Get Adobe Flash player

Milijan Brkić: Ponosan sam što sam na otvaranju projekta

 
 
Svečano postavljanje prve postaje Križnog puta na morsko dno, dijela Projekta „Križni put pod morem“ upriličeno je u nedjelju 27. kolovoza 2017.godine u viniškoj uvali Jelinak, općina Marina. Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor a svečanosti je nazočio izaslanik predsjednika Sabora potpredsjednik Milijan Brkić koji je osobno zaronio i razgledao prvu postaju te službeno otvorio podvodni muzej (park). „Ponosan sam što sam na otvaranju projekta „Križni put pod morem“ nazočio početku jedne nove turističke priče. Ovim projektom Hrvatska otvara vrata za nove turističke sadržaje te za privlačenje novih posjetitelja kako ronilaca tako i hodočasnika“, poručio je Brkić. Naglasio je kako o važnosti projekta svjedoči i činjenica da mu je pokrovitelj Hrvatski sabor.
http://www.hdz.hr/sites/default/files/styles/blog_teaser/public/field/image/20170827brkic_2.jpg?itok=iNqjBLmU
Projekt su osmislili Joško Kandija, vlasnik ronilačkog centra 'Blue Nautica' iz Trogira i Valentin Valenta, vlasnik obrta 'Lončarstvo Val' iz Petrinje. Uz odobrenje Katoličke crkve, te ishodovane koncesije od Općine Marina i Županije, plan je do kraja ove godine na dubini od 4 do 10 metara postaviti pedeset dvije figure u prirodnoj veličini izrađene od ekološkog betona, a netom prije Uskrsa, na dubinu od 18 metara, postavio bi se veliki Isusov kip visine od 9 metara koji bi obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je osvijetliti cijeli podvodni park kako bi se moglo roniti i vidjeti Križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podvodnog parka.
 
„Kipovi su visine oko 1,8 metara i težine oko tisuću kilograma što znači da ih neće moći srušiti morske struje i da mogu ostati izloženi pod morem vječno. Izrađeni su tehnikom ferocementa, radi se o polusuhom betonu koji se armira“, objasnio Valenta. Također je rekao kako će svih 50 kipova biti izrađeno ručno bez kalupa što znači da će svaki izloženi kip biti unikat.
 
„Umjetnost prepoznaje brojne i različite oblike predstavljanja Križnog puta, bilo kroz različite tehnike slikanja, skulpture, glazbu, književna djela, ali nitko nikada nije učinio ništa slično. U svijetu postoje podvodni muzeji ali niti jedan nije na temu Križnog puta, naglasio je Kandija dodavši kako će zaroni i raalupa, što znači da će svaki izložak biti unikat. Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je da među turističkim agencijama već sada vlada zanimanje za taj projekt, koji je, napominje, idealna dopuna već postojeće ponude na našem Jadranu.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 817 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević