Get Adobe Flash player

Pravi kršćanin mora biti istinski borac za Isusa i njegovo evanđelje

 
 
Zahtjevnost Isusova evanđelja i njegova zakona ljubavi, kao i njegova zapovijed da se odreknemo samih sebe i nosimo svoj križ – nerijetko nam može zvučati odbojno. Isus nam veli da se trebamo odreći samih sebe, da trebamo nositi svoji križ i ići za njim. Nadalje, Isus nastavlja da onaj koji pronađe svoj život na ovome svijetu izgubit će ga, a tko ga izgubi poradi njega i evanđelja, naći će ga. To je snažan evanđeoski paradoks koji zbunjuje mnoge vjernike. Istina, mnogi vjernici ne mogu u nekim segmentima shvatiti te Isusove riječi. Ali bitno je da se te riječi shvate u onom trenutku kada se egzistencijalistički susretnemo da nekim nevoljama svojega života - kušnja u obliku bolesti, financijske poteškoće, duhovne ili fizičke patnje svojih bližnjih, pa i same smrti. Zapravo, valja nam postaviti vrlo važno pitanje. Što činiti kada smo siromašni, kada smo bolesni i kada nam se život ispuni snažnim i velikim kušnjama koje prožimaju cijelo naše biće? Nužno je zavapiti Bogu! I naravno, potražiti mjesto u Božjem srcu, jer Božje srce je najvažnije i najsnažnije utočište koje nam daje unutarnju snagu da izdržimo svoje poteškoće. Biblija nas uči, da kada egzistencijalno doživimo svoje probleme, kada se u pravom smislu riječi sa njima susretnemo, i u skladu s time kada susretnemo živoga Boga, on u našem životu čini više nego što mi možemo moliti ili zamisliti. Ali da bismo računali na Božju pomoć i na njegov izvanredni zahvat u naš život, potrebno je njegovati potpunu navezanost na Boga, na njegovu ljubav.
http://images.zeit.de/bilder/2009/06/deutschland/herz-jesu/herz-jesu-artikel-410.jpg
Važno je imati pouzdanje u Božju providnost koja je, vjerujem da sam mnogo o tome govorio konkretna i neposredna za nas osobno i za živote naših bližnjih. Jer, sam sv. Pavao nam veli da Bog okreće na dobro sve onima koji ga ljube i sa onima koji su odlukom njegovom pozvani. Kada je osoba pozvana od samoga Isusa nasljedovati ga i to pokušava svim svojim bićem i svom snagom, on tada može računati na njegovu pomoć. Bog ne gleda niti grJešnu prošlost, niti nevjernosti, niti padove – on nakon svih tih padova i grešnoga života očekuje potpuno predanje čovjeka kojega je odabrao sa svoje djelo. A svakoga od nas sukladno svojem vlastitom staležu Bog je pozvao za svoje djelo i pozvao nas je da slijediom njegove aksiome evanđeoske ljubavi. Pravi kršćanin, unatoč svojim problemima i mukama, kao i depresijama koje ima, mora biti istinski borac za Isusa i njegovo evanđelje.
 
On mora raskrinkavati sve one lažne proroke koji se postavljaju kao propovijednici evanđelja, a to zapravo nisu. Jer, postoje oni koji uzdižu grijeh i laksizam i to sve u ime Božjega milosrđa. To su oni koji izvrću evanđelje. A onaj koji je od Krista pozvan, mora biti njegov pravi vojnik i borac. Snagom molitve, šutnje, malenosti, jednostavnosti, poniznosti, a ako zatreba i snagom javnoga prokazivanja neprijatelja Božjih Kristov vojnik mora biti hrabar navjestitelj evanđelja. Tek kada svoj život predamo Isusu do kraja, možemo računati da će on sve naše probleme i poteškoće iznijeti na dobro, osobito u onom trenutku kada svoj život stavimo u sigurnosti njegova srca koje je puno blaga mudrosti i znanja. Iz molitve, iz osobnog odnosa sa Isusom Kristom, mi crpimo darove i znakove djelovanja Duha Svetoga – mudrost, znanje, ljubav i hrabrost naviještati ga. Kada tu snagu zazovemo u svoje srce, tada smo pobjednici zajedno s njime. I pobjeđujemo sile tame.
 

Pavle Primorac

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Subota, 11/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1232 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević