Get Adobe Flash player

U franjevačkom samostanu Svetog Spasitelja u Jeruzalemu

 
 
Od 16. do 18. listopada 2017. godine u franjevačkom samostanu Svetog Spasitelja u Jeruzalemu održana je proslava osamstoljetne obljetnice franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji.
http://www.amongbelievers.com/files/wp-content/uploads/2016/01/CHRISTIANITY-Old-Jerusalem-Holy-Sepulchre-Church-CHR12122.jpg
Sv. Franjo Asiški osnovao je svoj red 1209., a već se 1212. uputio kao misionar prema Siriji, što je predstavljalo veliku novost za ono doba. Njegov životopisac Toma Celano je zapisao: „Obuzet žarkom željom da postigne sveto mučeništvo, htjede otići do granica Sirije, da bi Saracenima i drugim nevjernicima propovijedao kršćansku vjeru i obraćenje“. Franjo tada nije došao do Sirije, jer su ga olujni vjetrovi bacili u Hrvatsku. Tako se od te godine franjevci nalaze u hrvatskim krajevima. Kao i u Svetoj zemlji, oni će i u Hrvatskoj svojim životima i mučeništvom napisati slavne stranice hrvatske povijesti.
 
Na Bliski istok sv. Franjo uspijeva doći 1219. godine. Upravo su kršćani i Saraceni ratovali za tvrđavu Damietu. U trenutku kad je prestala borba, Franjo je s jednim bratom prešo crtu razdvajanja i stupio pred sultana Melek el Kamela. Sultanu i njegovim podanicima propovijedao je više dana vjeru u Isusa Krista. Oni su ga slušali i divili mu se. Toma Celano o tome piše: „Tko bi mogao opisati njegovu hrabrost koja mu je omogućila da ondje ostane, žar njegovog propovijedanja, rječitost i samopouzdanje kojim je uzvraćao onima koji su omalovažavali kršćansku vjeru.“ Tim novim misionarskim radom Franjo je pobudio toliko oduševljenja da su mnogi redovnici na Istoku, u Akri i Antiohiji, prešli u franjevački red. Tako je Franjo našao dovoljan broj braće da bi osigurao Sirijsku provinciju ili provinciju Svete zemlje koja j e osnovana 1217. Svoj prvi samostan u Jeruzalemu franjevci dobivaju već 1229. godine.
 
Papa Grgur IX. j e 1230. franjevce preporučio istočnim patrijarsima i biskupima. Veću sigurnost franjevci dobivaju 1309. kada im je egipatski sultan El-Mozaffar ispravom 'Fratrima koji nose pas' (franjevcima) dopustio da se nastane na brdu Sionu, na Svetom grobu i u Betlehemu. U dokumentu su izričito isključeni svi drugi zapadni redovnici, koji su nazvani francima. Ta svetišta postaju vlasništvo franjevaca 1333. kada su ih napuljski kralj Robert Anžu-vinac i kraljica Sancia kupili u sultana i predali franjevcima. 1342. godine kupnju je potvrdio papa Klement VI. bulama 'Gratias agamus' i 'Nuper Carissimae'. Tako j e najveća crkvena vlast potvrdila novonastalo stanje i time pravno počinje Kustodija Svete zemlje. Od toga su trenutka franjevci postali službeni čuvari svetih mjesta. Nije ni moglo biti drugačije jer su nakon pada Jeruzalema u ruke Saracena 1244. Svi drugi redovnici napustili Svetu zemlju. Ostali su samo franjevci.
 
Prigodom proslave osamstoljetne franjevačke prisutnosti u Svetoj zemlji kustos fra Francesco Patton istaknuo je da su „franjevci jednostavno i siromašno sredstvo kojim se Bog služi i nastavlja svoju povijest te da gledaju na ovih osam stoljeća kao na objavu Božje providnosti, njegove vjernosti i dobrote prema fratrima – tom skromnom sredstvu koje je izabrao“. General Reda Michael Perry rekao je da je „franjevačko služenje u Svetoj zemlji na korist cijeloga svijeta i da je obljetnica dobra prilika posvijestiti Kristovu prisutnost, njegovo milosrđe i ljubav u Svetoj zemlji i cijelome svijetu“. Prefekt kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri rekao je da je „poslanje Kustodije Svete zemlje darovati cijelom svijetu Kristovo blago“, a papa Franjo poslao je poruku i apostolski blagoslov te zazvao majčinsku zaštitu Blažene Djevice Marije nad sve franjevce koji služe u Svetoj zemlji.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Sviđa li vam se Tuđmanov spomenik Kuzme Kovačića?

Četvrtak, 13/12/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1074 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević