Get Adobe Flash player

Njegovo djelo posvećeno je životu i svetosti života

 
 
Peter Weisz, umjetnik je međunarodnog ranga i ugleda, državljanin više država (Hrvatska i Izrael), građanin i obitavatelj mnogih mjesta, širom svijeta, trenutno je u atelijeru u Slavonskom Brodu, gdje marno slika, onako nekoliko dana zaredom, žestoko i slobodno, prebirući po svojim mislima, slušajući glazbu, prelistavajući i zagledajući u brojne crteže, koji su srećom zabilježili niz važnih trenutaka dok je cijeli događaj izblijedio i zaboravilo se na njega,promatrajući slike na zidovima i samo za tren pomišljajući kako bi možda bilo dobro da je taj zadnji potez izveo sporije ali snažnije, ali sada, čekaju ga mnogi prazni listovi papira, različiti formati platna, potpuno novi i čisti za prihvat sjećanja, na dijeljenje uspomena i zbivanja koja se ne mogu zaboraviti jer ona  su neizblijediva.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/35398/peter_weisz_4.jpg
Peter Weisz realizirao je obimno djelo, slika odavno, u svakoj prigodi, gotovo ponekad i bez pravoga povoda, realizirajući niz figurativno nefigurativnih ciklusa, na pojedinim slikama apstrakcija je nasuprot figuracije, na drugima su čvrsto prepleteni u vrtlogu strasti odvijanja života i prisjećanja raznovrsnih fragmenata jasnih ili skrivenih lica, otvorenih pogleda, glasno izrečenih riječi, povika ili šapta, ponegdje u tami, u mraku, u muku. Zanimljiva kompozicijska rješenja Petera Weisza, nevakidašnje simbolike, primjerenog kolora, koji je točno, vrlo precizno određen, ni preslab, ni agresivan, odmjeren, dolikuje, odgovara atmosferi, tempu gibanja, ritmu vibracije kararakteristične za svaku sliku, pojedinačno.
 
Opus Petera Weisza iznimno je zanimljiv, postavlja mnoštvo pitanja dok mi, gledatelji u slikama tražimo elemente koji bi nas upućivali na cjelinu pravog, cjelovitog odgovora. Zanimljiv je i položaj raznolikih tijela koji se pojavljuju na Weiszovim slikama, riječ je o oblicima koji lebde (održavaju se na određenoj visini bez kretanja), nošeni na nevidljivim krilima, na magičnim vjetrovima, negdje u prostorima između svijetova, na početku ili kraju, u središtu praznine, u tami, širom otvorenih očiju, bez glasa, kao jasni i nedvojbeni simbol jedino žive zajedničke memorije, koja će sve nadživjeti i sačuvati svoj glas, svoj krik za budućnost.
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Krešimir Ivić, dugi je niz godina nazočan na aktualnoj umjetničkoj sceni, redovito izlažući na brojnim samostalnim izložbama, predstavljajući svoj bogati koloristički opus vrlo specifičnog i karakterističnog rukopisa, niz ciklusa krajobraza, gradskih veduta, aktova. Jednako tako Krešimir Ivić je poznati hrvatski glazbenik, sudjelovao je u radu nekoliko popularnih glazbenih grupa, u razdoblju od više desetaka godina a da bi se u posljednje vrijeme posvetio sviranju u vlastitom jazz triju, izvodeći većinom jazz standarde.
 
Nedavno je u svome domu, u Bosanskoj ulici, u Zagrebu, u kući u kojoj živi, uredio prostor u prizemlju i u nekoliko prostorija predstavio svoju najnoviju slikarsku produkciju s odabranim radovima iz prošlih razdoblja, izloživši niz ulja i akrila na platnu ili na velikim formatima papira i kartona, kako bi se mogao dobiti kvalitetan uvid u opus umjetnika i u njegove sadašnje artističke preokupacije. I doista, zidovi ovih prostora tapetirani su mnogim platnima i papirima, osobito se ističe crvena boja, koju u posljednje vrijeme slika.
http://www.dnevno.hr/wp-content/uploads/2018/01/20170106_182521-1024x577.jpg
Slikar ostavlja bojom svoj trag na bjelini platna, svjedočeći o dobroj komunikaciji sa svojom nutrinom, slušajući je, često joj se prepuštajući, tražeći u dubinama sjećanja odgovore na upite koji se pojavljuju danas, prijeteći ili se radujući. Ciklusi Petera Weisza gledatelja ne ostavljavaju ravnodušnim, naprotiv snažno potiču na promišljanje o dužini dana i kratkoći življenja, o ljepoti i tuzi, o sreći i bolu, radosti i nesreći, dok prozirni oblak lebdi iznad nas. Peter Weisz je autor opusa koga možemo nazivati i slikarstvo života jer je djelo posvećeno životu i svetosti života, neprocjenjivoj vrijednosti života svakog pojedinca i neopisivost žalosti kada se život ugasi.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Nedjelja, 24/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1379 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević