Get Adobe Flash player

Župa sv. Jurja m. proslavila blagdan svog suzaštitnika sv. Luke

 
 
Župa sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, u srijedu 18. listopada, proslavila je u crkvici sv. Luke na vrhu Kozjaka blagdan svoga nebeskog suzaštitnika – sv. Luku evanđelistu. Svečanom Misnom slavlju u srednjovjekovnoj crkvici sv. Luke, koja se nalazi u blizini najvećeg vrha Kozjaka – Velog vrja, na 779 m nadmorske visine, iznad današnjeg Kaštel Sućurca, nazočilo je nekoliko stotina vjernika, među kojima su uz Sućurane bili i hodočasnici iz svih kaštelanskih te solinskih i splitskih župa.
Misno slavlje predvodio je sućurački župnik don Ivan Delić uz pomoć "župnika planinskih vrhova" don Dražena Balića. Istaknuvši važnost i ulogu tradicije, te veliku važnost sv. Luke u životu Crkve, don Ivan je pozvao vjernike na istinsko, neustrašivo i odvažno svjedočenje vjere.
- Na samom početku misnog slavlja moramo najprije zahvaliti dragome Bogu što nam je darovao ovako prekrasno mjesto za život. To su uvidjeli i naši pređi koji su davnih dana upravo na ovome mjestu sagradili srednjovjekovnu crkvicu posvećenu sv. Luki, pa tako on već više od šest stotina godina sa samog vrha Kozjaka bdije nad cijelim Kaštelanskim zaljevom i njegovim stanovnicima. U ovom prekrasnom okolišu, u kojem su riječi Božje spojile nebo sa zemljom, na ovom prelijepom mjestu, gdje danas proslavljamo blagdan sv. Luke, postaje nam jasno koliko je malo čovjeku potrebno kako bi bio sretan i zadovoljan. Ovo je mjesto na kojem postajemo bliži Bogu i upravo na ovom mjestu postaje nam jasno kako sretni i zadovoljni možemo biti samo ako smo bliski Bogu. – rekao je don Ivan Delić.
 
- Ostavština sv. Luke predstavlja važan temelj za življenje naše vjere, koju  moramo živjeti svaki dan, jer samo življenjem svoje vjere postajemo istinski vjernici . – istaknuo je don Ivan u propovijedi.
Zahvalivši svima što su se na blagdan sućuračkog nebeskog suzaštitnika okupili u velikom broju, kao i svima koji su sudjelovali i pomogli da se blagdan proslavi na što svečaniji način, don Ivan je na kraju  misnog slavlja zamolio pomoć nebeskoga zaštitnika čiji primjer svijetli kao putokaz u prevladavanju svih poteškoća s kojima se vjernici susreću na putu spasenja.
Vjernici su druženje nastavili uz blagovanje zajedničke marende, tradicionalno skuhanog fažola.
Crkva sv. Luke je, inače, srednjovjekovna građevina koja se prvi put spominje 1397. godine, pa se tako ove godine obilježava i 620 godina od spomena crkvice sv. Luke na Kozjaku. Za vrijeme turske okupacije više je puta bila rušena i od Sućurana obnavljana, a kada je konačno obnovljena 1994. godine, u apsidi je postavljen reljef s likom sv. Luke.
 
Inače, ove su godine, prilikom preuređenja tržnice u Kaštel Sućurcu, južnije od lokacije nekadašnje župne crkve sv. Jurja, koja je srušena u savezničkom bombardiranju 5. prosinca 1943. g., pronađeni temelji i ostatci apside male crkve sv. Luke iz ranijeg razdoblja, koja se nalazila unutar porušene župne crkve sv. Jurja, a što svjedoči o tome u kolikoj je mjeri već više od šest stoljeća u Kaštel Sućurcu prisutno štovanje sućuračkog nebeskog suzaštitnika – sv. Luke evanđeliste.
 

Renata Dobrić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 760 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević