Get Adobe Flash player

Opus je obiman, lijep i jedinstven u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti

 
 
Akademski slikar iz Dubrovnika Viktor Šerbu rođen je 1938. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama. Autor je značajnog i vrlo složenog opusa koga čine ciklusi posvećeni Dubrovniku, krajobrazima, aktu, intimi u figurativnom izrazu, realiziranom kroz kroz snažni ali i odmjereni kolor, vrlo živ ali u granicama kontrole, iznimno optimističan, svjetlucajući, sjajan, dubok, temeljit, čvrst a opet tako nježan, krhak, doista istančana finoća kolora.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/33399/viktor_serbu_2.jpg
Cjelokupni slikarski opus Viktora Šerbua nosi pečat otmjenosti, elegancije, nepatvorene uljuđenosti, ljudska iskustva umjetnika nataložena kroz brojne generacije  iskazana su u autorskoj, umjetničkoj praksi i gesti. Na Šerbuovim slikama može se gotovo odmah opaziti raskriljena svjetlost koja izvire iz motiva, obasjavajući cijeli volumen koji pokriva slika, dajući poseban karakter odabranim prizorima i okruženju u kojem se nalazi.
 
Je li to jednostavno rečeno, svjetlost optimizma, nade, ljubavi, sreće, a i  jasnog osjećanja pripadnoosti svemu onome što ispunja naš prostor kretanja i življenja, doživljavanje povijesnog pamćenja s osmijehom i olakšanjem? Je li se to svjetlo opažanje trenutka u traženju skrivene i nevidljive ljepote motiva ili njegova dijela, na koji se rijetko obaziremo, ne imajući vremena i kada je lakše slušati druge a ne tražiti nešo svoje, nešto što je najsličnije nama samima, iznutra, posve, u cjelini.
 
Viktor Šerbu na svoj vrlo osoban način na svojim slikama bilježi scenu i  ostavlja je sadašnjosti i budućnosti umjesto pamćenja, prizor delikatnost i složenost tkanja svakodnevnosti istih onih ulica kojima prolazimo desetljećima i istih onih pročelja nezamislivo lijepih palača i zdanja unatoč oronulosti i teškog podnošenja protoka vremena, osunčanih padina s prkosno visokim drvećem isprkos buri, grozdu crnog grožđa na tanjuru i ribi pored njega, maloj kamenoj kući u uskoj uličici ili na kraju naselja usred otoka, koji se doima poput raja. Mnoštvo motiva koje je Šerbu majstorski pretvorio u stvarnost imali smo prigode vidjeti na mnogim izložbama, također i u bogatoj reprezentativnoj monografiji posvećenoj autoru i njegovom opusu u kojem dominira izvanredna finoća kolora, istaknuta privlačnost mediteranskih motiva, veduta i prirode, teška i neumoljiva prolaznost vremena, kojega se sjećamo i po dobru ali i po zlu.
http://metro-portal.rtl.hr/img/repository/2018/01/medium/viktor_serbu.jpg
Na slikama Viktora Šerbua s različitim motivima nedvojbeno najprije opažamo, osjećamo zadivljenost, očaranost čovjeka ljepotom prirode, žena, arhitekture, koju autor iskazuje gestom i bojom, trudeći se sačuvati taj kristalno jasan, kratkotrajni trenutak trenutne nepromjenljivosti na svojim slikama, za neko drugo vrijeme, za vrijeme koje će doći. Opus Viktora Šerbua obiman je i lijep (osobno smatram da umjetnost mora biti lijepa), jedinstven u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.
 
Ovom prigodom ne bih isticao možebitne uzore i utjecaje koji su formirali umjetnika, prisjetio bih se samo Šerbuova poznanstva s Kostom Strajnićem u vrijeme slikareve rane mladosti, naveo ali ne s imenima i prezimenima, profesore sa zagrebačke Akademije na kojoj je slikar davno diplomirao i istaknuo nevjerojatan, nemjerljiv utjecaj koje emaniraju Dubrovnika i njegova okolina na umjetnike raznih vrsta, kroz motive, svjetlo i boju. Cjelokupan opus dubrovačkog umjetnika, akademskog slikara Viktora Šernua  izniman je, produhovljen i senzibilan, optočen draguljima motiva prirode i proživljene povijesti s dominantnim dobro i precizno odmjerenim živahnim i na momente ipak, neukrotivim, nezadrživim bljeskom kolora.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Činjenica je kako Pupovac sa tri srpska zastupnika ucjenjuje Plenkovića. Hoće li mu Andrej udovoljiti?

Nedjelja, 25/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 850 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević