Get Adobe Flash player

Predstavljena memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala

 
 
„Apokaliptični dani“, memoarska knjiga pokojnog fra Janka Bubala, izašla u nakladničkoj djelatnosti Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, predstavljena je u dvorani Sv. Ante na Humcu. U predstavljanju knjige sudjelovali su urednik fra Miljenko Mića Stojić, Ivan Zlopaša i Ante Čuvalo. Novo izdanje knjige Apokaliptični dani, koje je svjetlo dana ugledalo u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, uredio je fra Miljenko Mića Stojić.
https://www.hercegovina.info/img/repository/2017/05/web_image/1_73762293.jpg
- Kada ovako u ruci držimo knjigu Apokaliptični dani čini nam se da je ona nekako mala. Međutim, to je tako samo po broju stranica i u odnosu na one knjige koje je pisala komunistička strana, u svojoj biti ovo je velika knjiga koja govori o sudbonosnim danima za nas i našu domovinu iz prve ruke. Vrijeme je to koje stvara povijest - rekao je fra Mića Stojić. Pozornost slušatelja skrenuo je i na posvetu knjige pisane osamdesetih godina prošlog stoljeća.
- "Braći svojoj, poklanoj, dok su šipci cvali, a bilo je proljeće tisuću devetsto četrdeset pete“ nakon koje fra Janko poimenično nabraja njihova imena", stoji u posveti. Ova knjiga je poput njihova uskrsnuća jer su oni zaista u njoj uskrsnuli - kazao je fra Miljenko Mića Stojić govoreći o knjizi u koju je fra Janko ugradio svoja živa sjećanja na apokaliptične dane.
 
Na značaj ove knjige ukazao je Ivan Zlopaša, dopredsjednik Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma.
-Britkim jezikom i analitičkim stilom, ukrašenim osebujnom moći zaključivanja, Bubalo nas, svojim pripovjedačkim umijećem, vodi kroz niz događaja i procesa između travnja 1940. i svoga dolaska na Čerin u lipnju 1950.. Riječ je o događajima u kojima je osobno sudjelovao ili o njima slušao od onih koji su u njima izravno sudjelovali. Najdragocjeniji dio njegovih memarskih zapisa, dakako, je onaj vezan za razdoblje između 14. srpnja 1943., kada je preuzeo dužnost kapelana u Vitini i izlaska iz zatvora kotarske OZNA-e u Ljubuškom - rekao je Ivan Zlopaša.
 
Uz izdanje Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na hrvatskom, Ante Čuvalo je predstavio nedavno objavljeni prijevod ove knjige na engleskom jeziku (Apocalyptic Days) u izdanju CroLibertas, Chicago i spomenute Vicepostulature, Široki Brijeg.
- Iz dugogodišnjeg iskustva u iseljeništvu poznato mi je kakvi se sve antihrvatski pamfleti šire na engleskom govornom području. Kako bi na njih odgovorili, ovu smo knjigu preveli i priredili. Želim da je vrlo skoro sve važnije knjižnice u Europi, Kanadi, SAD-u i Australiji imaju na svojim policama. Svima onima koji je pročitaju ne treba ništa dodatno pojašnjavati - istaknuo je Ante Čuvalo, urednik engleskog izdanja Bubalove knjige.
 
Inače, knjiga Apokaliptični dani govori o fra Jankovom viđenju događaja u Hercegovini i šire koncem i nakon Drugog svjetskog rata. U knjizi otkriva kroz što je sve prolazio tih godina, ali i razloge svoje duge književne šutnje. Nadnevka 6. veljače 1945. vidio je prolazak partizana prema Širokom Brijegu te je taj dan u Vitini uhićen i odveden u tamnicu u Ljubuški. Na temelju tog boravka u tamnici fra Janko je ostavio vrijedno svjedočenje koje je pomoglo u rasvjetljavanju događaja vezanih za smrt nekoliko fratara. Između ostaloga, u knjizi spominje kako je u tamnici vidio fra Martina Soptu i fra Slobodana Lončara, koje su komunisti ubili na lokalitetu Tomića njiva u Ljubuškom. Tijekom zadnjih godina pronađeni su i identificirani, zajedno s još nekoliko civila, te su 7. veljače 2014. pokopani u širokobriješkoj samostanskoj crkvi.
 
Glazbenim točkama program predstavljanja knjige Apokaliptični dani na Humcu obogatio je Matija Šaravanja, učenik 2. razreda Glazbene škole Ljubuški skladbom “Koraci”‘ skladatelja Vladimira Bednjaneca.
Organizator predstavljanja bila je Općina Ljubuški i HKD Napredak, podružnica Ljubuški.
 

M. J., http://www.hrsvijet.net/index.php/kultura/74-knjigozori/46752-knjiga-apokalipticni-dani-predstavljena-u-ljubuskom

Kurikulna reforma je rušenje temelja prirodnosti, moralnosti i duševnog zdravlja mladeži i djece

 
 
Apokalipsa u globalnom kaosu 15.7.2017.
https://www.youtube.com/watch?v=Ak8z6dxStIY
http://10.kerulet.ittlakunk.hu/files/ittlakunk/upload/article/22/iskola_1.jpg
Kako je Srbija postala privilegirana septička jama kulture i civilizacije, dakle, Europe: JESU LI GRČKI DRAGOVOLJCI U ČETNIČKI POKRET DONIJELI MASONSKE LUBANJE I KOSTI OD MASONSKE OBITELJI YPSILANTIS KOJI SU LUBANJE I KOSTI NOSILI U GRČKOM REVOLUCIONARNOM POKRETU NA CRNIM "ŠUBARAMA" ?
Several distinguished Serbs had been accepted as members ("brothers") in the Filiki Eteria, the secret organization that prepared the Greek Revolution, despite officially only enlisting ethnic Greeks. Symbolic of Greek-Serbian friendship was the blood brotherhood between Greek armatolos Giorgakis Olympios and Serbian rebel leader Karađorđe; Olympios had fought in the Serbian Revolution and was married to the widow of hajduk Veljko Petrović.[2]
On the other hand, many eminent Greeks in Wallachia and Russia, politicians, merchants etc. assisted the Serbian Revolution in many ways. For example, Constantine Ypsilantis, father of the Eteria leader Alexandros Ypsilantis, had, as voivode of Wallachia, helped the revolutionaries of Karađorđe, while Ioannis Kapodistrias as Russian Minister of External Affairs offered diplomatic support to the Serbian cause in international meetings like the Congress of Vienna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Serb_volunteers_in_the_Greek_War_of_Independence
https://www.academia.edu/20369411/The_Founding_of_Greek_Free_Masonry
 
Osim svih židovskih organizacija i britanska masonska organizacija Amnesty International želi pokopati Europu s još "imigranata":
http://www.pravdareport.com/world/europe/12-07-2017/138158-refugees_europe-0/
 
Ovaj prilog objavljen je prije dvije godine, ali je aktualan jer dokazuje da se svjetska vlast i država iluminata odvija u znaku piramide: ako znate engleski pažljivo poslušajte što rade iluminati preko ministarstva obrazovanja USA: provode marksističko pranje mozga američke mladeži. Dakle, "antifašistima" je ideal komunistički empirizam, kojim mase postaju još gluplje:
http://beforeitsnews.com/alternative/2015/08/shocking-truth-who-runs-the-illuminati-videos-3194030.html
 
Propast Zapada: kurikulna reforma je rušenje temelja prirodnosti, moralnosti i duševnog zdravlja mladeži i djece. Ovo dokazuje da čovjek postaje obično smeće:
http://istinomprotivlazi.com/novosti/1776-eu-kurikulum-prakticna-skolska-nastava-u-nekim-zemljama-europske-unije
 
Značajan članak o hrvatstvu Bosne:
https://www.hop.com.hr/2016/07/29/bosanski-banovi-bili-su-uvijek-izbornici-hrvatskih-kraljeva-i-bosna-se-definirana-kao-hrvatska-pokrajina/
 
Svjetska vlada (iluminata), prema prognozama i ispravnim analizama "teoretičara urote", treba vladati svijetom, POTVRĐUJE Bergoglio. Možete si misliti tko će biti vladar te svjetske vlade!!!
http://amredeemed.com/signs-of-the-end/new-world-order/pope-francis-world-government-must-rule-u-s-good/
 
Još prije petnaest godina Amerika je (naravno, za potrebe izraela) imala gotove planove za nuklearni napadaj na Iran. Dakle, strateška točka je jasna. Mora početi napadajem na Iran, a tako kaže i proroštvo:
http://www.globalresearch.ca/chossudovsky-s-new-book-america-s-contingency-plan-to-attack-iran-with-nuclear-weapons/29977
 

Mr. sc. Emil Čić

»Krist raspeti i uskrsli« fra Duje Botterija

 
 
Blagoslov reljefa Krista uskrsloga akademskog kipara fra Duje Botterija upriličen je u Runovićima u subotu, 15. srpnja 2017. u prigodi proslave svetkovine Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići i 300. godišnjice oslobođenja Imotske krajine od Turaka. Reljef je dar plemena Jukić Nikolić, kako je uklesano u „tvrdu stinu“ kao svjedočanstvo za buduća vremena.
http://www.franjevci-split.hr/images/stories/07_2017/runovici_botteri_17_2.jpg
Krist proslavljeni, nada slave, uzlazi pred nama u nebo, pokazuje nam put i povlači za sobom. Naš pogled se spontano podiže prema gore gdje Krist sjedi zdesna Ocu i zagovara nas. Ali, istovremeno čujemo i anđele koji poručuju Galilejcima nakon Isusova uzašašća: „Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo (Dj 1,11). Živeći još uvijek u dolini suza, po vjeri znamo da je naša prava domovina na nebesima gdje Krist, naš vođa i spasitelj, već prebiva i nas poziva da mu se priključimo.“ (fra Marko Babić)
 
Ovaj rad nosi naziv: Krist, raspeti i uskrsli.  Muka koju u životu prolazimo samo je dio Kristove muke i smrti. Tako je i njegovo uskrsnuće i naše, moje vlastito uskrsnuće. Sveti Pavao u drugoj poslanici Korinćanima kaže: „Umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u našem smrtnom tijelu očituje.“ (2Kor 4,10)  Uskrsnuće je središnji događaj naše vjere. Ono je ključno i u našoj ljudskoj, svakidašnjoj stvarnosti. Iskustvo uskrsnuća daje našoj vjeri pravi smisao.
 
Pred nama ovdje stoji lik Uskrslog, proslavljenog Krista. Njegovo tijelo izlazi iz zarobljenosti križa u slobodu uskrsnuća, iz tame groba u luk slave. Položaj njegovih nogu podsjeća nas na muke križa dok nas rukama slobodno poziva da mu se pridružimo. Desnom rukom kao da nas podiže i zove, a lijevom rukom i pogledom uprtim u nebo pokazuje put. Svjetlost koja izvire iz njegovih svetih rana i uskrslog tijela znak je pobjede nad smrću i tamom grijeha. Svjetlost je pobijedila tamu, aureola svetosti širi se. Svjetlost nam daje nadu. Svjetlost istinita već nam svijetli.
 
„Mogu reći samo: Bogu hvala! U ovim riječima  sažeto je sve što ću s vama kao autor ovog djela podijeliti.“, rekao je fra Duje. „Proteklih mjeseci disao sam s ovim radom. Gledao sam kako nastaje. Budio sam se i odlazio na spavanje, čak ni snom nisam mogao pobjeći od misije koja mi je povjerena. Dao sam zaista sve od sebe, iscrpljujući se do krajnjih granica.  Prolazio sam kroz kušnje i nevolje u pojedinim trenutcima rada. Bilo je trenutaka u kojima sam požalio što sam se prihvatio tolikog posla. To su bili trenutci u kojima se rastopila sva moja sigurnost, ostao sam slab pred radom koji je nadilazio moje sposobnosti. Sav trud, nastojanje i želja bili su slomljeni.
 
Duje Botteri(Split, 1985.). Školovao se na srednjoj Umjetničkoj školi i Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je 2008. god. diplomirao kiparstvo. Tom prigodom mentor prof. Kuzma Kovačić otvorio je njegovu izložbu pod nazivom „Pustinjaštvo u kamenu“.Iste godine oblači franjevački habit na Visovcu, a doživotne zavjete polaže 2013. kao član franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja. U svojoj zajednici vrši službu voditelja Umjetničke radionice u kojoj sa suradnicima radi na oblikovanju niza likovnih rješenja.Od djela možemo izdvojiti: II. postaju križnog puta, (Sinj, 2012.), oblikovanje liturgijskoga prostora u župama Sumartin, Dubrava kod Šibenika i Lećevica, kapelu samostana na Trsteniku (u izradi), umjetničku grafiku s likom Gospe Sinjske u prigodi tristote obljetnice krunjenja slike, “Pjesma stvorenja sv. Franje Asiškoga”, svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, 2016. ”Krist, raspeti i uskrsli”, blagoslovljeno u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka, Runovići 2017.Živi i djeluje u Franjevačkome samostanu sluge Božjega fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu.
 

Nives Matijević

Anketa

Jesu li požari po hrvatskome jugu slučajni ili podmetnuti?

Nedjelja, 23/07/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 833 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević