Get Adobe Flash player

Kako su nas KOMSOMOLIZIRALI svakodnevno

 
 
Pretresajući nedavno ostatke ostataka memorabilija iz srednjoškolskih dana naišao sam i na primjerak Izvještaja splitske Klasične gimnazije za šk. Godinu 1946.-1947. kada sam pohađao peti razred. Taj Izvještaj osvježio mi je sjećanja na poratne đačke godine kada smo povijest i zamljopis učili po sovjetskim udžbenicima, a svaku treću zadaću iz 'hrvatskog ili spskog jezika' morali pisati ćirilicom! Sjetio sam se velikog kulta Mičurina i sveprisutna Maksima Gorkoga, te tada obaveznih kultnih knjiga “Kako je čovjek postao divom” i ”Kako se kalio čelik” (O životnom putu Pavla Korčagina pisali smo i posebne zadaće!) O suluoj adoraciji SSSR-a svjedočila je i splitska novina  Slobodna Dalmacija kada je na rođendan baćuške Staljina objavila preko čitave naslovne stranice njegov golemi portret uz prigodnu čestitku. (Budući da tada  nije postojao stroj za fotokopiranje, govorilo se da su neki gorljiviji partijci kupovali  i po nekoliko primjeraka novine!) Sjetih se i odviše čestih (borbenih / batinaških!) MITINGA i adoracije RADNIH AKCIJA te manijakalne borbe za  fiskulturni ZREN (Za Republiku naprijed!). Također i hit-pjesama: “Uz Tita i Staljina, dva junačka sina”, “U divljaka luk i strijela” ili “Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska”... Sjetih se također da nas je profesor h-s-j nazivao “potomcima gnjilih buržuja” i “blatom što se lijepi o kotač historije...”, ali i tužnoga jutra kada su SKOJEVCI-ČIZMAŠI iz starijih razreda za vrijeme velikog odmora (iz ideoloških pobuda) izbili bubreg našem razrednom kolegi, tada perspektivnom plivaču splitskog Jadrana... Navodim iz  Izvještaja  tek nekoliko indikativnih prosovjetskih natuknica koje sam pobrao iz II. poglavlja “Ljetopisa škole”...
Godina 1946.
 
25. IX. učenici posjetili izložbu fotografija i dokumenata o ratnim zločinima  okupatora i domaćih izdajnika.
27. IX. priredila je srednjoškolska omladina u Nar. Kazalištu svečanu akademiju prigodom početka školske godine.
28. IX. učenici su prisustvovali priredbi radničke omladine u Radničkom domu na Lovretu.
5. X. prisustvovali su učenici akademiji, koju je u Nar. Kazalištu priredila kulturna sekcija za omladinsku prugu Brčko-Banovići.
19. X. prisustvovali su učenici nižih razreda u kinu  Marjan prikazivanju filma “ŽIVOT OMLADINE U SOVJETSKOM SAVEZU”.
21. X. Održan je u gimnastičkoj dvorani miting učenika u vezi sa izborima rukovodilaca organizacije nar. Omladine i s takmičenjem u učenju i disciplini.
28. X. održana je proslava godišnjice KOMSOMOLA čitanjem referata i recitacijama.
30. X. održana je u Omladinskom domu konferencija učenika na kojoj je izabrano novo rukovodstvo NSO-a ove škole.
6. XI. Održana je u gimnastičkoj dvorani proslava povodom dana OKTOBARSKE REVOLUCIJE čitanjem referata, recitacijama i pjevanjem omladinskih pjesama. Nakon proslave sudjelovali su učenici i nastavnici u manifestacijama u gradu. 
14. XI. Prisustvovali su učenici u kinu  Marjan  prikazivanju  filma ”Bijeli se usamljeno jedro"
20. XI. nije bilo obuke, jer je zgradu škole zapremila J.A. za regrute.
(Od 22. XI. do 13. XII. obuka se vršila u zgradi Ženske zanatske škole u Nodilovoj ulici, i to samo 3 puta sedmično: ponedjeljkom, srijedom i petkom).
29. XI. na Dan Republike nije bilo obuke. Na igralištu F.D. Hajduk izvršena je  ZAKLETVA PIONIRA ove škole.
16. XII. Prešla je škola u svoju zgradu, koja je nakon odlaska regruta bila ponovo oličena i očišćena.
Od 29. XII. do 6. I. nije bilo obuke zbog priredbe Dana pionirskog veselja, koja se održala u zgradi škole.
 
 Godina 1947.
 
11. I. Sudjelovali su učenici u fiskulturnom natjecanju “Za Republiku napred".
21. I. Održana je u gimnastičkoj dvorani svečana komemoracija dana smrti V. I. LENJINA s referatom, recitacijama i  čitanjem odlomaka iz života Lenjina.
24. I. Prisustvovali su učenici u kinu Mosor prikazivanju filma “Kameni cvijet”
26. I. Posjetili su učenici s nastavnicima Solin, gdje su u Radničkom domu dali
priredbu za radnike Solinskog basena.
27. I. Prikazan je za učenike u kinu Marjan film “Predstavnik vlasti”
14. II. Posjetili su školu ministar rada Savezne vlade FNRJ Vicko Krstulović i ministar rada N.R. Hrvatske Karlo Mrazović  i održali s nastavnicima kratak INFORMATIVAN SASTANAK u vezi sa učenjem i disciplinom učenika.
17. II. Prisustvovali su učenici s nastavnicima svečanom pogrebu našeg konzula u Rimu pok. Vicka Glumčića, koji je poginuo od ruke zločinaca četnika.
19. II. Održan je poslije 4. sata u gimnastičkoj dvorani miting učenika u vezi sa gradnjom nove omladinske pruge Šamac-Sarajevo.
10. III. Održan je širi sastanak literarne družine ove škole posvećen Puškinu.
11. III. Prisustvovali su učenici u kinu Marjan prikazivanju filma “Posljednji tabor”
11. III. priređena je u Omladinskom domu smotra omladinskih diletatnskih družina i pjevačkih zborova. Učenici ove škole sudjelovali su sa tri pjesme i dvije aktovke (“Jazavac pred sudom” i “Posljednji susret”)
12. III. održan je u Omladinskom domu širi sastanak ŠKOLSKOG AKTIVA  za kulturno-prosvjetni rad kojemu su prisustvovali svi učenici i svi nastavnici. Na sastanku je donesen plan za daljni rad, za poboljšanje učenja i disipline kao i plan za kulturno-prosvjetni rad.
20. III.  prikazivan je u za učenike u kinu Tesla naučni film “Čovjek i majmun”.
24. III. prikazivan je  u kinu Mosor za učenike film “Arinka”.
Od  29 do 31. III. održana je proslava Pionirskog pozdrava proljeću
22. IV. održan je u gimnastičkoj dvorani MITING učenika u vezi sa izborima za narodne odbore.
30. IV. održano je u gimnastičkoj dvorani poslije 3. sata za učenike nižih razreda, a poslije 4. sata za učenike viših razreda predavanje o značenju 1. maja.
1. V. nije bilo obuke. Učenici i nastavnici sudjelovali su u svečanoj povorci prigodom Praznika rada.
17. V. održana je u Omladinskom domu konferencija učenika ove škole, na kojoj se raspravljalo o učenju. Konferenciji su prisustvovali i mnogi nastavnici.
19. V. prisustvovali su učenici dolasku TITOVE ŠTAFETE.
24. V. održali su učenici u gimnastičkoj dvorani konferenciju o značenju II. OMLADINSKOG KONGRESA u Zagrebu.
 
Dodatak:
Iz VI. Poglavlja (Organizacija NSO-a) Kulturno-prosvjetni rad: "U vezi s izborima i drugim narodnim proslavama, kao što su Dan pobjede, 1. maja, 27. marta, Dan žena i dr. omladina je pisala transparente i parole, lijepila plakate i slike u školi agitirajući tako, da se što svečanije proslave ti dani. Prigodom tih proslava održana su i razna predavanja i mitinzi. Prilikom suđenja Stepincu održan je PROTESTNI MITING, na kojem je iznesen omladini njegov protunarodni rad, pri čemu je omladina osudila i rad svih protunarodnih elemenata..."
 

Frano Baras

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko će pobijediti u sukobu između Plenkovića i Brkića?

Petak, 19/10/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 898 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević