Get Adobe Flash player
Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Nije Putin slučajno vratio Boga u ustav. Ne, ne. Bila je to priprema za...

Tko treba vladati Hrvatskom?

Tko treba vladati Hrvatskom?

Ova vremena zaslužuju katolički odgovor     Kroz...

Boji se savjeta za gospodarstvo

Boji se savjeta za gospodarstvo

Plenkovićeva demagogija o reprezentativnoj...

Nikakve koristi od gradonačelnikova

Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

Mnogi su se rodili u Petrovoj bolnici iz koje sad bježe rodilje i porađaju...

Je li sada jasno tko je Plenković?

Je li sada jasno tko je Plenković?

Nije on kriv za potres i zarazu, ali je kriv za mnoge druge...

 • Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  četvrtak, 02. travnja 2020. 15:00
 • Tko treba vladati Hrvatskom?

  Tko treba vladati Hrvatskom?

  ponedjeljak, 30. ožujka 2020. 21:29
 • Boji se savjeta za gospodarstvo

  Boji se savjeta za gospodarstvo

  četvrtak, 02. travnja 2020. 14:54
 • Nikakve koristi od gradonačelnikova

  Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:36
 • Je li sada jasno tko je Plenković?

  Je li sada jasno tko je Plenković?

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:31

"Šparoge su neobrane…"

 
 
Tmuran dan, nije ni za pisati, ali kad već počinjem tek da vam kažem: ptice iz prethodnih nastavaka su tu, jednako vesele, a i kosa sam vidio na vrh čempresa pod prozorom. Stražari. Bio je Stožer, lopovi su, očekivano, počeli haračiti po centru grada, u Italiji operira mafija, a u Americi su redovi - za oružje. Jasno, tko će im čuvati privatno vlasništvo za Corone ne će valjda Trump, kao što ni naše ne će  Božinović, ne da nam ga ni pogledati ako nije ubilježeno i kao prebivalište.
https://media.pri.org/s3fs-public/styles/original_image/public/IMG_5916.jpeg?itok=tfllNdaK
I ne bih pisao da nisam primijetio kako se svjetska medija, i ovdašnja prepisivačka, ničim izazvana nije zabrinula za sudbinu – nadničara - ali indijskih. Indija je neki dan proglasila kućnu karantenu, a milijuni radnika u milijunskim indijskim gradovima, radnika na određeno vrijeme (kako to lijepo, eufemistički zvuči umjesto lijepe hrvatske riječi; nadničar) u gradovima nemaju ni kuće ni stana, nemaju se gdje samoizolirati, a ostali su i bez posla uglavnom na crno. Promet željeznicom ukinut, autobusa premalo (imaju li novaca za kartu?) pa su prema svojim selima i obiteljima iz gradova krenuli pješice u kilometarskim kolonama. I tako pješače neki i stotinama kilometra. Izgladnjeli, premoreni, s velikom mogućnošću da se, jerbo su u skupinama, još i zaraze. I sad zapadna medija nad njima roni suze, sad ih je tek primijetila, a posebno je licemjerje kod o tome izvještavaju nitko drugi do li britanski mediji, ali nisu ni drugi bolji. Zašto ta medija nije sustavno pisala o indijskim nadničarima dok nisu krenuli put svojih sela, zar su oni za zapadne i ine multinacionalke (medija je samo slugan) bili nevidljivi. Do neki dan, a najčešće „na crno“ radili su baš za multinacionalke - izravno, ali većinom posredno preko nekog domaćeg posrednika za malo veću lovu, kako se ne bi vidjelo kako su oni te gulikože. Kolone indijskih nadničara prava su slika liberalnog globalnog kapitalizma. Indija je, mislim, do jučer bila najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu - al' na tome Globalni masti brke.
 
Nego zašto zapadni, prije svih njemački i austrijski recimo, mediji pišu o u indijskim nadničarima kad su eunijske razvijene zemlje u vrijeme Corona krize već p(r)otjerale na stotine tisuća nadničara (ah „sezonci“) iz siromašnijih europskih zemalja, uključivo i Hrvatsku (raznih radnika u ugostiteljstvu, turizmu, graditeljstvu…). Razlika, pa oni se nisu morali vraćati pješice, ali muke na putu im nije nedostajalo (zatvorene granice i sl.). Situacija se sad ponešto mijenja - sad u Njemačkoj, primjerice, od „ljute“ desnice, do još „ljuće“, zelene i ine „ljevice“ (pa i Bruxelles!) traže da se ubrzo omogući povratak - dolazak radnika i istih država. Trebat će netko raditi u poljoprivredi, ostat' će šparoge neobrane (bit će pjesma „Šparoge su neobrane“), tko će čuvati Omu… Nije Indija samo u Indiji, ona je i u Europi.
 

Mato Dretvić Filakov

Hrvatska televizija i Hrvatski radio prešutjeli Milanovićevu kritiku vladajućih o kršenju ljudskih prava

 
 
U subotu, 28. ožujka 2020., hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je zgradu Rektorata te Pravni i Medicinski fakultet u Zagrebu i tom prigodom optužio vladajuće da krše ljudska prava, zaobilaze demokratsku proceduru u vladanju i odlučivanju i da su za uvođenje izvanrednih mjera u državi trebali svoj prijedlog poslati u Hrvatskoj sabor i tek nakon što dobiju dvotrećinsku većinu - ako ju dobiju - mogu donositi ove sudbonosne odluke. Razgledavajući štetu od potresa na Rektoratu Milanović je rekao: "I zato moramo, kada ograničavamo ljudske slobode, ići korak po korak. Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo, i na taj način ograničili građanima da dođu do svoga vlasništva, onda je to odluka koju mora donijeti Hrvatski sabor. Osim ako Sabor nije fizički spriječen da radi, mora raditi. Tu nema mjesta za mene u ovom trenutku" i dodao: "Hrvatski Ustav predvidio je većinu stanja u kojima se možemo naći, te ga nema potrebe mijenjati. Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom Vlada - predsjednik".
https://www.dw.com/image/40360373_101.jpg
Ova višestruko opravdana Milanovićeva reakcija odgovor je vladajućima koji su ovim teškim okolnostima nisu snašli. To je i konkretan odgovor predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, koji je tražio od Ustavnoga suda da dodatno u praksi razvlasti Sabor, kao glavnu instituciju u državi, na čijem je čelu. Odgovor je to i predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću i njegovom prvom suradniku, ako ne i neformalnom šefu Davoru Božinoviću Zemljotresu da se hrvatskom državom i Hrvatima ne vlada zabranama, policijom, kaznama, prijetnjama…, nego da se nad nama vlada prema Ustavu i zakonima koji su doneseni bez obzira kada i kako.

Dakle, Milanović je podsjetio Jandrokovića, Božinovića i Plenkovića da ubuduće ne krše osnovna ljudska prava ionako ugroženim i prestrašenim Hrvatima, i to je u redu. Ali nije u redu što je tada nastupila neviđena medijska cenzura. I to u javnim glasilima. Na HRT-u. I to na krajnje perfidan način. Posebice na Hrvatskom radiju. Naime, u subotu, u najslušanijim Dnevnim novostima Hrvatskoga radija u 15 sati, pod uredničkom palicom Sanje Cote, nije niti spomenuta Milanovićeva kritika. Umjesto istine i kritike da vladajući krše ljudska prava svojih podanika, a ne služe im, u Dnevnim novostima HR-a Milanović je, istina, dobio triput više prostora za nebitne stvari, ali ni sekunde o već višestruko spomenutoj kritici. Slično je bilo i na teletekstu Hrvatske televizije, gdje su cenzori pod brojem vijesti 123 (OBNOVA ĆE TRAJATI GODINAMA) i 124 (PRIHVATLJIVO OGRANIČAVANJE PRAVA), također prešutjeli kako je doslovno Milanović kritizirao vladajući trojac, nego su cenzorskim škarama zamaglili cijeli problem i time se nastojali umiliti Velikom Vođi. Ostaje pitanje je li im to naredio Plenković, je li im preko svojih poslušnika poručio da prešute Milanovićevu kritiku, ili su se oni sami, urednica Cota i njezini suradnici, poslužili preopasnom samocenzurom.
 

Pavao Blažević

Rušeći američko gospodarstvo ruši se i Trumpa

 
 
PUTOPIS IZ SOBE
Petak, 27. 3. 2020.
Lijepih li „putopisa“ iz dva puta dva. Sunce, konačno sunce. Vjetar je još ostao. I ptice se vesele.
Danas je oko podne do mene stigla jedna zbiljam dobra vijest: Greta T. ozdravila od Corone. Doduše u Švedskoj ne testiraju, oni su za „krdo-terapiju“, pa bidna Greta ne zna ni od čega je bila oboljela, a naročito od čega je ozdravila. Za ovu vijest bitno je samo kako je vijest, od onih lažnih, ali i zorno pokazuje kako se one, u nekoliko koraka, kreiraju. Nije bitno ništa osim da će se Greta T. sada „očišćena“ i od Corone moći posvetiti globalnom zatopljenju, a ono je  sigurno krivac i za Coronu. (Možda utoliko što se značajno smanjila bio, ustvari zoo raznolikost, al' to nije Gretina tema.)
https://babylonbee.com/img/articles/article-5756-1.jpg
Stigla je još jedna vijest iz „krda“, originalnog britanskog u koje se pušta Corona, pa tko preživi, preživi, preživjeli će biti imuni. Razbolio se dakle predvodnik britanskog „krda“ Boris Johnson, kako je sam objavio , kao i Greta. On se doduše testirao, a u međuvremenu ga je „krdo“ pritisnulo odozdo, pa je i on poduzeo neke mjere koje nije namjeravao. Ne sumnjam kako će i on ozdraviti. Ali ona, pokoj joj duši, inače zdrava šesnaestogodišnjakinja, doduše iz Francuske nije. Dohvatila je Corona i britanskog ministra zdravstva Matta Hancocka, koji je Johnsona savjetovao o „terapiji krdom“, a i on će ozdraviti.
 
U doba Corone ima jedna zanimljiva vijest - šutnja Sorosa i sorošijanca, uključivo i ovih naših. Kao da su po mišjim rupama. Jedna od teorija zašto se pojavila Corona jest i ona kako se pojavila da bi sudjelovala u američkoj predsjedničkoj kampanji i u konačnici srušila Donalda Trumpa - rušeći mu gospodarstvo koje je on bio podigao u poprilične visine. Drži vodu jer birači su predsjednika Amerike koji je u prvom mandatu podigao gospodarstvo uvijek bez problema reizabrali. Treba srušiti američko gospodarstvo makar zbog toga stradali i milijuni Amerikanaca. Opaka je ta kako ju nazivaju „duboka država“.
Nu ne ćemo ovo „razglabati“ u sobnom putopisu, ima vremena vratit ćemo joj se.
 

Mato Dretvić Filakov

Anketa

Čega se više bojite?

Petak, 03/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1241 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević