Get Adobe Flash player

Njezin svijet je izrazito nježan, blag, odmjeren…

 
 
Suvremena hrvatsko ukrajinska likovna umjetnica, akademska slikarica Olena Sokolovska, autorica složenog i oku privlačnog djela, predstavlja se s novom samostalnom izložbom na samom početku lipnja u zagrebačkoj galeriji Umjetnost osmijeha.
https://direktno.hr/upload/publish/157046/pelikan-1-2_5cefa016379ca.jpg
Njezini poznati motivi suptilno su uklopljeni u razigrani  koloristički volumen, u kome pak glavnu riječ vodi svjetlost, točnije igra svjetlosti, jedva primjetljive fragilne promjene intenziteta svjetla, pomicanje sjena, doticanje, dodirivanje i miješanje  dva svijeta, stvarnog i nestvarnog, realnosti i irealnosti.
 
Svijet Olene Sokolovske izrazito je nježan, blag, odmjeren, pa i kada koristi motiv konja u trku, moćne četveronožne figure , koja sada samo nestrpljivo zamahuje grivom u jutarnjim izmaglicama bijelih i prozirnih pramenova koji klize ,lebde neposredno iznad trave ili dok sjetno bilježi sjećanje na koloplet čudesnih duguljastih  prepletenih oblika u posve nefigurativnom izrazu ili dok kreira svoje viđenje privlačnog krajobraza s nekoliko figura u središtu kompozicije. Naravno, svijet i njegov doživljaj na ovim slikama Olene Sokolovske  primarno je lijep, profinjen, ugodan oku, poželjan za življenje, blagih boja i sve je u primirenom, dostojanstvenom miru, ritam je vrlo polagan, nenametljiv ali nazočan jer ovo ovo je svijet koji traje i koji će trajati.
https://direktno.hr/upload/publish/157046/pelikan-1-5_5cefa01762caa.jpg
Ljepota krajobraza, figura, segmenata prirode zrcali se u osobnom doživljavanju prostora u kojem obitavamo, skladnost oblika koji nas okružuju čini naš život boljim, plemenitijim, čini ga životom s razlogom. Fragmenti sjećanja na emotivne doživljaje evocirani na slikama Elene Sokolovske , čine ova djela  vrlo osebujnima, nesvakidašnjima.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Ponedjeljak, 17/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1277 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević