Get Adobe Flash player

Otvorena izložba Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici

 
 
Povodom obilježavanja 445. obljetnice završne bitke Velike seljačke bune iz 1573. godine, u Muzeju seljačkih buna 9. veljače 2018. godine u 18 sati otvorena je izložba Franjo Tahy i Tahyjev grad u Donjoj Stubici.
http://www.visitzagorje.com/VisitZagorje/Resource/SmartSize?url=~%2FCms_Data%2FContents%2FVisitZagorje%2FFolders%2FSlike%2F~contents%2FFranjo-Tahy.jpg&width=0&height=450&vAlign=top&hAlign=center&quality=95&key=kKmk%2F6lJfDe2qBfCawuSqe8ysbVY8Bpxk1ZiOpI34ixuRIKv8Q%2BDSrnWb29GOMddSVku6UTCM%2Bj0pht4NT58JlP31AONOW45QfWLxl7bgUcxGDkyH0hFqg%3D%3D
Posebno su se samo prigodom otvorenja, a zahvaljujući Kući Šenoa u Zagrebu, posjetiteljima predstavili jedina sačuvana originalna stranica rukopisa romana Augusta ŠenoeSeljačka buna koji se čuva u spomenutoj Kući, kao i originalna djela Nikole Istvanffyja i kasnije Jurja Rattkaya koji prvi u historiografiji opisuju Seljačku bunu. Od arheoloških nalaza koji su izloženi na izložbi zanimljiva je i masivna konstrukcijska greda iskopana na Tahyjevom gradu koja je restaurirana i C14 analizom datirana u kraj 15., poč. 16. st. Na izložbi se, uz crtež Duje Medića, izlaže i portret Franje Tahyja od slikara Antuna Boris Švaljeka.
 
Franjo Tahy će zauvijek ostati zločinac, a mijenjat će se tek simbolika zla koju predstavlja sukaldno aktualnim društveno-političkim predodžbama nepravde karakterističnim za određeno razdoblje. Od Ivana Kukuljevića Sakcinskog motiv seljačke bune 1854. godine uvodi se i ostaje do danas u političkom diskursu. Danas je Tahy ostao slika zla i kulturni fenomen današnjeg vremena koji se upotrebljava u različitim kulturno-zabavnim i društveno-političkim diskursima – od porezne Linićeve politike do suvremene punk i metal glazbene scene te manifestacija oživljene povijesti poput Seljačke bune u Donjoj Stubici i Viteškog turnira Franje Tahyja u Podsusedu. Sve to sudjeluje u kreiranju slike našeg današnjeg Tahyja. Čini se da je Tahy bio i ostao idelani negativac.
 
Autorica izložbe je dr. sc. Ivana Škiljan. Uz glavne suradnike povjesničara mr. sc. Branka Čička i Vlatku Filipčić Maligec (voditeljicu Muzeja seljačkih buna) izložba je rezultat i ostalih suradnika: povjesničara umjetnosti Feđe Gavrilovića, dr. sc. Vedrana Klaužera (Hrvatski institut za povijest), Vlaste Horvatić Gmaz i Lidije Kelemen iz Kajkaviane, Martina Perkovića (Muzej seljačkih buna), dr. sc. Tajane Trbojević Vukičević i Olivie Frances Kaloyianni (Veterinarski faklutet u Zagrebu) i Miroslava Nađa (Arheološki muzej u Zagrebu).
 

Anđelka Felja

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Ponedjeljak, 18/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1120 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević