Get Adobe Flash player

Nova knjiga mons. dr. Mile Vidovića

 
 
U izdanju „Crkve u svijetu“ u Splitu i Ogranka Matice hrvatska Metković, izašla je nova, četvrta knjiga o biskupima mons. dr. Mile Vidovića pod naslovom „Mons. Ćiril Banić – Biskup šibenski  1951.-1961. u raljama Udbe“.
Riječ je o knjizi s 445 stranica podijeljenih na dvanaest poglavlja po godinama od 1951. do 1961. godine, s tim što prvo poglavlje sadrži životopis od rođenja do imenovanja za šibenskog biskupa (1890.- 1951.), ostalih jedanaest poglavlja sadrže dokumentaciju (dosje), službena izvješća Udbinih tijela iz Splita, Šibenika, Zagreba, Pule i drugih gradova koja govori o metodama rada zloglasne Udbe, te obrađuje poznatu osobu iz naše nedavne prošlosti, koja je dala pečat desetogodišnjem razdoblju hrvatske crkvene i nacionalne povijesti nakon Drugog svjtskog rata u osobi biskupa Ćirila Banića, kojega je godinama Udba doslovno na svakom koraku pratila, pokušala ga moralno uništiti, prikazati ga kao moralnu propalicu ništariju. Da bi u tome uspjela, u nedostatku bilo kakvih dokaza i dokumenata, poslužila se onim sredstvima u kojima je veoma vješta,  to je falsifikat.
 
Osim službenih izvješća Udbinih organa, u dosjeu ima i mnogo izvješća Ubinih agenata koji su bili zaduženi biskupa pratiti s njim se osobno susretati i razgovarati, te izvješća dostavljati svojim predstavljenima. Međutim, ovdje valja istaknuti da je među Udbinim agentima, suradnicima i špijunima, bilo je i svećenika koji su radili za Udbu. Istina, među njima je bilo dosta onih koji si   bili ucjenjivani prilikom skraćivanja zatvorske kazne morali potpisati da će raditi za Udbu ¸ ali i onih  koji su se iz osobnih interesa služili nečasnom špijunažom kao nekom vrstom osvete prema nepopustljivom biskupu. Za takvu nečasnu raapodu pojedinih svećenika, i san je biskup bio svjestan da među svećenicima im špijuna koji rade za Udbu. Istine radi, među mnogim svećenicima bilo je  pravih heroja svoje savjesti, koji su ostali dosljedni, nisu se dali poniziti, niti potpisati suradnju.

 

Takvi su bili „nagrađivani“ izdržavanjem pune kazne. Biskup Banić je kaomučenik komunističkog sustavasvojim djelovanjem ostavio snažan otisak ne samo na području šibenske biskupije, već u cjelokupnom razdoblju crkvene i nacionalne povijesti u vrijeme komunizma i totalitarizma. U vrijeme njegove biskupske službe od 1951. do 1961. nije bilo lako biti vjernik, svećenik pa ni biskup Katoličke Crkve. „Biskup Banić se posebno protivio osnivanju stališkog udruženja svećenika Katoličke Crkve pod okriljem Udbe, čija je namjera bila odvojiti Crkvu u Hrvata od zajedništva sa Svetom Stolicom. Tu namjeru, komunistički režim nikad mu nije mogao oprostiti, ni zaboraviti njegovu poznatu rečenicu koju je izgovorio na zasjedanju Biskupske konferencije u Zagrebu 25. rujna 1952., koja glasi: 'Hoćemo li ili ne poslušati Papu'. Ta je rečenica biskupa Banića bila toliko snažna da su svi nazočni biskupi poslušali njegov glas i jednostavno donijeli deklaraciju o zabrani Svećeničkog udruženja koja je srušila san jugoslavenskog komunističkog režima o uspostavi samostalne Katoličke Crkve u Jugoslaviji odvojene od Vatikana – Pape“ - zapisao je u knjizi recenzent prof. Tomislav Đonlić Knjiga ima dva dijela.
 
Prvi dio odnosi se na životno razdoblje što ga je biskup Banić proveo u Splitu i završava njegovim imenovanjem za apostolskog upravitelja Šibenske biskupije. Drugi dio obrađuje biskupovo desetogodišnje životno razdoblje provedeno u Šibenskoj biskupiji. Biskup Ćiril Banić naglo je u 71. godini života umro 3. veljače 1961. u svojoj biskupskoj kući za vrijeme večere, koju je blagoslovio zajedno sa svojim tajnikom don Veljkom Jadronjom. Na kraju ove vrijedne knjige koja razotkriva mračno doba komunističkog režima, vrijedno je reći kako je pisac ove knjige mons. dr Mile Vidović crkveni povjesničar. U središtu njegova znanstvenog rada je crkvena povijest u Hrvata, te Splitsko - makarske nadbiskupije i crkvena povijest dolina Neretve. Do sada je objavio 14 knjiga, te objavio dvadesetak radova u raznim zbornicima, časopisima i novinama.
 

Ivica Luetić

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Ponedjeljak, 25/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1370 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević