Get Adobe Flash player

U HAZU-u predstavljena trilogija prof. emeritusa Ante Simonića

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 9. studenog predstavljena je trilogija prof. emeritusa Ante Simonića, člana suradnika HAZU-a, Rijeka vremena – Drevno susretište zavičajnog i svjetskog, Rijeka velikog uzleta – Zavodljivost starog i izazov novog te Rijeka novih nadanja – Stvaranje poželjne sadašnjosti i okrenutost budućnosti. Knjige su 2015. objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, Primorsko-goranska županija, Grad Dubrovnik, Grad Rijeka i Naklada Kvarner. Na ukupno 2700 stranica autor detaljno obrađuje brojne teme vezane uz povijest i kulturnu baštinu Rijeke i čitavog sjevernojadranskog područja, od najstarijih vremena do danas, kao i teme vezane uz prirodnu baštinu, gospodarstvo, sport te filozofiju i religiju.
http://www.mojarijeka.hr/repository/images/_variations/2/9/29bac5a34c0a60356ab659647e70d860_gallery_lw.jpg
Kako je istaknuo predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, radi se o monumentalnom i zadivljujućem djelu posvećenom Simonićevom zavičaju kojeg povezuje s domovinom, Europom i svijetom, spajajući tako lokalno i globalno. Podsjetio je i na biografiju prof. emeritusa Ante Simonića, istaknutog hrvatskog farmakologa, dugogodišnjeg predstojnika Zavoda i Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje je bio i dekan. Od 2000. do 2002. bio je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu, a od 2002. do 2003. potpredsjednik Vlade. Od 2008. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Kini. Za člana suradnika HAZU izabran je 2002.
 
Glavni tajnik HAZU-a akademik Pavao Rudan kazao je da je Simonić polihistor, erudit i humanist golemog životnog iskustva zaljubljen u svoj zavičaj koji u svojim knjigama iznosi višetisućljetno nasljeđe Rijeke i okolice. „Ove tri knjige bit će mnogima inspiracija kao izvor golemog broja važnih činjenica. Ne postoji takvo djelo o nekom kraju Lijepe naše“, kazao je akademik Rudan.
 
Prof. emeritus Ante Simonić kazao je da je na pisanje ovih opsežnih knjiga utrošio 15 godina i podsjetio na neke od najvažnijih osoba i događaja iz povijesti šireg riječkog područja. „Ovo je priča o nama, o našem identitetu, a ovdje su se često događale velike stvari. Ovdje je nastala Bašćanska ploča, prve hrvatske knjige, glagoljaštvo. Ovdje su rođeni sveti Jeronim, Juraj Julije Klović, Franjo Petris, Matija Vlačić Ilirik, ljudi najvećeg svjetskog formata. U Rijeci je napisana Lijepa naša, ovdje su počeci hrvatskog turizma, ovdje se čuvala zapadna hrvatska granica. Sve je to naša baština“, kazao je Simonić. O trilogiji su govorili recenzenti akademik Petar Strčić, prof. dr. sc. Darko Gašparović, član suradnik HAZU i prof. dr. sc. Bernard Franković te izvršni urednik Franjo Butorac, a u prigodnom glazbenom programu nastupit će Rita Zhao Simonić.
 

Marijan Lipovac

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Subota, 14/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3079 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević