Get Adobe Flash player

Premijerno predstavljena knjiga pape Franje 'Kad molite, govorite Oče naš'

 
 
'Očenaš' je molitva u kojoj su sadržane sve druge molitve, molitve koju je sam Gospodin darovao svojim učenicima kao odgovor na njihov zahtjev: „Nauči nas moliti.“
Na konferenciji za medije u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, u četvrtak 23. studenoga, predstavljena je nova knjiga pape Franje „Oče naš“, u kojoj papa Franjo kroz razgovor sa zatvorskim kapelanom ocem Marcom Pozzom analizira tu molitvu. Bila je to i njezina svjetska premijera jer je hrvatska nakladnička kuća Verbum objavila knjigu isti dan kao i u Italiji. Knjigu su predstavili splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. sc. fra Ante Vučković, direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik mr. sc. Petar Balta. O knjizi, Radalj je kazao:
 
„Nakladnički posao (kao i posao autora knjige) ima smisla i onda kad se pročita samo jedan primjerak knjige koju je objavio, a višestruko je veća radost ako se knjiga pročita u tisućama primjeraka. A knjige pape Franje od one najtiražnije (Božje je ime Milosrđe tiskane u nekoliko naklada ukupno u 20.000 primjeraka) do ove Oče naš, upravo objavljene, su radost za autora ili autore, radost za nakladnike, a ponajviše radost za čitatelje. Ova knjiga je jedna od onih za koje smo svjesni da mogu mijenjati svijet nabolje, i zato raduje nas nakladnike koji želimo birati i objavljivati takve knjige. Ovo je knjiga koja može mijenjati nabolje ne samo kršćanski svijet, već i puno šire, sve one koji posegnu za njom, jer je to knjiga o odnosu prema Bogu ocu i s Bogom ocem, ali i nama, knjiga o našim životima, očevima, o našim obiteljima, odnosima s braćom, o onome što nije pridržano samo kršćanima, o onome što je svojina svakog pojedinog čovjeka, pa je i svaki čovjek može razumjeti i prihvatiti kao svoju, njemu napisanu, osobnu i neposrednu, kakav je uostalom i papa Franjo, pa se i njegove riječi, izgovorene ili napisane i ukoričene u knjigu kao ova, čuju i imaju ujecaj puno šire od okvira katoličke crkve. Rijetki su takvi ljudi, još rijeđi autori, a kad se nađe takav autor ni svaka njegova knjiga ne bude takva. A ova knjiga je možda najosobnija i najneposrednija knjiga pape Franje, i zbog toga joj nedvojbeno slijedi uspjeh sličan onom knjige Božje je ime Milosrđe.
 
Knjiga je ovo koja se temelji na razgovoru jednostavnog i poniznog zatvorskog kapelana, o. Marka Pozza s papom Franjom o molitvi Oče naš, jedinoj molitvi koju nam je Krist ostavio. Kao prilozi razgovoru o svakom pojedinom zazivu Očenaša dodane su i kratke Papine kateheze koje se odnose na tu temu. Na kraju knjige je kratki, ali topli rezime o. Marka Pozza, nazvan Očenaš među zatvorenicima, neka vrsta pogovora i epiloga ovoj knjizi.
 
Nakladna kuća Verbum često je do sad objavljivala knjige koje su potpisivale ili supotpisivale Pape, bilo da je riječ o autorskim knjigama ili knjigama intervjuima, i više puta do sad smo imali privilegiju biti odabrani kao nakladnik koji je hrvatskoj javnosti predstavljao izdanje tih naslova istovremeno s prijevodom na nekolicinu velikih svjetskih jezika. Uvijek je bila riječ o knjigama koje su obilježavale svjetsku knjižnu scenu tih godina (Svjetlo svijeta, trilogija Isus iz Nazareta, Božje je ime Milosrđe) ali i više od toga, imale su i još uvijek imaju važan utjecaj na vjerski, društveni, ekonomski pa i politički život u svijetu, i to ne tamo neki apstraktni opći utjecaj, već u prvom redu konkretan utjecaj na živote svakoga od nas koji smo ih čitali.
 
Zahvaljujući našoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, od početka smo uključeni u ovaj projekt, povjereno nam objavljivanje hrvatskog izdanja te se prijevod na hrvatski jezik odvijao istovremeno s pripremama objavljivanja talijanskog izdanja, tako da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj se ova nova Papina knjiga objavljuje istodobno kad i u Italiji. Ugovori s velikim nakladničkim kućama diljem svijeta su potpisani, pa će izdanja na brojnim drugim jezicima uslijediti uskoro. Doista smo počašćeni što uz talijansko izdanje kojeg objavljuje službena vatikanska nakladnička kuća Libreria editrice Vaticana u suizdanju s velikim talijanskim nakladnikom Rizzoli, stoji i izdanje na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma.
 
Prva naklada ove knjige je 5.000 primjeraka, što je za hrvatske nakladničke okolnosti rijetko visoka naklada prvog izdanja, ali imajući iskustva s prethodnim sličnim knjigama prilično smo sigurni da će uskoro uslijediti i nova izdanja u visokim nakladama. Tome se radujem kao nakladnik, znajući da nikoga tko je pročita neće ostaviti ravnodušnim, da će slika Milosrdnog oca koju nam papa Franjo od prvog dana svog pontifikata stalno podcrtava, a na svoj način i životom želi posvjedočiti, da će ta slika ovom knjigom postati još življa i životnija, da ćemo s još većim povjerenjem Oca iz Očenaša moći zvati tata“.
 

Ivica Luetić

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 814 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević