Get Adobe Flash player
Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim...

Smišljeni napad na Predsjednicu

Smišljeni napad na Predsjednicu

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka...

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Umjesto pozitivne, nad Hrvatima u Srbiji, nastavljena negativna izborna...

Hrvatska naspram Srbiji danas

Hrvatska naspram Srbiji danas

Nadam se da će se Srbi u budućnosti odreći...

 • Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:43
 • Smišljeni napad na Predsjednicu

  Smišljeni napad na Predsjednicu

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:36
 • Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  četvrtak, 15. veljače 2018. 19:29
 • Previše glume, teatralnosti, patetike...

  Previše glume, teatralnosti, patetike...

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:32
 • Hrvatska naspram Srbiji danas

  Hrvatska naspram Srbiji danas

  srijeda, 14. veljače 2018. 12:38

Dvojica znanstvenika upozorava da smo dvije minute do globalne katastrofe

 
 
Sve smo bliže kraju svijeta (barem po onome što tvrde stručnjaci Biltena atomskih znanstvenika (Bulletin of the Atomic Scientists), organizacije čiji Upravni odbor broji 15 nobelovaca. Oni tvrde da svijet, ne samo da je opasnije mjesto, u odnosu na prije godinu dana, nego da je aktualni svijet opasan kao što je bio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Napisali su to Lawrence M. Krauss i Robert Rosner, dužnosnici navedenog Biltena u brošurici koju je u četvrtak objavio Washington Post.
https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/JDVm7FiqKtP1yAahotL4psAg3UI=/800x0/filters:no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/10097843/000.png
Lawrence M. Krauss i Robert Rosner
 
Zapravo, sat sudnjeg dana je toliko blizu ponoći, još samo dvije minute nas dijele od njega, kao što je bio 1953., kada su strahovi hladnoga rata dosegli svoj vrhunac. Krauss, teorijski fizičar i Rosner, astrofizičar, nadalje su istaknuli: „Definirati svijet kao permanentno strašno nuklearno stanje, znači podcijeniti opasnost i njenu izravnost. Nuklearni program Sjeverne Koreje u 2017. je zabilježio značajan napredak, povećavajući tako potencijalni rizik i za sebe, za druge države i za SAD“. Sat metaforički mjeri blizinu čovječanstva od globalne katastrofe. Čak i prošle godine ta blizina se povećala i došla na samo dvije i pol minute do ponoći. Današnji rizik od kraja svijeta je usporediv s onim iz 1953., kada je SAD testirao svoju prvu termonuklearnu bombu, da bi, nakon samo par mjeseci, Sovjetski Savez pak testirao svoju vodikovu bombu. Pomičući ove godine kazaljke sada naprijed, 30 sekundi bliže nuklearnoj katastrofi, skupina znanstvenika je citirala neuspjeh predsjednika Trumpa i drugih svjetskih vođa da zaustave nadolazeću prijetnju globalnog nuklearnog rata i klimatskih promjena. „Mislim da bi bilo jako teško napraviti da sat ne ide naprijed, izjavio je Washington Postu Alex Wellerstein, stručnjak iz područja nuklearnog naoružanja pri Stevens Institute of Technology. Imamo članove američkog Kongresa, savjetnike u Bijeloj kući, pa čak i samog predsjednika Trumpa čija razmišljanja upućuju na to da nuklearni rat nije samo moguć nego čak i poželjan. Sve ovo je neobično i jako uznemirujuće, tvrdi Wellerstein.
 
Daryl Kimball, izvršni direktor neprofitne udruge Arms Control Association, izjavio je da jedan simbolični pokret prema „pola noći“ ima smisla te da ga sami rizici od nuklearnog rata opravdavaju. Tijekom godine su se povećale napetosti između predsjednika Trumpa i Kim-Jonga Una, također, napetost s Rusijom je jako visoka. Moguće je čak da je napetost odnosa s Rusijom tako visoka kao u vrijeme hladnog rata, ističe Kimball. „U samo nekoliko dana, Trumpova administracija je objavila nuklearnu strategiju koja zahtjeva širenje američkog nuklearnog naoružanja. S tim u svezi, rizik od slučajnog ili planiranog nuklearnog rata se povećava, tvrdi Kimball. 
 
Ni izgledi za budućnost okoliša nisu ništa bolji. Prošla godina je je bila jedna od najtoplijih godina ikada zabilježenih, opustošujući učinak klimatskih promjena je zabilježen u Floridi, Teksasu i na Karibima dok su veliki požari poharali zapadnu Ameriku, južnu Europu, Čile, Sibir čak i Grenland. U Bangladešu su poplave odnijele živote stotine ljudi, a uništile domove tisućama ljudi. Za to vrijeme, Trump je najavio povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Usprkos novom vremenu koji pokazuje Doomsday Clock, Kimball je podsjetio da se radi o simbolu, a ne o apsolutnoj mjeri.
 
Bilten se, znači, smatra jednim upozorenjem globalne opasnosti. Nadamo se da će ovo resetiranje sata biti shvaćeno baš onako kao ga se treba shvatiti, a to je kao urgentno upozorenje globalne opasnosti. Vrijeme je da se svjetski vođe suoče i s nuklearnom opasnošću i s klimatskim promjenama. Vrijeme da građani svijeta traže takve akcije je sada. Vrijeme je da se sat Sudnjeg dana počne vraćati unatrag.  
 

Eugenia Fiore, Il Giornale

Komentari   

0 #1 Guest 2018-01-26 19:00
Sve smo bliže kraju svijeta...??

Ako dođe do "toga kraja svijeta" hoće li u tomu "kraju" biti srba?
Ako ne će, unda je to dobar kraj.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Utorak, 20/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 800 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević