Get Adobe Flash player

U povodu 131. obljetnice rođenja predstavljena knjiga don Lovre Katića

 
 
U suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskoga fakulteta u Splitu i Književnim krugom Split, Društvo prijatelja solinske baštine upriličilo je u petak 16. veljače u Solinu predavanje i predstavljanje knjige „Odnosi Trogira prema susjedima“ u povodu 131. obljetnice rođenja hrvatskog povjesničara i solinskoga velikana don Lovre Katića. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marko Trogrlić, doc. dr. sc. Tonija Andrić, doc. dr. sc. Ivan Basić i doc. dr. sc. Ivan Matijević.
U povijesti hrvatske historiografije, don Lovre Katić (Solin, 18. II. 1887. — Split, 27. VIII. 1961.) zauzima istaknuto mjesto. Njegov je doprinos domaćoj historijskoj znanosti, napose medijevistici, upravo nemjerljiv, a rad na popularizaciji povijesti u široj javnosti svrstava ga uz bok najvećih hrvatskih znanstvenika i domoljuba. Zbog toga je i ovaj njegov, do sada neobjavljen, rukopis o Trogiru, priređivača prof.dr. Marka Trogrlića, od iznimne važnosti za povijest domaće historiografije. Radi se o do sada nepoznatom, gotovo bi se moglo kazati - do jučer nesretno zagubljenom, ali ipak sretno pronađenom i konačno objavljenom Katićevu djelu. Knjiga je podijeljena u 17 poglavlja (Odnosi Trogira prema susjedima, Borbe sa susjedima, Rat sa Splitom, Treći rat sa Splićanima, Borbe sa Šibenikom, Bribirski knezovi, Ludovik Veliki, Previranje u Hrvatskoj, Doba nesigurnosti, Mletačka najezda, Turci, Čiovo, Kaštela, Vlasi, Mletačka izvješća o Trogiru, Trogirska sela i Posljednje vrijeme). Ona sva zajedno tvore sustavan prikaz odnosa grada Trogira i njegovih susjeda kroz povijest, počevši od antičkog doba pa sve do početka 19. stoljeća.
Iako se radi o – s formalne točke gledišta – zastarjelom djelu, rukopis Lovre Katića itekako je aktualan i znanstveno relevantan, iz dva osnovna razloga: prvo, zato što predstavlja neobjavljen i stoga historiografiji nepoznat produkt jednoga od najvažnijih hrvatskih povjesničara prve polovine 20. stoljeća (te utoliko doprinosi i povijesti hrvatske historiografije); drugo, tekst izlaže sintezni pregled povijesti Trogira, što (uz iznimku knjige Nade Klaić iz 1985.) predstavlja nedovoljno istražen i podzastupljen pristup prošlosti ovoga srednjodalmatinskog grada. Katićev pak metodološki pristup (u domeni tradicionalne pozitivističke historiografije) podrobno je obrađen i kontekstualiziran u uvodnoj studiji Marka Trogrlića.
 
„U svojem praćenju odnosa Trogira sa susjedima naš se autor ne umara, nego ih, i znano i utemeljeno, ali i s nekom privrženom simpatijom koja se ovdje zaista ne može ne zamijetiti, i veze i tkaje, prikazujući nam ih zorno, živo, gotovo suvremeno. Već sam uvid u naslove iz sadržaja ovog djela tumači gdje je tu i na što stavljen naglasak i čemu je tematski usmjeren autorov misaoni pravac. (…) Po svemu se tomu, dakle, a po svojem tipično katićevskom tako privlačnom stilu i jeziku napose, i ovo njegovo djelo uklapa u cjelinu njegova autorskog opusa, obogaćuje ga i nadopunjuje, kao dragocjen prilog koji u takvoj cjelini valja onda i vrednovati i prosuđivati, prosuđivati, naime, ne svojim današnjim historiografskim laktom, nego laktom doba i vremena u kojemu je ono nastalo, parafrazirajući s time u vezi samoga Katića u onomu njegovu stavu povjesnika da prošle vjekove ne sudimo svojim laktom, i da ljudima prethodnih stoljeća ne namećemo nazore današnjega doba. To je, čini nam se, zaista ono najosnovnije, pa i najbitnije, što bismo o ovom Katićevu djelu mogli i trebali reći. Više od toga, mišljenja smo, i nije potrebno.“, kazao je prof.dr. Marko Trogrlić.
 
Povijest grada Trogira iz pera don Lovre Katića ulazi u zbir onih njegovih rasprava koje, vodeći računa znanstvenom diskursu doba kad ih je on pisao, nisu ni danas izgubile svoju vrijednost. Pod tu ocjenu potpada i njegov do sada neobjavljeni, pa i nepoznati rukopis o povijesti Trogira i  to kao prilog sjećanju na 131. obljetnicu don Lovrina rođenja.
 

Nives Matijević

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li ministrica Gabrijela Žalac podnijeti ostavku?

Petak, 22/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1077 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević