Get Adobe Flash player

Predstavljena knjiga Tomislava Bašića Sinovi svetoga Josipa

 
 
U Galeriji Vinko Draganja op, u Dominikanskom samostanu u Splitu, u srijedu navečer, 8. ožujka je predstavljena knjiga, točnije roman Tomislava Bašića „Sinovi svetoga Josipa“. O knjizi, njenim memoarskim, umjetničkim i literarnim dosezima su uz autora i nakladnika Zorana Boškovića govorili prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba i Mladen Vuković, književnik i novinar Radio Splita.
Tomislav Bašić rođen je 1973. godine u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilište u Zadru, upisuje se 1991. godine, na odsjeke povijesti i povijesti umjetnosti. Studiranje mu prekida početak Domovinskog rata te se dragovoljno odlučuje priključiti obrani svoga Šibenika i cijele Hrvatske. Zbog nesluženja vojnog roka u bivšoj državi biva odbijen u centru za novačenje u Šibeniku. Ništa ga ne može pokolebati i zaustaviti pa zato s prijateljima iz djetinjstva, odlazi u Zagreb, prijavljuje se u postrojbe HOS-a s kojima prolazi ličko i kupreško bojište. Vraća se u Šibenik gdje se pridružuje postrojbama 113. šibenske brigade. Nakon odlaska iz vojske završava studij u Zadru. Zapošljava se kao učitelj povijesti i povijesti umjetnosti u osnovnoj i srednjoj školi u Šibeniku i Kistanjama. Iako je ovo Bašićev prvijenac najavljuje nam plodonosnu književnu budućnost jer je na natječaju za Najbolji rukopis za djecu i mlade s temom Sigetske bitke i Nikole Šubića Zrinjskog njegov rukopis uvršten među tri najbolja rada u Hrvatskoj.
 
Knjiga naslova „Sinovi svetoga Josipa“ u prvom trenutku asocira na novi molitvenik, međutim sve je pisano  s domoljubnim predznakom o Domovinskom ratu, tako da i jest jedan posebni molitvenik. Autor se odlučio za ovaj naslov jer je sveti Josip nebeski zaštitnik Hrvatske, a branitelji su sigurni njegovi sinovi. Knjiga „Sinovi svetoga Josipa“, hrvatskog dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika HOS-a Tomislava Bašića, temeljena je na njegovim sjećanjima, zbog autentičnosti  likova, bolje rečeno šestorice šinskih mladića koji su se nakon Rujanskog rata htjeli priključiti braniteljima i događaja ujedno je i memoarsko gradivo o Domovinskom ratu i pisana je na prvoj crti bojišnice. Tada je već svima bilo jasno da se Šibenik ne može obraniti iz kafića sa šibenske rive.Međutim nailaze na prepreku a to je nesluženje vojnog roka i nepoznavanje rukovanja s naoružanjem. Doznavši da HOS ima jednostavniju proceduru prihvata mladih branitelja javljaju se u Zagreb. Toj odluci pristupanja nije prethodila ideologija već čisto domoljublje. Osobe u knjizi su stvarni junaci. Tijekom ratnoga puta otkrivamo sve njihove dvojbe, strahove, sanjarenja o životu pa i istinitu ljubavnu priču koja na vjeran način dočarava rat i svu neizvjesnost koju on nosi. Iskustvo golobradog mladića, zajedničko je sa svima koji su bili spremni žrtvovati život za obranu Domovine i ljudskog dostojanstva.
 
„Nama predstavljačima osjetno je lakše ovu knjigu predstavljati u Splitu i Zagrebu, gradovima koje je mimoišlo razaranje i dugotrajna opsada. Ali u mjestima gdje su ožiljci i 25 godina poslije svježi, teško je o ratu govoriti ljudima koji su duboko traumatizirani, koji su morali izbjeći pred naletom krvoloka a čija je sreća doživjela vrhunac povratom u razrušene i opljačkane domove. Podsjetit ću vas na istiniti događaj iz češke povijesti. Nakon upada u Prag na gradskom trgu ruski vojnici su napisali grafit - ostajemo ovdje zauvijek, a domišljati češki domoljub, u okrilju noći je dopisao - i ni trenutak duže. Naš narod kaže svaka sila za vremena. Domoljubni naboj, visoka estetska literarna razina knjizi daje poseban karakter i osigurava književnu budućnost. Ovom knjigom, poštovani gospodine Bašiću afirmirali ste domoljubne vrijednosti naslijeđene od naših praroditelja. Vi ste učitelj i dobro poznajete psihu učenika, čitatelja. Znate koliko je nužno sve zapisati. Tko nas može podsjetiti i vratiti nam ponos i zanos onih trenutka kada su prije 25 godina Remontni zavod u Šibeniku napuštali ratni brodovi s hrvatskom trobojnicom.
 
Tko može vratiti ponos onih trenutka kada je poslijeprognaničkog života, došao sanjani i očekivani dan povratka, 5. kolovoza 1995. godine. Patnja, ponos i ushit, sve traume iako još vidljive i duboke,zaborave se ili ostanu u maglovitu sjećanju sudionika. Sve naše priče iz kafića imaju rok trajanja. Samo zapisano ostavljamo budućim naraštajima. Moramo biti svjesni i znati da poslije zaborava upadamo u još teže stanje duha a to je ravnodušnost. To je možda ponajbolje izrekao starogrčki filozof i prirodoslovac Aristotel, (384 - 322. prije Krista), riječima: „Ako Atena ostane bez postolara Atenjani će ići bosi. Ako Atena ostane bez učitelja, Atene ne će biti.“ Ostanemo li bez uspomena i sjećanja, bez pisanih tragova ne će nas biti. Istinu o našoj povijesti ne će nam nitko drugi približiti. To moramo odraditi sami. To je sveti zadatak ovog naraštaja. Vi kao autor toga ste svjesni, zato Vam hvala na ovom iskrenom daru i svakoj riječi“, rekao je Zoran Bošković
 
Govoreći o knjizi i autoru, dr. Nazor je kazao: „Želim istaknuti njegovu historiografsku vrijednost, koja se očituje u činjenici da u autorovoj priči svoja tadašnja životna iskustva može prepoznati i tisuće drugi sudionika i sudionica Domovinskog rata, te zaključiti,da je memoarsko gradivo koje nam autor daruje ovim romanom važan izvor za razumijevanje djelovanja HOS-a u Domovinskom ratu te za spoznaju koliko su domoljublje i čovjekoljublje bili presudni u obrani Hrvatske 1991. od napada višestruko brojnih i neizmjerno bolje naoružanih postrojbi velikosrpskog agresora“. Uz osobnu zahvalnost posjetiteljima na dolasku  na predstavljanju njegove knjige, autor je čitao odlomke iz knjige.
 
Posebna vrijednost ove knjige je u tome što, osim opisa pojedinih ratnih događaja, opisuje osjećaje i zadire u odnose koji nisu u većem opsegu zastupljeni u historiografiji o ratovima, primjerice odnose u obitelji čiji su članovi na ratištu, te osjećaje i razmišljanja djece koja odlučuju otići u rat i roditelja koji ostaju u iščekivanju vijesti s bojišnice. Knjiga je objavljena u nakladi Bošković, Split i sunakladnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Zagreb.
 

Ivica Luetić

Anketa

Tko nadzire DORH?

Subota, 06/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2414 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević