Get Adobe Flash player

Više ne ću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima

 
 
U posljednje vrijeme u domaćoj aktualnoj umjetničkoj produkciji, nitko se toliko ne ističe, kao akademski kipar Mata CROata-Mate Turić, koji je u prvi plan zanimanja javnosti došao svojim ustrajnim i kontinuiranim radom, s klasičnim kiparskim pristupom u realizaciji iznimno zanimljivog, vrlo suvremenog opusa skulptura u kamenu ili u kombinaciji kamena s drugim materijalima. Mata CROata ostvario je već vrlo značajan i brojan opus, u vrlo specifičnom autorskom rukopisu, pritom izazivajući vrlo snažnu, poticajnu reakciju kako kritike tako i publike.
http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2018/01/IMAG0605-1024x1832.jpg
• O čemu promišljate?
- Već odavno maštam da svoja kamena jedra spojim sa slikarstvom. Već dugo me privlači želja da se isprobam i u slikarstvo. Na mojim prvim oslikanim jedrima bio je cilj da budem rukopisno prepoznatljiv, što sam i uspio.
 
• Kamen ste spojili s drvom. Ali to nije kraj.
- Rad sam uokvirio i spojio ga s drvom, što je velika rijetkost, da se kamen uokviruje. I za kraj, gledajući gotov rad, došla mi je ideja, da bi rad mogao i osvijetliti, a osvijetlio sam ih s pričom. Ono što su na mojem jedrenjaku svijetla, to su nekad bili fenjeri. Zahvaljući mojem prorezu, u ovom slučaju i zid ima ulogu, jer je vidljiv na mjestima gdje se rad prorezuje.
 
• Jedrenjak, jedra, okarakterizirani su i drugom, širom simbolikom.
- Razigrao sam jedrenjak s bojama... Neobično... Na prvi pogled izgleda nesvakodnevno, ali radovi su prepoznatljivi i to je u ovom slučaju bio moj primarni i jedini cilj. Nastavit ću i dalje razvijati ovaj tek započeti ciklus i nastojati ću se upoznati s izazovima i problemima koji će nastati i pokušati ću ih uspješno rješavati, kao što to radim s kamenom. Ova Nova 2018. godina će biti nastavak započetih ideja iz prošle godine.
 
• Planovi?
Osobno ni sam ne znam što ću sve napraviti i zajedno sa svim s pratiteljima mojih radova i sam osobno iščekujem nove ideje. Jedno je sigurno, više ne ću biti poznat samo po kamenim jedrima s prorezima, sad krećem u inoviranje i prenosit ću svoju prepoznatljivost i u druge materijale, a da s time radove i dalje činim umjetnički snažnima. Brend novih prorezanih jedrenjaka Mate CROate se nastavlja, na radost svih, stižu uskoro...
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Subota, 19/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1149 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević