Get Adobe Flash player
Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

Svjedočenje vlasnika Agrokora u DORH-u 7. lipnja...

Rada-Lambada protiv hrvatske države

Rada-Lambada protiv hrvatske države

Petokolonaška izdajnička djelatnost pored spomenika Oca...

Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

Oberschnell-ovska revizija titoizma!     „Ako...

I politička trgovina ima vijek trajanja

I politička trgovina ima vijek trajanja

Smiju li nam se oni s povlaštenim saborskim mirovinama na...

Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

Komedijaška predstava s pokušajem tobožnjeg utvrđivanja...

 • Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

  Ivica Todorić pojašnjava grupu Borg

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 12:36
 • Rada-Lambada protiv hrvatske države

  Rada-Lambada protiv hrvatske države

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:27
 • Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

  Brod 'Galeb' - simbol Titine diktature

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 12:27
 • I politička trgovina ima vijek trajanja

  I politička trgovina ima vijek trajanja

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:22
 • Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

  Ministar Marić je kriv zato što je uspješan

  četvrtak, 13. prosinca 2018. 06:18

Njemačka će se naći u velikim gospodarskim problemima

 
 
Jedna od najpoznatijih privatnih obavještajnih tvrtki, američki Strategic Forecasting poznatiji kao Stratfor, objavio je svoje političko-gospodarske prognoze za desetljeće pred nama. Ovo je peto ovakvo predviđanje američke tvrtke, a zanimljivo je kako su u dosadašnjim prognozama za pojedine događaje bili poprilično uspješni. Tako su, na primjer, točno predvidjeli neuspjeh Europe ili, točnije, njezinih pojedinih dijelova (Grčka, Španjolska, Portugal...), u odgovoru na veliku ekonomsku krizu. Točno su predvidjeli ulogu Sjedinjenih Američkih Država u organiziranju džihadističkih skupina, rušenja režima diljem Bliskog istoka kao i jačanje islamističkih ekstremista i terorista nakon toga. Prema vlastitom priznanju, u nekim su procjenama pogriješili, a kao najveći propust navode napad na Blizance u New Yorku koji im je promakao u sigurnosnoj procjeni. Najnovije Stratforove prognoze na prvo čitanje zvuče pomalo nestvarno jer, između ostalog, predviđaju raspad Rusije, jednako kao i raspad Europske unije kakvu sada poznajemo te slabljenje i stagniranje najjačeg europskog gospodarstva – Njemačke. Iz sadašnje perspektive u kojoj se Putinova Rusija čini jačom nego ikada, a Njemačka je i dalje neprikosnoveni lider ne samo europskog gospodarstva već i šire, ovakve se prognoze ipak čine malo previše pesimistične.
http://techfleece.com/wp-content/uploads/2012/08/Stratfor-Banner.jpg
1. Ruska Federacija ne će moći opstati u svom sadašnjem obliku
Prema prognozama Stratfora, Ruska Federacija ne će se uspjeti othrvati prije svega financijskim i gospodarskim izazovima koji su pred njom. Tu prvenstveno misle na pogođenost sankcijama, pad cijena nafte i plina, slabljenje nacionalne valute rublja te stalnim nastojanjima za širenjem vojne moći i prisutnosti u različitim dijelovima svijeta. Analitičari smatraju kako ne će biti klasične pobune protiv središnje državne vlasti u Moskvi, već da će prije doći do toga da Moskva više ne će biti u stanju kontrolirati sve svoje dijelove. Rusija se ne će službeno podijeliti u više zemalja, ali Moskva više ne će imati snagu držati sve regije na okupu pa će one prerasti u jednu vrstu autonomnih područja koje možda i ne će biti u tako dobrim odnosima jedna s drugom. "Očekujemo da će vlast Moskve značajno oslabjeti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije. Malo je vjerojatno da će Ruska Federacija preživjeti u svom sadašnjem obliku.", navodi se u izvješću.
 
2. Moć Amerike bit će u stalnom padu, uz stalno jačanje vojske
Svijet će postati još opasnije i nepredvidivije mjesto u idućih deset godina, pri čemu će Sjedinjene Američke Države u budućnosti puno više razmišljati o odabiru vlastitih izazova umjesto aktivnog igranja vodeće uloge u rješavanju svjetskih problema. Gospodarstvo će općenito rasti, kao i domaća proizvodnja energije, no bilježit će pad izvoza, a i što se sigurnosti tiče Sjedinjene Države ne će si moći priuštiti luksuz da budu izolirane od ostatka svijeta i sudjelovanja u svjetskim krizama. "Sjedinjene Države će i dalje biti glavna ekonomska, politička i vojna sila u svijetu, ali će biti manje angažirani nego u prošlosti", kaže prognoza. Dodaju kako će SAD i dalje koristiti silu, ali ona će biti mnogo manje vidljiva i koristit će se daleko manje u sljedećem desetljeću. Također će zbog dalekometnog ruskog naoružanja Amerika morati puno ozbiljnije angažirati vojne snage na vlastitom teritoriju poglavito oko zaštite svojeg nuklearnog arsenala.
 
3. Njemačka će se naći u velikim gospodarskim problemima
Njemačko gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o državama u koje izvozi svoje proizvode i liberalizacija tržišta poglavito unutar granica Europske unije omogućila je Njemačkoj snažno jačanje gospodarstva. Upravo iz tog razloga Njemačka je država koja pogoršanjem gospodarske situacije, slabljenjem eura i pojačanim valom euroskepticizma, gubi najviše od svih. Domaća proizvodnja ne će moći nadoknaditi ovaj izvozni gubitak, a predviđa se i pad populacije pa, prema predviđanjima Stratfora, Njemačkoj slijedi stagnacija po uzoru na onu koja trenutačno pogađa Japan. "Očekujemo da će Njemačka trpjeti velike i teške ekonomske obrate u idućih deset godina", navodi se u procjenama Stratfora.
http://croative.net/wp-content/uploads/2015/02/Njemack1.jpg
STRATFOR I. Europa 2025.
 
4. Novi europski lider umjesto Njemačke postat će Poljska
"Pogledajte malo istočnije od Njemačke. Tu stvari ne će biti tako loše. U središtu gospodarskog rasta i povećanja političkog utjecaja će biti Poljska", kaže se u izvješću. Poljsko stanovništvo ne će se smanjivati u tolikoj mjeri kao kod drugih velikih europskih gospodarstava. Činjenica da je najveća i najbogatija europska država na zapadnoj granici Rusije također će je gurnuti u poziciju regionalnog vodstva i ta bi zemlja mogla imati veliki politički i gospodarski utjecaj u budućnosti. Ovakvom scenariju Poljskoj bi mogao dodatno pomoći i tradicionalno dobar odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama s kojima imaju i odlične gospodarske kontakte.
 
5. Europska unija rasformirat će se u četiri manje Europe
Ne tako davno ideja Europske unije izgledala je kao nezaustavljiva snaga koja će se u budućnosti razvijati do stupnja najsnažnije gospodarske sile svijeta. Međusobne prepreke u društveno-političkom smislu premošćene su trgovačkim i ekonomskim sporazumima koje su državama članicama jamčile otvaranje velikog zajedničkog tržišta i gospodarski razvoj bez graničnih prepreka i barijera. Danas je situacija potpuno drugačija, a analitičari Stratfora predviđaju kako će u idućih deset godina biti još i gora. Prema njihovu izvješću, Europska unija kakvu danas poznajemo rasformirat će se u četiri male Europe i to zapadnu Europu, istočnu Europu, Skandinaviju i Britansko otočje. I dalje će dijeliti zajedničko okruženje, bit će povezani ugovorima i savezima no njihova bliskost i suradnja neće biti kao što je danas. "Europska unija mogla bi preživjeti u nekom smislu, ali europski ekonomski, politički i vojni odnosi bit će regulirani primarno bilateralnim ili ograničenim multilateralnih odnosima koji će biti mali u opsegu i nisu obvezujući", kaže se u izvješću. "Neke države mogu održavati preostalo članstvo u visoko modificiranoj Europskoj uniji, ali to neće definirati Europu."
 
6. Kina će se naći u velikom problemu zbog slabljenja ekonomije
Kina bi se zbog usporavanja gospodarskog rasta mogla naći u velikim problemima u desetljeću koje dolazi, što bi istovremeno moglo dovesti do sve većeg i snažnijeg nezadovoljstva vladajućom Komunističkom partijom. Ipak Stratfor predviđa kako se vladajuća garnitura neće dati s vlasti što bi moglo rezultirati još jačom unutarnjom represijom prema stanovništvu. Peking ima i dodatni problem nejednake razvijenosti pojedinih dijelova zemlje. Obalni pojas gospodarski je puno razvijenije od kontinentalnog dijela, odnosno urbani priobalni dio puno je gospodarski jači od ruralne unutrašnjosti. Nastavi li Kina s urbanizacijom obale, bez razvoja sela, taj će se problem samo dodatno povećavati. "Jaz koji se stvara između razvijenih dijelova i nerazvijenih dijelova Kine moga bi postati toliko snažan da se Kina u jednom trenutku podijeli na više malih cjelina.
http://croative.net/wp-content/uploads/2015/12/Europemap.png
STRATFOR II. - Europa 2025.
 
7. Pad Kine iskoristit će neke druge države u svijetu
Pad kineskog gospodarstva iskoristit će zato puno "malih Kina" diljem svijeta, ponajviše u Južnoj Americi i Aziji. Dakle, dok je gospodarski rast u Kini u opadanju što dovodi do nepredvidljivih političkih i ekonomskih posljedice, Meksiko, Nikaragva, Dominikanska Republika, Peru, Etiopija, Uganda, Kenija, Tanzanija, Bangladeš, Mijanmar, Šri Lanka, Laos, Vijetnam, Kambodža, Filipini i Indonezija mogu doživjeti veliko poboljšanje ekonomske aktivnosti tijekom sljedećeg desetljeća. prvenstveno iz razloga što bi se proizvodnja iz Kine mogla masovno preseliti tamo i otvoriti stotine tisuća novih radnih mjesta. Ne treba smetnuti s uma kako se radi o potencijalnoj bazi radne snage od više od milijardu stanovnika.
 
8. Japan će se razviti u najsnažniju pomorsku silu u Aziji
Japansko gospodarstvo koje ovisi o uvoznim materijalima već danas razvija snažnu mornaricu, a u idućih deset godina prerast će u najsnažniju pomorsku silu u Aziji. Prema predviđanju Stratfora, Tokio nema drugog izbora s obzirom na to da mora osigurati sigurnost dostave materijala za vlastitu industriju rutama koje su blizu Kine. U tome će im pomoći i njihov saveznik, Sjedinjene Američke Države.
 

Luka Capar, Večernji list

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Srijeda, 19/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1380 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević