Get Adobe Flash player

Sviramo za sebe i to publika rado dijeli s nama

 
 
CRY BABIES dobitnici su ovogodišnje Fenderove nagrade za najbolji klupski bend koju dodjeljuje Mega muzika, stoga razgovaramo s Vitoldom Koširom, članom CRY BABIES.
http://zg-magazin.com.hr/wp-content/uploads/2018/12/vitold-kosir-500x333.jpg
• Što je tajna Vašeg uspjeha?
-Žestoki smo i beskrupulozni u svojim obradama. Duhoviti i zabavni, teški i mračni. Sviramo zajedno 20 godina. Ogoljujemo pjesme do njihove srži i gradimo iznova, bježimo od svake vste dekorativne glazbe. Sviramo za sebe i to publika rado dijeli s nama u intimi i mraku zagrebačkih klubova. Imamo 20-godišnji kontinuitet pomaknutog promišljanja aranžmana teksta i glazbe. Uz žestoke nastupe to je temelj naše reputacije jednog od najboljih zagrebačkih cover-bendova.
 
• Najpopularnije pjesme?
"Pamtim samo sretne dane" tipičan je naš drski, domišljati i zabavni cover pjesme u originalu izvedene od Gabi Novak. Praćen spotom u režiji Igora Mirkovića poharao je sve radijske top-liste i dalje živi na televizijskim ekranima. "Zarjavele trobente" oživljene spotom iz radionice Tomislava Povića popele su se na vrh slovenskih top-lista. CD "CRY BABIES LIVE IN SAX!" objavili smo 2005. i rasprodan je u kompletnoj nakladi. "On me voli na svoj način" Arsena Dedića snimili smo 2011. a Vanja Sviličić Juranić  nam je snimila i režirala fenomenalno duhovit spot. U samo 2 minute prošetali smo kroz 3 glazbena stila i otplovili u vrijeme vinila, gramofona i singlica. Singl "Ljubav se ne trži" objavila nam je Croatia records. Poznatu međimursku narodnu pjesmu odjenuli smo u rokersko  ruho. Gonzo nam je osmislio prelijepi spot za Bajaginu pjesmu "S druge strane" i uhvatio našu viziju teksta koji ekvilibrira između duboke romantike i somnabulnog urbanog horrora.
 
• Osobito njegujete nastupe uživo.
 -Sve ove godine redovito nastupamo u zagrebačkom klubu SAX! od samog njegovog osnutka. Gostovali smo na filmskim festivalima u Motovunu, Puli, na "Porinu" u Osijeku, te eventima za mnoge velike tvrtke u Hrvatskoj. Uživo smo svirali na radijskim i televizijskim glazbenim emisijama. Osobno sam najponosniji na koncert u klubu Vinyl kojeg je u izravno u cijelosti prenio Radio 101.
http://zg-magazin.com.hr/wp-content/uploads/2018/12/cry-babies.jpg
• Što moramo znati o nagradi?
 -MEGA MUZIKA NAGRADA pod pokroviteljstvom Fendera, ove godine po 15. jubilarni put, prepoznaje vrsne glazbenike koji svojim radom i doprinosom zaslužuju priznanje - kaže Adonis Dokuzović, voditelj Mega Muzike i  legendarni zagrebački bubnjar.
 

Miroslav Pelikan

Bitno je kretati prema naprijed, nastaviti s istraživanjem u traženju nečeg novog

 
 
Akademski kipar Mata CROata (Mate Turić), suvremeni je hrvatski likovni umjetnik i istaknuti pripadnik mlađe generacije. Autor je respektabilnog opusa. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu. Razgovaramo u atelijeru umjetnika, okruženi nizom novih i pomalo drugačijih skulptura.
http://m.metro-portal.hr/img/repository/2018/12/web_image/mata_croata_2.jpg
• Imam dojam kako se forma jedra pomalo gubi i uzmiče pred slobodno oblikovanim skulpturama.
- Da, sad se na ponekim skulpturama gubi klasični oblik jedra... ali ostaju skulpture i dalje rukopisno prepoznatljive. To je izazov, rezultat višegodišnjeg iskustva i rada. Kamen je za obradu težak medij, a uz to je još i jednobojan, i nije lako stvarati toliko velik broj novih, a i dalje različitih jedrenjaka i ostati rukopisno prepoznatljiv. 
 
• Ipak, jedro je tu, međutim, djeluje poput simbola, za razlika od jedara odprije, kada se gotovo mogao osjetiti vjetar koji ih napinje.
- Bitno se je kretati prema naprijed, nastaviti s istraživanjem, traženje nečeg novog, ali ponekad se pojave klasici, biti će ih u budućnosti još puno, kad krenu velike javne skulpture, gdje će se osjećati napetost. 
 
• Istodobno, sve skulpture streme uvis, uspinju se.
- Najčešće moje skulpture idu u vis, ali pojavilo se i par novih radova, koji ne idu u visine. Ti radovi se moraju doći pogledati u atelijer
 
• Zanimljiva je i njihova izduženost.
- Jedra su u stvarnosti izdužena i tako najljepše izgledaju. Ja nekako uvijek težim ići u visine sa skulpturama, iako imam ja i skulptura koje ne idu u visine, a zanimljive su za vidjeti, kao primjer moje galije i ribe. Pojavilo se i par novih skulptura koje su oble, koje nisu izdužene i ne idu u vis. Neki od takvih radova su se mogli vidjeti nedavno na skupnoj izložbi sa slikarima iz Moslavečkog Štrka u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. 
 
• Dogodile su se značajne promjene u skulpturi, očito je, naginjete apstrakciji.
- Da, uživam napraviti nešto novo, za što ni ja ne znam kako će izgledati. To je pravi izazov  i osobno se veselim novim skulpturama, jer ne znam do zadnjeg trena kako će izgledati. I mene osobno iznenade nove skulpture, bez obzira što sam ih ja kreirao jer to izlazi iz mene kroz sam proces stvaranja, kroz rad. 
 
• U kojem kamenu sada najčešće radite i zašto?
- Sad radim u više vrsta kamena. Prije sam uglavnom radio od jedne ili dvije vrste. Došao sam do te faze, da volim isprobavati razne vrste kamena. Volim vidjeti kako će ispasti nova jedra u nekim drugačijim vrstama kamena. 
 
• Na čemu trenutno radite?
- Trenutno na novim jedrenjacima. Prorezani jedrenjaci su postali moj zaštitni znak, a nove ideje mi stalno dolaze i nema potrebe da se od njih intenzivnije udaljavam. 
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/37891/mata_croata_5.jpg
• Što je u planu?
- Veliki su mi planovi, i zaista ih je puno. Ovu godinu ću završiti sa humanitarnom akcijom za oboljele od raka, koja će se održati u Orebiću. Uskoro će izaći novi kritički tekst povjesničarke Branke Hlevnjak. Skupna kiparska izložba u galeriji Specijalne policije u Zagrebu. Zatim kreće nova godina, u kojoj kreću zanimljivi projekti, a tu je suradnja sa slovenskim umjetnikom Stanislavom Lukićem. Taj projekt je već započeo, spremamo jednu zanimljivu izložbu jedrenjaka, slika i skulptura, koje će se održati u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, a poslije ćemo izlagati i u Hrvatskoj. To su veliki projekti koji se u hodu otvaraju i teško je o njima govoriti unaprijed. Ono što mogu reći i pretpostaviti, da će biti još puno novih jedrenjaka. 
 

Miroslav Pelikan

            Sneni slavuji

 
               
                Sutra će pjesma nova
                Sjajem hrvatskih slova,
                Porukom srca budna
                Odagnati maglu vidika
                I ne će biti uzaludna
                Ni pjesma hrabrih vojnika.
                Sutra će sneni slavuji
                Odati počast Oluji
http://www.iranicaonline.org/uploads/files/bolbol.jpg
                Pjevom što tješi i zove
                U sretne vremeplove
                Da hrabri u ovom trenu,
                Obraza nadom ozarena,
                U pohod slobodi krenu.
                Preksutra, ne daj Bože,
                Za nju već kasno bit može
                I pjesma što slobodna jedri
                U nepovrat snova odjedri.
                U sjaju hrvatskih slova
                Blistat će pjesma heroja
                A počast krasnoslova
                Odat će Domaja moja. 
 

Malkica Dugeč, 27. 9. 2018.

Završen 22. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA

 
 
Nakon tri dana bogatog programa završen je 22. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA koji je okupio skladatelje, zborove, dirigente, glazbenike, članove žirija i predavače iz Indonezije, Irana, Južnoafričke Republike, Njemačke, Velike Britanije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. U sklopu programa održana su predavanja, okrugli stol, revijalni nastup zborova, poseban koncert i završno natjecanje.  Nastupilo je 8 natjecateljskih zborova i dva vokalna sastava sa posebnim koncertnim programom; Antiphonus i Harmonia disonance. Plaketu zlatna Katedrala za najbolju izvedbu po ocjeni žirija osvojio je Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pod ravnanjem Vlade Sunka. Srebrna Katedrala pripala je gostima iz Južnoafričke Republike, Boulevard Harmonists of the North-West University of South Africa pod vodstvom Kobusa Ventera. Komorni zbor Glasis iz Slovenije pod ravnanjem Ernesta Kokota osvojio je brončanu katedralu.
https://likemetkovic.hr/portal/wp-content/uploads/2018/12/jura%C4%8Di%C4%87-bla%C5%BEenko_edited.jpg
Odlukom publike premoćno je pobijedio Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba pod ravnanjem Josipa degl' Ivellia osvojivši Plaketu zlatna Katedrala.
Plaketa Zvuci Baštine dodijeljena je Krešimiru Magdiću za istraživanje, razvoj i promicanje hrvatske glazbene baštine. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelio je plaketu HDS-a za najuspjeliju izvedbu nove hrvatske skladbe gostima iz Južnoafričke republike.
Povelju CRO PATRIJE povodom 22. izdanja Festivala dobila je Turistička zajednica Grada Splita koja podržava cjelokupni rad Glazbene mladeži i festivala Cro patria, a za partnerski razvoj kulturnog turizma u gradu Splitu. Plaketu je primila direktorica Turističke Zajednice Splita Alijana Vukšić.
 
Zlatni Canticum novum za najbolju novu skladbu osvojio je Blaženko Juračić za skladbu O Salutaris Hostia. Srebro je pripalo Vladi Sunku za skladbu Sweet Imprisonment na stihove Jamesa Joycea. Broncu su ravnopravno podijelili skladatelji Milan Hibšer i Tatjana Vorel.
Glazbenike i brojnu publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu  u ime Grada Splita, sponzora i domaćina Festivala, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš čestitavši organizatoru, Glazbenoj mladeži Split, na neumornom, mladenačkom duhu kojim Festival uspješno vodi kroz 22. godine postojanja.
 

Ivica Luetić

Anketa

Andrej Plenković je zaposlio ujaka, kuma i sestričnu. Tko je sljedeći?

Ponedjeljak, 10/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1211 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević