Get Adobe Flash player

Prisjećanje na p. Petra Pericu

 
 
http://i55.servimg.com/u/f55/13/98/42/88/zdravo10.jpg
o. Petar PERICA, još za života su ga već nazivali svecem, zbog njegove potpune posvećenosti vjeri i radu s vjernicima. Napisao je još i danas dvije najpopularnije hrvatske katoličke pjesme - „Zdravo Djevo“ i „Do nebesa nek se ori“.
 
Rođen je nedaleko Makarske, u selu Kotišina 27. lipnja 1881. godine. Nakon završene osnovne škole u Makarskoj, odlazi u sjemenište u Travnik. Kao hrvatski katolički svećenik, pripadnik Isusovačkog reda isticao se silnom energijom i njegov napredak u crkvenoj hijerarhiji bio je primjetan. Još kao devetnaestogodišnjak je tijekom hodočašća hrvatskih vjernika u Rim, jubilejske 1900. godine uručio Papi Lavu XIII. „Album hrvatske mladeži“ s preko 160 tisuća potpisa. Bilo je to njegovo prvo veliko priznanje za naporan vjernički rad. Samo godinu dana kasnije, kao isusovac nastavio je svoju naobrazbu u Austriji i Češkoj. Kao svećenik djelovao je u Travniku, Zagrebu, Šibeniku, Splitu i naposljetku u Dubrovniku. U međuvremenu je napisao pjesmu „Zdravo Djevo“.
Pjesmu „Do nebesa nek se ori“ napisao je uz još mnoge druge, kao sjemeništarac na školovanju u Travniku.
 
Odmah po ulasku partizanskih snaga u Dubrovnik, krajem listopada 1944. godine, o. Petar Perica je uhićen i nakon kratkog boravka u zatvoru strijeljan na otočiću Daksi zajedno s još 53 ugledna građana Dubrovnika - 25. listopada 1944. godine. Među pogubljenima je bilo još šest svećenika.
U mjesecu lipnju 2010. godine prethodno ekshumirana tijela iz velike masovne grobnice na Daksi, pažljivom DNK analizom su obrađena i otkriveni su posmrtni ostatci svećenika o. Petra Perice, što je omogućilo njegov dostojan ukop na dubrovačkom groblju Boninovo.
 

Ivan Jaklin

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1050 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević