Get Adobe Flash player
Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

Kako HRT laže i izmišlja zasluge i vrline "intelektualca"...

Da, Josip Broz nije otišao skroz!

Da, Josip Broz nije otišao skroz!

Ivica Ivanišević: baštinik suslovljevog ideološkog i...

Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

Angela zavrće ruke, Erdoğan širi islam, Ameri se vrte u krugu, Rusi...

Dva načina rješenja problema granice

Dva načina rješenja problema granice

Odluka arbitražnog suda odmjerena je i razumna i Slovenci i Hrvati trebali...

Jasenovački popis žrtava je - lažan

Jasenovački popis žrtava je - lažan

Tek kada se sazna objektivna i znanstvena istina o Jasenovcu u vrijeme i...

 • Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

  Od Mike Špiljka do Slavka Goldsteina

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:40
 • Da, Josip Broz nije otišao skroz!

  Da, Josip Broz nije otišao skroz!

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:34
 • Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

  Balkanizacija Balkana iznutra i izvana

  četvrtak, 14. rujna 2017. 11:27
 • Dva načina rješenja problema granice

  Dva načina rješenja problema granice

  srijeda, 13. rujna 2017. 17:56
 • Jasenovački popis žrtava je - lažan

  Jasenovački popis žrtava je - lažan

  srijeda, 13. rujna 2017. 12:37

U 71. godini preminuo poznati hrvatski emigrant, filozof i političar

 
 
U Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, 14. rujna 2017. blago u Gospodinu preminuo je hrvatski filozof i političar Mladen Schwartz. Mladen Schwartz je rođen 17. travnja 1947. u Zagrebu u obitelji hrvatskih Židova, a odrastao je i školovao se u Beogradu. Nakon završenog studija filozofije, 1973. je emigrirao u Njemačku gdje se uključio u redove hrvatske političke emigracije, pa je tijekom 1980-ih bio visoki dužnosnik Hrvatskoga državotvornog pokreta Nikole Štedula i glavni urednik Hrvatskog lista. Nakon demokratskih promjena 1990. vraća se u domovinu te uključuje u Hrvatsku stranku pravu, za koju je jedno vrijeme uređivao stranačko glasilo Hrvatsko pravo. Od 1994. do 2003. vodio je Novu hrvatsku desnicu (NHD), radikalno desnu političku organizaciju, i bio glavni urednik lista Ultimatum. Nakon gašenja NHD bavi se publicističkim radom, objavljuje više političko-filozofskih knjiga i nekoliko stotina članaka u tisku. Od 2010. do 2013. vodio je internetski blog Schwartze Garde.
http://i0.wp.com/www.hazud.ch/wp-content/uploads/2016/07/Mladen-Schwartz.jpg
O životu i smrti Mladena Schwartza Emil Čić piše: „Moram priznati da sa Schwartzom nikada nisam do kraja bio načistu. Njegove nastupe smatrao sam neadekvatnim i pretjerano nedotjeranima, iako sam se s njim u mnogim stvarima mogao i složiti (ali ne u svima). Nije bio katolički desničar i stoga nije Krista imao kao središte, štoviše nije bio ni kršten, osim ako se pred samu smrt nije dogodila odlučna promjena. Bio je mučenik svojih nacionalno-socijalističkih stavova i s ekonomskog stajališta bio je u pravu: jedna klika opljačkala je cijeli svijet. Na žalost, radi svoje nekrštenosti - iako je bio na dobrom putu - nikada svijet nije sagledao kao borbu sotone i Krista Boga. Da je bio mučenik katoličke vjere bio bi svetac. Ovako je ostao marginalizirani borac, koji u Bogu nije našao smisao, a u naciji zbog toga nije našao ni puninu razumijevanja. Nadam se da mu se Bog smilovao“.
 
Pokop Mladena Schwartza bit će u utorak 19. rujna 2017. u 13:35 sati na Krematoriju na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služit će se nakon ispraćaja. Počivao u miru Božjem! Ožalošćeni: Ana Lučić, obitelj i prijatelji. (v.h.)

Podjetje UPC pobjednik 6. međunarodnoga natjecanja u rješavanju studija poslovnih primjera

 
 
U Bledu je završilo dvodnevno međunarodno natjecanje u rješavanju studija poslovnih primjera, tzv. IEDC Global Case Study Competition, u organizaciji IEDC-Poslovne škole Bled i IEDC Alumni klubova. Voditelj natjecanja, Nenad Filipović, profesor na IEDC-Poslovnoj školi Bled, izjavio je, da je poduzeće UPC iz Rumunjske, najbolje rješenje zadanih poslovnih izazova. Sudjelovalo je također i slovensko poduzeće Iskraemeco.
https://www.si21.com/f/pics/Gospodarstvo/Global_CSC_Winners_b.jpg
U skladu s poslanstvom razvijanja poslovnoga razmišljanja, suočavanja mladih poslovnih ljudi s aktualnim izazovima u poduzećima i podsticanju timskaga rada, IEDC-Poslovna škola Bled već tradicionalno organizira međunarodno natjecanje u rješavanju poslovnih primjera. Glavni cilj toga natjecanja su promocija poslovnih znanja i povećanje konkurentnosti pojedinaca i poduzeća.
 
Pet ekipa poznatih poduzeća iz srednje i istočne Europe se je u tom tjednu okupilo na Bledu, na IEDC-Poslovnoj školi Bled, zatim, nakon što su pobijedili na državnim natjecanjima u rješavanju poslovnih primjera. Šesteročlana ekipa HEP iz Hrvatske, UPC iz Romunjske, Iskraemeco iz Slovenije, Coca-Cola Hellenic iz Srbije i Coca-Cola European Partners iz Bugarske imale su na raspolaganju 24 sata, da pronađu rješenje za zahtjevan primjer, koji proizlazi iz realne poslovne situacije.
 
Nakon zaključnog predstavljanja žirija, koji su činili Mateja Luštek iz Studio Moderne i Jure Marjanovič iz Gorenja, oboje diplomanti IEDC-a, i prof. Nenad Filipović, proglašen je pobjednik, ekipa UPC Rumunjska. »Pri ocjenjivanju ekipa usredotočili smo se na sljedeće kriterije: na sposobnosti osvjetljavanja problema iz različitih kutova, kako iz različitih tema odrediti prioritete i odlučiti se što je najproduktivnije za tvrtku ter za izabrane prioritete pripremiti akcijski plan i također jasno ga predstaviti kao i cijelu temu. Ekipa UPC se je iskazala s najbolje istraženim pristupom i prijedlogom rješavanja«, pohvalio je pobjedničku ekipu prof. Filipović. Pored poslovno-obrazovnoga iskustva, pobjednička ekipa dobila je za svoje poduzeće nagradu, dvodnevni seminar od strane IEDC-Poslovne škole Bled za specifične potrebe poduzeća, u vrijednosti od 20.000 eura.
 

Iva Eibel, voditeljica korporativnega komuniciranja, IEDC - Poslovna škola Bled

Pridružili ste se glasu ulice kojemu pripada ministrica Divjak, a ne kulturi rada

 
 
Pismo hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović
»Poštovana predsjednice RH, gospođo Grabar Kitarović,
u trenutku nedjeljne invazije medija s pitanjem da prokomentiram Vašu izjavu u Jutarnjem listu, od danas 10. rujna 2017., a vezano za reformu odgoja i obrazovanja i tim Vican vis á vis tim Divjak, a koja glasi (cit.)
Mislim da trebamo raditi u sinergiji. Više sam kompatibilna s ministricom Divjak, razmišljamo na isti način. Vican je radila na prvoj reformi i odradila je svoje i može pridonijeti, ali definitivno treba biti timski rad. Javnost ima pravo na raspravu. Zaustavit ću svaki ideološki prijepor.
http://www.kalelargainfo.hr/wp-content/uploads/2016/01/dijana-vican.jpg
Dijana Vican
 
Ja sam uvijek za rad, a taj tko radi taj i griješi. Ali grijeh može biti i propust, kad se ne napravi ništa. Mislim da treba krenuti s elementima reforme s kojima se slažemo. U razgovoru s ministricom Divjak sam shvatila da se 90 posto sadržaja može primjenjivati, a deset posto se može riješiti. Moja djeca su prolazila kroz spolni odgoj u Belgiji i tamo se smatra da roditelji imaju pravo na riječ, dobili smo popis literature i pozvani smo da pregledamo sve i kažemo svoje mišljenje. Vjerujem da se to može riješiti i kod kurikula. Djeci treba omogućiti da imaju pristup sadržajima koji ih zanimanju.
 
Imam potrebu komentirati Vama, a ne medijima.
Svoje doprinose poboljšanju i unaprjeđivanju sustava odgoja i obrazovanja ozbiljivala sam kao profesionalac punih 30 godina rada, a zadnjih 10 godina konkretnim rezultatima, među kojima i prelazak na suvremenu kompetencijsku paradigmu – nacionalni kurikulum, kojega je RH dobila radom preko petsto stotina stručnjaka, i to nacionalnim konsezusom 2010. godine, a objavilo ga je nadležno ministarstvo 2011. godine pod naslovom Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje - NOK (Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, 2011.; www.mzo.hr ) To je ishodište daljnjeg reformiranja sustava, prema istoj metodologiji kako je 2005. godine reformiran sustav visokog obrazovanja, a rađeno je timski, temeljito, prilagođeno našem sustavu, vrlo transparentno, i to pune četiri godine. Transkripti javnih rasprava su u arhivi Saborskog odbora za obrazovanje i kulturu, odnosno Sabora RH, a zapisnici preko dvjesto javnih rasprava u arhivi Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Kao stručnjak u području odgoja i obrazovanja i kao sveučilišna profesorica sudjelovala sam u javnim raspravama sve vrijeme dok se donosila Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije (Sabor RH, 2014.).
Kao stručnjak u području odgoja i obrazovanja i kao sveučilišna profesorica očitovala sam se 2016. godine tijekom stručne rasprave o cjelovitoj kurikularnoj reformi, i to u vrijeme pred izbore, znači vrlo neutralno, kad se nije znalo koja stranka će pobijediti i tko će s kim koalirati. Moje primjedbe nisu bile ni svjetonazorske, ni ideološke, niti političke, niti su ijednom rječju podrivale hrvatsko društvo ili sustav odgoja i obrazovanja. Nikada, ali baš nikada, nisam koristila imena osoba.
 
Pozivom predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića u siječnju ove godine odazvala sam se dati smjer Akcijskom planu prema Strategiji i reformi sustava odgoja i obrazovanja, te izraditi Prijedlog Akcijskog plana za dvogodišnje razdoblje (2017. – 2018.).
Nakon izrađenog Nacrta prijedloga Akcijskog plana te nakon pristiglih očitovanja svih ministarstava i relevantnih ustanova, nastaje preokret: ulični prosvjedi na kojima je sadašnja ministrica sudjelovala, potom jedan medijski linč, onda i drugi medijski linč, demoniziranje moje osobe i profesije.
 
Ja sam sveučilišna profesorica i rektorica Sveučilišta u Zadru. I majka sam 25-godišnjeg sina. Obrazovala sam se i profesionalno usavršavala u zemlji i inozemstvu.
Nemam nikakav svoj reformski ni strateški tim. Svoje mišljenje o reformskim i strateškim procesima dijelila sam s članovima Posebnog stručnog povjerenstva istim rječnikom kao i sa sudionicima na javnim predavanjima, okruglim stolovima, u javnosti i u uredu predsjednika Vlade RH.
Ponašajući se profesionalno, što bi Umberto Eco rekao (parafraziram), kao patuljak na ramenima patuljaka, svojim isključivo profesionalnim doprinosom, nisam se bavila opredjeljivanjima za jedne i suprotstavljanjima drugima, niti sam se obrušavala ultimatumima da se itko makne s nekog mjesta ili funkcije, a da ja sjednem.
 
Poštovana gospođo predsjednice, iskazujem žaljenje:
• što nalazite kompatibilnost s ministričinim manifestom: depolitizacija, ideologija jednako tehnologija, uvođenje informatike, a mene koja kanaliziram reformu na cjeloviti razvoj djeteta i učenika, odstranjujete stavom da sam ja odradila svoje;
• što nalazite kompatibilnost s ministricom glede pilot projekta iza kojega stoji Hrvatska narodna stranka koja je bila suautor Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije 2014. godine, a danas bi mijenjala Strategiju i svojatala reformu prema svojim mjerilima (iako je njihova parlamentarna zastupljenost manja od veličine statističke pogrješke);
• što nalazite kompatibilnost s ministricom glede pilot projekta, koji se 80 posto odnosi isključivo na informatizaciju škola, što je prvenstveno unaprjeđenje pedagoškog standarda škola, a ne nalazite kompatibilnost s mojim usmjeravanjem reformskih procesa na učenikovo optimalno opterećenje u cjelovitom odrastanju, obrazovanju i odgoju;
 
Uvođenje Informatike nije predviđeno Strategijom
 
• što nalazite kompatibilnost s ministricom u uvođenju Informatike kao svjetskoj novini, iako je Informatika zastupljena u odgojno-obrazovnom sustavu s inoviranim planom i programom 2006. godine (usput rečeno, uvođenje Informatike nije predviđeno Strategijom);
• što sa svojim savjetnicima niste našli poveznicu u konzistentnom i koherentnom uređenju hrvatskog sustava odgoja i obrazovanja, koji je već utemeljen u NOK-u, nego se priklanjate reformskom diskontinuitetu temeljenome na naslovima knjiga (tržište rada, obrazovanje za budućnost) ili koncepata (npr. škola za život) koji lijepo zvuče uhu javnosti, a ne rješavaju nijedan suštinski problem odgojno-obrazovnog sustava;
• što nalazite kompatibilnost s ministricom, vrsnom matematičarkom, koja od prvih nacionalnih ispita održanih 2006. godine, te PISA rezultata (2006. i 2009. i 2011.) do danas nije dala svoj doprinos u rješavanju problema, primjerice, „nestručno pokrivene nastave“ iz matematike, kemije, fizike i engleskog jezika (moje prijedloge ni ne znate), što nije utjecala na smanjenje instrukcija (sumrak odgojno-obrazovnog sustava RH) barem iz matematike, nego oduševljava javnost i Vas školskim tabletima, pametnim interaktivnim pločama i računalima;
• što se divite informacijsko-komunikacijskim tehnologijama koje plaća hrvatski narod skuplje nego Šveđani, Finci, pa i Irci koje spominjete kao poželjan uzor;  
 
• što se priklanjate kurikulima istih nastavnih predmeta koji sada žive u školi kao nastavni programi, a odbacujete zajedno s ministricom Divjak koncept hrvatske škole utemeljen i objavljen 2011. godine, s jasnom strukturom koja se odnosi na: jezgrovni kurikul (dio koji je jednak za sve učenike), diferencirani (izborni predmeti ili moduli) i školski kurikulumi – autonomnog dijela odgojno-obrazovnog rada škole, koji je prilagođen svakom učeniku, i onome koji hoće učiti ćirilicu u hrvatskoj školi, a ne samo srpskoj, onome koji hoće učiti hebrejski jezik (za što sam se ja založila), onome koji hoće biti kreativan i inovativan u bilo kojem odgojno-obrazovnom području (škola u prirodi, robotika, mehatronika, izrada informacijsko-komunikacijskih aplikacija, i tako dalje), a ne samo tehnologijama koje će se od učenikovog šestog razreda osnovne škole do trećeg razreda srednje škole promijeniti šest puta;
• što ste svojom izjavom, a citirajući ministricu, da je 90 posto kurikula primjenjivo, obezvrijedili rad svih stručnjaka koji su se očitovali, jer Ekspertna radna skupina još nijedno očitovanje ni prijedlog kurikuluma nije ni dotakla.
 
Poštovana gospođo predsjednice, iskazujem žaljenje: što kao predsjednica RH niste našli riječi za ostvarenje sinergije, nego javno podupirete ministricu Divjak riječima Vican je radila na prvoj reformi i odradila je svoje, uzdižući dostojanstvo ministrice jer vas dvije razmišljate na isti način, a rušeći moje dostojanstvo kao sveučilišne profesorice i rektorice; što ste se kao predsjednica svojom izjavom danas u Jutarnjem listu pridružili glasu ulice kojemu pripada ministrica Divjak, a ne kulturi rada onih koji rasprave vode za stolom i služe se argumentima; što ste upravo ovakvom izjavom napravili crtu razdjelnicu koje sam se ja cijelo vrijeme uljudno suzdržavala, ne nadolijevajući ulje na vatru, pružajući ruku ministrici Divjak, a koju je ona uporno odbacivala.
Na koncu iskazujem žaljenje što ovakvim izjavama pothranjujete profesionalno sektaštvo, zbog čega će, budite sigurni, popriličan broj stručnjaka napraviti odstupnicu od davanja sebe javnom dobru, a što ću nakon Vaše današnje izjave i sama učiniti.
S poštovanjem,
 

Prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru«

Anketa

Hoće li skidanje braniteljske ploče u Jasenovcu naštetiti A. Plenkoviću?

Utorak, 19/09/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1185 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević