Get Adobe Flash player

Zdravko Sančević može biti primjer mnogima koji se danas busaju u svoja junačka hrvatska prsa

 
 
Zdravko Sančević, Dopune hrvatske povijesti, Svezak I., Tkanica, Zagreb, 2015. Uvijek je zanimljivo čitati knjige naših iseljenika o čemu god govorile. Natopljene su nepatvorenom ljubavlju prema domovini. Takva je i ova Sančevićeva knjiga koja pokušava prodrijeti u bit nekih pitanja iz naše povijesti. Recimo odmah da Sančević nije povjesničar po zvanju te da ni mi nemamo namjeru ocjenjivati njegove povijesne domete. Umjesto toga promotrimo koja to pitanja pisac zapravo dotiče i zbog čega to čini.
http://www.glas-koncila.hr/photos_portal/velika/1438865109-38-100.jpg
Sančevića ponajprije zanima šire ozemlje na kojem se smjestila njegova domovina. Nakon toga prelazi na njezine granice i njezine vladare. Jedno poglavlje posvetio je hrvatskom prekomorskom iseljeništvu i Dubrovačkoj Republici. Ubacio je još nekolicinu svojih članaka objavljenih u iseljeništvu te se posvetio razmatranju pojedinih pitanja iz suvremene hrvatske povijesti.
 
Očito je na djelu širok raspon tema, od čitavih 14 stoljeća, koji nastoji obuhvatiti cjelokupno hrvatsko pučanstvo. A pisac je takoreći čitav svoj život proveo u iseljeništvu. Kako je onda moguće da je ovo uspio? Jednostavno zbog toga što je dao sve od sebe da ne zaboravi tko je i što je. Kroatološki sadržaj u knjižnici koju je skupio zauzeo je nekoliko tisuća svezaka.
 
Marljivo ga je skupljao tijekom 45 godina dok zbog jugokomunizma nije smio proviriti u domovinu gdje je imao sreću roditi se. Isto tako uspostavio je vezu s povjesničarima u iseljeništvu kao što su dr. fra Dominik Mandić i dr. don Krunoslav Draganović. Zbog svega toga pad jugokomunizma dočekao je spreman i uključio se u obranu svoje napadnute domovine na različite načine.
 
I ovim svojim djelom i životom Sančević može biti primjer mnogima koji se danas busaju u svoja junačka hrvatska prsa. Nije čekao da mu netko nešto dadne, nego je sam zavrnuo rukave i učinio što je mogao. Koliko vidimo i znamo učinio je puno.
 

Fra Miljenko Stojić, http://www.hrsvijet.net/index.php/kultura/74-knjigozori/44795-knjigozori-miljenka-stojica-hod-naprijed

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Subota, 14/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2867 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević