Get Adobe Flash player

Knjiga Šimuna Anđelinovića, Željane Bašić i Ivane Kružić

 
 
Predstavljanje knjige  „Vodnjanske relikvije očima znanstvenika – antropološki pristup“, urednika prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, doc. dr. sc. Željane Bašić i doc. dr. sc. Ivane Kružić, održano je u petak 15. prosinca u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Predstavljanje knjige popraćeno je prigodnom izložbom kojom se predstavljaju najvažniji nalazi, ali i prikazuje proces i rezultati facijalne rekonstrukcije sv. Nikoloze.
http://www.unist.hr/Portals/0//EasyDNNNews/10012/750430c2417EDNmain10012Screen%20Shot%2012-08-17%20at%2002.09%20PM.png
Riječ je o znanstvenoj monografiji proizašloj iz znanstvene obrade koštanog materijala (relikvija) koje se čuvaju u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu. U knjizi su prikazani životopisi svetaca, rezultati antropološke analize više od 700 kostiju, kao i postupci i rezultati individualizacije relikvija. Osim antropološke analize koštanih ostataka provedene su i radiografske analize mumificiranih tijela svetaca, i to           sv. Nikoloze Burse, sv. Ivana Olinija, sv. Leona Bemba i sv. Pavla, nadbiskupa carigradskog. Analiza MCST snimaka pokazala je kako su tijela sv. Nikoloze Burse i sv. Ivana Olinija očuvana, odnosno vidljivi su ostaci dehidriranih organa, krvnih žila i ligamenata. 
 
Primjeren uvod u predstavljanje knjige dao je prorektor prof.dr.sc. Branko Matulić kazavši kako se u knjizi, kao i u radovima predstavljenim na izložbi vidi kako vjera I znanost, između kojih inače postoji jaz, mogu biti u suglasju. „Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao, kosti moje ne bjehu ti sakrite dok nastajah u tajnosti, otkan u dubini zemlje.“ (Ps 139,13-15) „Predivni stihovi starozavjetnog psalma poniru u samu dubinu skritosti nastanka svake ljudske jedinke. I premda znanost svakim danom ponire sve dublje i dublje u razumijevanje anatomije, poglavito ljudskih tijela, a nešto manje duše, vjerojatno nikada do kraja nećemo moći materijalno dokazati temeljem čega nastaje novi život.
 
No zdravorazumski možemo bar augustinovski sumnjati kako stvoreno upućuje na Stvoritelja. Po tom  principu znanstvenici nam ovom knjigom i popratnom izložbom, koristeći se najsuvremenijim znanstvenim interdisciplinarnim metodama i tehnikama, ukazuju i dokazuju kako vodnjanske relikvije nisu tek puki religiozni relikt, već su doista posvećeni ostaci nekadašnjih živih bića. Na taj način mističnost svih kršćanskih relikvija a vodnjanskih posebno (jer su u svijetu najbrojnija grupa relikvija pohranjenih na jednom mjestu), postaje doista pravo vjersko, ali i znanstveno iskustvo doživljenog susreta sa Stvoriteljem. Muškarci su to, žene i djeca koji su imali udove, bubrege, dušu prije svega. Kosti njihove koje danas gledamo i proučavamo satkane su u krilu majčinu. Upravo te kosti znanstveni su dokaz koji baca pravo svjetlo na njihove relikvije. Ne štuju se oni zbog toga što se radi o imaginarnim bajkovitim junacima, već upravo suprotno.  Štuju se zato što su bili sasvim obični ljudi poput nas samih, ali su svoju sudbinu, spoznavši ga, vezali ga uz svoga Tvorca“, poentirao je prorektor Matulić. Monografiju su predstavili prof.dr.sc. Dragan Primorac, jedan od autora i prof.dr.sc. Gloria Vickov, dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu.
 
„Ova knjiga govori o etici, prošlosti, budućnosti, znanosti, a prije svega o istini. Istina treba biti jedini put u svemu onom što radimo jer nas jedino ona vodi u svijetlu budućnost“, kazao je prof.dr. Primorac. 
Prof.dr. Gloria Vickov je predstavljajući monografiju naglasila kako je ovo kapitalno djelo koje sadrži osam poglavlja, kompozicijski pregledno i skladno, a stilski i jezično, iako visoko stručno, pristupačno i laičkoj publici. 
 
„Ovo djelo predstavlja prvi prikaz sveobuhvatne, opsežne znanstvene interdisciplinarne analize relikvija, odnosno koštanih ostataka, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Riječ je o pionirskom istupu jer slična se istraživanja najčešće orijentiraju samo na ostatke jednog sveca ili pak nekoliko kostiju ili na mumificirane ostatke pojedinog sveca. Ovdje je pak riječ o znanstvenoj analizi mnoštva relikvija koja je za cilj, među ostalim, imala i pridruživanje relikvija po osobnoj pripadnosti u odnosu na zatečeni popis s devetnaest imena svetaca“, istaknula je prof.dr. Vickov kazavši kako se u ovoj monografiji, uslijed razvoja tehnologije i znanosti, jasno očituje težnja za multidisciplinarnim pristupom u rješavanju problema, što dovodi do bliske suradnje stručnjaka raznih područja. „Razotkrivajući ovozemaljske, anatomske 'istine', ova monografija udahnjuje Vodnjanskim relikvijama novi život, svjedočeći o njihovoj posvećenosti i nedokučivosti, ali i o sveljudskosti i običnosti svetaca što zasigurno služi kao poticaj i putokaz daljnjim znanstvenim istraživanjima“ zaključila je prof.dr. Vickov.
 
Postav izložbe trajat će do 15. siječnja 2018., tijekom čega će biti organizirane i edukativne radionice za djecu i mlade, učenike osnovnih i srednjih škola, kao dar Sveučilišta u Splitu učenicima Splitsko-dalmatinske županije. Radionice će se održavati pod stručnim voditeljstvom djelatnika i studenata Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti u Umjetničke akademije, Sveučilišta u Splitu.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Četvrtak, 17/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 819 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević