Get Adobe Flash player

Na izložbi se može začuti šuštanje lelujanja barjaka, tiho mrmorenje skupine ljudi, prasak oružja, lepet krila golubice...

 
 
U čast dubrovačkog zaštitnika, sv. Vlaha, ugledni dubrovački umjetnik Mišo Baričević izložio je novi ciklus slika većih formata u galeriji Sebastian s nizom motiva scena feste, od procesije, prikaza barjaka, puštanje golubica, trombunjera, hodočašća i lik sveca, koji je okrenut leđima (Naslikao sam Parca s leđa, da ga uvijek svi pratimo, kaže u ovoj prigodi slikar.)
http://www.dulist.hr/wp-content/uploads/2018/01/Miso-Baricevic-Sebastian-U-cast-Parcu-26-555x370.jpg
Baričević je izložio iznimno jasno definiran ciklus, izveden u akrilu  vrlo snažnog i emotivno nabijenog kolora, na platnu u većem formatu, uz naznaku kako doista svaka slika ima svoju specifičnu naraciju, upućujući nas, gledatelje kako iščitati sadržaj i značenje, stoljetnu simboliku i izvanredni vitalitet svečevog prožimanja života juga Hrvatske.
 
Baričević ciklus posvećen svecu (koga su najvjerojatnije slikali svi dubrovački autori ali i oni koji inkliniraju ovome kraju, u različitim inačicama i likovnim rješenjima) izveden je vrlo sugestivno kao nedvojbeni i logični odgovor na mnogostruke mogućnosti motiva i brojnih izazova koji se otvaraju paralelno s realizacijom slike. Istodobno Baričević je slobodno, bez ustezanja ispričao priču o vlastitom doživljaju svečanosti koja je u njemu nastajala i rasla kao neponovljiva legenda o jedinstvenosti Dubrovnika i sv. Vlaha  i svih onih stanovnika, koji su ga nastavali, koji sada žive u njemu i onih koji će doći.
 
Veliki je to događaj za taj kraj, za sve njegove ljude i zato slike koje ovjekovječuju festu moraju jednako tako biti velike, kolorističke gromoglasne i prepune emocija koje ispunjaju svaki centimetar Baričevićevih otmjenih i lijepih slika. Doista, svatko tko može trebao bi posjetiti ovu izložbu u dubrovačkom Sebastianu i suočiti se sa slikarevim doživljajem, komparirajući ga ili jednostavno uživati u njemu i začuti iznenada šuštanje lelujanja barjaka, tiho mrmorenje skupine ljudi, prasak oružja, lepet krila golubice, vidjeti sveca dok promatra svoju crkvu u tišini...
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2018/01/28/WEB/297053.jpg
Izložene slike Miše Baričevića u dubrovačkoj galeriji Sebastian tvore jedinstveni volumen zaodjenut u svečano ruho feste u čast sveca, umjetnika, slikara, koji je vođen svojim srcem slijedio motiv istinskom vještinom u kreiranju ciklusa. Najnoviji cilus Miše Baričevića prirodno se oslanja na dosadašnji umjetnikov rad i uspješni opus nastao u proteklih više desetaka godina.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Nedjelja, 16/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1284 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević