to najpoštenije... i jedino iskreno. Dozvoljene su i grješke drugačije umjetnost može prerasti u savršenu ili manje savršeno majstorstvo što je također vrijedno.
 
• Planovi, izložbe, monografije...?
- Monografiju već imam. Izložbe bih rado imao - no godinama je zamorno organizirati izložbu tako da sam spreman izlagati (a imam i puno radova) ukoliko galerija preuzme organizaciju i pripreme.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Petak, 22/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 933 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević