Get Adobe Flash player

Zrinska garda u Bečkom Novom Mjestu

 
 
Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave četvrtog Spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Pokrovitelji su proslave Spomendana predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i Međimurska županija. Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu 25. travnja i srijedu 29. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju 26. travnja, te u Zagrebu na sam Spomendan u četvrtak 30. travnja.
 
Tako će u Čakovcu u subotu, 25. travnja, u 9,15 sati krenuti mimohod povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske središtem grada, da bi u 10 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa misno slavlje predslavio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Slijedi mimohod u 11.15 do Trga Republike gdje će uz nazočnost uzvanika biti prijavak županu, polaganje svijeća kod spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurja, te prigodan program uz posebnu točku iznenađenja za sve okupljene. Program završava u dvorištu Zrinskoga grada kod spomenika Oproštaj polaganjem zajedničkog vijenca, prigodnim govorima i nastupom Vokalne skupine Zrinski.
 
U nedjelju, 26. travnja, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe "Braća Hrvatskoga Zmaja" Zmajski stol Čakovec bit će u 10 sati polaganje vijenca na groblju i na mjestu pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, a zatim misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
 
U srijedu, 29. travnja, održat će se u atriju Zrinskoga grada u Čakovcu u 16 sati predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog lani u Donjoj Dubravi na temu "350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog i pada Novog Zrina" uz najavu idućeg znanstvenog skupa i programa "450. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog" koji će zajednički organizirati pojedine institucije iz Hrvatske, Mađarske i Turske. Na sam Spomendan u četvrtak 30. travnja u Zagrebu će u 17 sati biti postrojavanje na Trgu svetog Marka i prijavak Zrinske garde Čakovec pokrovitelju proslave Spomendana Zrinskih i Frankopana predsjedniku Hrvatskog sabora g. Josipu Leki. Zrinska garda će zatim u mimohodu proći Tkalčićevom ulicom, preko Trga bana Josipa Jelačića do zagrebačke katedrale gdje će najprije biti polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a zatim od 18 sati misa zadušnica koju će predslaviti varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, redovan član Zrinske garde.
NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO!
 

Alojzije Sobočanec, dipl. oec., predsjednik Zrinske garde Čakovec

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Ponedjeljak, 25/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1204 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević